Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie kolumn - czy może być tak?

fofel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam takie pytanie, czy prawa kolumna nie stoi za blisko mebli? Dźwięk jest napawdę świetny niż wcześniej, wszzytkie odległości są optymalne, tylko ta kolumna stoi bliko biurka. Basy w takim ustawieniu są po prostu zaje...ste, zero dudnieania. Wcześniej miałem ustawienie takie, że kolumny stały przy ścianie korkowej (1 m od niej i 0,5 od bocznej), a tapczan stał na środku pokoju, niby wszystko jak w poradnikach, a dudnienie było nie do zniesienia! Teraz jest dobrze. Tylko troche ta kolumna mnie denerwuje, czy nie stoi za blisko?

Pozdrawiam, Bartek

[obrazekLUKASZ-119218_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na początek wystarczy odsunąć lewą: cały układ będzie wtedy bardziej symetryczny. Teraz po prawej jest dużo miejsca, a z lewej ściana blisko kolumny. Gdy odsuniesz, to powinna poprawić się stereofonia, bo zmniejszy się udział dźwięków odbitych od lewej ściany (spadnie moc i zwiększy się opóźnienie odbić docierających do uszu). Baza może być węższa bez szkody, bo odległość o kolumn do łóżka (jak rozumiem "sweet spot" ;))) jest niewielka.

Kolumny dalbym na waska sciane z drzwiami /wszak beda zamkniete przy odsluchu/ .Kanape poprzecznie blizej drugiej waskiej sciany, a za nia oba regaly- najlepiej z ksiazkami :). Kwiaty /ale tylko w donicach/ za kolumnami w rogach pokoju.

Baza 230 w takim malym pokoju to wgl mnie naprawde za duzo. Dobrze radza inni. Kiedys takze rozstawialem kolumny szeroko i wydawalo mi sie, ze to powinno dawac leprze wrazenia trojwymiarowe. Nieprawda! Po latach doswiadczen stalem sie wielkim zwolennikime nie za szerokiej bazy. Dzwiek w takim wypadku potrafi doskonale wypelnic caly pokoj i jeszcze cala ta przestrzen po wyimaginowane horyzonty.

pzdr

soso

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.