Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 2805,MARX2- jakie surrundy?.

leszekm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Posiadam amplituner Denon 2805 do ktorego podłączone są kolumny Monitor Audio RX2.Planuję w najbliższym czasie dokupić kolumny tylne a poźniej głośnik centralny.Zestaw będzie do muzyki i filmów.Czy wystarczą np.MA Br-Fx czy lepsze będą Bx1?.

Na RX-FX nie będzie mnie raczej stać.Myślę też o używkach.Pokój 18m2.Planuję wydać do około 1000zł.

Co do centralnego to musi być RXCentre?.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/79735-denon-2805marx2-jakie-surrundy/

Wszystko powinno być z tej samej serii. C i S-W również. Surroundy - zależy jakie będzie główne przeznaczenie zestawu. Jeśli kino: mogą być RXFX. Jeśli muzyka: bardzo polecam powtórzenie tego, co jest na L/R czyli RX2. Choc osobiście gdy coś oglądam - to konfiguracja muzyczna także tutaj bardziej mi odpowiada.

Niestety cena zarówno RX2 czy też RX1 jest dla mnie za wysoka.Używek brak.

To może BX2 lub BR2?.Tylko ze one będą bardzo odstawać od ściany.

Będę też musiał kupić podstawki.

Jak taki zestaw moze grać?.Używane BR2 mozna kupić za 700zł.

BX2 to nowość na rynku, więc używek raczej nie będzie. Nowe kosztują 1290 zł. za parę. Brzmienie serii BX jest inne niż RX. Nie mówię lepsze czy gorsze - inne. Więc kombinacja RX z BX (lub BR) może być ryzykowna. Poszukaj na surround RXFX. Jeśli się nie uda - wówczas wydaje mi sie, że lepsza byłaby seria RS (poprzednik RX), a tu używki znaleźć można.

Czyli FX tylko do kina.Będę w takim razie szukał używek serii RX i RS.

BX-FX mogę kupić nowe za 1000zł.

Jaknajbardziej. W kinie na surroundach powinny być dipole lub bipole. W konfiguracjach muzycznych wszystkie głośniki (oprócz subwoofera rzecz jasna) muszą być takie same (czyli surroundy typu direct). W praktyce dopuszcza się aby C był dedykowanym głośnikiem centralnym, ale musi być od tego samego producenta i z tej samej serii, akustycznie dopasowany do reszty. Wzorniczo też, ale to już kwestia eststyki.

W najbliższych dniach będę miał nowe RSFX.Dziękuję wszystkim za cenne rady.

Uwierz mi ze co byś nie podłączył zagra podobnie w tej cenie i przy twoim sprzęcie i zapewne słabej akustyce skup się bardziej na rozstawieniu kolumn. Podłączałem kilka kolumn na tyły i zabiegi sa pielęgnacyjne może przy super audio będzie słychać różnice lub przy 5 stereo ale mnie to nie dotyczy. Pomyśl rozdzielając dźwięk 40% to central 40% to fronty tyły to tylko 20%. Wiec co tam może być słychać???

To lepiej było kupić centralny niż tylne?.Dałem już zaliczkę za RSFX(nowe za 950zl).Powinienem mieć je w tym tygodniu.Gdzieś wyczytałem na tym forum,że przy dobrym ustawieniu głośników przednich głośnik centralny może być zbędny.

• 1 miesiąc później...

Mam już RS-FX na tył.

Wiem ze najlepiej gdy centralny jest z tej samej serii czyli RX-LCR.Mam jednak możliwość zakupu używanej RS-LCR.Czy będzie duża różnica między kolumnami z tych serii?.

• 3 tygodnie później...

Denon 2805 nie posiada HDMI dlatego zakupiłem Blu-ray Philips BDP 7500BL który posiada analogowe wyjścia 7.1.

rozumiem ,ze muszę kupić 4 kable np. takie:

Prolink Exclusive 0,5m TCV4270 -20zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny przód MA RX2,tył-MA RS-FX+ planowany centralny.

Czy te kable zapewnią dobry odsłuch filmów w Dolby True HD i DTS HD Master Audio?.

Jakie niedrogie kable byście polecili?.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.