Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry teleskop za ok. 1000zł

mjuzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Potrzebuję błyskawicznie zdobyć wiedzę w temacie sprzętu do oglądania (nie fotografowania) gwiazd i takich tam, a kompletnie nie mam pojęcia o tym. Przyjaciel rodziców niedługo (weekend majowy, więc czasu jest mało) będzie obchodził pięćdziesiąte urodziny, a prezentem ma być teleskop. Oczywiście to ja zostałem wytypowany do zajęcia sie znalezieniem konkretnego sprzętu. Do maja mało jest czasu żeby zgłębić temat, więc pytam Was... właściwie o wszystko. Na co zwracać uwagę, jakie firmy są dobre, co w takim sprzęcie jest najistotniejsze? Może możecie polecić konkretne modele?

Do wydania będzie pewnie jakiś 1000zł.

Mam nadzieję, że na forum jest ktoś zorientowany w tej dziedzinie. Bardzo proszę o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/81680-dobry-teleskop-za-ok-1000z%C5%82/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) []=14&brand[]=11&brand[]=10&brand[]=12&testC=37&mount[]=41&mount[]=42&dia[]=48&dia[]=49&dia[]=50&testI=on&pfrom=&pto=&x=68&y=18

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie wiem skąd jesteś, ale w centrum Warszawy (niedaleko dworca centralnego) jest bardzo dobry sklep z takim sprzętem - mają swoją stronę internetową (z boku sklepu meblowego EMILIA)

2 lata temu też miałem podobny problem, i tam mi nieźle doradzili, nie wiem jakie teraz są ceny, ale ja wtedy nie najgorszy zestaw z dodatkowymi soczewkami kupiłem za ok 800 zł.

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

Teleskop w Polsce to jest sprzęt dla desperata. Warunki pogodowe pozwalają na pelnowartościowe obserwacje zaledwie przez kilkanaście nocy w ciągu roku. Miejsce do obserwacji też trzeba znaleźć, bo niebo jest prawie wszędzie podświetlone przez latarnie i i inne światłą. Chyba że to ma być taki teleskop-zabawka-jednorazówka, wtedy polecam taki grubszy, ponieważ solidniej wygląda:-)

Czyli żeby był sens to trzeba mieszkać w sercu Australii?

Przeczytałem powyższe linki, i kilka innych, i w sumie dwa sprzęty mi się rzuciły w oczy: tzw. Synta 8" (tu może być problem z dostępnością) na montażu Dobsona i Sky Watcher 150/750 EQ3-2. Ktoś wie coś o zaletach/wadach jednego i drugiego?

Gość Prog70

(Konto usunięte)

Podstawowe pytanie brzmi: w jakim miejscu będzie wykorzystywany teleskop? Chodzi o miejsce obserwacji czyli balkon, okno, ogród, obserwatorium. Wszystkie teleskopy na tzw. "montażu Dobsona" absolutnie nie nadają się do obserwacji z balkonu czy okna. Wynika to z ich specyfiki samego montażu - obserwacje z balkonu pozwolą przejrzeć niewielki wycinek nieboskłonu chyba, że cały teleskop z montażem umieszczać będziemy dodatkowo na jakimśniewysokim stoliku, taborecie etc. Ale i wtedy nie będzie to zbyt wygodne a i sam stolik wprowadzać będzie dodatkowe drgania. Co innego gdy spróbujemy skorzystać z niego np. w ogrodzie, gdzie mamy w zasadzie cały nieboskłon (chyba, że zasłaniają nam drzewa, budynki itp.).

Drugi typ montażu czyli EQ3-2 to już zupełnie inna bajka. Nie jest to oczywiście jakiś "mercedes" wśród tego typu konstrukcji, ale pozwala już w miarę komfortowo prowadzić obserwacje z balkonu, chociaż i tu wszystko zależy od obszaru widoczności samego nieboskłonu. Jeśli chodzi o optykę tego Sky Watchera to wydaje się w miarę ok. biorąc pod uwagę cenę. Teleskop dosyć uniwersalny, pozwoli pooglądać sobie parę mgławic a i planetki będą nieźle wyglądać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.