Skocz do zawartości
IGNORED

+ do + a - do -

lucin713

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poniżej podaję prosty sposób w jaki można sprawdzić czy dobrze podłączamy kable głośnikowe do naszych kolumn.

Najpierw krótka historia: kupiłem kolumny z tzw. "drugiej ręki". Po ustawieniu wszystkiego i odpaleniu systemu miałem wrażenie, że w miejscu odsłuchowym brakuje basu. Przesuwając się na prawo lub lewo bas pojawiał się.

Sprawdziłem dwa razy kable czy plusy są podłączone do plusa a minusy do minusa i wszystko się zgadzało (to samo we wzmacniaczu).

Postanowiłem, więc odwrócić do siebie kolumny frontami i ustawić tak, że prawie się stykają. Po puszczeniu muzyki, gdyby kable były źle podłączone (w przeciwnej fazie) bas powinien praktycznie zaniknąć a przy dobrym połączeniu grać normalnie - co śmieszne (w poprzednich kolumnach sposób zawsze działał) nie mogłem wykryć które podłączenie jest właściwe (bas był w obu ustawieniach). Pobiegłem nawet po stary wzmacniacz i zacząłem gimnastykę z kablami, ale efekt był ten sam :(

Z pomocą przyszedł mój ojciec, który poradził mi bardzo prosty i w 100% sprawdzający się sposób:

1. bierzemy zwykłą baterię AA (paluszek)

2. przykładamy biegun dodatni baterii do kabla który mamy podłączony do kolumny jako plus a biegun ujemny do kabla podłączonego jako minus

3. Membrana od głośnika niskotonowego wychyla się do środka lub na zewnątrz kolumny na stałe

4. Tę samą operację powtarzamy w drugiej kolumnie

5. Jeżeli kable są dobrze podłączone, to membrany w obu kolumnach wychylać się powinny w tę samą stronę

w moim przypadku okazało się, że kolorowe nakrętki na terminalach głośnikowych były zamienione miejscami (czarne i czerwone) i stąd za każdym razem kolumny podłączane były nieprawidłowo przez co grały tak dziwnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/80161-do-a-do/

sposób bardzo dobry sprawdza nam głośniki basowe. Bez odpinania głośników przydaje się płyta testowna i nagrane szumy pasmowe w fazie i w przeciwfazie, można wtedy sprawdzić kontrolnie zgodnośc fazową głośników dodatkowo średnio i wysokotonowych. Spotkałem się z przypadkami kiedy głośnik był naprawiany mi miał żle oznaczone bieguny.

https://www.audiostereo.pl/topic/80161-do-a-do/#findComment-2150969

Kiedys takie probki byly dodawane do magnetofonow. Na przyklad:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

server unreachable;--

https://www.audiostereo.pl/topic/80161-do-a-do/#findComment-2151247

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.