Skocz do zawartości
IGNORED

karta vs wzmaniacz

rizi

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad 2 koncepcjami jak polepszyć sobie audio. Założenia są takie

- Zastosowanie: do wszystkiego filmy, muzyka, gry. Normalne KD mam w innym pokoju więc jakiegoś na audiofilski sprzęt nie mam

- Pokój: mały typu 7m2

- Mam: słuchawki akg k242hd

- Chciałbym: mieć 4.1 nieduże, przyzwoicie grające głośniki. Jak najmniej kabli i sprzętu. Wygląd też jest ważny

1. Zakup karty dźwiękowej, myślałem o xonar dx ale nie ma wzmaczniacza słuchawkowego więc zostawałby asus stx/creative titanium hd

Creative nie ma obecnie ani w miarę przyzwoitych ani ładnych głośników, logitech ma duże pudła. Zresztą poza najwyższym modelem nie ma chyba optyka

Wolałbym chyba tą opcję ale nie widzę w sprzedaży głośników z własnym wzmaczniaczem

2. Zakup mini wieży/wzmaniacza i głośników tylko

- mini wież 5.1 to ja nie widzę, a ampy 5.1 z reguły są duże i chyba za dobre jak na głośniczki do kompa

- biurko mam na jednej ścianie a regał na wzmaniacz po przeciwnej stronie więc podłączenie słuchawek i kabli nie będzie zbyt optymalne

- nie wiem czy potrzebuję wtedy kartę pokroju stx, obecnie płyty często mają karty zintegrowane z wyjściem optycznym

- małych głośniczków jest niewiele, ale znalazłem jedne - nową seria cambridge audio minx. Jak by były dobre to może nawet dałbym je do KD w którym mam HKTS11 z

dużym subem którego nie mam gdzie ulokować

Mile widziane porady czy propozycje sprzętu do rozważenia

https://www.audiostereo.pl/topic/81307-karta-vs-wzmaniacz/

Nie napisałeś ile chcesz wydać. Osobiście odradzam kupno X-Fi Titanum HD bardzo zamulone brzmienia, bez życia do słuchawek się nie nadaje.

Audiotrak Prodigy HD2 7.1 i Asus Xonar ST/STX albo DAC Audinst hud-mx1

https://www.audiostereo.pl/topic/81307-karta-vs-wzmaniacz/#findComment-2168727

Nie napisałeś ile chcesz wydać. Osobiście odradzam kupno X-Fi Titanum HD bardzo zamulone brzmienia, bez życia do słuchawek się nie nadaje.

Audiotrak Prodigy HD2 7.1 i Asus Xonar ST/STX albo DAC Audinst hud-mx1

odnośnie titanium hd czytałem że obsługuje słuchawki do 330ohm a asus do 600

koszty - szukam dobrego stosunku ceny/jakości

Mogę wydać 600zł na tego asusa, ale poza wzmacniaczem na słuchawki nie bardzo wiem jaka jest korzyść w stosunku do integry np takiej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za 850zł mam np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) który ma wzmacniacz do słuchawek i głośników

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81307-karta-vs-wzmaniacz/#findComment-2169001

Na słuchawkach Xonar ST zagra lepiej od tego ampli , a jak na głośnikach ? ciężko ocenić , choć jestem pewien, że różnic na niekorzyść jednego z nich nie powinno być przy twoich podanych wymaganiach 4.1 . Sam posiadam Asusa D2 i jestem bardzo zadowolony z dźwięku na głośnikach 5.1 i do muzyki na słuchawkach Creatiwe Aurvana Live. Po tylu latach ściemniania k**ewskiej firmy Creative produktami X-FI , w końcu poczułem co to znaczy w miarę dobry komputerowy dźwięk , a co dopiero posiadanie wersji ST, ale do niej będziesz zmuszony kupić panel Asus Xonar HDAV H6/A (150 zł) by umożliwić wyjścia na 4.1 , 5.1, 7.1 bo bez tego tylko stereo tak samo jak Titanum HD.

Jeśli cenisz sobie jakość dźwięku to doświadczysz wniebowstąpienia po przesiadce z integry obojętnie jaka by nie była :)

https://www.audiostereo.pl/topic/81307-karta-vs-wzmaniacz/#findComment-2169634

odnośnie titanium hd czytałem że obsługuje słuchawki do 330ohm a asus do 600

koszty - szukam dobrego stosunku ceny/jakości

Mogę wydać 600zł na tego asusa, ale poza wzmacniaczem na słuchawki nie bardzo wiem jaka jest korzyść w stosunku do integry np takiej

Ukryta Zawartość

Za 850zł mam np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) który ma wzmacniacz do słuchawek i głośników

Na allegro mozesz kupić używanego xonara st do 600zł.Integra to parę klas niższy dźwięk a zwłaszcza na słuchawkach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81307-karta-vs-wzmaniacz/#findComment-2170096

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.