Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-SR 608 czy 609

Maciejosss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

to mój pierwszy post na tym forum i mam krótkie i szybkie pytanie

który z ww amplitunerów wybrać pod względem funkcjonalności , jakości dźwięku ( bardziej interesuje mnie stereo , czy oba zagrają tak samo czy się różnią , bo w kinie zapewne podobnie ),

docelowe kolumny to jakieś Jamo ( ponoć dobrze Onkyo z nimi współpracuje , może model 608 )

pokój to 30m2 więc nie za mały

609-tka ma USB i to mnie najbardziej interesuje , oprócz wejścia LAN do radia internetowego

poza tym skaluje obraz do wyższej rozdzielczości , ale zapewne nie polepszy on jakości filmu z DVD ( a może się mylę )

wiem że kosztuje więcej o ok 400zł , ale pytanie czy warto i czy ktoś już porównywał te 2 amplitunery

a może Yamahę 6.. lub 7.. ale budżet to max 2.100zł ( i tak sporo naciągnięty )

https://www.audiostereo.pl/topic/81832-onkyo-tx-sr-608-czy-609/

Ja bym bez zastanowienia wziął 609 :) Ale za to tu np. masz taniego nowego Onkyo 608

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zależy czy możesz przekroczyć budżet, bo 609 kosztują 2499 PLN -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

609 mogę mieć za 2.080zł brutto z gwarancją 3 lata przez EIC ( jak to tam się pisze ) i to moja górna granica

608 za 1.700 też w sklepie z gwarancją jw

Mam TX-SR 608. Do stereo straszna cienizna. Kino O.K

zapewne i tak sporo lepsze to od Panasonica SA-HE75 , a wszystko zależy od ustawień i kolumn

Mam 609 i jest to całkiem fajny ampl.Ze stereo jestem nawet zadowolony ale nie słucham w pure audio tylko ręcznie ustawiłem equalizer, podbiłem to Dynamic EQ i wtedy jest dla mnie ok.Ma mnóstwo regulacji barwy dźwięku.Ale najlepsza sprawa to ten port USB.Podpinam przenośny dysk i czyta mp3, Flack ,można przewijać itd.Jeszcze jak by czytał MKV... . Odnośnie skalera obrazu to moje dvd robi to lepiej choć to tylko LG.

Następna sprawa to wygląd,choć niektórzy powiedzą "nieważne jak wygląda tylko ważne jak gra" - mają rację lecz nie do końca , ale wygląd tu zdecydowanie przemawia za 609.Radio internetowe to też plus który przemawia za 609.

608 to też fajny ampl. ale czasy się zmieniają...

Do stereo ciezko poruwnywac to jest amlituner jego zadanie to gra w kinie. co do wyboru 8 czy 9 musisz sobie odpowiedziec czy te funkcje bedziesz wykorzystywal czy sa Ci potrzebne. Co do procesora Marvell podobno calkiem nie zla sprawa ale nie widzialem go jeszcze wiec co do cudow i brzmienia sie jeszcze wstrzymam, Ale mysle ze przepasci nie ma

więc dziś odwiedziłem pewien sklep dla "innych" na M i troszkę sobie porozmawiałem ze sprzedawcą

pytania dotyczyły głownie 609-tki , natomiast odsłuch był na 608

i tak :

-609 ma podobno wydajniejszy prądowo zasilacz o 5A ( mimo podobnego poboru mocy 610W vs 620W w 608 )

-ma USB które nieźle sobie radzi ze sprzętem zewnętrznym

-radio internetowe ( za 2 mis. będzie dostępna antenka pod gniazdo Lan do sieci Wi-Fi za ok 200zł )

-Zone 2 , bardzo mnie zaciekawiło ( ja oglądam TV , żona w kuchni słucha radia , lub też moją sekcję można wyłączyć a żona nadal słucha radia )

-design jak dla mnie ciekawszy niż w 608

-wg sprzedawcy jeden z najbardziej nowoczesnych i przyszłościowych amplitunerów ( do 2.500zł , bo tam tyle ma kosztować )

-na żywo menu wygląda na bardzo łatwe w obsłudze

-co do obrazu to niestety nie był podłączony pod TV , mam tylko nadzieję że poprawili przesyłanie sygnału przez HDMI z mniejszym poborem mocy ( w 608 ponoć ok 30W , a konkurencja ma ok 3-5W )

-ponoć lepiej skaluje obraz , bo do Ultra HD ( czego jeszcze nie ma u nas ) zamiast 1080i w 608

szkoda tylko , że aby głośno zagrał trzeba podkręcić aż do 80 w skali do 99 ( to chyba max ) , ale ampli nadal wtedy czysto gra nawet z podkręconym basem

moim zdaniem dla kilku bajerów wybór padnie na 609 zamiast 608

jakie masz kolumny pod niego podpięte ?

podobają mi się Jamo 608 ( za cenę i wygląd ) a z droższych Monitor Audio M ( tylne mają basiki 16cm co mi się bardzo podoba zamiast standardowych 10cm )

Wszystko zależy od kolumn, nie od amplitunera. Ich głośność jest zależna od ich efektywności, również jakości głośników, ponieważ aby usłyszeć wszystkie szczegóły przy kiepskich kolumnach - trzeba kręcić gałką. Przy dobrych kolumnach już przy niewielkich głośnościach wszystko wyraźnie słychać i sam efekt ich grania jest już wystarczający. Jak się kupuje amplituner za 2500 i do tego kolumny za 1200 to się potem nie dziwcie że trzeba podkręcać amplituner i że to kiepsko gra. Testowałem 609 i takiego efektu nie zauważyłem.

Po pierwsze,nie za 2500 tylko za 2000.

Po drugie ,a kto mówił że to kiepsko gra.

Po trzecie gałkę trzeba podkręcić mocniej bo przy kalibracji fronty ustawiło na -4db, tyły -6db,można sobie pozmieniać.Ale i tak w moim starym 606 trzeba było mniej kręcić.Kolumny mają 90db i 8 ohm. Zgadza się że im kolumny mają więcej decybeli tym potrzebują mniej mocy a do tego jakby jeszcze miały 4 ohm.

Na full tego nie sprawdzałem bo mi jeszcze łeb pęknie.

Efektywność kolumn też ma wpływ ale jak podepniemy słaby amplituner to przy większych poziomach głośności będzie generować zniekształcenia i tez dojdzie do efektu przesterowania kolumn. Większość kolumn zagra głośniej bez przesterowania ze wzmacniaczami stereo.

rozumiem że tą auto kalibrację i tak można ręcznie poprawić ?

też mam kolumny 90db i 8ohm frontowe

dziś byłem w kolejnym sklepie podpytywać o sprzęt i sprzedawca zachwalał jak najbardziej ten model jako najnowszy z największymi możliwościami oczywiście w tej klasie cenowej ( w sklepie za 2.499zł )

zaciekawiła mnie mocno funkcja Zone 2 i tak się tylko zastanawiam jakiej mocy głośniki można podpiąć pod te wyjście

ma czytelniejszy wyświetlacz od 608-ki co mi się też bardzo podoba

co do kolumn to może za jakiś czas zmienię na coś lepszego ( suba niekoniecznie )

a co do samego suba :

-jaką głośność ustawić na nim podczas auto kalibracji ?

-czy amplituner sam dostosuje odcięcie na nim ?

szkoda tylko , że aby głośno zagrał trzeba podkręcić aż do 80 w skali do 99 ( to chyba max ) , ale ampli nadal wtedy czysto gra nawet z podkręconym basem

Te 80, to pewnie -20dB - czyli po około 1W na kanał.... O ile jeszcze nie ma minusowej korekcji typu -9dB front bo wtedy to jeszcze mniej watów.

Przy okazji czy onkyo nie mają cyfrowej regulacji tej cyfrowej regulacji? To jest czy nie można ustawić głośności minimalnej oraz maksymalnej aby na przykład zmienić zakres reprezentacji z 0-100 na 70-90?

A odnośnie pytania 608 względem 609. Przy tak nikłej różnicy w cenie długo bym się nie zastanawiał nad 609.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

sam jestem ciekaw tych bajerów

co do samej mocy to myślę że poza mocnym podkręceniem i tak ma ma swoją moc co pokazuje nam ten test :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( co prawda test 608-ki ,ale w graniu 609-tka jest taka sama )

końcówki mogą dać ponad 200W na kanał

pytanie mam kolejne , jak sprawdza się to radio internetowe ?

sprawdzał ktoś ?

czy mamy podział na wybór stacji ( polskie , rock , pop ....)

jakiej jakości jest tam dźwięk ?

przez chwilę też czytałem na temat Denona 1911 , ale mimo pozytywnych opinii na temat jego stereo mogę napisać tak:

-model 1611 z moimi kolumnami ( kuzyn zakupił takiego Denona ) gra całkiem przyzwoicie , ale mocy za dużo nie reprezentuje ( co prawda kolumny grają na pograniczu swojej mocy podobnie jak i sama 1911-tka )

-jak dla mnie ma za mało wejść w porównaniu do 609-tki a z kolej 2311 to już inna liga cenowa

-obudowa jest troszkę zbyt plastikowa

-zasilacz też mniejszy 450W vs 610W w 609

-brak bajerów typu radio internetowe , wejście pod ipoda , wejście VGA , druga strefa itp...

we wtorek jadę zakupić Onkyo i myślę że za kilka dni zdam relację w porównaniu do Panasonica SA-HE75 , który w kinie dobrze sobie radzi ( poza przestrzenią ) , natomiast w stereo to on basu wogóle nie ma a liczę na to że Onkyo 609 da mi go więcej

Ukryta Zawartość

608 skalowala do 1080p to tak w sprostowaniu. 609 faktycnie skaluje do 4K natomiast teraz nasuwa sie pytanie. Czy 609 podlaczony do TV skaluje do 4K a pozniej obniza do 1080 czy i tak od razu skaluje do 1080p i nie wykorzystuje swojego potencjalu? Faktycznie sa to amplitunery niezwykle przyszlosciowe. Pamietajmy ze tak na prawde ze blizsze poruwnaniu do 1911 jest Onkyo ale 578 badz 579.

Ale najlepsza sprawa to ten port USB.Podpinam przenośny dysk i czyta mp3, Flack ,można przewijać itd.

jeszcze kolejne pytanko:

-czy czyta też pliki DTS 5.1 ?

Manta tego nie widzi z pen driva , ale jak kolega mi wypalił płytkę CD Audio to można było w niej odtworzyć dźwiek DTS

watpie zeby widzial to z dysku. Z tego wzgledu ze komputer laczy w sobie poszczegolne sciezki fragmenty itd. To tak samo jak na kompie odpalisz plyte dvd w dvdsowskim formacie ale jesli wypalisz ja na plycie jako dane a nie DVD-wideo to ci nie ruszy

jutro o tej godzinie powinienem już to wiedzieć

cały czas nurtuje mnie tylko jak przeprowadzę z piętra na parter kabel Lan do amplitunera aby wykorzystać radio internetowe ( dom już wykończony , a nie przemyślałem tego kiedyś )

za jakiś czas Onkyo wypuści do tego odbiornik wi-fi za ok 200-250zł ( różnie mówią i piszę ,że mozliwe że do wejścia lan , inni że do USB z przodu ) , ale wolałbym to połączyć kablem

no i amplituner zakupiony

więc w skrócie opiszę moje wrażenia :

-dźwięk stereo mocno się poprawił w stosunku do starszego amplitunera ( wg mnie skala 8/10 , poprzedni 3/10 )

-mocy jest pod dostatkiem ( ustawiłem głośność max. na 85 w skali do 100 coby kolumn nie przekręcić )

-detaliczność podczas oglądania filmów jest przeogromna

-ustawień dźwięku to jeszcze do końca nie rozgryzłem , bo ma tego sporo

-auto kalibracja wyciszyła mi wszystkie głośniki o ok 5-9db ( w stosunku do dźwięku dedykowanego dla THX ) i tutaj poustawiałem je ręcznie

-port USB czyta pliki MP3 , niestety DTS audio nie ( ale tego się spodziewałem )

-basu ma sporo i nawet nie trzeba podkręcać na dobrych kolumnach

-pure direct załączany jest jednym klawiszem na amplitunerze

-wiatraczek załącza się jak się ampli nagrzeje i nawet po ściszeniu go nie słychać ( dopiero po przyłożeniu ucha )

-skalowania obrazu nie testowałem ( na razie nie mam takiej potrzeby )

-pozostało jeszcze podpiąć neta aby sprawdzić radio internetowe , ale to dopiero za jakiś czas

pozostało jeszcze bardziej zapoznać się z menu , bardzo ładnie wyświetlanym na TV

generalnie amplituner godny polecenia

Maciejosss: Opisz dalsze wrażenia. Mam nadzieję że przez długi weekend obejrzałeś kilka filmów. Przy okazji podaj umeblowanie tych 30m2 oraz kolumny (typ, ohm) i sub.

wszystko co oglądałem było z TV , ( póki co nie mam jeszcze BR ) , ale dźwięk i jego szczegółowość jest przeogromna

momentami musiałem lekko kalibrować dźwięk tylnych surrandów w dół , bo zamykając oczy myślałem że jestem w lesie oglądając film przyrodniczy - po prostu bajka

pokój ma długość ok 5,5 m i szeroki na niecałe 6m2 w wnęka ok 10m2 , kolumny frontowe stoją dość blisko obok TV ( ok 50cm obok ) , tyły na wysokości uszu po obu stronach kanapy

kolumny frontowe to DIY Visatona na głośnikach niskotonowych WS-17E 8ohm + wysoko tonowy SC10N też 8ohm , pasmo przenoszenia mają od 36hz i bardzo ładnie nisko schodzą

sub do Dali AW-8 , mały ale generuje potężny bas ( w ampli odcięcie ustawione na 80hz , w poprzednim minimum miałem na 100 i może tutaj jest też znaczna poprawa basu )

w amplitunerze mam ustawione basy i soprany na "0" , ale włączone funkcje jak Dynamic equalizer ( niewiele podbija przy cichym słuchaniu ), + Mulic optimizer oraz Loudness ( też niewiele podbija )

basu w pokoju to mam taki nadmiar że połowę to bym mógł sąsiadom oddać :-)

w stereo natomiast po lekkiej kalibracji ( bas i wysokie nadal na "0" , jedyne załączone funkcje ww wyżej ) jestem mega zadowolony i podnoszę punktację na 10/10

na pure direct też jest bardzo dobrze jednam mi bardziej pasuje lekko podbity dźwięk

basu w stereo jest też niesamowita ilość i jak ktoś napisze że Onkyo nie ma basu , to ma po prostu kiepskie kolumny

a moje 17-tki grają z basem wyśmienicie

zapas mocy jest bardzo duży i podłączając inne mocniejsze kolumny też Visatona ( robione 11 lat temu )wiem na co je stać i amplituner wypycha je maksymalnie ( porównując do wzmacniacza Diora WS-504B - 2x80W , tutaj jest zdecydowanie mocniej )

ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu tego sprzętu ( 608 , tańsza gra podobnie ale nie ma bajerów )

w tym tyg. podłączę NET aby sprawdzić radio internetowe i wtedy zdam relację )

I pożycz jakiś odtwarzacz na dwa dni ;-)

Przy okazji nie obiło się komuś o uszy kiedy będą nowe 9-tki wyższych modeli?

na razie nie korci mnie na zakup BR ( mało mam czasu na oglądanie filmów , jedynie te co w TV - czyli seriale na TVN bo i tam dźwięk jest najlepszy :-) w porównaniu do polsatu , 1,2, ... )

szybciej zakupię PS3 niż BR tak mi się wydaje , ale to dopiero za jakiś czas

• 9 miesięcy później...

witam jak sprawuje sie ta 609 u ciebie dalej

sprawuje się bardzo dobrze w kinie jak i stereo ( w pure direct mało słucham , tak ok 30% słuchania stereo , reszta z dynamic eq - bardzo fajnie jak dla mnie podbija dźwięk - jest bardzo dynamiczny )

zapas mocy jak dla mnie jest aż nadto - kolumny więcej nie wydolą , może kiedyś przy innych będzie inaczej , ale póki co nie zmieniam ich ( Visaton DIY )

a jakies minusy ??

jak się nagrzeje i blisko siedzisz amplitunera to minimalnie słuchać wiatraczek jak jest pauza w muzyce ( ale musi być totalna cisza i blisko ucha sprzęcik )

poza tym , sprzęt wart swojej ceny

po doswiadczeniach kilku miesiecy i odnowieniu tematu podepne sie do porwuwnania. Lan dziala dobrze i wygodnie USB bez problemu czyta FAT'y i NTFS'y z FLAC'ami choć graja duzo ciszej niz radio (owie o normalnych ustawieniach - trzeba podbic poziom wejscia usb) Funkcyjnie jest lepszy. Dzwiekowo jednak 608 byla nieco lepsza w stereo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.