Skocz do zawartości
IGNORED

Fronty do Onkyo TX-SR607

palusik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problem, chce zakupić głośniki do ampli Onkyo TX-SR607. Na razie tylko fronty , suba już wybrałem (Tonsil Aktiv 250)

Głośniki głownie pod kątem muzyki, trochę kina , zatem od frontów oczekuje tego ze będą grały na tyle dobrze na ile można z tego ampli. Pomieszczenie 20m2, preferencje muzyczne : Wszystkie poza Disco Polo, zatem od głośników oczekuje przyzwoitego brzemienia w każdym gatunku muzycznym neutralności i dynamicznego basu, może trochę twardego. Góra nie przesadzona, tak jak to jest teraz u mnie.

Propozycje, o których chce rozmawiać, posłuchać fachowych opinii:

Daki Concept 6

Jamo C 607

Monitor Audio BX5 albo poprzednik BR5

Paradigm Monitor 7 v 6

Najbardziej skłonny jestem co do BR5, jak widać kasy na to chce przeznaczyć około 2000 zł +/- 300 zł

To tyle w zasadzie z samych kolumny, jeszcze dotarłem do info ze zestaw Quadrala jest dedykowany do Onkyo , konkretnie Quintas 6000. Tu moje kolejne pytanie, czy szukać oddzielnie kolumn frontowych czy wziąć zestaw, nie wiem nic o tym zestawie , cena niska, ale czy jakość w miarę dobra ?

https://www.audiostereo.pl/topic/81684-fronty-do-onkyo-tx-sr607/

Zdecydowanie poleciłbym Tobie BX5, bądź Paradigm'y. Natomiast, jakie będzie główne przeznaczenie sprzętu? O ile stereo, decydowałbym się na MA, są po prostu precyzyjniejsze, z kolei jeśli inwestujemy w kino i lubimy konkretny przytup to można się solidnie zastanowić nad Para 7v6. Oba głośniki posiadam na salonie, w razie możliwości zapraszam na odsłuch :)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Gdybym nie był z Katowic to chętnie bym się wybrał . Przeznaczenie głównie stereo, dlatego tak myślałem jak kolega powyżej :) . Odsłuch MA i Para 7 musi nastąpić. Chyba, że są inne sugestie.

Pomieszczenie 20m2, preferencje muzyczne : Wszystkie poza Disco Polo, zatem od głośników oczekuje przyzwoitego brzemienia w każdym gatunku muzycznym neutralności i dynamicznego basu, może trochę twardego. Góra nie przesadzona, tak jak to jest teraz u mnie.

porównanie MA BX6/BR6 (bardzo podobne) z tymi Paradigmami przedstawia się tak:

neutralniej grają MA, Paradigmy efektowniej (zwłaszcza w kinie domowym)

bas niżej schodzi i jest pełniejszy w MA ale jak preferujesz twardy i dynamiczny to bliższy temu jest ten w Paradigmach

góra detaliczna ale nie kłująca w uszy jest w MA, Paradigmy często grają za ostro jeśli nagranie nie jest w idealnej jakości, to chyba największa różnica na plus dla MA

jeśli MA to kup raczej większe BX6, tym bardziej że można je wyrwać praktycznie w tej samej cenie co 7v6 w detalu

No właśnie BX6 poniżej 3 tyś nie schodzi, a za Paradigm i 2300 zł można mieć. Z tym czy BX6 jest opłacalne do TX-SR607, chyba już trochę przesadzone do takiego ampli. Narazie odslucham Para 7 v.6 i zobaczymy czy mi przypadną do gustu. W samym stereo na ampli bez suba. Zoabczymy.. Obawiam się w przypadku MA, że może być problem z jedna rzeczą, lubie czasem "głosniej" grać, a plotki niosą iż MA raczej nie sprawdzają się przy dużej głośności, ile w tym prawdy to nie wiem.

BX6 można było kupić za mniej więcej 2,6 tys. więc różnica żadna

z tą głośnością to szczerze nie wiem o co chodzi i kto takie plotki rozsiewa :)

wg mnie brzmią równie dobrze przy cichym jak i głośnym odsłuchu, znacznie fajniej od Paradigmów, których się pozbyłem (może jedynie poza cięższym rockiem, metalem - tam Paradigmy spisywały się ciut lepiej od MA)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.