Skocz do zawartości
IGNORED

Co nowego u Krzysztofa Urbańskiego

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku sezonu koncertowego 2010/2011 dyrygent Krzysztof Urbański obejmie kierownictwo Trondheim Symfoniorkester. Jak twierdzi, "już od pierwszej próby poczuł silną więź z zespołem, a dotychczasowa współpraca stanowiła pasmo sukcesów". Kalendarz artystyczny Krzysztofa Urbańskiego w 2010 roku wypełniają takie wydarzenia, jak amerykański debiut wraz z Indianapolis Symphony (wiosna 2010), koncerty w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Niderlandach, Danii, Szwecji, Hiszpanii. Planowana jest współpraca ze znakomitymi zespołami: NDR Sinfonieorchester (Hamburg), Radio Sinfonieorchester Stuttgart, Frankfurt Radio, Gothenburg Symphony, debiut z Orkiestrą Filharmoniczną, Royal Liverpool Philharmonic, Royal Scottish National, Residentie Orchestra, Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Bamberger Symphoniker, MDR Sinfonieorchester (Lipsk), NDR Radiophilharmonie (Hannover), Netherlands Radio Philharmonic, Orquesta y Coro Nacionales de Espana, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Swedish Radio, Bergen Philharmonic, Royal Danish and Danish Radio Symphony Orchestras. Urbański poprowadzi zespół Sinfonii Varsovii podczas Festiwalu Schleswig Holstein latem 2010.

A jeszcze tej jesieni dyrygent zadebiutuje w Japonii (orkiestry symfoniczne z Tokyo i Osaki), gdzie będzie obchodził swoje 27 urodziny.

We wrześniu 2011 obejmie posadę dyrektora muzycznego Indianapolis Symphony Orchestra. 28-latek jest najmłodszym dyrygentem na takim stanowisku w Stanach Zjednoczonych.

Otóż miałem przyjemność być na niespodziewanym koncercie debiutanckim w FN gdy zastapił Kazimierza Korda 3 lata temu i napisałem wtedy na forum, że narodził się talent. Na co ktoś mi odpisał, że "talent" się mało nie posypał w którymś tam fragmenciku Rite of Spring, kropka, całe wyczucie talentu tego szanownego forumowicza który wtedy tak napisał, może się odezwie, nie pamiętam nicka:))

Na początku sezonu koncertowego 2010/2011 dyrygent Krzysztof Urbański obejmie kierownictwo Trondheim Symfoniorkester. Jak twierdzi, "już od pierwszej próby poczuł silną więź z zespołem, a dotychczasowa współpraca stanowiła pasmo sukcesów". Kalendarz artystyczny Krzysztofa Urbańskiego w 2010 roku wypełniają takie wydarzenia, jak amerykański debiut wraz z Indianapolis Symphony (wiosna 2010), koncerty w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Niderlandach, Danii, Szwecji, Hiszpanii. Planowana jest współpraca ze znakomitymi zespołami: NDR Sinfonieorchester (Hamburg), Radio Sinfonieorchester Stuttgart, Frankfurt Radio, Gothenburg Symphony, debiut z Orkiestrą Filharmoniczną, Royal Liverpool Philharmonic, Royal Scottish National, Residentie Orchestra, Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Bamberger Symphoniker, MDR Sinfonieorchester (Lipsk), NDR Radiophilharmonie (Hannover), Netherlands Radio Philharmonic, Orquesta y Coro Nacionales de Espana, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Swedish Radio, Bergen Philharmonic, Royal Danish and Danish Radio Symphony Orchestras. Urbański poprowadzi zespół Sinfonii Varsovii podczas Festiwalu Schleswig Holstein latem 2010.

A jeszcze tej jesieni dyrygent zadebiutuje w Japonii (orkiestry symfoniczne z Tokyo i Osaki), gdzie będzie obchodził swoje 27 urodziny.

We wrześniu 2011 obejmie posadę dyrektora muzycznego Indianapolis Symphony Orchestra. 28-latek jest najmłodszym dyrygentem na takim stanowisku w Stanach Zjednoczonych.

Otóż miałem przyjemność być na niespodziewanym koncercie debiutanckim w FN gdy zastapił Kazimierza Korda 3 lata temu i napisałem wtedy na forum, że narodził się talent. Na co ktoś mi odpisał, że "talent" się mało nie posypał w którymś tam fragmenciku Rite of Spring, kropka, całe wyczucie talentu tego szanownego forumowicza który wtedy tak napisał, może się odezwie, nie pamiętam nicka:))

Jakew, napisano 07.03.2008 - 12:48

W lutym, Garrick Ohlsohn i...w miejsce niedysponowanego samego Korda zadyrygował młodziutki asystent dyrygenta (Wita zresztą) Krzysztof Urabański lat 25 którego fryzura potęgowala jeszcze wrażenie nifilharmonicznej zgoła młodości - nikt ze 100-osobowej (grano też Rite of Spring) orkiestry nie był od niego młodszy. Wielki sukces i myślę że widziałem przyszłego Wita-Korda in statu nascendi

Odpowiedź (no już sobie przypomniałem nick teraz:))

> Jakew

Tak Ci sie młody dyrygent podobał? Ja miałem wrażenie, że niektóre gesty przed lustrem co rano ćwiczy. Wykonanie było dla mnie takie sobie. W Brahmsie poważnie sie w pewnym momencie posypali, a maestro nie potrafił odpowiednio zareagować. A co do Święta Wiosny - po powrocie włączyłem sobie clevelandczyków pod Boulezem, żeby zatrzeć wrażenie nijakości

Spoczi. To był Gutten:))

Trzeba unikac innuendo bo czytelnicy przerzucają w myśli najzacniejsze postacie forum, niewinne.

Gutten Autor wątku -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tygodnik "Polityka" rok po mnie i dwa lata temu w karierze młodej gwiazdy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krzysztof Urbanski has been named music director of the Indianapolis Symphony Orchestra.

He’s the seventh music director in the ISO’s 80-year history, and the youngest musician to hold that post with the orchestra.

Career:

Assistant Conductor at the Warsaw Philharmonic Orchestra (2007-2009)

Chief Conductor of the Trondheim Symphony Orchestra (from 2010/11 season)

Music Director of the Indianapolis Symphony Orchestra (from 2011/12 season)

Adjunct Professor of music in the area of orchestral conducting in Indiana University (from Oct 2010)

Słabo?!:)

• 7 miesięcy później...

Dyrektor filharmonii w wieku 28 lat... Będzie się działo przez najbliższe 50, co?:) Raymond Leppard objął to samo stanowisko co Krzysztof Urbański, w Indianapolis - w wieku 60 lat

Ten materiał to dynamit! -

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.