Skocz do zawartości
IGNORED

Do Wrocławian - Kondycjoner

arcodan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)Pytanie kieruję do osób mieszkających we Wrocławiu (ale nie tylko) posiadających kondycjoner.Czy znajdzie się dobra duszyczka i wypożyczy mi dosłownie na kilka godzin kondycjoner w celu sprawdzenia czy będzie on wstanie usunąć zakłócenia przedostające do sprzętu.Konkretnie mam problem z preampem na E88CC,gdzię po wielu próbach z obwodami sieci 230V,inna faza,listwa filtrująca itp. przedostają się zakłócenia od lodówki w postaci dosyć głośnego pyknięcia ale tylko gdy agregat w lodówce się wyłącza.Objawów nie mam podczas rozruchu.Być może kondycjoner sobie nieporadzi,i również z tego miejsca pytam do wszystkich forumowiczów czy ktoś miał podobne objawy.Jeśli tak to w jaki sposób można je usunąć.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/8107-do-wroc%C5%82awian-kondycjoner/

Spóbuj zasilić tor audio przez filterek (mozna spróbować takie gotowce np. komputerowe na 10A) Są to układy LC. Albo zasilić przez to lodówkę. Jak to nie pomoże, to zwykły kondycjoner pewno również.

Może warto się przyjrzeć instalacji elektrycznej. Osobne kable z puszki, sprawdzić kontakty w puszkach itd.

Najlepiej jest jednak walczyć z zakłóceniami jak najbliżej miejsca ich powstawania.

pozdr

jar1-> Podłączałem sprzęcik przez różne ustrojstwa i wyniki marne,nawet próbowałem na lampy założyć garnek aluminowy do gotowania w celu ekranowania,ponieważ zakłócenia mogą się przedostawać drogą radiową na lampy.W mieszkaniu mam instalację 3-fazową i próbowałem też z innych faz.Prawdopodobie może być uszkodzony kondensator przeciwzakłócenowy w lodówce i muszę dokładnie to zbadać.Wczoraj natomiast przy wyłączaniu lodówki zauwarzyłem,że lampka stojąca na żarówce energooszczędnej również delikatnie przygasa.Jak wcześniej napisałem,przy rozruchu agregatu w lodówce zakłóceń nie ma.

Pozdrawiam

Z tego co rozumiem, chcesz zastosować kondycjoner w konkretnym celu- eliminacja zakłóceń z lodówki. Nie podłączaj jednak kondycjonera, bo zmuli dynamikę i popsuje dzwięk (chyba, że posiadasz tanie klocki o jazgotliwym brzmieniu). Eliminacje zakłuceń osiągniesz robiąc od licznika "własną" instalację, której będziesz używał tylko do audio. Miałem podobnie, wykonałem instalację i po bólu. Wszelkiej maśći poprawiacze prądu jedynie pogarszały brzmienie. Chyba, że kondycjonery z prawdziwego zdarzenia kosztujące od 1000$ w górę.

jesli juz bedziesz sie rozgladal za kondycjonerem to sprawdz najpierw, czy nie lepiej bedzie kupic dobrego ups`a pracujacego w trybie on-line (ten typ ups`a sam caly czas generuje napiecie wyjsciowe, w przeciwienstwie do line-interactive i off-line).

polozenie nowego kabla od watomierza do sprzetu nie zawsze zdaje egzamin. instalacja w moim bloku ma ponad 60lat. mieszkania w tym samym pionie sa podlaczone do tych samych faz. dokladnie wiem kiedy w moim pionie ktos odpala pralke, mikrofalowke czy odkurzacz. najlepsze jajca sa z suszarkami - przejawy ich pracy widac golym okiem na kineskopach monitorow i tv :/

Szarak, czy widziales kiedykolwiek co na wyjsciu generuja UPS-y, nawet te online-owe ?

Szczerze mowiac nie ma to wiele wspolnego z normalnie pojeta sinusoida.

To moim zdaniem do audio nie jest najlepszy pomysl.

Panowie dzięki za wpisy:) Co do kondycjonera to chciałem tylko sprawdzić czy da sobie radę,tak z ciekawości,UPS zdecydowanie odpada ponieważ to co podają na wyjściu nie jest do końca sinusojdą.Nawet upsy profesjonalne pracujące na stacjach nadawczych w telewizji kablowej (dwie wielki skrzynie-akumulatory i sterowanie) na wyściu mają szczyty przebiegów ucięte i ogólnie cały przebieg jest poszarpany.Myślę że faktycznie tak jak napisał nasz "kochany" _igot_ jest uszkodzony kondensator przeciwzakłóceniowy w lodówce.Spróbuje dzisiaj podmienić i napiszę czy jakieś zmiany są.

Pozdrawiam

Witam,ponownie.....po zamontowaniu takiego "zestawu" jak na fotce,wszelkie zakłócenia pochodzące od lodówki zniknęły,jest cisza...cisza i cisza:) Podmiana samego kondensatora nic nie pomogła,dlatego znalazłem cosik takiego w swoim służbowym magazynku i zamontowałem zaraz przy kostce wejścia kabla zasilającego w lodówce,a później po podłączeniu pozostało tylko sprawdzić całość co będzie zadziała czy nie.....zadziałało znakomicie:)

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-118885_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

barni-> raczej nie,tak jest dobrze:))

jar1-> teraz mamy taką wspaniałą technikę że można wszystko upchać w małe gabaryty:))

veteran-> wcześniej podłączałem zintegrowane listwy z gniazdami 230V i miałem też sam filtr w formie dużego kondensatora.Aktualna konfiguracja najlepiej filtruje zakłócenia.Zastanawiam się tylko czy warystor na 250V wystarczy.

Pozdrawiam

Wartosc napiecia podawana na warystorach to tzw. napiecie robocze elementu (jego przekroczenie wiaze sie z przeplywem wiekszego pradu i zmiana rezystancji warystora i co za tym idzie - tlumieniem impolsow napieciowo/pradowych). Warystor dobieramy wiec pod katem napiecia w ukladzie, dajac mu pewien margines bezpieczenstwa (inaczej tlumieniu uleglaby rowniez wierzcholki sinusoidy napiecia sieciowego).

Zaczynam mowic jak moi profesorowie z uczelni, wiec: ;-))))

im wiekszy impuls pradowy -> tym mniejsza rezystacja warystora -> wieksze tlumienie (zaklocen).

'Warystor dobieramy wiec pod kątem napiecia w ukladzie, dajac mu pewien margines bezpieczenstwa (inaczej tlumieniu uleglaby rowniez wierzcholki sinusoidy napiecia sieciowego).'

No właśnie, stąd moje pytanie poprzednie. Wierzchołek sinusoidy dla 230V (sieciowego) jest znacznie powyżej tych 240V. Chodzi mi o właściwy dobór warystora.

pozdr

no dobrze - piszecie, ze ups`y nie daja idealnej sinusoidy i z tego powodu sie nie nadaja. ja sie spytam - czy ktos kiedys probowal ? bo z mojego punktu widzenia nieidealna sinusoida w niczym nie przeszkadza. wazne, by przebieg byl regularny i bez zadnych skokow (np. przy wlaczaniu lodowki).

-> szarak

Wlasnie w ten sposob wykonuje sie najlepsze kondycjonery - w formie zblizonej budowa do aktywnego UPS-a ;-) Najpierw napiecie zmienne zamieniane jest na stale i dobrze odfiltrowywane bateria kondensatorw, a nastepnie wytwarza sie przebnieg sinusoidalny (50Hz/230V) o jak najmniejszej zawartosci "zasmiecaczy". Ostatnio na targach MTŁ mialem mozliwosc podpatrzec przebieg z jednego upsa na oscyloskopie (kombajn tektronixa - swietny sprzet) i bylo naprawde ok, z tego co pamietam firma jest z warszawy i istnieje mozliwosc wyporzyczenia (wcale nie drogiego) urzadzenia do testow. Jak znajde - wkleje jakies zdjecia aktywnych Kondycjonerow (przez duze K i nie mylic z filtrami sieciowymi ;-).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.