Skocz do zawartości
IGNORED

Omijanie systemowego miksera

tomek5577

Rekomendowane odpowiedzi

Z mojego laptopa z windows 7 odtwarzam zripowane cd w formacie flac przez odtwarzacz foobar.

Słyszałem, że warto pominąć systemowy mikser, który podobnież zniekształca dźwięk. Jak to zrobić?

Jeszcze jedno pytanie: Czy instalacja ASIO wystarczy, czy trzeba coś dodatkowo konfigurować, by używać tego sterownika?

https://www.audiostereo.pl/topic/81339-omijanie-systemowego-miksera/

Systemowy mikser nie wprowadza żadnych zmian, pod warunkiem, że głośność jest ustawiona na 100% i ew. nie są wprowadzane jakieś śmieci z wejść (czyli najlepiej wszystkie wejścia wyciszyć).

Z mojego laptopa z windows 7 odtwarzam zripowane cd w formacie flac przez odtwarzacz foobar.

Słyszałem, że warto pominąć systemowy mikser, który podobnież zniekształca dźwięk. Jak to zrobić?

Jeszcze jedno pytanie: Czy instalacja ASIO wystarczy, czy trzeba coś dodatkowo konfigurować, by używać tego sterownika?

Właśnie sam miałem pisać to pytanie, a widzę, że jest już postawione. A jakby się uprzeć i jednak ten mikser odłączyć? Czy ktoś może napisać jak to zrobić please.

Skoro używasz Foobara na siódemce, to włącz WASAPI (zakładka output):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

???

Nie bardzo wiem o co chodzi z gryzieniem :). Wtyczka ta powoduje że FB2K omija cały systemowy mikser i każde inne badziewie w systemie. Więc grasz na WASAPI a ASIO nie ma nic do tego. Chyba że w FB2K ustawiasz że ma korzystać z ASIO wtedy nie używa WASAPI. To są 2 wykluczające się rzeczy.

Pozdrawiam Arczi

Wasapi to w zasadzie to samo co Asio (funkcjonalnie), przynajmniej spełnia taką samą rolę. Działa tylko na Win7, asio działa na reszcie systemów. Nie instalujcie tego na siódemce bo i tak nie działa. W win7 tylko Wasapi i już

Wasapi to w zasadzie to samo co Asio (funkcjonalnie), przynajmniej spełnia taką samą rolę. Działa tylko na Win7, asio działa na reszcie systemów. Nie instalujcie tego na siódemce bo i tak nie działa. W win7 tylko Wasapi i już

WASAPI jest też dostępne na Windows Vista. Istnieje plugin, trzeba poszukać na stronie Foobara.

Z moich doświadczeń wynika, że nie da się całkowicie pominąć systemowego miksera.

Zawsze aktywne jest "master volume" i balans. Najwięcej problemów jest z balansem - w standardowym mikserze w XP ciężko wyczuć czy balans jest ustawiony idealnie na środku.

To polecam wasapi i 7 :)

Wasapi również nie potrafi obejść regulacji głośności i balansu. Na szczęście systemowy mikser w Windows 7 jest bardziej przyjazny (od tego w XP) i wyświetla balans jako dwa oddzielne suwaki + wartość liczbowa w procentach - wystarczy dać 100% i powinno być bit-perfect.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam.

Mam problem z wtyczka WASAPI 2.1. Za kazdym razem gdy probuje cos wlaczyc w foobarze pojawia mi sie taka infromacja:

"Unrecoverable playback error: Unsupported stream format: 44100 Hz / 16-bit / 2 channels"

Foobar v.1.0.3, Win 7 ultimate 64bit, karta muzyczna Musiland Monitor 02 US.

Dodam tylko, ze z ASIO dziala normalnie.

Dziwne, ze na realteku HD audio WASAPI dziala bez problemu ;/

Pozdrawiam.

Less is More

"Unrecoverable playback error: Unsupported stream format: 44100 Hz / 16-bit / 2 channels"

Musisz zmienić Output Data Format, w tej samej zakładce w której ustawiasz że Foobar ma korzystać z wasapi.

Panowie co wy za historie opowiadacie ?

Ja mam ustawione wasapi i regulacja w windows digital out nie zmienia głośności i dodatkowo nawet nie rusza się peak meter obok suwaka. Polecam zerknąć w ustawienia :P. Tylko trzeba dobrze naklikać pozdrawiam i miłego szukania :). Dodatkowo mogę sobie ustawić od 16 do 32 bit w foobar a na wyjściu i tak dostanę tyle ile ma plik. Nawet w sterownikach mogę sobie ustawiać co chcę a i tak będzie grała taka rozdzielczość i częstotliwość jaką ma plik. Kwestia ustawienia nie tylko odtwarzacza lecz i systemu.

Mój system win 7 pozdrawiam Arczi

Arczi87, moglbys cos podpowiedziec?! :)

Wsumie to i tak chyba juz bez roznicy dla mnie. Na WASAPI jak i na Kernel Streaming slychac u mnie strzelania, pykania czy jak to sie jeszcze tam zwie.

Jedynie na ASIO wszystko jest wporzadku.

Less is More

Pykanie które u mnie wychodziło to była kwestia ustawienia, że domyślne urządzenie do odtwarzania dla windows jest to samo jak to z którego słuchasz muzyki w Fb2K. Polecam się zainteresować trybem wyłączności już kiedyś pisałem na forum. Tylko wtedy albo gra muzyka z Fb2K albo np odtwarzane coś np z youtube. No ale każdy z nas ma jakieś priorytety. Ustawienia systemowe audio nie w foo.

Pozdrawiam Arczi

Pisałem nie raz, że da się to zrobić. Tylko nikt nie czyta a potem piszą że się nie da :). No i cieszę, że to zrobiłeś teraz niech inni kombinują i nie mówią że się nie da :P. Bo podpowiedzi jest dużo :))). Polecam sobie jeszcze wyłączyć w Fb2k replaingain i powinna być gitara. Ja mam dosłownie wszystko wyłączone w foo i jak masz tak ustawione jak mówiłem to na 100% jest bit perfect. Bo nic nie miesza w dźwięku jeśli zauważyłeś to mixer systemowy nawet nie "widzi" że gra muzyka (więc nawet nie ma mowy o regulacji głosu za jego pomocą) a i ustawienia w oprogramowaniu sterowników też nie wpływają na to co wychodzi z kompa :). No i czego chcieć więcej :).

Pozdrawiam Arczi

Właśnie o tej "podróbce" mowa. Wprost wyświetla komunikat że nie obsługuje 192.Wasapi dla odmiany oświadcza: Unrecoverable playback error: W magazynie brak miejsca dla wykonania tej operacji. (0x8007000E).

erka

U mnie z ASIO jak i z WASAPI a nawet Kernel Streaming nie ma zadnych problemow z plikami 192.

Probowales z wlaczonym trybem wylacznosci?

Twoja karta/DAC nie obsluguje wtyczki ASIO z foobar200.org?

Przyznam, ze wtyczka ASIO u mnie gra najlepiej.

Pozdrawiam.

Less is More

Właśnie z tą wtyczką był problem, nie bardzo wiem jak ją poprawnie zaaplikować.Po zainstalowaniu w zakładce Components podświetla mi się Asio support,ale w devices Asio nie ma. Pojawia się dopiero po zainstalowaniu Asio4all i wtedy działa ale jak mówiłem tylko do 96 khz. Karta to Sigma Tel w lapku Dell Vostro, na własnych sterach pracuje spokojnie na 24/192.

Ta karta z Della niekoniecznie musi dzialac z ASIO. U mnie w lapku jest karta Realtek HD, ktora odtwarza pliki 192, ale nie mam opcji

zeby polaczycz ja z ASIO, ale jak mowisz, ze dziala z plikami 96 to dziwne, ze z 192 nie gra.

Ja zrobilem tak, ze sciagnalem wtyczke i wkleilem ja w components w folderze foobar2000 i jest dobrze.

Less is More

Po prostu wyświetla że Asio4all nie obsługuje 192khz. Tryb wyłączności włączony czy wyłączony - to samo.Po instalacji samej wtyczki nie mam w output device Asio,pojawia się dopiero po zainstalowaniu Asio4all. U Ciebie można wybrać Asio w devices już po instalacji wtyczki?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.