Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor zamiast telewizora

DJ_Achmed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . jako ze dość powaznie podchodze do budowania mojego kina domowego pod wzgedem sprzętu bo jesli chodzi o pomieszczenie jeszcze nie mam pola manew bo dom dopiero bede budwac za dwa lata to chcial bym w rodzinnym domu juz cos zlozyc z tego kozystac a na koniec juz w swoim zrobic pomieszczenie typowo do tych celow i mysle nad zastosowanie projektora zamiast telewizora do kina domowego jak i do ogladania zwyklego tv. telewizja naziemna ma wkrotce isc na emeryture to i tak bede z cyfrowych zrodel kozystac - kablowka , blu ray . zlozylem juz sobie zestaw 5.1 B&w ale zostalo jeszcze kupic amplituner bluray i projektor , tv . mysle bardziej nad projjektorem . co prawda wymaha to ciemnego pomieszczenia . zaslaniania okien ale to mysle nie jest taki wielki problem . jak to wyglada w praktyce ? pytanie do uzytkowniow takich projektorow . czy taki projektor moze w zupelnosci zastapic telewizor ? jakie projektory w ganichac 2 tys zl sa godne polecenia ? na co powinienem zwrocic szczegolna uwage wybierajac , szukajac projektora dla siebie ?

. z gory dziekuje

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

https://www.audiostereo.pl/topic/81077-projektor-zamiast-telewizora/

Jeśli projektor ma wyświetlać obraz w HD, to w okolicach podanej ceny coś się znajdzie. Jeśli natomiast ma to być obraz w 3D to dobry projektor będzie kosztował wielokrotność TV. Proponuję abyś najpierw sprawdził taki wynalazek w praktyce żeby uniknąć rozczarowań. Pomocna mogła by być wycieczka do jakiegoś Sony Center ;-)

Jeśli projektor ma wyświetlać obraz w HD, to w okolicach podanej ceny coś się znajdzie. Jeśli natomiast ma to być obraz w 3D to dobry projektor będzie kosztował wielokrotność TV. Proponuję abyś najpierw sprawdził taki wynalazek w praktyce żeby uniknąć rozczarowań. Pomocna mogła by być wycieczka do jakiegoś Sony Center ;-)

stawiam raczej na jakosc hd niz na 3d . 3d mnie jakos nie bawi bym kupowal projektor 3d

Jeżeli możesz to dołóż 1000 zł, przeskok cenowy niewielki, a jakościowy warty dodania tych pieniążków. Z mojej strony mogę polecić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wielokrotnie widziałem ten projektor w akcji. Pomimo że to nie jest FullHD, jakość jest naprawdę zadziwiająco dobra, niewiele różniąca się od FullHD, a przy codziennym oglądaniu nie do odróżnienia. Dokładając 1300 zł możemy cieszyć się obrazem 3D lepszej jakości niż w kinie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Projektor daje rade nawet w pomieszczeniach nie koniecznie całkowicie zaciemnionych. Moim zdaniem w tej cenie projektor godny uwagi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli możesz to dołóż 1000 zł, przeskok cenowy niewielki, a jakościowy warty dodania tych pieniążków. Z mojej strony mogę polecić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wielokrotnie widziałem ten projektor w akcji. Pomimo że to nie jest FullHD, jakość jest naprawdę zadziwiająco dobra, niewiele różniąca się od FullHD, a przy codziennym oglądaniu nie do odróżnienia. Dokładając 1300 zł możemy cieszyć się obrazem 3D lepszej jakości niż w kinie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Projektor daje rade nawet w pomieszczeniach nie koniecznie całkowicie zaciemnionych. Moim zdaniem w tej cenie projektor godny uwagi.

ciekawe propozycje . a na co powinienem szczegolna uwage przywiazywac wybierajac projektor dla siebie ? . jakie parametry sa najwazniejsze ? czy to raczej trzeba zobaczyc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cytat: "Witam . jako ze dość powaznie podchodze do budowania mojego kina domowego pod wzgedem sprzętu"

Kolego podchodzisz poważnie do kina i chcesz kupić projektor za 2-3tys.?

Prima aprilis był 1 kwietnia...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

THX Ultra2

Proponuje troche wyluzowac i nie obnosic sie z zawartoscia swojego portfela. W co drugim swoim poscie krytykujesz sprzet budzetowy i chwalisz sie co posiadasz i jakie jest to wspaniale. Niektorym wystarczy Pioneer SC-LX83...

THX Ultra2

Proponuje troche wyluzowac i nie obnosic sie z zawartoscia swojego portfela. W co drugim swoim poscie krytykujesz sprzet budzetowy i chwalisz sie co posiadasz i jakie jest to wspaniale. Niektorym wystarczy Pioneer SC-LX83...

jako ze to moje pierwsze kino domowe i zestaw stereo dobrej jakosci to nie proboje szczedzic zbytnio pieniazkow jak na swoje mozliwosci . jest to dla mnie dosyc powane podejscie . to nie ameryka ze mamy po 80 m kwadratowych pokoje i sprzed za dziesiatki tys dolarow . mialem slaby zestaw stereo i dla mnie teraz to wysoka przepasc w porownaniu do tego co bylo tak wiedz moge tak chyba napisac bo to nie temat o skladaniu kina domowego komercyjnej formy 5.1 z plastikowych monitorow frontowych czy tylnich za 1.5 tys calosc . dla mnie sa to jakies pieniazki ktore chce dobrze przeznaczyc z glowa bo nie mam takich wielkich mozliwosci by kupowac na wyglad i wymieniac jak cos nie pasuje bo mam taki kaprys

THX Ultra2

Kolego ja cały czas jestem wyluzowany, a budżetowy sprzęt też miałem i wiem co on jest wart.

Ale powiem Ci w tajemnicy, że przy budżetowym sprzęcie nie byłem tak wyluzowany jak obecnie:)

Dlatego zawsze każdego namawiam do kupowania jak najlepszego sprzętu...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

re up

Dla niektorych taki projektor za 2-3k PLN (przyklad) bedzie spelnieniem marzen/"hi-end"/wystarczajacy itp. Nie kazdy ma/planuje przeznaczyc wiecej srodkow na zakup w/w.

Idac dalej Twoim tokim rozumowania to kazdy samochod oprocz S-klasy za 600k PLN, kazdy dom ponizej 500m2 (nie mowiac juz o mieszkaniu) itp. jest beznadziejny i nie warto zaprzatac sobie tym glowy.

Namawianie namawianiem ale nie kazdego stac. Taka smutna polska rzeczywistosc:(

IMO chyba lepiej by wygladalo jesli doradzil bys koledze jaki dobry, uzywany projektor kupic za 3k PLN (zawsze mozna sprowadzic cos ciekawego z UK lub Niemiec)

Ale ja nigdzie nie twierdzę, że mam najwspanialszy sprzęt, a inny jest beznadziejny. Stwierdziłem tylko na podstawie własnych wieloletnich doświadczeń, jaka różnica dzieli pewne produkty...

Byłem w ubiegłym roku u kuzyna w Poznaniu i mój sprzęt do jego to jakieś 1/10 wartości.

I moja salka do jego jest faktycznie beznadziejna.Niektórzy stawiają na wygląd - ja postawiłem na właściwą akustykę. Sam projektor to topowy Sim-2 za lekko 100tys.pln.

I uwierz mi przyjąłem to z pokorą...

Wczoraj byłem u znajomego, który dopiero co zakupił sobie projektor Optoma HD20. Obraz rzuca na ścianę pomalowaną jakąś specjalną farbą. Kolega nie jest ani audio ani video-filem, natomiast lubi sobie obejrzeć dobry film. Efekt jak za te pieniądze - super. Jasne, że zaraz ktoś obsmieje, że z jego sprzętem to nie ma się co równać, ale co poradzić, tacy już ludzie są. Ważne że pokoik super zrobiony, estetycznie - nie wygląda jak kanciapa/magazyn, do której ktoś naznosił drogiego sprzętu. Pod tym względem to mój kolega mógłby obsmiać niektórych tutejszych etatowych mądrali.

THX Ultra 2 Jak najlepszego sprzętu, dodaj jeszcze - wedle możliwości finansowych.

Propos drogiego sprzętu, wolę kupić sobie raz na jakiś czas bilet do dobrego kina, niż inwestować dziesiątki tysięcy w coś, czego i tak nie mam czasu w pełni wykorzystać.

Jeszcze jedno: mówisz, że jesteś "wyluzowany" - to coś w stylu plcebo.

Jak zwykle, na tym forum już się zaczyna: kto ma jaki sprzęt i za ile i że tylko ja mam najlepszy. Dajcie spokój... Dla kogoś projektor za 2 tyś to osiągalne marzenie, a dla innego taki pieniądz to on w 3 dni wydaje. I niestety tych dwóch światów nie da się połączyć.

Nawet taka Optoma HD67 z dobrym ekranem da lepszy obraz niż w kinie. Parametry oraz suche liczby nie powiedzą Ci czy projektor jest dobry czy też nie. Najlepiej samemu porównać, jeżeli jest taka możliwość. Do tego dochodzi efekt tzw. "tęczy" - niektórzy to widzą innym nie przeszkadza a jeszcze inni nie mogą oglądać filmów z takim efektem.

• 1 miesiąc później...

@Piotr1989

Nie raz miałem okazję posiedzieć i pooglądać filmy w Kinepolis w Poznaniu w sali wielkości 42m na 27m (ekran 1000cali :D) i 2x mniejszych salach. Rekomendowane jako największy i najlepszy megapleks w Europie z certyfikatem THX. Wiadomo, klasa jest, fotele, bardzo dobry dźwięk i obraz. Ale nigdy nie zastąpi mi to dźwięku i obrazu ustawionego pod jednego odbiorcę w domowym zaciszu, bez popcornfanów i Pepsisiorbów. Uważam, że lepiej włożyć duże pieniądze w domowy sprzęt i korzystać z niego 2 razy w tygodniu niż raz na jakiś czas chodzić do kina. Czym częściej chodzę do kina tym bardziej potwierdzam się w przekonaniu, że nie sprawia mi to takiej radości jak Kino w domu. Wg. mnie jedyną "wadą" jaką posiada KD to brak odtwarzania nowości.

Osobiście nie polecam korzystania z projektora do oglądania TV całkowicie rezygnując ze standardowego telewizora chyba, że rozmawiamy tylko o wieczornym oglądaniu 1-3 godzin dziennie.

Lampa do projektora w granicach 2k PLN będzie kosztować pewnie z połowę ceny projektora, a najgorsze dla lampy jest ciągłe włączania/wyłączanie, co przy oglądaniu TV pewnie dosyć często będzie się zdarzać, wtedy z deklarowanej żywotności powiedzmy 3000h w rzeczywistości osiągniesz 800-1000h albo i mniej w zależności od częstotliwości włączania/wyłączania. Te koszty eksploatacyjne musisz brać bod uwagę przy podejmowaniu tej decyzji, bo może się okazać, że po 2-3 latach za to, co wydałeś na lampy, mogłeś spokojnie kupić telewizor, a projektor wykorzystywać tylko do kina, pomijając już fakt, że po 3 latach możesz już nie być w stanie kupić nowej lampy, jak Ci się spali stara (są też zamienniki lamp, ale to już całkiem inny temat).

Tak, czy siak, ja nie polecam, w dłuższym okresie czasu konfiguracja: telewizor do TV + projektor do kina raczej wyjdzie taniej.

A ja za swój projek dalem nawet mniej niż 2 tys zł i obraz dla zwyklego czlowieczka lubiącego filmy jest bajka:) Śmigam na optoma hd700x na zwyklej rolecie 100''. Koledzy ze swoimi plazmami i led'ami moga tylko uśmiechać sie przez zaciśnięte zeby:) Wszyscy jak jeden sa zauroczeni ta wielkoscia obrazu, mimo iż to tylko hd ready. Fun jest naprawde niezly. A jezeli ktoś lubi ps3 to juz wogóle można sie uzaleznić:)

Jak pisali wyżej koledzy kup jakis nawet mały tv dla wiadomosci czy serialu. Szkoda lamp na ogladanie tv a i jakość nie bedzie juz taka dobra...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Jak na razie trudno jest zastąpić TV projektorem. Do wiadomości i codziennego oglądania używam małego TV powieszonego na ścianie, a do grania, oglądania filmów czy grania w gry używam projektora. Projektora używam też do 3D. Przy czym projektor wcale nie jest na wypasie, Optoma HD67 + Optoma 3D XL. Już nie jeden przeciwnik projektorów i niedowiarek który myśli że ma duży TV, zbierał szczękę z podłogi po kilku chwilach grania na PS3 w Tron 3D :)

Jak na razie trudno jest zastąpić TV projektorem. Do wiadomości i codziennego oglądania używam małego TV powieszonego na ścianie, a do grania, oglądania filmów czy grania w gry używam projektora. Projektora używam też do 3D. Przy czym projektor wcale nie jest na wypasie, Optoma HD67 + Optoma 3D XL. Już nie jeden przeciwnik projektorów i niedowiarek który myśli że ma duży TV, zbierał szczękę z podłogi po kilku chwilach grania na PS3 w Tron 3D :)

Karol

szkoda, że ta optoma jest za głośna, podają 29dB (a to już dużo, dla mnie barierą jest 25dB) a faktycznie zmierzone w trybie ECO to 32.7dB. Gdyby nie ten fakt to już bym dawno kupił ten projektor do SONY PS3 i grał w 3D w Killzone 3 czy ten Tron 3D. Czekam na jakieś inne projektory 3D o cichszym chłodzeniu, zapewne w większej obudowie. Rozdzielczość 720p jest optymalna do gier na PS3, a te w 3D nie będą obsługiwać 1080p i tak. Projektor 3D 1080p kupię zapewne do nowej konsoli Sony PS4. Tymczasem w tym roku miał być wysyp tanich projektorów 3D 720p, a tu prawie nic, pomijając nie godne uwagi projektory z matrycami XGA...

Mam optome ustawiąną w tryb eko i to o czym piszesz nie ma potwierdzenia w rzeczywistości. Jest cicho. Przy oglądaniu filmów czy graniu w gry w ogóle jej nie słychać. Owszem są cichsze projektory jak Sony HW-20 czy Mitsu HC4000, ale kosztują dużo więcej i nie mają obsługi 3D. Optoma jedynie przy wyłączaniu trochę głośniej kręci wiatrakiem ze względu na opcję szybkiego chłodzenia lampy, ale to trwa ok 30s. Poza tym jest cicho a projektor mam tuż nad głową.

Mam optome ustawiąną w tryb eko i to o czym piszesz nie ma potwierdzenia w rzeczywistości. Jest cicho. Przy oglądaniu filmów czy graniu w gry w ogóle jej nie słychać. Owszem są cichsze projektory jak Sony HW-20 czy Mitsu HC4000, ale kosztują dużo więcej i nie mają obsługi 3D. Optoma jedynie przy wyłączaniu trochę głośniej kręci wiatrakiem ze względu na opcję szybkiego chłodzenia lampy, ale to trwa ok 30s. Poza tym jest cicho a projektor mam tuż nad głową.

Ja kupiłem Acera H5360BD nie potrzebuje on adaptera Optomy do 3d i jest bardzo cichy.

Optoma Karola ma jednak bardziej naturalne kolory więc coś za coś.

Ja kupiłem Acera H5360BD nie potrzebuje on adaptera Optomy do 3d i jest bardzo cichy.

Optoma Karola ma jednak bardziej naturalne kolory więc coś za coś.

ja też podłączę się

interesuje mnie dobra jakość obrazu projektora 720p

proszę o nie namawianie mnie na HD ,

chciałbym wydać w okolicy 2500

czy jest to możliwe?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy panas PT-AX200E ?

czy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Acer H5360BD ma słabszy obraz moim zdaniem od Optomy to tyle co porównywałem. Ma zalety bardzo dobre 3d bez adapterów niezła czerń na tle konkurencji w tym zakresie cenowym, tylko te kolory przesłodzone, najtańsze na rynku lampy.

• 2 tygodnie później...

a taki epson? zawsze lubiłem tę firmę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

a taki epson? zawsze lubiłem tę firmę :)

Ukryta Zawartość

Obraz z tego epsona mnie osbiście się nie podobał. Raczej bym go nie kupował

Ukryta Zawartość

A ja mam Panasonic PT-AX200E i dla mnie oram mojej rodziny jest miodzio kosztował 3 tys ale było warto natomiast póki co nie warto jest kupowac full hd a do 10tys to będzie zwykły golas każy kupuje na swoje oko bo to on ma byc zadowolony .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.