Skocz do zawartości
IGNORED

Dali 104 - wymiana kabli

pablotor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wyczytałem gdzieś, że można uzyskać sporą poprawę w jakości dźwięku zmieniając kabelki w kolumnach Dali 104. Jako, że takie posiadam mam do Was pytanie na jakie ewentualnie mógłbym je wymienić (jaka firma, przekrój itd.). Nie znam się na tych kablach kompletnie więc prosiłbym o jakieś porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/80038-dali-104-wymiana-kabli/

To dobre kolumny, na pewno dostaniesz dużo opinii jakie kable do nich pasują. Staraj się jednak kupić kable tanio, ponieważ lepiej jest kilkaset złotych włożyć w lepszy wzmacniacz czy odtwarzacz CD a nie w kable - bo efekt będzie zdecydowanie większy.

Polecam robić to z głową, czasami grubszymi kablami można zniszczyć brzmienie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Oczywiście że mają, w swoich 104 zmieniłem na 2.5mm OFC i grało już jak dla mnie "za grubo".

ciekawa sprawa jest z monitorami Yamahy NS1000M, od terminali do zwrotnicy idzie kabelek może 1mm2 i nikt nie narzeka :)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Nie zwykłem polemizować w takich przypadkach.

Ale jak usłyszysz zmianę rezystancji na poziomie kilku miliomów w przypadku kiedy po drodze są tam dławiki o dużo większej rezystancji (nie mówiąc już o impedancji), jakieś pojemności i rezystory.

A Ty słyszysz te miliomy...

Powinieneś w każdym ślepym teście być zwycięzcą ;)

• Moderatorzy

przeczytaj wątek o wymianie kondensatorów na MKP, jest tam o podstawowym tuningu kolumn, w tym opisałem co zrobiłem z moimi dali 5005

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Witam.

Wyczytałem gdzieś, że można uzyskać sporą poprawę w jakości dźwięku zmieniając kabelki w kolumnach Dali 104. Jako, że takie posiadam mam do Was pytanie na jakie ewentualnie mógłbym je wymienić (jaka firma, przekrój itd.). Nie znam się na tych kablach kompletnie więc prosiłbym o jakieś porady.

Witam. Po co sobie zawracać głowę pieniędzmi, czy ślepymi testami. Zrób tak,zdobądź 2m przewodu telefonicznego(średnica colid core ok 0,4 )mm, nie może to być linka.Wymień w jednej kolumnie, zapisując, jak było przedtem, żeby można było wrócić.Pojedynczym drucikiem połącz, zachowując fazy głośników + -,jak było z kablami fabrycznymi.A co do sprawdzenia efektów, to najlepiej mieć wzmacniacz, w którym można przełączać dwie pary tj.A lub B

W jeden z kanałów L lub P podłączamy w A kolumnę fabryczną, a w B zmodyfikowaną.I odpalamy cokolwiek, ale najlepiej sprawdza się to na dźwiękach naturalnych, tj. gitara, skrzypce czy ludzki głos. Efekty bywają zdumiewające, chyba, że producent kolumn "zadbał".Życzę sukcesów, albo przepraszam za marnowanie czasu, bo każdy, jak i ja uczy się tylko na swoich błędach.AudioB.PS.Jeśli będzie zmiana, to warto inwestować

w nowe okablowanie, byle nie przesadzić, np: Reson.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mam tę być może przewagę, że mam spec przełączniki. Używam dwóch wzmacniaczy na jedna parę zespołów głośnikowych. Mogę również przełączając jeden wzmacniacz na dwie pary zespołów. Jeszcze nikt nie usłyszał różnic w kablach głośnikowych o tej samej średnicy bez wynalazków typu puszki. Podobnie z kablami w środku.

Czas przełączenia to 5ms. Jak ktoś jest ze Szczecina i chciałby sprawdzić czy i jak jego modyfikacje zmieniają dźwięk może dać znać. W jakiś piątek mogę podjechać.

Lutowanie kabli i po paru minutach stwierdzanie zmian to fantasmagorie...

pablotor wymiana kabli bardzo duzo daje musisz pokombinowac troche z roznymi kabelkami,podpinaj wszystko co masz w chacie kable o prodzirza,druty miedziane,przewody od kablowki,potnij wszysko na odcinki po dwa metry czy tam ile potrzebujesz i sluchaj,roznice slychac wyraznie nie trzeba przelaczac w 5 milisekund

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.