Skocz do zawartości
IGNORED

optyczny czy coaxial do DAC

Boras1

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Pytanie, chce podłączyć odtwarzacz Popcorn Hour do DAC z CD Audiolab 8200CD. Opcja podłączenia jest optyk lub coaxial. Chciał bym uzyskac jak najlepszą jakośc dzwieku a mianowicie 24bit / 192kHz czy jest to możliwe i na jakim kablu ?

Pieniądze nie grają !

https://www.audiostereo.pl/topic/80662-optyczny-czy-coaxial-do-dac/

pętle mas właśnie przeabiam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym wypadku chyba lepiej optyk zastosuje

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

Jeśli faktycznie ma to być najlepsza jakość dźwięku to coaxial.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Nadajniki i odbiorniki TOSLINK nie obsługują tak szerokiego pasma jak 24/192. Po kablu koncentrycznym dobrej jakości to poleci, takim do telewizji cyfrowej na przykład. Kablami koncentrycznymi przesyła się sygnały o nośnych po kilkaset MHz, choćby telewizja analogowa. Poza tym Toslink na pewno nie jest specyfikowany do takich gęstości jak 24/192 i chyba cały S/PDIF nie jest, więc nie spodziewaj się, że Ci popłyną bity w gęstym formacie przez którekolwiek medium z wymienionych. Dodam jeszcze, że nawet na 16 bit/44.1kHz słychać wyższość koncentryka z tego samego transportu do tego samego DACa, kiedy koszt materiałowy kabla koncentrycznego wynosi 1/4 ceny zakupu polecanego tu optyka Belkin Pure AV, bo to z nim porównywałem. Do gęstych formatów trzeba specjalizowanego interfejsu po USB 2.0 albo firewire. No chyba, że po eternecie jakoś albo wifi, ale nie S/PDIF.

To co wyżej + mnie w optyku zniechęca to że sygnał jest dwa razy przerabiany - od prądu do światła i odwrotnie a potem idzie dopiero do DAC'a.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Gość

(Konto usunięte)

A były w tej bajce smoki?

Zamiast się bać poczytajcie trochę o sygnałach cyfrowych.

Hehe :)))

Masz rację!

Bo nie uwierzę, że koledzy wpisujący się wcześniej to "wszystko" słyszą, m.in. konwersję na sygnał optyczny...

A konwersji w przetwornikach C/A już nie? Ona jest cacy? ;)

Możę w ogóle wywalmy światłowody, bo są be... ;)

Nadajniki i odbiorniki TOSLINK nie obsługują tak szerokiego pasma jak 24/192. Po kablu koncentrycznym dobrej jakości to poleci, takim do telewizji cyfrowej na przykład. Kablami koncentrycznymi przesyła się sygnały o nośnych po kilkaset MHz, choćby telewizja analogowa. Poza tym Toslink na pewno nie jest specyfikowany do takich gęstości jak 24/192 i chyba cały S/PDIF nie jest, więc nie spodziewaj się, że Ci popłyną bity w gęstym formacie przez którekolwiek medium z wymienionych.

Ja przesyłałem po coax 192khz 24 bit. Po optyku natomiast sprawdzone mam jedynie 96 khz 24 bit (akurat taki mam obecnie DAC ... nawet po coax w tym modelu max to 24bit 96 khz)

U mnie najlepiej wypada coaxial, ale warto zobaczyć w opisie co to za jeden :)

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Nadajniki i odbiorniki TOSLINK nie obsługują tak szerokiego pasma jak 24/192.

To ja wytłumaczyć, że z badziewnego Realteka zintegrowanego z płytą główna można puścić po optyku sygnał 192kHz do DAC Matrix mini-i i muzyka gra?

Pewnie ci sie wydaje. ;)

Nadajniki i odbiorniki TOSLINK nie obsługują tak szerokiego pasma jak 24/192. Po kablu koncentrycznym dobrej jakości to poleci, takim do telewizji cyfrowej na przykład. Kablami koncentrycznymi przesyła się sygnały o nośnych po kilkaset MHz, choćby telewizja analogowa. Poza tym Toslink na pewno nie jest specyfikowany do takich gęstości jak 24/192 i chyba cały S/PDIF nie jest, więc nie spodziewaj się, że Ci popłyną bity w gęstym formacie przez którekolwiek medium z wymienionych. Dodam jeszcze, że nawet na 16 bit/44.1kHz słychać wyższość koncentryka z tego samego transportu do tego samego DACa, kiedy koszt materiałowy kabla koncentrycznego wynosi 1/4 ceny zakupu polecanego tu optyka Belkin Pure AV, bo to z nim porównywałem. Do gęstych formatów trzeba specjalizowanego interfejsu po USB 2.0 albo firewire. No chyba, że po eternecie jakoś albo wifi, ale nie S/PDIF.

Mylisz sie. Swiatlowodem mozna wyslac nawet 40Gbps wiec te marne kilkaset Mhz sie chowa. SPDIF wedlug specyfikacji moze przesylac dane 24. bitowe, a czy da rade obsluzyc 192kHz to juz zalezy tylko od tego czy urzadzenia na obu koncach kabelka beda to obslugiwaly.

Acha, koncentryk zdaje sie takze mozna separowac galwanicznie jak ktos chce.

server unreachable;--

Mylisz sie. Swiatlowodem mozna wyslac nawet 40Gbps wiec te marne kilkaset Mhz sie chowa. SPDIF wedlug specyfikacji moze przesylac dane 24. bitowe, a czy da rade obsluzyc 192kHz to juz zalezy tylko od tego czy urzadzenia na obu koncach kabelka beda to obslugiwaly.

Te światłowody, o których piszesz, działają na bliską i daleką podczerwień generowaną laserem półprzewodnikowym, a nie czerwonym światełkiem z LEDa, natomiast coax został wymyślony pod kabel antenowy TV. Jeśli znasz jakiś transport cyfrowy z nadajnikiem laserowym, najlepiej czerwonym, to napisz tutaj jego model. Poza tym zobacz jakie kości logiczne obsługują S/PDIF w urządzeniach audio zanim napiszesz o gigahercach. Poza tym Toslink to standard, ma opisany zakres parametrów. Wyjście poza to nie jest gwarantowane standardem, więc kto to będzie przekraczał i po co? Urządzenie może czytać gęsty plik, a przez wyjście cyfrowe wypuszczać rzadki. Komputer właśnie tak robi.

Optyk widzi tylko jedynki i zerówki ( 11100001100001110000100101000)Czyli jest ułomny. Cox jest muzykalniejszy , cieplejszy , poprostu najlepszy.

W takim razie jak sluchasz plyt CD? Przeciez to tez ulomna binarna technologia!

Urządzenie może czytać gęsty plik, a przez wyjście cyfrowe wypuszczać rzadki. Komputer właśnie tak robi.

Bzdury piszesz. Przecież widzę na wyświetlaniu DAC i widziałem na wyświetlaczu amplitunera co wypuszczał "komputer".

Ja odkąd dotknąłem końcówki kabla cyfrowego podłączonego do włączonego DVD Philipsa zdecydowanie wolę optyczny - on nie jest niebezpieczny. Walnęło mnie tak, że prawie się popłakałem. Nie wiem czy o takie argumenty chodziło, ale zawsze jest to jakiś.

Faktycznie pasmo koncentryka (takiego dobrego) jest większe niż zwykłego optyka.

Dla Coaxa to spokojnie 1 GHz

Optyk ten powszechnie stosowany to gdzieś max 20 MHz

Dlatego np w Wadii i owszem stosowane są połączenia optyczne ale na nadajnikach i odbiornikach Sieciowych gdzie pasmo już spokojnie sięga 1 GHz a samo włókno nie jest plastikowe a szklane.

Oczywiście można zastosować nadajniki "sieciowe" to żaden problem ... kwestia tylko ceny :)

Podsumowując - przy transmisji audio domowej lub studyjnej jakości, nie ma różnicy w jakości przesyłanego dźwięku. Z praktycznego punku widzenia optyczny kabelek jest lepszy - eliminuje problem masy (urządzenia są elektrycznie odseparowane).

Audiophools - goo.gl/NJkF8

U mnie lepiej wypada coaxial

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

do nergal666666:

No cóż, masz nieprawidłowo działające urządzenie/a. Może uszkodzone, może źle zaprojektowane, może wydaje ci się że słyszysz różnicę. Dla prawidłowo działających urządzeń - różnicy nie ma (w zależności od rodzaju cyfrowego połączenia).

Podsumowując - przy transmisji audio domowej lub studyjnej jakości, nie ma różnicy w jakości przesyłanego dźwięku. Z praktycznego punku widzenia optyczny kabelek jest lepszy - eliminuje problem masy (urządzenia są elektrycznie odseparowane).

A co to za różnica ta masa? To w czymś przeszkadza? Przecież post dalej napisałeś, że nie ma różnicy.

Zobacz tutaj:

Ukryta Zawartość

"Zagadnienie wspólnej mamy ma tez kluczowe znaczenie przy łączeniu urządzeń elektronicznych - kablami sygnałowymi nie powinien płynąć prąd związany z różnica potencjałów mas (dlatego np. w wtyku LPT koło 1/4 pinów to masa ...)."

Przy kabelku optycznym nie ma tego problemu - przy koaksjalnym - może wystąpić ten problem (ale nie musi).

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.