Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MS-34D + Focal 807

norbert8402

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza Yaqin MS34D. Podłączony jest pod monitory Focala 807, a źródło to stary Denon DVD-A1. Jednak planuję zmienić źródło na coś cieplej grającego, gdyż denon jest za bardzo "jazgotliwy" w wysokich tonach. Jaki napęd drodzy koledzy zaproponowali byście do takiego systemu. Kable to AN Kondo jako interkonekt i Kimber 4TC. Z góry dziękuję za wskazówki.

https://www.audiostereo.pl/topic/80218-yaqin-ms-34d-focal-807/

Zdaje sie, ze skoro kolega ma budzetowy sprzet, to nie kupi zrodla MBLa..

Rozwaz zrodla Moon CD 1, Cary Audio CDP-1 , z tanszych moze ten najnowszy Audiolab 8200 ?

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Podłącze się do tematu bo pewnie rozeszło się po PW u mnie w zestawie Yaqin MC 10L, Focal 726, Anti Cable, IC Anti Cable Silver, jako źródło Rotel RCD 1070, dźwięk jest obecnie trochę suchy, mało basu wysokie tony wycofane. Jaki IC mam QED Qiunex1 ale po podłączeniu bas ciut głebszy, ale znów średnica daje po uszach i na dłuższą metę jest męcząca. Nie wiem czy zmieniać CD, kupić inny komplet lamp w chwili obecnej 6N1P-EW 4 sztuki dokupiłem jeszcze do pomieszania 6N1P wersję cywilną - radietskie, lampki mocy z pola ryżowego oryginały. Czy próbować innego IC, kabelka głośnikowego. Jest dużo lepiej ale jeszcze czegoś mi tu brakuje. Jeżeli CD do tego zestawu to co Możecie polecić? Będę wdzięczny również za inne sugestie odnośnie pozostałych komponentów.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Podłącze się do tematu bo pewnie rozeszło się po PW u mnie w zestawie Yaqin MC 10L, Focal 726, Anti Cable, IC Anti Cable Silver, jako źródło Rotel RCD 1070, dźwięk jest obecnie trochę suchy, mało basu wysokie tony wycofane. Jaki IC mam QED Qiunex1 ale po podłączeniu bas ciut głebszy, ale znów średnica daje po uszach i na dłuższą metę jest męcząca. Nie wiem czy zmieniać CD, kupić inny komplet lamp w chwili obecnej 6N1P-EW 4 sztuki dokupiłem jeszcze do pomieszania 6N1P wersję cywilną - radietskie, lampki mocy z pola ryżowego oryginały. Czy próbować innego IC, kabelka głośnikowego. Jest dużo lepiej ale jeszcze czegoś mi tu brakuje. Jeżeli CD do tego zestawu to co Możecie polecić? Będę wdzięczny również za inne sugestie odnośnie pozostałych komponentów.

Do znudzenia będę to powtarzał. Daj tam lampy KT77 Genelexa. Wiem, że wydatek nie mały ale efekt piorunujący.

Ktoś pisał, że można się dogadać z lampyelektronowe.pl na przysłanie ich do testów. Spróbuj może wypożyczą - jestem przekonany, że je zostawisz a Twój problem będzie "zniknięty" :)

A poza tym - kolega ostatnio kupił Focale 826 i podłączył do Phasta - jak na moje ucho one grają sucho.

A poza tym - kolega ostatnio kupił Focale 826 i podłączył do Phasta - jak na moje ucho one grają sucho.

to samo mozna powiedziec o kazdych kolumnach,focal gra bardzo neutralnie trzeba z glowom tor dobierac

Dokładnie tak jest w moim przypadku nie mogę dojść z nimi do ładu. Zmieniłem IC z Qed'a na Anti Cables Selver bas jak trochę "uciekł" wysokie też się wycofały natomiast średnie które kuły w ucho teraz nie przeszkadzają. Nie wiem czy efekt uzyskam wymiana lamp czy raczej zmieniać źródło. O Genelaxach słyszałem opinie że są "bardzo jasne" nie mam możliwości przesłuchania za bardzo "u siebie na wiosce". Czy szukac w ciemno jakiejś niemieckiej produkcji Telefunken, Philips, AEG... Nie wiem czy jeszcze próbować innego IC. Słuchałem w salonie Paradigmow i Monitor Audio ale coś mnie podkusiło i zamówiłem Focale. Teraz czytam posty i czeszę ogłoszenia.....

Pomieszczenie 23 metry ale ustawione są na dłuższej ścianie czyli do odsłuchu odległość lekko ponad 3 metry. Na początek mogłem kupić coś mniej kapryśnego, teraz zmiana każdego z komponentów praktycznie zwrot o 90 stopni. Przynajmniej tak było z kabelkami. Lampy na razie wymieniłem tylko sterujące. Nie próbowałem jeszcze innego źródła obecnie Rotel RCD 1070 i no i "N"tv o ile można tu w ogóle mówić o źródle ;-)

Miałem podobny problem z moimi Focalami Profile 908. Jako, że to właśnie wokół nich postanowiłem budować zestaw, dla ocieplenia dźwięku "przewaliłem" mnóstwo napędów, wzmaków tranzystorowych - bez większego efektu. Focale dopiero zagrały z Amplifonem WT30. A wisienką na torcie jest cd SONY CDP 227EDS zlampizowany by Lampizator. Dźwięk jest holograficzny, lekko ocieplony i bardzo szczegółowy, bas bardzo dobrze kontrolowany. Ten zestaw idealnie gra w jazzie, bluesie, muzyce akustycznej itp, nieco gorzej w szybkim rocku gdzie potrzeba trochę więcej dynamiki. Pewnie Amplifon WT40 zagrał by z rockiem lepiej.

Miałem podobny problem z moimi Focalami Profile 908. Jako, że to właśnie wokół nich postanowiłem budować zestaw, dla ocieplenia dźwięku "przewaliłem" mnóstwo napędów, wzmaków tranzystorowych - bez większego efektu. Focale dopiero zagrały z Amplifonem WT30. A wisienką na torcie jest cd SONY CDP 227EDS zlampizowany by Lampizator. Dźwięk jest holograficzny, lekko ocieplony i bardzo szczegółowy, bas bardzo dobrze kontrolowany. Ten zestaw idealnie gra w jazzie, bluesie, muzyce akustycznej itp, nieco gorzej w szybkim rocku gdzie potrzeba trochę więcej dynamiki. Pewnie Amplifon WT40 zagrał by z rockiem lepiej.

Próbowałeś "polepszać" IC i kabelkami głośnikowymi? Czy to rzeźbienie w g... teraz mam podłączone jak już wcześniej pisałem IC AntiCables Silver, głośnikowy AntiCables miedź. Zastanawiałem się nad AudioQestem Diamindback jako IC i Type 6 lub 8 do głośników. Właśnie chciałem posłuchać opinie osób, które już to przerobiły. A lampach do CD też myślałem ale chyba nie do tego modelu, nie trafiłem jeszcze na forum na osobę, która mogła by mi coś poradzić w tym temacie.

Próbowałeś "polepszać" IC i kabelkami głośnikowymi? Czy to rzeźbienie w g... teraz mam podłączone jak już wcześniej pisałem IC AntiCables Silver, głośnikowy AntiCables miedź. Zastanawiałem się nad AudioQestem Diamindback jako IC i Type 6 lub 8 do głośników. Właśnie chciałem posłuchać opinie osób, które już to przerobiły. A lampach do CD też myślałem ale chyba nie do tego modelu, nie trafiłem jeszcze na forum na osobę, która mogła by mi coś poradzić w tym temacie.

Testowałem na kilku kabelkach. Różnice były minimalne. Np. Transparent Audio delikatnie poprawiał rozdzielczość a np. Cord był odrobinę cieplejszy i nieco więcej basu. Ale tak jak napisałem różnice były minimalne. IMHO kabelkami raczej problemu nie rozwiążesz. A jeśli chodzi o lampizację cd-ka to w dziale lampa jest temat który szeroko omawia sprawę. Ja zdecydowałem na SONY bo po prostu dla mnie przetwornik TDA1541a choć staruszek to gra zjawiskowo.

marceli najlepiej zrobisz ja wezmiesz tego jakina i te foksale do jakiegos sklepu audio,i posluchasz jak gra w roznych zestawieniach,szkoda kasy na eksperymenty zobacz ile gorzaly bys za ta wtopiona kase kupil,mysle ze masz cos nie teges z akustyka, no i ten rotel cd to chyba nie tedy droga

Święte słowa :-)Nie wiem tylko czy będę brał CD w sklepie czy z drugiej ręki i lampizacja. Muszę prześledzić wątek na forum, co do Rotelka to raczej na pewno idzie na sprzedaż a w to miejsce coś innego plus przeróbka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.