Skocz do zawartości
IGNORED

Kopia wzmacniacza Rotel RA-820 - cd

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo sie zdenerwowałem reakcją niektórych kolegów na fajny wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Już na elektrodzie zwróciłem na niego uwagę i naprawdę mam szacunek do ludzi , którzy poświęcają całkiem sporo czasu

i wysiłku żeby samodzielnie coś zbudować. Sam wielokrotnie doświadczyłem satysfakcji słuchania "sprzetu"

własnego wyrobu. Jeden projektuje od spodu, inny kupuje gotowy KIT, jeszcze ktoś inny klonuje coś firmowego,

nie robiąc nikomu krzywdy dla spełnienia swojej pasji.

Załorzyłem na diyaudio.com wątek o klonowaniu Krella KSA50, potem również tutaj to powieliłem.

Czy wiecie ile na całym świecie powstało różnych konstrukcji inspirowanych tym tematem ? Mnóstwo !

Ukryta Zawartość

Potem powstały inne wątki i temat nadal żyje, ale nie dlatego, że zaraz dopadło mnie kilku malkontentów,

którzy przede wszystkim muuuuszą udowodnić innym,że znają się lepiej, a te nasze pomysły są do bani.

Jesteście panowie w błędzie !!!!!!!!!!!!!

Zawsze możecie ten i inne beznadziejne wątki zbojkotować, czym zapewniam was, oszczędzicie sobie i innym męczarni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/79664-kopia-wzmacniacza-rotel-ra-820-cd/

Bardzo sie zdenerwowałem reakcją niektórych kolegów na fajny wątek:

Ukryta Zawartość

Już na elektrodzie zwróciłem na niego uwagę i naprawdę mam szacunek do ludzi , którzy poświęcają całkiem sporo czasu

i wysiłku żeby samodzielnie coś zbudować. Sam wielokrotnie doświadczyłem satysfakcji słuchania "sprzetu"

własnego wyrobu. Jeden projektuje od spodu, inny kupuje gotowy KIT, jeszcze ktoś inny klonuje coś firmowego,

nie robiąc nikomu krzywdy dla spełnienia swojej pasji.

Załorzyłem na diyaudio.com wątek o klonowaniu Krella KSA50, potem również tutaj to powieliłem.

Czy wiecie ile na całym świecie powstało różnych konstrukcji inspirowanych tym tematem ? Mnóstwo !

Ukryta Zawartość

Potem powstały inne wątki i temat nadal żyje, ale nie dlatego, że zaraz dopadło mnie kilku malkontentów,

którzy przede wszystkim muuuuszą udowodnić innym,że znają się lepiej, a te nasze pomysły są do bani.

Jesteście panowie w błędzie !!!!!!!!!!!!!

Zawsze możecie ten i inne beznadziejne wątki zbojkotować, czym zapewniam was, oszczędzicie sobie i innym męczarni.

taki ten świat, że znajdują się ludzie którym tylko zależy na twardej krytyce innych ... może wtedy czują się lepiej ... może np. żona ich bije w domu a tu mogą odreagować i pokazać co to nie oni ... smutne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Widzę że temat rozwija się dalej i wzbudził emocję, więc pozwolę sobie i ja się wypowiedzieć.

taki ten świat, że znajdują się ludzie którym tylko zależy na twardej krytyce innych ... może wtedy czują się lepiej ... może np. żona ich bije w domu a tu mogą odreagować i pokazać co to nie oni ... smutne.

Tylko, że jak pokazały dwa przypadki krytyka okazała się zupełnie bez sensu. Czyli oprócz tego że w domu żona... to jeszcze na forum. Mam wrażenie, że niektórzy w ogóle nie czytali opisu ani wypowiedzi, po prostu walili na oślep to co przeczytali w internecie albo im się wydawało. Konstruktywną krytykę zawszę przyjmuje normalnie i nie strzelam fochów, ale to co napisali koledzy wyczerpało moją cierpliwość. Nie miałem już ochoty uczyć panów "najmądrzejszych" podstaw elektroniki i interpretować za nich wykresów.

Oczywiście, wszystko można zrobić i lepiej i ładniej. Skrytykować łatwo, ale ciekawy jestem czy któryś z owych kolegów na postawie schematu jest w stanie zbudować od podstaw jakikolwiek sprzęt i pochwalić się publicznie wynikami pomiarów. Szczerze w to wątpię.

Konstruktywną krytykę zawszę przyjmuje normalnie i nie strzelam fochów, ale to co napisali koledzy wyczerpało moją cierpliwość. Nie miałem już ochoty uczyć panów "najmądrzejszych" podstaw elektroniki i interpretować za nich wykresów.

Ja tu wiedzę jednak focha :)

Ja tu wiedzę jednak focha :)

jar1, ileż można tłumaczyć prawo oma i zależności o których pisałem?

Ktoś wstawia wykres, ale wyniki mierzy chyba w pikselach na ekranie i nie potrafi poprawnie zinterpretować tego co widzi?

Wychodzi jak zwykle na to, że najwięcej do powiedzenia mają Ci najmniej zorientowani w temacie. A w sprawach technicznych krytyka pozbawiona podstaw wiedzy kończy się najczęściej tym, że krytykujący na własne życzenie ośmiesza się publicznie.

Pisałem też o dokumentacji, ale jak widać w kolejnych wpisach jednemu koledze to chyba umknęło.

Po co mam kolejny raz prostować to o czym już pisałem i to niejednokrotnie. Jeśli ktoś nie potrafi przeczytać czyichś wypowiedzi ze zrozumieniem to niech nie marnuje dodatkowo mojego czasu i czasu innych na omawianie kolejny raz tego samego.

ciekawy jestem czy któryś z owych kolegów na postawie schematu jest w stanie zbudować od podstaw jakikolwiek sprzęt

Bułka z masłem. :)

Nazwa Twojego tematu powinna brzmieć np.: "wzmacniacz małej mocy wzorowany na Rotelu", moim zdaniem właśnie to jest klucz do reakcji innych kolegów.

tytuł był tylko troche przewrotny, choć to też zależy kto go czyta - dla jednego wzmacniacz nie wart uwagi i Ci powinni wątek opuścić darując sobie kąśliwości i budować swoje "Halcro", a zainteresowani mają fajnego gotowaca do zbudowania. to jednak jakaś odmiana dla GC ( do którego naturalnie nic nie mam ).

Nazwa Twojego tematu powinna brzmieć np.: "wzmacniacz małej mocy wzorowany na Rotelu", moim zdaniem właśnie to jest klucz do reakcji innych kolegów.

Jeżeli kolega pawel_aa napisałby, ze zrobił klona tego wzmacniacza to ja bym również protestował. Ale są różne kopie, jedne bardziej inne mniej zbliżone do oryginału. Dlatego dla mnie użycie przez autora wątku określenia kopia w stosunku do tego co zrobił jest dopuszczalne.

Przyłączam się do tych osób które doceniają jego wkład pracy i poświęcony na ten projekt czas.

Kuzyn murzyna

Ja jakiś czas temu szukałem "gotowca" - wzmacniacza o mocy właśnie 20do 30W

Prosiłem Kolegów -Forumowiczów o poradę, wskazanie schematu itp

Kolega Bogdan wskazał mi serwisowke wzmacniacza Sanyo JA224

Dokonałem pewnych modyfikacji ( zmiana tranzystorów, ich punktów pracy , inaczej rozwiązane sprzężenie zwrotne, wywalenie zbędnej mi regulacji barwy itp, opracowałem swoje PCB

Wzmacniacz odpaliłem i ciesze się dobrym dźwiękiem .

Tez myślałem o podzieleniu się z Forumowiczami swoim opracowaniem - opis , zdjęcia, wzór PBB =procedury uruchamiania.

Jednak przykład, jak został potraktowany Kolega pawel_aa przez "ekspertów" skutecznie wyleczył mnie z tego pomysłu .

Jeżeli nagroda za swoja prace czas i chęci ma być jedynie malkontenctwo i krytykanctwo to szkoda czasu i nerwów.

Swój projekcik schowam "do szuflady"

PS.

Bicie piany czy to "klon" , kopia czy inspiracja IMO nie ma tu wielkiego znaczenia

Dotyczy 79585#23

Nie można wykonać kopi Pass Aleph Mini ponieważ nigdy Pass takiego wzmacniacza nie zaprojektował, opublikował o produkcji nie wspomnę. To jest projekt kolegów z diyaudio.com. Ludzie dajcie sobie spokój z tzw. Aleph Mini, szkoda czasu. Jak robić już clona Pass Aleph to a3, tylko trochę bardziej skomplikowane , a różnica spora.

Dotyczy 79585#23

Nie można wykonać kopi Pass Aleph Mini ponieważ nigdy Pass takiego wzmacniacza nie zaprojektował, opublikował o produkcji nie wspomnę. To jest projekt kolegów z diyaudio.com. Ludzie dajcie sobie spokój z tzw. Aleph Mini, szkoda czasu. Jak robić już clona Pass Aleph to a3, tylko trochę bardziej skomplikowane , a różnica spora.

Widzisz kolego układ wymyślony przez Pana Passa jest minimalistyczny i mozna powiedzieć że różni się tylko, zależnie od mocy, napięciem zasilania oraz ilościa tranzystorów mocy.

Niestety tak się składa że to właśnie Pass Aleph Mini najlepiej i najładniej gra.

Niestety tak się składa że to właśnie Pass Aleph Mini najlepiej i najładniej gra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega pawel_aa myślał że będą go tu tylko chwalić ale się przeliczył. Strzelił focha jak mała dziewczynka ;)

Masz nadprzyrodzone zdolności czytania w myślach? Może do "Mam talent" się zgłoś?

Jak to niektórzy doskonale wiedzą, co inni myślą, co powinni i jak powinni robić.

benek161, może wkleje linki do Twoich konstrukcji prezentowanych na sąsiednim forum? Wtedy dopiero koledzy będą mieć ubaw po pachy i to za darmola.

To sobie wklejaj. Jak umieściłem coś w internecie to znaczy ze chce żeby ktoś to zobaczył. Jeśli tego nie pojmujesz to nie wiem czemu wstawiłeś tutaj swoją konstrukcję. Wytykałem ci parę błędów na elektrodzie no ale oczywiście tylko pochlebnie można się wyrażać o twoim wzmacniaczu

To sobie wklejaj. Jak umieściłem coś w internecie to znaczy ze chce żeby ktoś to zobaczył. Jeśli tego nie pojmujesz to nie wiem czemu wstawiłeś tutaj swoją konstrukcję. Wytykałem ci parę błędów na elektrodzie no ale oczywiście tylko pochlebnie można się wyrażać o twoim wzmacniaczu

A czytałeś odpowiedź na Twoje pianobicie?

Ukryta Zawartość

Na tle konstrukcji w twoim wykonaniu niektóre uwagi są po prostu czystą hipokryzją (np. ta o kilometrach kabli, gdy Twoje konstrukcje przypominają dzieło nawalonego "tepeesiarza". Część po prostu mija się z prawdą, a wynika to po prostu z niewiedzy.

Ukryta Zawartość

pawel_aa, ja za cholerę jasną nie wiem dlaczego tak się zachowujesz.

Inni krytykowali wprost tą konstrukcję i rozumię że poczułeś się dotknięty, ja natomiast w ani jednym zdaniu tego nie uczyniłem a mimo wszystko próbujesz mi dopiekać.

Niestety nie tylko ja ale również inni (i jest ich dużo) wyrażają się mocno pochlebnie o Passie Mini i wogóle o Passie.

Zrób jakiegoś Passa, Krella, Accuphasa i porównaj ze swoim, może wtedy dojdziesz do wniosku że inni mają rację, może też stać się tak że nie usłyszysz zmian, ale wtedy to nie będzie wina wzmacniaczy tylko .....

A tak na marginesie piszesz że włożyłeś w ten układ dużo pracy, powiedz gdzie?, bo taką płytke projektuje się około 10 minut, lutowania też nie za wiele, więc....

pawel_aa, ja za cholerę jasną nie wiem dlaczego tak się zachowujesz.

Inni krytykowali wprost tą konstrukcję i rozumię że poczułeś się dotknięty, ja natomiast w ani jednym zdaniu tego nie uczyniłem a mimo wszystko próbujesz mi dopiekać.

Nie czuje się dotknięty, nie mam po prostu ochoty po raz kolejny edukować ludzi i odpierać ich bezsensownych zarzutów. Wskaż chociaż jedną sensowną (konstruktywną) krytykę tej konstrukcji. Wiedzę na poziomie podstawowym niektórzy powinni czerpać z książek, a nie ośmieszając się na forum.

Niestety nie tylko ja ale również inni (i jest ich dużo) wyrażają się mocno pochlebnie o Passie Mini i wogóle o Passie.

Zrób jakiegoś Passa, Krella, Accuphasa i porównaj ze swoim, może wtedy dojdziesz do wniosku że inni mają rację, może też stać się tak że nie usłyszysz zmian, ale wtedy to nie będzie wina wzmacniaczy tylko .....

Znowu próbujesz coś imputować? Pohamuj waść i przeczytaj poprzedni temat...

Nie neguje innych wzmacniaczy i jestem otwarty na "nowe brzmienia". Wlazłeś jednak z butami do tematu i jak mantrę powtarzasz do znudzenia przy każdej okazji że "to właśnie Pass Aleph Mini najlepiej i najładniej gra." Co chcesz tym osiągnąć? Podjąłeś misję nawrócenia milionów ludzi na właściwą drogę do idealnego brzmienia?

A tak na marginesie piszesz że włożyłeś w ten układ dużo pracy, powiedz gdzie?, bo taką płytke projektuje się około 10 minut, lutowania też nie za wiele, więc....

To czekamy jutro na Twoją wersję RA-820. Skoro to takie proste.

Co jest niby takiego hardcorowego w złożeniu końcówki(sorry ze się wtrącam do rozmowy)? Kartka papieru ołówek,gumka i mamy projekt płytki gotowy. Trawimy wiercimy lutujemy. Ustawiamy prąd spoczynkowy mierzymy napięcie na wyjściu i odpalamy. Albo jesteśmy zadowoleni z dźwięku albo i nie. Do odpalenia końcówki nie każdy potrzebuje mierzenia THD i innych cudów świata, zer po przecinku tym bardziej ze zrobili to już inżynierowie z Rotela. Szanuje Twoja prace ale jeśli Twoim jedynym celem było pochwalenie się konstrukcja to sorry.

Co jest niby takiego hardcorowego w złożeniu końcówki(sorry ze się wtrącam do rozmowy)? Kartka papieru ołówek,gumka i mamy projekt płytki gotowy. Trawimy wiercimy lutujemy. Ustawiamy prąd spoczynkowy mierzymy napięcie na wyjściu i odpalamy. Albo jesteśmy zadowoleni z dźwięku albo i nie. Do odpalenia końcówki nie każdy potrzebuje mierzenia THD i innych cudów świata, zer po przecinku tym bardziej ze zrobili to już inżynierowie z Rotela. Szanuje Twoja prace ale jeśli Twoim jedynym celem było pochwalenie się konstrukcja to sorry.

I znowu mam tłumaczyć jak krowie na miedzy? Komuś kto nawet nie odróżnia "końcówki" od "wzmacniacza zintegrowanego"?

Wszystko jest proste i łatwe - dopóki sam się za to nie weźmiesz.

Dokumentacja jest dostępna - ale trzeba przeczytać temat żeby się dowiedzieć co i jak.

Na tapetę mam zamiar wziąć lada chwila końcówkę mocy RB-850. Skoro jest to dla Ciebie takie proste, może na początek dobierzesz zamienniki oryginalnych tranzystorów i obliczysz jaki jest potrzebny radiator dla dwóch par tranzystorów końcowych do tego wzmacniacza?

Ehh i po co w taki sposób niemiły. Mam za sobą kilka wzmacniaczy (same końcówki jak i z preampami) i jakoś problemów strasznych nie było. Dobrać trany? Gdybyś rzucił na forum ze potrzebujesz pomocy z doborem to na pewno bym się postarał pomoc jak i większość użytkowników. Co do radiatora to "pi razy drzwi" do końcówki 2x50W 8ohm (rb850) nie potrzeba kilogramów aluminium zresztą proszę zobaczyć na wnętrze oryginału.1633517rotel.jpg

Ten i poprzedni wątek to dla mnie przykład jakiejś totalnej paranoi. Kolega wypatrzył sobie schemat, zaprojektował płytkę i zrobił wzmacniacz. Posłuchał, zrobił jakieś tam pomiary - wszystko wypadło całkiem nieźle. Postanowił podzielić się swoja radością i opisał wszystko na forum.

Można powiedzieć do tego momentu wzór DIY (w końcu nie każdy musi projektować wzmacniacze). Ale nagle zrobiło się nieprzyjemnie. Jednemu przeszkadza bezpiecznik, innemu wąskie ścieżki, innemu jeszcze fakt, że Paweł nie zrobił jego ulubionego wzmacniacza. Innym przeszkadzało nie wiadomo co (dokładniej mówiąc oni pewnie wiedzą co, ale są w tym osamotnieni).

Temat bezpiecznika wydaje mi się szczególnie komiczny bo ktoś stwierdza, że układ jest do d... bo ma bezpiecznik na wyjściu. To zalutuj sobie chłopie zworkę. I co? Układ od tego się polepszy czy dalej będzie do d...?

Co do szerokości ścieżek - może i racja. Rozumowanie Pawła jest moim zdaniem obarczone błędnymi założeniami - liczenie na prąd skuteczny jest niepoprawne bo przebieg audio charakteryzuje się dużą dynamiką i moc szczytowa różni się zasadniczo od średniej czy skutecznej. Ale to jest temat do dyskusji i należałoby oczekiwać merytorycznych argumentów w miejsce "wiedzy ludowej".

Dużej części dyskusji i wycieczek osobistych w ogóle nie rozumiem tak jak nie rozumiem powodu i sensu ich pojawienia się w tych wątkach.

Reasumując: odp... się od Kolegi Pawła. Sensowne uwagi i racjonalna krytyka tak, mędzenie i malkontenctwo na bocznicę.

Jestem Europejczykiem.

Jaro _747

Trafiłeś w sedno

Kolegom "malkontentom" proponuje zamieszczenie ( i wystawienie się na krytykę )zarówno swoich własnych opracowań albo choćby "klonów" lepszych wzmacniaczy .

Z tym ze - proszę o zamieszczenie tak jak pawel _aa - rysunków płytki , pomiarów itp

Z pozdrowieniami

Z.

Nie czuje się dotknięty, nie mam po prostu ochoty po raz kolejny edukować ludzi i odpierać ich bezsensownych zarzutów. Wskaż chociaż jedną sensowną (konstruktywną) krytykę tej konstrukcji. Wiedzę na poziomie podstawowym niektórzy powinni czerpać z książek, a nie ośmieszając się na forum.

Znowu próbujesz coś imputować? Pohamuj waść i przeczytaj poprzedni temat...

Nie neguje innych wzmacniaczy i jestem otwarty na "nowe brzmienia". Wlazłeś jednak z butami do tematu i jak mantrę powtarzasz do znudzenia przy każdej okazji że "to właśnie Pass Aleph Mini najlepiej i najładniej gra." Co chcesz tym osiągnąć? Podjąłeś misję nawrócenia milionów ludzi na właściwą drogę do idealnego brzmienia?

To czekamy jutro na Twoją wersję RA-820. Skoro to takie proste.

Patrząc na schemat jest to banalnie proste, patrząc na schemat z góry wiem że nie jest to jakaś odlotowa końcówka i nie zamierzam go budować. (są inne lepsze godne uwagi)

Pierwszy wpisał się diabeł

cyt: Gratulacje,układ może nie zbyt skomplikowany,ale bardzo łądnie wykonałes płytki,wewnątrz użądzenia panuje pożadek-ładna robota:)"

drugi emasik

cyt: "Może tutaj Ciebie docenią bo na elektrodzie to strata czasu/nerwów cokolwiek wstawiać. Nie mam racji Paweł? Dobra solidna robota, schemat banalny a jak fajnie gra."

a Ty tak

cyt: "Właśnie ze względu na poziom użytkowników w.w. forum nie zdecydowałem się udostępnić dokumentacji publicznie by (jak to ktoś napisał w mejlu) "każdy mógł sobie zbudować taki wzmacniacz". Niestety, nie każdy. Poświęciłem temu projektowi sporo pracy i wysiłku, a roszczeniowa postawa pt. "dawaj wzory do termotransferu", żenująco niski poziom DIY i 90% meili od amatorów "wieś tuning alpierd-plexi-led" napisanych polszczyzną na poziomie przybysza z obcej planety utwierdzają mnie tylko w przekonaniu, że postąpiłem słusznie."

I moim zdaniem dalej piszesz w tonie "najlepszego elektronika w Polsce"

Ehh i po co w taki sposób niemiły. Mam za sobą kilka wzmacniaczy (same końcówki jak i z preampami) i jakoś problemów strasznych nie było. Dobrać trany? Gdybyś rzucił na forum ze potrzebujesz pomocy z doborem to na pewno bym się postarał pomoc jak i większość użytkowników. Co do radiatora to "pi razy drzwi" do końcówki 2x50W 8ohm (rb850) nie potrzeba kilogramów aluminium zresztą proszę zobaczyć na wnętrze oryginału.

Tak to każdy potrafi :-)

Zamienniki dobieramy na postawie datasheetów a radiator samodzielnie liczymy ze wzorów.

Samodzielna praca daje więcej satysfakcji. ;-)

Dlatego też pisałem "sporo pracy": poszukiwania zamienników, pierwszy prototyp testowany ponad 2 tygodnie, budowa prototypu "stereo" i jego testowanie przez miesiąc w różnych warunkach najczęściej ekstremalnych, i w końcu budowa gotowej konstrukcji której też nieźle dawałem w kość przez dwa miesiące.

drugi emasik

cyt: "Może tutaj Ciebie docenią bo na elektrodzie to strata czasu/nerwów cokolwiek wstawiać. Nie mam racji Paweł? Dobra solidna robota, schemat banalny a jak fajnie gra."

a Ty tak

cyt: "Właśnie ze względu na poziom użytkowników w.w. forum nie zdecydowałem się udostępnić dokumentacji publicznie by (jak to ktoś napisał w mejlu) "każdy mógł sobie zbudować taki wzmacniacz". Niestety, nie każdy. Poświęciłem temu projektowi sporo pracy i wysiłku, a roszczeniowa postawa pt. "dawaj wzory do termotransferu", żenująco niski poziom DIY i 90% meili od amatorów "wieś tuning alpierd-plexi-led" napisanych polszczyzną na poziomie przybysza z obcej planety utwierdzają mnie tylko w przekonaniu, że postąpiłem słusznie."

I moim zdaniem dalej piszesz w tonie "najlepszego elektronika w Polsce"

Powyższy cytat dotyczy poprzedzającej go wypowiedzi w której padła nazwa owego forum. Proszę sobie popatrzeć jakie tam królują konstrukcje i na poziom ich wykonania. Opisana przeze mnie sytuacja ma miejsce w przypadku praktycznie każdej sensownej konstrukcji która się pojawi w dziale DIY. Minimum wysiłku - maksimum korzyści. Do miana "najlepszego" nawet nie myślę pretendować, sam korzystam wielokrotnie z pomocy o wiele mądrzejszych ode mnie kolegów. Swoje argumenty staram się jednak popierać zdobytą wiedzą a nie podaniami ludowymi, stąd może takie kolega odnosi wrażenie.

Niewiem czy mogę (i powinienem) coś Ci doradzać, ale namawiam do zbudowania wzmacniacza który byłby zaprojektowany pod kątem minimalizacji np. efektu Millera.

Generalnie w układach audio analogowych unikaj rezystorów węglowych, kondesatorów (w ścieżce sygnału) elektrolitycznych i ceramicznych. (ale mi się teraz za słowa krytyki dostanie od pawel_aa )

Niewiem czy mogę (i powinienem) coś Ci doradzać, ale namawiam do zbudowania wzmacniacza który byłby zaprojektowany pod kątem minimalizacji np. efektu Millera.

Generalnie w układach audio analogowych unikaj rezystorów węglowych, kondesatorów (w ścieżce sygnału) elektrolitycznych i ceramicznych. (ale mi się teraz za słowa krytyki dostanie od pawel_aa )

Niestety muszę Cię rozczarować, to co napisałeś nie ma nic wspólnego z krytyką, wiec niczego panie kolego nie dostaniesz.

Pisałem już wcześniej, że jestem otwarty na "nowe brzmienia", oprócz RB-850 mam też w planach jakąś porządną końcówkę mocy w klasie A, najlepiej komercyjne rozwiązanie. Googluje już do jakiegoś czasu w poszukiwaniu dobrego rozwiązania ale coś mi marnie idzie. Może więc któryś z kolegów coś doradzi?

To akurat chyba wszyscy znamy + rozbudowane źródła prądowe. Mnie zastanawia natomiast dlaczego takie konstrukcje np. NAIM NAP 135 maja dobre właściwości dźwiękowe. Powiem więcej, znam kilka innych starych konstrukcji wydawałoby się przestarzałych, pod względem efektu Millera, bez straszliwie szybkich tranzystorów na wyjściu a to cholerstwo dobrze na mój gust gra. Jestem w jakimś błędzie ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Do kolegi wielce udzielającego się. Zrobiłem aMini w kilku wersjach, zrobiłem a3, słuchałem a3 i a5 wykonanych przez innych. Z całego tego DIY a5 brzmiał najlepiej. Posłuchałem a3 oryginał, sam Pan Pass dotknął swoją osoba tego wzmacniacza i ten grał zdecydowanie najlepiej. Nie widzę możliwości poprawiania Pana Nelsona Passa. A-aMini, od tego się zaczął, warto przeczytać co pisze jago twórca czyli osoba która założyła poniższy temat na diyaudio.com :

Ukryta Zawartość

Powtarzam, aMini to mutacja projekty Pana Pasa wykonana nie przez niego. Przez kogo? Proszę poczytać jak wyżej.

Inaczej, pan Waldemar zdemontował dwa koła z Merca , w końcu pozostały jeszcze dwa i ma po tym zabiegu lepsze auto od oryginału. Pan Waldemar jest lepszy od mercedes-benz.

Jestem leniwy , dlatego:

1. Jaro_747 pozwolę dołączyć się do zdania wyrażonego przez ZoltanChivay.

2. Rambo , podzielam wyrażony przez Pana pogląd.

3. A dajcie sobie spokój z klasą A, energia elektryczna drożeje i tak pozostanie.

Jak koniecznie kl.A to lampa. Ale lepiej zrobić np.Naim Nap. Będzie taniej i lepiej.

4. Bocznica.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.