Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja CD przez firmę Neel

Jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie sądzisz chyba że 260 osób tuningowało sobie cedeki u Neel'a? Nie jest też tak że wszyscy forumowicz siedzą na okrągło przed ekranami i czekają tylko aby udzielić komuś odpowiedzi. Poczekaj, jeśli ktoś miał osobiście do czynienia z rezultatami tuningu to dostaniesz odpowiedź. Nie zdziw się jednak jeśli żadnej odpowiedzi nie będzie. Być może nikt z osób wypowiadajacych się na forum nie robił takiego tuningu.

Pzdr.

Jerzy,

naprawde tak trudno Ci zrozumiec, ze byc moze nikt nie tuningowal CA D500SE u Neel'a?

Bo jest to mocno prawdopodobne wg mnie. I jestes troche niegrzeczny, bo brak odzewu grupowiczow po 1,5 godzinie od ukazania sie postu to nie olewanie, ale byc moze brak mozliwosci odpowiedzi. Zreszta zwroc uwage, ze wiekszosc jest w pracy akurat teraz i nie kazdy ma taka, ze moze godzinami sleczec na interentem. O !

Jerzy- Być może brak zainteresowania modyfikacją Neela wypływa z faktu wysokiej ceny tej usługi.Forumowicze z reguły wiedzą jaki są koszty tuningu i zazwyczaj robią to sami.Cena Neela jest co najmniej trzykrotnie za wysoka,tak więc nie dziw się,że nikt nie zgłasza się z tuningowanym CA.

Niestety wątek który moim zdaniem był ciekawy nie rozwija się. Z uwagi na to że sam nie potrafię zmodyfikować swojego CD liczyłem na opinie forum co do wyników.Przepraszam za nielegancką niecierpliwośc wczorajszą w oczekiwaniu na opinie. Od firmy Neel wiem że CAD500SE oraz inne CD były już robione.Na rynku po wycofaniu się LC Audio ( którzy mi zrobili modyfikacje innego Cd z dobrym skutkiem) znam tylko firmę Neel. Z wyszukiwarki wiem że robią też tunning Panowie Garmin i Kulesza. Jesli ktoś ma wiedzę na ten temat byłbym wdzięczny za informację.

Jerzy

Skoro zmieniasz ton wypowiedzi chetnie odpowiem.

Sam posiadam tuningowana Sonke 930. Zmienione Opy na 627 (Neel chyba zmienia na 797), zegar, kondzie, zmodyfikowane zasilanie, sieciowka, diody itp itd - zmienione jest chyba wszystko co mozna bylo zrobic:)

Panowie z Neela nie robia nic szczegolnego, jednak za swoja prace moim zdaniem kaza sobie placic slono, np sa sama wymiane gniazda na potrojne 150zl (a taka operacja trwa powiedzmy pol godziny - wiec to chyba sporo).

Pelna modyfikacja kosztuje z tego co pamietam 1600-1800zl - za ta cene mozna zmienic dwa razy wiecej - kwestia jedynie, zeby ktos Ci to zrobil.

Slyszalem modyfikowany przez "darkula", Darka Kulesze prostego Technicsa SLPG3 bodajze. Koszt modyfikacji 800zl, ale efekty ciekawe. Porownywalismy szczegolowo z Exposurem i Technics wygral. Pol klasy roznicy.

Od mojej Sonki byl gorszy, ale tez nie byla to absolutnie przepasc.

Inna sprawa jest sens modyfikacji D500 - ktory to chyba do tego celu niespecjalnie sie nadaje. Zdecydowanie lepiej wyjdziesz kupujac starego Marantza czy Philipsa, ktore maja swietne transporty i zero "magicznych, wypelnionych powietrzem puszek, jakie posiada Cambrigde.

Pozdrawiam

ps w poprzednim poscie zartowalem z ta modyfikacja u Neela:)

Jerzy >>

Witam! Jeśli mieszkasz niedaleko Śląska to polecam Panów z Puzona. Znakomita relacja ceny do osiąganych efektów. Obawiam się tylko , że Hiena ma rację co do Twego CD. TAm zdaje się są problemy z odpowiednim napięciem dla ew. wymienionych wzm. operacyjnych ( np 627). Lecz zasilanie też przecież można poprawić , wręcz należy. Pozdrawiam

Jeżeli się nie mylę, to tego Philipsa, o którym wspomniał pal55 modyfikował SKORPION.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Faktycznie 1800 zł za modyfikację to baaardzo dużo .

Do tego używając bardzo przeciętnych elementów elektronicznych.

Swego czasu za te pieniądze w LCaudio był : Clock , op-ampy , Zapfilter.

Zarabiali jeszcze na tym posrednicy w kraju z Vidicomu.

Neel powinien trochę zejsc na ziemię ze swoją ofertą ale to ostatecznie ich problem.

Ja modyfikowałem Marantza (LCAudio). Gra bardzo dobrze. Potem kupiłem z drugiej ręki NADa S500. Kosztował mnie tyle samo, co Marantz + tuning. Dźwięk tej samej klasy, co Marantz. Są różnice charakteru.

Na tej podstawie twierdzę, że:

- tuningować warto starsze modele, które na rynku wtórnym są tanie, za to solidnie wykonane

- zamiast tuningować nowy odtwarzacz lepiej kupić używany z wyższej półki. Choćby dlatego, że można go zwykle odsprzedać bez wielkiej straty.

Interesujący wątek, zwłaszcza, że od pewnego czasu słucham sobie różnych odtwarzaczy i chodzi mi po głowie stworzenie jakiejś alternatywy (w miarę taniej) dla mojego 991. Które odtwarzacze Waszym zdaniem najlepiej nadają się do tuningu (chodzi mi głownie o solidny transport i wnętrze pozwalające na bezproblemowe zabawy z wymianą elementów)? W forumowych wątkach nt. tuningu przewija się głównie Marantz, ale może są jeszcze inne modele, zwłaszcza second hand, godne zainteresowania?

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam zabawy z różnymi odtwarzaczami. Charakter zmian jest zupełnie inny niż przy wpięciu "obcego" wzmacniacza w system (o kolumnach nie wspomiając ;-). To zupełnie tak, jakby oglądać kipiący szczegółami barokowy obraz przy różnym oświetleniu i pod róznymi kątami. Z każdym razem zauważa się coś nowego, inne elementy wysuwają się na pierwszy plan, a przez to zmienia się wydźwięk całości.

To ja tez zareklamuje/pochwale sie...

od kilku dni mam Denona DCD 1420 na przetworniku Pana Andrzeja Stelmacha

i naprawde nie mam na co narzekac. Cena baardzo przystepna.

Porownanie do poprzedniego zrodelka... znaczy sie w ogole nie ma porownania.

Jako w sumie malo doswiadczona osoba powiem krotko ze nie docenialem wplywu

odwarzaczy na dzwiek, teraz za to juz bardzo doceniam :-]

Jak wiecie a moze jeszcze nie moim konikiem obecnie jest m.innymi DVD Yamahy 530/540.

Nowy filtr/zegarek/i pelne wyjscie symetryczne na fantastycznych nowych kosciach.........

W srodku jest swietny DAC AKM,jeden z wielu modeli tej firmy....

W pelni nie moge zdradzac kruczkow...

Nie stosuje zewn.zegarow bo nie jest to najleprze rozwiazanie...

Wykozystuje czesciowo to co juz jest na druku......

Owszem czasem wymieniam kwarce ......

To czego juz niestosuje to scalaki OPA627/637,OPA604/2604.134/2134,ina103,OPA671,AD797,OP179.

Juz nietrawie brzmienia tych kosci...ale wiem ze czasem sie sprawdzaja w danym systemie....

Obecnie jade na najnowszych BB.

Reszta na priva kto chce poszuka.

Hmm. Była jeszcze firma Audiograde z Gdańska, czyli pan Ślubowski.

Robiła dobre kable i zajmowała się tuningiem odtwarzaczy cd. Może i czymś jeszcze - nie wiem.

Nie wiem, czemu nikt o niej nie wspomina, w ocenach, w HfiM pisza o ich kablach w tabelkach.

Na kartkach miała fajną filozofię. Moe to tylko marketing, ale jak mówię - mam je do dziś.

Nie dane mi było poznać możliwosci pana Ślubowskiego do końca, a szkoda.

Byli na jednym z AS w (?)roku. Wtedy dane mi było usłyszeć i zrozumieć, ile znaczą dobre kabelki i wiedza.

Pozdr.

mam od Pana Ślubowskiego najlepsze interkonekty w cenie do 1000(a może i więcej?) - Perceptionism, kable sieciowe do wzmacniacza mocy,do preampa i cedeka,filtry sieciowe, tuningowałem Primare D20 z efektem takim,że staję w szranki z każdym odtwarzaczem do 8000,- a może i 10000,- . A zaczęło się od poprawki żenującego tuningu LC Audio za prawie 2000,- bywszego MF A2

darkul->

generalnie chyba wszystko się z biegiem czasu przesyca...dotyczy to również brzmienia na Twoim przykładzie wzmacniaczy operacyjnych. Ja raczej jestem zadowolony z OPA 627 ale mam podstawki i chetnie wypróbuje nowe BB,pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.