Skocz do zawartości
IGNORED

amp in oraz preout - wyjasnienia

zmk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was

Oglądam sobie właśnie Advance Acoustic MAP 305 i widzę, że ma zwarte gniazda AMP IN oraz PREOUT.

Wszystko jasne jeśli podłączam tylko CD i gram stereo - gniazda pozostają zwarte.

Chciałbym jednakże podłączyć KD do tegoż wzmacniacza (i wykorzystać go jako końcówkę mocy).

Stereo (CD) chcę słuchać wyłącznie przez wzmacniacz.

Rozumuję tak:

- rozwieram AMP IN i PREOUT

- PREOUT z KD łączę na AMP IN we wzmacniaczu

- CD podłączam na wejście CD we wzmacniaczu

O ile sprawa dość prosta np. w przypadku Denona 2000AE (ma przełącznik na panelu), to z ww wzmacniaczem mam problem:

jak przełączam funkcje wzmacniacz/końcówka?

Pozdrawiam,

Zbyszek

https://www.audiostereo.pl/topic/79892-amp-in-oraz-preout-wyjasnienia/

Witaj,

Miałem kiedyś ten sam problem przy poszukiwaniu integry, która w KD znajdzie zastosowanie jako końcówka do napędzenia frontów. Nie znam MAP305, ale z dużym prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością mogę powiedzieć, że jeśli nie ma przełącznika (jak wspomniany Denon czy np. Yamaha A-S2000) lub innego mechanizmu konfiguracyjnego, zamieniającego jedno z wejść liniowych w wejśćie na końcówkę mocy (jak mój Arcam A90, nowe modele Creeka) to jesteś skazany na "sterowanie ręczne", ewentualnie zmajstrowanie jakiegoś zewnętrznego przełącznika do AMPIN - PREOUT.

pozdr.

Piotr

Kacper, małe sprostowanie. W Arcamie jest owszem przełącznik (na tylnej ściance) pełniący rolę analogiczną do zworek, ale nie to miałem na myśli. Jest też (w większości modeli, ale lepiej sprawdzić) tzw. "processor mode", który zamienia tape-in (to akurat konkretnie Arcam A90) w wejście o stałym poziomie wzmocnienia (max to, co oferuje końcówka). Efekt - przełączenie (również z pilota) na wejścia tape zamienia integrę w końcówkę mocy (dla A90 jest to dokładnie odpowiednik P90) ze sterowaniem głośności np. z Amplitunera (Pre-out). Przełączenie na wejście CD przywraca normalną funkcjonalność integry łącznie ze sterowaniem głośności.

Kacper, małe sprostowanie. W Arcamie jest owszem przełącznik (na tylnej ściance) pełniący rolę analogiczną do zworek, ale nie to miałem na myśli. Jest też (w większości modeli, ale lepiej sprawdzić) tzw. "processor mode", który zamienia tape-in (to akurat konkretnie Arcam A90) w wejście o stałym poziomie wzmocnienia (max to, co oferuje końcówka). Efekt - przełączenie (również z pilota) na wejścia tape zamienia integrę w końcówkę mocy (dla A90 jest to dokładnie odpowiednik P90) ze sterowaniem głośności np. z Amplitunera (Pre-out). Przełączenie na wejście CD przywraca normalną funkcjonalność integry łącznie ze sterowaniem głośności.

Teraz to mnie zaskoczyłes!.Albo ja nie doczytałem albo mam słabe tłumaczenie instrukcji.Mam Arcama A38 i tam jest Processor mode,wiec wnioskując z tego co piszesz u mnie tez to powinno tak działac.Tylko u mnie nie ma Tape in a PWR in,to pewnie to samo.Musze to dokładnie sprawdzic.

Instrukcja faktycznie opisuje to pokrętnie, ale działa to tak jak opisałem, bo mam i używam :-)

W A38 powinno być tak samo - po włączeniu i ustawieniu "gain" (na max) w processor mode.

Różnica polega na przypisaniu wejścia AV (zresztą bardziej sensownie)

Na wyświetlaczu powinieneś mieć komunikat "VOL Fixed" -> brak możliwości regulacji głośności z poziomu integry

Viktoria!!!!Wszystko gra.Miałem zle podłaczone kable,zamiast Play in miałem PWR in.Dzięki Ci bardzo.Troche było uciązliwe kazdym razem odstawiac wzmak.

Pozdrawiam

Co do wzmaka to rzeczywiście dziala doskonale

• 4 miesiące później...

Witam,

Mógłbym prosić Kolegów o pomoc, ponieważ chcę się upewnić co pewnych rozwiązań.

Do KD mam Denona 2809 plus BD Sony, do stereo - Arcama A38 i CD23.

Do tej pory działało to sobie osobno, teraz chciałbym to "zintegrować".

O ile dobrze zrozumiałem to powinien dokonać następujących połączeń:

1) Denon obsługuje centralny i surround'y, Arcam fronty.

2) PRE-OUT-a Denona (FL i FP) podłączam do 'AV PLAY IN' Arcama ???

3) Następnie w Arcamie 'uruchamiam' "Processor mode" - ustawiam 'gain'; powinien ukazać się komunikat 'VOL Fixed' - czyli głośność później reguluję amplitunerem?

4) Jak mam ustawić przełącznik (ten z tyłu) - na jaką funkcję w trybie KD, a na jaką w stereo, bo z Waszych rozważań wynika, że nie trzeba nic wciskać (chociaż wydaje mi się, że ma być w pozycji 'integra') niezależnie od trybu pracy Arcama, a tak się chyba nie da.

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc. Prosiłbym o opis jak najbardziej 'obrazowy' (czyt. łopatologiczny) - jak dla sześciolatka ;-)

Pozdrawiam

Wszystko dobrze zrozumiałeś, nic tylko podłączyć i sprawdzić.

W szczególności p4 - przełącznik na stałe w pozycji integra, to jest odrębna funkcjonalność, tak jak zworka powoduje fizyczne odlączenie końcówki mocy i wtedy processor mode nie zadziała.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.