Skocz do zawartości
IGNORED

Oldschool'owy sprzęt

jahed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich ;)

Jestem nowy na forum na imię mi Janek... Tyle tytułem wstępu ;)

A teraz do sedna. Szukam sobie jakiegoś fajnego oldschool'owego gramofonu (interesuję się starociami i zbieram antyki) i natrafiłem na taki oto sprzęt Sanyo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2b.jpg

3c.jpg

Podobno działa, trochę czytałem forum i przeraziłem się. Wszędzie ktoś coś pisze o jakiś wzmacniaczach, przedwzmacniaczach, itp, itd.... A ja o takiej elektronice pojęcie mam raczej nikłe. Co będzie mi potrzebne by móc posłuchać płyt na kolumnach (lub w ogóle czegoś posłuchać...), czy ten gramofon może mieć wbudowany głośnik? Ile lat może mieć to sprzęcicho? Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdrawiam

JJ

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81768-oldschoolowy-sprz%C4%99t/

Wydaje mi sie ze ten sprzęt nie ma wbudowanego glośnika. Wyjscia glosnikowe tez sa zrobione nietypowo bo na cinchach, czyli do dedykowanych glosnikow. Trzebabyłoby sprawdzić czy można zamieniż te wyjscia cinch normalnymi zaciskami ew. sklecić jakąś przejściówkę

Na oko bedzie mial okolo 35 lat, czyli prawdziwy vintage :)) Swego czasu popularne były takie "wynalazki": wzmacniacz, tuner, gramofon i kaseciak w jednym.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dzięki bardzo :) A ile może być wart? Jak ma się sprawa z jakością dźwięku takich gramofonów (mam zamiar posłuchać Queenu ;)) ?

I co z tymi kolumnami, jakie będą dobre?

Wart to w zasadzie tyle ile jesteś w stanie dać za niego. Co do jakości dźwięku nie liczyłbym na jakieś rewelacje, ale to zależy czego oczekujesz. Jak niedrogo możesz go kupić i podoba Ci się taki sprzęt to ja proponuję dokupić do tego zestawu jakieś stare kolumny na szerokopasmowcu (znaczy się z jednym głośnikiem) za kilkadziesiąt złotych i będziesz miał brzmienie epoki :) Problemem może się tez okazać dokupienie wkładki i igły. Ale to zależy od stanu tej która jest tam obecnie.

ja bym takiego czegoś nikomu, nawet po denaturacie, nie polecił

ale...jekeś się uparł, szukaj dalej, jest kilka fajnych klocków tego typu pod szyldem Philips, Grundig czy nawet Qelle, wolałbym chyba niemca, takie bardziej europejskie jest to brzmienie i o graty łatwiej

a koszty? - ze dwa za stówkę powinieneś kupić bo drożej to rozpusta

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.