Skocz do zawartości
IGNORED

PC+X-Fi Titanium HD czy Hyundai TR11+Beresford TC-7520

TRIBUL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zacznę od tego co posiadam:

-PC z karta dźwiękową zintegrowaną (wcześniej Prodigy 7.1 hifi ale na win 7 nie bardzo chce działać)

-zestaw stereo Harman/Kardon hk980 oraz Cd hd980

-kolumny eass empire 300 i sub Jbl esp250

-telewizor 42" FullHD

Mój problem polega na tym, że nie wiem co wybrać, czy kupić do komputera kartę dzwiękową Creative X-Fi Titanium HD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i połaczyć to ze sprzętem, a za jakiś czas kupić odtwarzacz Blue-ray Harmana czy lepiej będzie kupić odtwarzacz hdd np Hyundaia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i do tego DAC Beresford TC-7520, do którego można będzie podłączyć i PC i odtwarzacz hdd.

Zależy mi na dobrym dźwięku zarówno w muzyce jak i w filmach. Na razie komputer stoi w tym samym pomieszczeniu co sprzęt, ale za jakiś czas moze się to zmienić i stad mój dylemat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ok, a czy ktoś mi może powiedzieć jak jest z jakością audio/wideo takiego odtwarzacza w porównaniu z stacjonarnym blue-rayem bądź komputerem??? Czy nada się on jako transport dźwięku na DAC, bo czytałem że to też ma znaczenie pomimo że idzie cyfrowo. Chodzi mi o takie zestawienie: odtwarzacz hdd+DAC vs PC z titanium HD na pokładzie, ewentualnie blueray Harmana.

I może jeszcze jedno pytanie, czy kabel RCA o długości 5m znacząco degraduje dźwięk? Bo taką mam właśnie odległość z komputera do wzmacniacza.

5m dla RCA to troche duzo, lepiej juz, jak nie mozna przenies wzmacniacza, puscic sygnal cyfrowo. Poszukaj informacji, chyba optycznie daloby rade. A tak drogiej karty dzwiekowej (>600zl), zwlaszcza przy zanikajacych juz stacjonarnych komp. PC nie kupilbym,

We wzmacniaczu stereo nie mam wejścia cyfrowego, do tego potrzebny byłby właśnie DAC, poza tym kupowanie takiej karty mijałoby się z celem jak miałbym ją łączyć cyfrowo ze wzmacniaczem.

a moze na czas przejsciowy, bo kiedys i tak kupisz jakis dedykowany serwer, kupic jakas tansza karte z wyjsciem cyfrowym ? Tak mysle, ze z DAC-em da to juz przyzwoita jakosc muzycznego dzwieku,

No właśnie też tak się zastanawiam, DAC by się przydał prędzej czy później, w komputerze mam zintegrowaną kartę dzwiękową Realtek ALC888 która oczywiście posiada wyjście optyczne, tylko czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to się zgra Beresford TC-7520?

kartę dzwiękową Realtek ALC888 która oczywiście posiada wyjście optyczne, tylko czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to się zgra Beresford TC-7520?

To nie karta ma się zgrywać z Beresfordem, tylko DAC ma się zgrać z resztą systemu - ze wzmacniaczem, kolumnami itp. Pod względem brzmieniowym, oczywiście.

"Zgraniem się" karty z DAC w ogóle się nie przejmuj. Wystarczy, byś zadbał o sygnał bit-perfect na wyjściu karty. Jeżeli będą problemy, możesz spróbować połączenia USB (ten Beresford ma chyba takie wejście?).

Tak ten beresford ma wejście usb, ale wolałbym po optyku bo kabel USB przy 5 metrach średnio może działać... Właśnie chodziło mi o ten bit-perfekt na wyjściu karty, jak on by się nie zgrywał to co się będzie działo?

chodziło mi o ten bit-perfekt na wyjściu karty, jak on by się nie zgrywał to co się będzie działo?

Też zagra. Ale:

Sygnał może mieć zmniejszoną rozdzielczość przez cyfrową regulację głośności lub zachodzący w PC resampling, brzmienie może być zmienione przez DSP włączone w komputerze itp. w niektórych przypadkach może być to nieistotne, w innych może być zauważalne, może też być słyszalne wyraźnie.

Ogólnie, o bit-perfrct warto zadbać. Choćby dla świętego spokoju, zachowania zasad BHP oraz podstawowej higieny :)

Rozumiem;) W Prodigy 7.1 hifi nie byłoby z tym problemu przez zastosowanie ASIO, jednak karta zintegrowana nie obsługuje ASIO. Wyczytałem też że ustawienie np wszystkich suwaków głośności w programach na 100% pomaga uzyskać bitperfekt. Nie mam natomiast zamiaru w razie czego kupować kolejnego urządzonka za bóg wie ile pieniędzy żeby było bitperfekt, te ceny mnie rozwalają;). Jednak nadal nikt nie odpowiedział no nurtujące mnie pytanie, CO LEPIEJ ZAGRA W MOIM ZESTAWIENIU, KARTA TITANIUM HD, EWENTUALNIE ASUS STX CZY DAC BERESFORD TC-7520? Muzyka jakiej słucham to głównie muzyka elektroniczna, chillout, trance, muzyka filmowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.