Skocz do zawartości
IGNORED

Microlab solo and BOSE

Piniu2906

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym wyrazić swoją dysaprobatę odnośnie wielu wypowiedzi Zyzia na temat głośników BOSE companion czy Microlab solo 7c. Zyzio twierdzi że ten MIcrolab gra na poziomie klocków za 2 czy 3 tys. Tak szczerze to miałem mikrolaby solo 7c i nie zgodzę się że grają ponad standard. Mam teraz Yamahę hs80m i gra to dużo lepiej niż Microlab. Nie twierdzę że Microlab jest do niczego, w sumie w przedziale do 500 zł to są wyjątkowe... ale... no właśnie dzwięk na Microlabach jest suchy, bez wyrazu, głośniki raczej nastawione na rzucanie mięsem że tak to ujmę a nie muzykalność. Bass jest prawda ale nie głęboki i niski tylko po prostu dudni.Także Zyzio nie wiem z jakimi kolumnami porównywałeś te BOSE i Microlaby aby wyrażać taką o nich opinię.

https://www.audiostereo.pl/topic/81245-microlab-solo-and-bose/

A czy ta wypowiedź nie powinna czasem powędrować przez PW do zyzia? Nam to szczerze mówiąć nic nie wnosi do życia. Solo7c kosztują 500 zł i grają na przyzwoitym poziomie. Żadne tam 2-3 tys (nawet nie 1 tys). W ogóle do wylewnych wypowiedzi w stylu - gra na poziomie 3x droższych klocków - podchodzę raczej z uśmiechem na twarzy. I nie ważne o jakim sprzęcie mówimy. Tylko opcje DIY mogą zagrać bardzo dobrze za relatywnie małe pieniądze.

.

W ogóle do wylewnych wypowiedzi w stylu - gra na poziomie 3x droższych klocków - podchodzę raczej z uśmiechem na twarzy. I nie ważne o jakim sprzęcie mówimy. Tylko opcje DIY mogą zagrać bardzo dobrze za relatywnie małe pieniądze.

dodał bym oprócz DIY starsze konstrukcje z drugiej ręki które można kupić za mniejsze pieniądze.

Za 1000 zł to się miniwieży porządnej nie kupi, to po pierwsze, a po drugie nie wiem czemu miał służyć ten temat, choć się domyślam....

Microlaby (za 300 zł jeszcze) ma mój siostrzeniec i gra to u niego jak dzielone klocki - nowe w cenach 2-3 tys. zł (kolumny+wzmak - wcale nie tak łatwo skonfigurować jako tako grający zestaw za tą kwotę)...trzeba zapodać porządne źródło, popracować nad akustyką, a nie marudzić nad suchotami czy dudnieniem - bo nic takiego miejsca u niego nie ma. Co do Bose Companion to mam w domu od 5 lat - w obecnej konfiguracji gra to zdumiewająco, ale to oczywiście moje subiektywne odczucie, tak jak i moimi subiektywnymi odczuciami są wszystkie moje wypowiedzi - Ja tak uważam, ktoś inny może mieć inne zdanie.

Zyziu, nie przesadzaj, że głośniki za 300 zł zagrają jak klocki za 3k. Miałem u siebie te Microlaby podłączone do Xonara ST, teraz mam starą Yamahę z Heco podłączoną pod tą samą kartę i trudno tu nawet o porównanie.

.

Zyziu, nie przesadzaj, że głośniki za 300 zł zagrają jak klocki za 3k. Miałem u siebie te Microlaby podłączone do Xonara ST, teraz mam starą Yamahę z Heco podłączoną pod tą samą kartę i trudno tu nawet o porównanie.

Kwestia gustu, trudno tez rzucać konkretnymi kwotami, bo wszystko zależy od wielu czynników....

Kwestia gustu, trudno tez rzucać konkretnymi kwotami, bo wszystko zależy od wielu czynników....

Witam

Miałem Microlaby 6C, przesiadłem się z nim na KRK Rokit5 i co ? Owszem jest lepiej na KRK, właściwie w każdym zakresie.

Lepsza jest kontrola basu, choć ilośc ta sama, zdecydowanie lepsza jest góra, scena, selektywność dźwięku. Microlaby rzeczywiście grają trochę "po grubych", z mięsem ale nie skupuając się na detalu i jego definicji.

Ale czy jest lepiej 4 razy jak wynika z różnicy w cenie ? Nie ;-)

W kategoriach czysto audiofilskich każdy wskaże na KRK, w kategoriach głośników aktywnych do komputera Microlaby są świetnym rozwiązaniem, szczególnie odnosząc do innych zestawów komputerowych w tej samej cenie.

Sporym plusem jest również ich moc, moje Microlaby 6C w tej chwili bezproblemowo nagłaśniają klasę 35m2 w sposób pozwalający zrobić w niej niezłą imprezkę taneczną.

Sorry, ale oczekiwanie więcej od aktywnych zestawów głośnikowych z przedwzmacniaczem i pilotem (!) za 369,66 zł jest chyba grubym nieporozumieniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.