Skocz do zawartości
IGNORED

Tani DAC na PCM2704 + przerabiamy?

Gazda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Kupiłem sobie ostatnio CAL!, niestety w moim laptopie jest jedynie AC282 - czyli padło jakich mało, które nie potrafi nic zrobić z tymi słuchawkami. Niestety mój budżet jest bardzo niski, a chciałbym w coś zainwestować. Szukając, znalazłem to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo tani DAC. Z przesyłką wychodzi nieco ponad 50zł. Myślę, że będzie lepiej grał niż moja zintegrowana dźwiękówka, czy się mylę? Miałbym w planach ulepszenie go. Kondensatory elektrolityczne (tych 5) wymienić na elny slimic II i/lub sanyo oscon (da się tak? powinny mieć te same parametry pojemnościowe?). Ceramiki wymienić na WIMY (i znowu, czy można tak wymieniać?), jakieś rezystory o dużej stabilności i niskich szumach. Wtedy karta powinna jeszcze lepiej zagrać, prawda? Zmieszczę się w okolicach 70zł, co bardzo by mnie satysfakcjonowało. Kwestia tego czy można na tym PCB zbudować coś fajniejszego i czy to co sobie wymyśliłem jest możliwe do wykonania i czy nie popsuję tylko dźwięku.

Jeśli palnąłem jakąś straszną głupotę - przepraszam. Elektronikę ogarniam tylko troszkę. Mam nadzieję że znajdą się jacyś dobrzy ludzie i pomogą :) (za doraźną pomoc stawiam nie-wirtualne piwa! :D)

Pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81499-tani-dac-na-pcm2704-przerabiamy/

Uff z chińczykami ciężko wygrać jeśli o cene chodzi.

A może forumowy projekt na pcm2704/02 ? kostka nowsza a częście też będą lepsze jeśli będzie grupowe zamówienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tam nie ma co ulepszać.

Ceramiki odsprzęgają PCM-kę - ich wymiana nic nie da.

Czy wymienione elektrolity usłyszysz? - wątpię.

To jest najprostsza mozliwa aplikacja PCm2704, tam juz nie ma co kombinować.

Rozumiem, dzięki za sprostowanie zapędów. W takim razie warto to kupować, czy próbować zbierać na coś sporo lepszego?

Zrobiłem sobie taką kartę na próbę - PCM2704.

Użyłem w miarę tanich części ale w rezultacie gra to i tak zdecydowanie lepiej niż zintegrowana VIA HD audio czy Realtek.

Niemniej w standardowej aplikacji obwody wyjściowe są bardzo uproszczone.

Teraz pracuję nad połączeniem DACA'a PCM2704 ze stopniem wyjściowym w klasie A.

Dobra, nazbierałem 150zł. Tyle chciałbym wydać na pierwszą dźwiękówkę jaką kupię ;) Pytanie tylko co? Creative Sound Blaster X-FI czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Czy może jeszcze coś innego? Co pozwoli mi cieszyć się jak najwyższą jakością dźwięku za tą cenę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A coś takiego? Z tego co czytałem całkiem niezłe części .. ?

Jeśli nie kupię nic 'droższego' to zainwestuję 50zł na pcm2704 żeby było, a zbiorę na coś lepszego ..

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.