Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie korektora w ampli VSX920

syberka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam>posiadam ampli Pioneer VSX920,gra to z Jamo S606.Z racji wielkości pokoju bas jest potężny,ale i DUUUUUDNIĄCY.Wynalazłem w ustawieniach ampli korektor,ale niestety nie wiem jaki zakres pasma obniżyć aby zniwelować dudnienie?

https://www.audiostereo.pl/topic/81880-ustawienie-korektora-w-ampli-vsx920/

Zgodnie z Twoja podpowiedzią obnizam wartości.Nie mogę wyłapać na którym zakresie nie ograniczę basu jednocześnie ograniczając dudnienie?Cóż korektor można ustawiać tylko na sucho bo nie słychać muzy w tle(i kto to wymyślił?)Automatyczna kalibracja całkowicie mi nie odpowiada.Wolę poustawiać na słuch

A nie ustawiłeś czasem kolumn w rogach pokoju tuż przy ścianach? Każda płaska powierzchnia daje podbicie +3dB. Zamiast więc gmerać przy korektorze, może powalcz z ustawieniem kolumn i odpowiednią akustyką pomieszczenia.

Witaj , moim zdaniem odsuń głosniki od ścian i wyłącz wszystkie ulepszacze , EQ itp.

Posłuchaj przez tydzień i ewentualnie coś dodasz , ale powoli i z rozsadkiem .Pozdrawiam.

Niestety kolumny w rogach pokoju,ale na scianach przyklejone ustroje rozpraszająco -tłumiące.Bez jakichkolwiek korekcji na czystm sygnale nie da się po prostu słuchać.Troszkę poprawy wniosło dodatkowe wytłumienie kolumn w komorze kłośnika basowego.

Ale eksperyment możesz zrobić? Czyli chilowo odsunąć kolumny od wszystkich ścian. Zobaczyłbyś w jakim stopniu zniwelowałbyś ten efekt i czy nie warto by pokusić się o przeorganizowanie ściany na której stoją kolumny. Bo jak narazie, to chciałbyś uzyskać fajne brzmienie z niefajnego ustawienia. Niestety ale sam sprzęt nie wystarczy, trzeba zadbać o akustykę - byle jakie ustawienie kolumn daje na ogół byle jakie brzmienie.

Ale eksperyment możesz zrobić? Czyli chilowo odsunąć kolumny od wszystkich ścian. Zobaczyłbyś w jakim stopniu zniwelowałbyś ten efekt i czy nie warto by pokusić się o przeorganizowanie ściany na której stoją kolumny. Bo jak narazie, to chciałbyś uzyskać fajne brzmienie z niefajnego ustawienia. Niestety ale sam sprzęt nie wystarczy, trzeba zadbać o akustykę - byle jakie ustawienie kolumn daje na ogół byle jakie brzmienie.

Sattik i tu jest problem-totalnie nieustawne pomieszczenie 2,2x5,5 bliżej srodka ich nie posunę,gdyz przeszkadza wejście do kuchni.Kolumny stoją na węższym boku odsunięte od ścian bocznych o około 0,5m,na dłuższych ścianach zamontowane panele dźwiękowe,za kolumnami zasłony.Może istnieje jakiś program komputerowy do pomiaru akustyki pomieszczenia i ewentualnych korekcji?

Witam>posiadam ampli Pioneer VSX920,gra to z Jamo S606.Z racji wielkości pokoju bas jest potężny,ale i DUUUUUDNIĄCY.Wynalazłem w ustawieniach ampli korektor,ale niestety nie wiem jaki zakres pasma obniżyć aby zniwelować dudnienie?

Witam

obawiam sie, że winowajcą jest Twój amplituner który jak to każdy amplituner av ma ogromne problemy z kontrola basu, czego efektem jest dudnienie.

Te jamo ma mój kolega i niestety one też lubią zadudnić mimo, że w swojej cenie to świetne kolumny.

Spróbuj podłaczyć jakis wzmacniacz stereo pod jamo a jestem pewien, że ten weżmie bas w ryzy i bedzie połowę dudnienia mniej

pozdrawiam i życzę rozwiązania problemu

Witam

obawiam sie, że winowajcą jest Twój amplituner który jak to każdy amplituner av ma ogromne problemy z kontrola basu, czego efektem jest dudnienie.

Te jamo ma mój kolega i niestety one też lubią zadudnić mimo, że w swojej cenie to świetne kolumny.

Spróbuj podłaczyć jakis wzmacniacz stereo pod jamo a jestem pewien, że ten weżmie bas w ryzy i bedzie połowę dudnienia mniej

pozdrawiam i życzę rozwiązania problemu

Problem rozwiązany.Jamo sprzedane,a kupione KODA K2000B,zero dudnienia,znakomicie kontrolowany bas jak z tak małych głośników.Nareszcie głośniki które grają góra jak i dołem,środkiem,a opierałem sie nie na pochlebnych recenzjach ale na własnym uchu.Co ciekawe po podłączeniu ich do wzmaka Onkyo nie były aż tak szczegółowe.Pionek pokazał na co go stać i to na ustawieniu PURE DIRECT.Dziękuję za podpowiedzi.Reszta kolumn central i tył to Avance seria V9,też znakomite do tego amplitunera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.