Skocz do zawartości
IGNORED

Bowers&Wilkins seria 3: 602 czy 602.5 ?

metjus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, za pare dni kupuje nowe fronty- mam dylemat pomiedzy 602 a 602.5

Z Technical Specifications wyniaka nastepujaco:

- Sensitivity o 2 dB wiecej po stronie 602 [90dB vs 88dB]

- Max Power Handling o 20W wiecej po stronie 602 [120W vs 100W]

- 15mm wieksza membrana w 602 [180mm vs 165mm]

- 1Hz szersze pasmo przenoszenia po raz kolejny dla 602 [50Hz - 22kHz ± 3dB vs 49Hz - 22kHz ± 3dB]

Reszta w obu kolumnach identyczna.

Wynika z tego, ze 602 sa zdecydowanie bardziej oplacalne (z podstawkami firmy Ostoja za 350 pln dalej kosztuja mniej od 602.5).

Jednak panowie z Top Hi-Fi nie potrafili jednoznacznie powiedziec, ktore lepsze.. na nowogrodzkiej 602.5, na andersa 602.

Natomiast forumowicze jecza, ze w 602 nie ma niskich tonow, bo sa male, etc.. Moze z uwagi na gabaryty 602.5 beda lepiej odczuwalne te czestotliwosci?

Ktore wybrac? I nie chce odpowiedzi w stylu "Lepiej kup 603/604" - nie stac mnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/8003-bowerswilkins-seria-3-602-czy-6025/

Nie możesz się sugerować czystymi danymi. Jeżeli masz możliwość a zrozumiałem że masz to posłuchaj obydwu. Ja słuchałem tylko 602 s3 i z niskim basem tam rzeczywiście cieniutko. Ale to zależy czego oczekujesz. 602.5 to podłogowce i mają większe skrzynie a to sprzyja niskim częstotliwością. B&W to specyficzne brzmienie lepiej posłuchaj zanim kupisz bo one nie każdemu przypadają do gustu. Mi nie przypadły wogóle ale kolega który je zakupił jest zachwycony. Jeżeli połączysz je z nieodpowiednim wzmakiem to wysokie tony potrafią zamęczyć.

Wiem, ze nie moge- dlatego nie postanowilem jeszcze jednoznacznie, ze kupuje 602.

A co do posluchania- pewnie, tylko w Top Hi-Fi spotykam sie z sala odsluchowa o zupelnie innych wlasciwosciach, niz u siebie i ciezko mi je porownac.

Odnosnie wzmaka- jest to Yamaha RX-V740 --> zostane zameczony?

A nie możesz tych głośników wyporzyczyć do chałupy na odsłuch?

Ja mam yamahe RX-V596 i mi się nie podobało. Moja Yamacha ie dysponuje zbyt niskim basem i kolumny też nie w połączeniu wyszła klapa. A wysokie takie że po 2 godzinach odsłuchu miałem szczerze dość. Ale mój pokuj też nie jest za bardzo wytłumiony. Naprawdę posłuchaj bo te kolumny mają dobre recenzje w gazetach ale to nie do końca się wszystko zgadza.

Ich zalety moim zdaniem to - czysty, dokładny i detaliczny dźwięk, wytrzymują duże natęrzenia dźwięku bez zniekształceń, ładne wykonanie

Wady:

Brak niskiego basu

Niezbyt energiczne

A jeszcze jedno jaki masz pokój? Ile metrów?

Tak sie sklada ze mialem mozliwosc słuchac serii 600 na wmiare podobnym sprzecie i moja opinia

jest taka :

601 sa za drogie do swoich mozliwosci. Basu maja mało i wogule graja

bez emocji. Dolicz koszty podstawek to juz sie robi drogo. Sprawdza sie w małych pomieszczeniach tak do 15m

602,5 to 601 z tunelem i fabryczna podstawka :). Basik jest lepiej

zaznaczony i ogólnie graja lepiej ale ich docelowe pomieszczenie to ok 15-25m.

602 to juz zupełnie inna kolumna, bas moze zaskoczyc

nieprzyzwyczajonego. One naprawde nisko schodza i nie boja sie

udezenia. Co ciekawe wg mojego odczucia maja mniej srodka niz 601 i

602,5. Wieksza membrana daje mocniejszego kopa ale jednak kosztem np

wokali. Spokojne dadza kopa w pomieszczeniu powyzej 25m ale uwaga w małej klitce zabija basem i wysokimi tonami. Dzwiek nie bedzie mial swobody, pozatym musza stac daleko (min 1m) od scian.

pozdrawiam

Dodam, że słuchałem 602.5 i 602. IMHO sześćset dwójki są znacznie lepsze od podłogowych 602.5, które wielu sprzedawców próbuje wciskać jako podłogową wersję 602, gdy faktycznie są to 601. Ostatecznie zadowoliłem się używanymi 603 i jestem bardzo zadowolony z tego wyboru.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Odnosnie mojego pokoju- niestety zostane chyba "zabity bassem i wysokimi tonami" :)

A dlaczego powinny stac 1m od sciany? Sa to tzw kolumny typu bookshelf i maja bass reflexy do przodu.. wydawalo mi sie, ze (tak jak w moim przypadku) okolo 0.5m wystarczy.

Dzieki Waszym wypowiedziom chyba zrozumialem juz wszystkie zaleznosci pomiedzy 601/602/602.5 i zdecyduje sie na 602.

ps. dokladnie- sprzedawcy twierdza, ze 602.5 to wersja floorstanding 602.

Serdeczne dzieki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.