Skocz do zawartości
IGNORED

the first vs. the first ultimate

okno

Rekomendowane odpowiedzi

witam

moj the second zaczal mnie juz zdraznic. powtarzam sie, ale spytam ponownie. Czy the first ultimate bedzie lepszy czy first? ponoc ultimate jest pomiedzy secondem a firstem jesli chodzi o cieply przekaz. Ale czy jest bllizej firsta? wymieniam swojego na ultimate za doplata, ale nie wiem czy jest sens, czy beda zauwazalne jakies zmiany? potrzebna szybka pomoc, transakcja ma sie odbys jutro, a ja doplacam 100pln.

bede wdzieczny

https://www.audiostereo.pl/topic/8187-the-first-vs-the-first-ultimate/

okno-tak zmiana będzie spora,Ultimate od Firsta różni się dużo bardziej rozjaśnioną górą.Oczywiście jak wiekszość wyrobów tej firmy to "bezpieczny" zakup ze świetną odsprzedawalnością.Bas ,średnica są porównywalne ,aczkolwiek wszystko w tym druciku jest jaśniejsze.Elementy holograficzne praktycznie bez zmian,szybkość również.Ja bym kupił Firsta, ale jest to uwarunkowane od osobistych preferencji i posiadanego zestawu.

Ps.-Obydwa druciska są bardzo dobre i warte większych pieniędzy niż kosztują w sklepie.

Kiedys razem z Zegarmistrzem testowalismy te kabelki: moj first ( jeszcze z porcelanowymi ;) wtykami) ultimate i second.. z wrazen jkaie pamietam to ultimete bylo blizej do seconda niz do firsta

P.

okno- osiek ma rację ,zgadzam się w stu procentach.Na pewno zastosowałbym Firsta,ale uważam ,że przyczyną rozjaśnienia może być inny element toru -ewentualnie złe zestawienie elektroniki.Nie napisałeś nic na temat swego systemu,tak więc nasze porady są nie do końca wiarygodne.

dzieki za wpisy

creeka50ir, marantz cd6000, castle pembroke, tara labs prism bi-wire.

przy dluzszym odsluchu troche mnie meczy gora. moze czasem wiecej miesa by sie przydalo?

I dlatego sklaniam sie ku firstowi (ultimate). na poczatku myslalem, ze to tylko sprawa ekrany. a tu sie okazuje, ze diametralnie inne brzmienie.

Sam gram na Secondzie, i nie nigdy nie wpadłbym na pomysł, że jest rozjaśniony... Na Twoim miejscu przemyślałbym sprawę kabli głośnikowych. Może też coś z VdH? Może jakiś bi-wiring (pomaga, zaręczam)?

Pzdr,

M.

marcin g ->przenioslem caly majdan do innego pokoju i gralo tak ostro, ze nie dalo sie sluchac.

pmd -> mialem jamo flat, aq type4 i tara gra z nich najlepiej, najmniej jasno i najwiecej basu, to tak w skrocie.

sprobuje jeszcze the first, jak nie pomoze, bede myslal nad zmiana cd.

okno- Może odpuść sobie te kable i spróbuj troszeczkę zaingerować w cedeka.Zainstaluj zegar ,wymień opampy ,powinno to w sposób znaczny zmienić charakter brzmienia.Zadzwoń do Garmina, to bardzo uczciwy człowiek i zapewne w skuteczny sposób pozbawiłby cię Twoich problemów.

Frank, juz kontaktowalem sie z garminem, ale na razie jeszcze nie mial czasu, zeby mi odpowiedziec. Wiem, ze to zabiegany facet, wiec nie mecze mu buły. Moja koncepcja jest taka. Teraz wymieniam seconda na firsta, potem, jesli nadal bedzie zle, pod mlotek pojdzie cedek. W moim przypadku na pewno zostanie u mnie creek i castle, a to dosc neutralny ale zmierzajacy ku ostrosci zestaw. Jesli chodzi o Cd, to albo tuning marantza, albo wymiana. Ale raczej wymiana. Mysle, ze nawet jak bede mial firsta to nada on tej oglady, ktorej second nie byl na dluzsza mete dodac. Wole jednak, zeby bas sie troche zmiekczyl, brakuje mi tego, gdy teraz jest bardzo punktowy. Mysle ze to kwestia indywidualnego podejscia do dzwieku. I teraz, majac na uwadze to, co napisalem, myslisz, ze wymiana firsta jest dobrym pomyslem?

okno-Być może First będzie lekarstwem na całe zło,nie da się tego określić bez dokładnego odsłuchu.Dziwi mnie ta twardość basu w Twoim zestawie.Jedno pytanie-Jak długo masz te Castle(słuchałem kiedyś paru modeli i żaden nie miał tak twardego basu).Castle Harlech mego kumpla potrzebował paru miesięcy by osiągnąć pełne możliwości akustyczne.Mam wrażenie,że zbyt gorączkowo podchodzisz do swego zestawu.

Pozdr...

Frank, heh. byc moze podchodze. Castle mam od listopada, dosc dlugo ale duzo nie sluchalem, nie mialem czasu ostatnio. Ale bas mam twardy, punktowy i jest duzy stopien jego kontroli. Czasem sobie mysle, ze takie ocieplenie daloby wiecej miesa, przynajmniej takie zludzenie. A czy wg Ciebie first sprawdzi sie tylko w ostrych systemach?

Pembroke w obiegowej opinii uchodza za kolumny dosc zywe i energiczne jak na produkty Castle.

okno-Nie jest żadną regułą stosowanie Firsta tylko w ostrych systemach,jest to wyłącznie uzależnione od preferencji słuchacza.Zdecydowanie odradzam kupowania w ślepo.Pożycz posłuchaj ---podejmij decyzję.

• 2 miesiące później...

okno - ja trenowałem wszystkie 3 VdH : firsta , seconda , ultimate . Na PS 5.1. JM Laba . I szczerze pisząc ... zdecydowanie zostawiłbym seconda . Moje odczucia - first był mniej barwny niż second i miał mniej góry . Ultimate jest najbardziej analogowy , ma najwięcej powietrza i jest pewnie najbardziej neutralny z nich wszystkich . Ale taki ciut matowy na górze w porównaniu z 2ndem . I przez to traci w bezpośrednim porównaniu . Tak po za tym to szokujących zmian raczej nie usłyszysz .

...a ja dalej uwazam że interkonekty VdH potrafią być świetnym uzupełnieniem systemu, chociaż właśnie swojego Firsta sprzedałem - przy okazji mam odwrotne spostrzeżenia do Albertiniego (też miałem wszystkie trzy), ale grając na PS 5.1 - pewnie miałbym podobne - Hule są nieobliczalne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.