Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Jolida JD1000

savitar7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chcę zbudować klon tego wzmacniacza, słuchałem go na moich prądożernych deskach (magnepan) i nie mogłem pozbierać szczęki z podłogi. Może mało klocków słyszałem lecz w stosunku jakość/cena oceniam ten wzmacniacz jako wybitny. Jest też kilka dobrych opinii w necie.

Oczywiście chcę wykonać go z zastosowaniem najlepszych dostępnych dla mnie elementów, a że mało ich w konstrukcji to powinno wyjść jeszcze lepiej niż z chińskiej fabryki. Zapraszam do współpracy jeśli ktoś ma chrapkę na mocną lampkę.

parametry:

Jolida JD1000RC

Custom Wound Audio Transformers with a core of German grain oriented

silicon steel. 15th generation proprietary design. Secondary can be

configured for a 4 ohm or 8 ohm load.

SPECIFICATIONS

Maximum Power Output: 150 W per channel at 8 ohms, 1KHz

Rated Output Power: 100 W per channel at 8 ohms, 25Hz to 70KHz

Frequency Response: (at 1 watt into 8 ohms) 8Hz to 130KHz + 1dB

Bandwidth: 13Hz to 80kHz + 3dB; 0dB 100 W 1KHz

Distortion THD: Less than 1% at 100 W output, 28Hz to 15KHz

Circuit Type: Ultra Linear, Class AB

Input Impedance: 100K ohms

Input Sensitivity: 500mV at 1KHz and 8 ohms for 100 watt output

Output Impedance: 4 ohms and 8 ohms

Negative Feedback: Less than 5 dB

Noise and Hum: 85dB below rated output

Tube Complement: 4 matched pairs (8) of 6CA7/EL34 power output;

2 pcs. 12AX7 pre-amplifier; 2 pcs. 12AT7/ECC81 power drivers.

Bias Settings: 400 millivolts + 40 mV

Mam schemat układu, typ transformatorów, zdjęcia płytek (nie będzie kombinacji z prowadzeniem masy), zaprojektuję i sprawdzę koszty wykonania obudowy zbliżonej do oryginału - ma swój urok.

Napisałem do P.Ogonowskiego i mam wycenione trafa wyjściowe, zaproponował takie:

"Witam.Oczywiscie,ze mozna wykonac trafa do tego układu.Głosnikowe tak jak etykieta podaje Raa=2,75k z odczepami UL43% a na wyjsciu 4 i 8 ohm.Poniewaz lampy które pan chce zastosowac w tej ilosci czyli 4xEL34 na kanał to jest dosc spora moc proponowałbym wykonac trafa głosnikowe na wyzarzonej kształtce 0,3mm ,rozmiar rdzenia EI120/35- grub.rdzenia 35mm. waga 5kg. cena 530zł/szt"

Nie wiem jakie EL34 wziąć pod uwagę przy liczeniu kosztorysu. Coś co dobrze gra a nie kosztuje majątku przy tej ilości (8szt.) Proszę o podpowiedź.

Ja dla siebie będę go robił jako końcówkę mocy a przy wykonaniu jako integra jest na forum opis i chyba do kupienia porządny selektor wejść z regulacją głośności (będzie 250% lepszy od tego co oryginalnie siedzi w tej Jolce).

Czego nie wiem?

-Nie wiem jak przeprojektować stopnie wejściowe na zbalansowane (XLR) z możliwością używania sygnału niezbalansowanego (RCA).

-Czy można w prosty sposób zaaplikować możliwość przełączania pracy na triodę jak ma Cary120S?

Przerysowany układ ma wartości z pomiaru, sprawdzę jeszcze wartości na zdjęciach. Dla porównania układ Jolidy 302 2xEL34

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16196-038405900 1300232539_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/80248-klon-jolida-jd1000/

Przełączanie na triodę można zrobić za pomocą przełącznika lub bardziej elegancka za pomocą przekaźnika.

Jeżeli przerobisz go na zbalansowaną wersję nie będzie to już klon Jolida.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

https://www.audiostereo.pl/topic/80248-klon-jolida-jd1000/#findComment-2155839

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.