Skocz do zawartości
IGNORED

3 w 1 = amplituner, laptop, tv

Grisza1010

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

jakiś czas temu prosiłem o poradę dotyczącą doboru amplitunera i kolumn. Padło na amplituner: Yamaha RX497 oraz kolumny stereo: Dali Concept 2.

I wygląda to następująco: Amplituner chciałem podłączyć pod TV. Zaś pod telewizor będzie podłączona konsola Playstation 3. Na obu sprzętach chce by była odtwarzana muzyka poprzez amplituner do kolumn.

Mam jednak problem z dwiema kwestiami. Pierwsza:

czy podłączając amplituner pod telewizor LCD : Toshiba Toshiba 32 R 3500PG stracę na jakości odtwarzanego dźwięku z telewizora (oglądając jakiś program, czy słuchając VH1)??

I druga kwestia. Mam laptopa: ASUS K70AE-TY032V ze zintegrowaną kartą dźwiękową: ATI High Definition Audio Device. Śmiem twierdzić że jest ona ch... jednym słowem:) Domniemam, że podłączając amplituner dwoma kablami (mikrofon i słuchawki) z lapka do amplitunera jakość dźwięku będzie wartości: pożal się boże. Czyż nie?

Jeżeli tak chciałbym coś na to poradzić. Rozglądałem się nawet za kartami na USB jednak nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Przyznam szczerze, że w 90% muzyka będzie puszczana właśnie z lapka. Dlatego też chciałbym mieć tutaj jak najlepszą jakość.

Byłbym szalenie wdzięczny za szczegółową pomoc.

dzięki wielkie.

https://www.audiostereo.pl/topic/80587-3-w-1-amplituner-laptop-tv/

Może Behringer UCA 202 USB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam takową nabyłem do miernika SPL (Miernik poziomu dźwięku)

Ukryta Zawartość

A czy jako znawca tego sprzętu możesz mi powiedzieć w jaki sposób on poprawia dźwięk? Czy będę musiał go instalować na lapku i odinstalowywać zintegrowaną kartę? Chciałbym po prostu poznać system działania tego typu sprzętu.

Witaj, nie jestem znawcą tego sprzętu :). Generalnie prawie wszytko co wsadzisz do USB laptopa będzie lepsze od zintegrowanej karty dźwiękowej. Karta ma swoje sterowniki

Ukryta Zawartość

Używając np Foobara wybierasz w preferencjach Playback Output i wskazujesz na kartę USB.

Ja osobiście używam czegoś takiego + DAC'a

post-11945-042778400 1300839157_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moze poprostu zainwestuj w jakiegos niedrogiego daca. ATI High Definition Audio Device to nie jest karta dzwiekowa tylko wyjscie dzwieku przez hdmi z karty graficznej, dzwiekowka to zapewne realtek.

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie,

przypomniałem sobie, że mam jeszcze takie ,,cudo":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czy coś z tego bym wyciągnął? Tak tak wiem że jest to do zestawu 5.1 a ampli będzie w stereo. (głównie chodzi mi o kwestię laptop-amplituner). Konsolę podłącze za pomocą optyka. Jeżeli nie to uzbroję się w sprzęt podany wyżej.

Ukryta Zawartość

Panowie przeglądałem jeszcze allegro i wpadłem na takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W sumie ma dwa ważne wejścia: lewy i prawy kanał (do ampli) i słuchawkowe. Co o tym sądzicie?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.