Skocz do zawartości
IGNORED

nad c316bee, nad c515bee, MA BX6 - czy warto?

biedros

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

co Panowie myślicie o zestawie jak w temacie? Ma to to służyć przede wszystkim do muzyki (wiec kino odpada), pokój 4.5x5.5. Myślałem również o xindak a-06, c-06 do tego te bx-6, lub HK-980 + odtwarzacz HK. Jakieś inne alternatywy?. Któryś z szanownych forumowiczów miał przyjemność/okazję lub posiada taki zestaw? Budżet max 5500-6000 zł (kolumny, wzmacniacz, cd). Muzyka różna bez ciężkiego rocka, metalu i pochodnych, muzyki pop. Słuchałem tego dzisiaj i brzmienie bardzo przypadło mi do gustu. Alice in Chains-Unplugged, Moderat, Muariolanza Muafrika, Fiona, The XX zabrzmiały fantastycznie. Parov Stealer-Daylight trochę gorzej ale to może wina nośnika (mam nadzieje). Interesuje mnie czyste, naturalne trochę ocieplone i barwne dynamiczne brzmienie, detale. Jak dotąd jestem pod wrażeniem, w piątek odsłuch HK-980. W niedalekiej przyszłości dojdzie tuner, max 1400 zł. a później suchy chleb aż do wakacji... Mój Mount Everest jeżeli chodzi o jakość muzyki to słuchawki Philips shp 8900 :/. Sprzęt tylko nowy.

Witaj,

do Twojej muzyki zdecydowanie poleciłbym Ci konfigurację NAD (ale C326/C515/BX6), chociaż możesz wskoczyć o oczko wyżej z modelami elektroniki i zejść na MA BX5 w Twoim pomieszczeniu. Alternatywą może być Xindak, jednak bardziej byłbym skłonny zastosować kolumny o łagodniejszych skrajach pasma. Bardzo dobrze zagrałby także zestaw Pioneer A-A6MK2-K / PD-D6MK2-K z kolumnami Monitor Audio.

W przypadku pytań służę pomocą,

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Q21 dobrze radzi. Powinieneś rozważyć nieco mocniejszy wzmacniacz - 326, bo 316 może być za słaby do takich kolumn. Poza tym jest lepszy prawie pod każdym względem a różnicę ceny napewno Ci wynagrodzi w odsłuchach.

NAD jak najbardziej, ale MA BX6 nie polecam Ci własnie ze względu na preferencje muzyczne, które wymieniłeś.

Jeśli oczekujesz dynamiki, naturalnego i czystego brzmienia to polecam Ci Audio Academy Phoebe III. Jeśli masz możliwość wysłuchania i porównania to po kilku minutach wybór będzie dla Ciebie oczywisty. Osobiście testowałem na moim zestawie (NAD C320, NAD 545Bee)AA Phoebe III i AA Hyperion IV. Sprawdzałem również Monitor Audio, Kef, Xavian i Totem. Finalnie wybrałem Hyperion IV, ale z uwagi na budżet jaki Ty określiłeś proponuję Ci posłuchać jak zagrają Phoebe III z wymienionymi NADami.

Cześć,

co Panowie myślicie o zestawie jak w temacie? Ma to to służyć przede wszystkim do muzyki (wiec kino odpada), pokój 4.5x5.5. Myślałem również o xindak a-06, c-06 do tego te bx-6, lub HK-980 + odtwarzacz HK. Jakieś inne alternatywy?. Któryś z szanownych forumowiczów miał przyjemność/okazję lub posiada taki zestaw? Budżet max 5500-6000 zł (kolumny, wzmacniacz, cd). Muzyka różna bez ciężkiego rocka, metalu i pochodnych, muzyki pop. Słuchałem tego dzisiaj i brzmienie bardzo przypadło mi do gustu. Alice in Chains-Unplugged, Moderat, Muariolanza Muafrika, Fiona, The XX zabrzmiały fantastycznie. Parov Stealer-Daylight trochę gorzej ale to może wina nośnika (mam nadzieje). Interesuje mnie czyste, naturalne trochę ocieplone i barwne dynamiczne brzmienie, detale. Jak dotąd jestem pod wrażeniem, w piątek odsłuch HK-980. W niedalekiej przyszłości dojdzie tuner, max 1400 zł. a później suchy chleb aż do wakacji... Mój Mount Everest jeżeli chodzi o jakość muzyki to słuchawki Philips shp 8900 :/. Sprzęt tylko nowy.

A ja odwrotnie, nie polecam ci Nada do takiej muzyki jest za bardzo krzykliwy a jeszcze gorzej bedzie jak polaczysz z MA. Dla mnie to jest anty setup . Audio Acadamy bardzo dobre glosniki napewno bardziej neutralne niz MA musisz sam posluchac

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

NAD jak najbardziej, ale MA BX6 nie polecam Ci własnie ze względu na preferencje muzyczne, które wymieniłeś.

do czego byś MA BX6 polecił skoro nie do takiej muzyki ? wg mnie one dokładnie odzwierciedlają te cechy, które sobie nakreślił autor tematu

być może Twoja propozycja jest lepsza ale coś za coś, Phoebe to malutkie podłogówki a BX6 to dużo większa konstrukcja, zależnie od potrzeb mocowych/basowych

nie wiem też jak się mają Phoebe III do Phoebe IIs, ale te drugie z pewnością nie były lepszymi kolumnami od MA BX, ani też nie podchodziły pod te preferencje w takim stopniu jak MA

Q21 dobrze radzi. Powinieneś rozważyć nieco mocniejszy wzmacniacz - 326, bo 316 może być za słaby do takich kolumn. Poza tym jest lepszy prawie pod każdym względem a różnicę ceny napewno Ci wynagrodzi w odsłuchach.

316 i pokrętło góśności na 1/4 grało wystarczająco mocno w 22 m^2 jak dla mnie;) Tak czy inaczej, na pewno sprawdzę co słychać u 326 w połączeniu z BX6 i jeżeli zagra to dużo 'ładniej' to jestem w stanie dorzucić 400 zł. więcej.

Witaj,

do Twojej muzyki zdecydowanie poleciłbym Ci konfigurację NAD (ale C326/C515/BX6), chociaż możesz wskoczyć o oczko wyżej z modelami elektroniki i zejść na MA BX5 w Twoim pomieszczeniu. Alternatywą może być Xindak, jednak bardziej byłbym skłonny zastosować kolumny o łagodniejszych skrajach pasma. Bardzo dobrze zagrałby także zestaw Pioneer A-A6MK2-K / PD-D6MK2-K z kolumnami Monitor Audio.

W przypadku pytań służę pomocą,

Ok, jednak wolałbym pozostać przy BX6 i nie schodzić niżej. Jeżeli 326 okaże sie lepszą konfiguracją, to napewno uda się mi dorzućić 400 zł. do wzmacniacza. Przy obecnych cenach cukru mi nie szkoda :).

OK. Ciężko u mnie na śląsku pochytać kolumny AA wynika z poszukiwań przez internet. Jutro będę dzwonić i/lub może z Łodzi uda sie czegoś dowiedzieć.

A ja odwrotnie, nie polecam ci Nada do takiej muzyki jest za bardzo krzykliwy a jeszcze gorzej bedzie jak polaczysz z MA. Dla mnie to jest anty setup . Audio Acadamy bardzo dobre glosniki napewno bardziej neutralne niz MA musisz sam posluchac

Jakaś alernatywa w tym przedziale cenowym (max 2800 zł + 400 zł na wzmacniacz i CD)?

Do czego poleciłbym MA BX6? Nie wiem. Słuchałem ich około 5-10 minut i wiedziałem, że to nie mój dźwięk.

Nie chcę wchodzić w polemikę, na zasadzie porównywania parametrów innych niż dźwięk - może Phoebe III to "malutkie podłogówki" a w sklepie słyszałem tekst, że MA BX6 "są pięknie wykonane i w tej cenie nie mają porównania". Może...

Do sklepu, po przeczytaniu wielu recenzji i rekomendacji, poszedłem kupić właśnie MA (RX6, BX6) ale po przesłuchaniu i porównaniu wygrały Phoebe - było to czego osobiście szukałem czyli dynamika, szybki i konturowy bas, grały bardzo naturalnie itd. Natomiast z uwagi na to, że również czasami słucham cięższego rocka (metalu) finalnie kupiłem Hyperion IV.

Dlatego też powtarzam, że przed zakupem trzeba posłuchać.

do czego byś MA BX6 polecił skoro nie do takiej muzyki ? wg mnie one dokładnie odzwierciedlają te cechy, które sobie nakreślił autor tematu

być może Twoja propozycja jest lepsza ale coś za coś, Phoebe to malutkie podłogówki a BX6 to dużo większa konstrukcja, zależnie od potrzeb mocowych/basowych

nie wiem też jak się mają Phoebe III do Phoebe IIs, ale te drugie z pewnością nie były lepszymi kolumnami od MA BX, ani też nie podchodziły pod te preferencje w takim stopniu jak MA

Ja bym Ci polecił nie inwestować we wzmacniacz NAD c316 a nawet w c326 tylko kupić od razu c350 lub 352. Model c350 można nabyć jako nowy (ostatnie sztuki zalegające na magazynach) za niecałe 1700zł albo za niecałą połowę tej kwoty jakiś używany egzemplarz.

Uważam że warto, także kupić solidne kolumny na dłużej niż wydawać dużą sumę pieniędzy na odtwarzacz CD. Poza tym niekiedy lepiej zainwestować nawet w najniższy model z najwyższej serii danego producenta kolumn niż nawet w topowy ale z podstawowej serii, często projektowanej w innym celu niż serie referencyjne (np. pod użytek w kinie domowym). Pomyśl czy nie warto poszukać używek z serii silver (np. RX6) a może nawet gold zamiast kupować nowe Bx'y.

Zadzwoń do Pana Michała z Audio Academy. Na stronie AA jest nr telefonu. Oferuje on przyjazd ze swoimi kolumnami i innym sprzętem do klienta.

OK. Ciężko u mnie na śląsku pochytać kolumny AA wynika z poszukiwań przez internet. Jutro będę dzwonić i/lub może z Łodzi uda sie czegoś dowiedzieć.

• 1 miesiąc później...

Gratuluję wyboru! Pozwól im się jeszcze dobrze wygrzać a wtedy "pokażą" znacznie więcej :-).

Zapraszam również do klubu Audio Academy na Forum. Pozdrawiam.

Po odsluchach MA i AA najbardziej spodobaly sie Hyperion IV i tak od dnia dzisiejszego juz sobie ladnie pogrywaja;). Dzieki za pomoc! Znacznie przekroczylem budzet ale co mi tam... :):)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.