Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór subwoofera

royal25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!1,5 miesiąca temu kupiłem mój pierwszy zestaw KD Onkyo (amplituner TX-SR308,DVD DV-SP406,zestaw głośników Maudio HCS 9920),jestem z tego zestawu zadowolony.Nie mam pojęcia jaki subwoofer wybrać,co polecacie?Kino mam w pokoju o powierzchni 22m2,przeznaczenie zestawu:50% filmy,50% muzyka (rock,metal).Nie chodzi mi o sub z najwyższej półki,tylko o coś dla kogoś kto dopiero zaczyna przygodę z kinem domowym.Z góry dziękuję za pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/81969-wyb%C3%B3r-subwoofera/

to napisz ile chcesz na niego wydać skoro ma być z "najwyższej półki" , bo zaraz zlecą się znawcy i napiszą że dobre zaczynają się od 2.000zł

a tak na poważnie to wystarczy dobry z 20-25cm głośnikiem do takiego pokoju

no i na koniec suba powinno używać sie tylko w kinie , tam jest jego zadanie .

w muzyce to lepiej pozostawić same kolumny

A czy suby do 600 zł warte są uwagi?Pytam,bo maksymalnie tyle kasy chcę na to przeznaczyć.

do 600zł będzie już słabiej coś zakupić ale np :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tani dość mocny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) miałbyś do kompletu zkolumnami ale nie wiem jak zagra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dawniej podobny do PJ , mam go teraz na chwilę od kolegi w domu - gra ładnie jak się cicho słucha nawet ma kopa , przy głośniejszych filmach nie wyrabia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wspomniany przez kolegę swojego czasu polecany za jakość/cena

ja mam takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) później pod nazwą Dali AW-8 ( w sklepie za 1.299zł ) wystarcza do pokoju 30m2 podczas filmów i przebija ww mimo małego głośnika 20cm ( Tonsilowy tylko troszkę mocniejszy )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to napisz ile chcesz na niego wydać skoro ma być z "najwyższej półki" , bo zaraz zlecą się znawcy i napiszą że dobre zaczynają się od 2.000zł

a tak na poważnie to wystarczy dobry z 20-25cm głośnikiem do takiego pokoju

no i na koniec suba powinno używać sie tylko w kinie , tam jest jego zadanie .

w muzyce to lepiej pozostawić same kolumny

Doczytaj uważnie, Kolega nie napisał, że sub ma być z najwyższej półki!

Więc nie mieszaj!

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Doczytaj uważnie, Kolega nie napisał, że sub ma być z najwyższej półki!

Więc nie mieszaj!

fakt , przepraszam co nie zmienia faktu iż nie podał pułapu cenowego

teraz już wszystko wiemy w jakiej kwocie się obracać

Witam

To co napisze zaraz może niektórych oburzyć, ale nie dbam o to-ważne są prawdy, które ja słyszałem na własne uszy:D

Polecam ci subwoofer firmy, która uchodzi za badziew i pewnie cos w tym prawdy jest, ale mam jedną sprawdzoną rzecz, która wyszła z tej azjatyckiej fabryki i jest to właśnie subwoofer-model Voice Kraft 7810/7820\

Ukryta Zawartość

Zainspirowany pozytywnymi opiniami i rzetelną recenzją Altona postanowiłem spróbować. wątek Altona na diyaudio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Wtedy kosztował 300zł z przesyłka więc zaryzykowałem.

I oniemiałem z wrażenia gdyż za taka kasę wizualnie a przede wszystkim fonicznie bardzo miło mnie zaskoczył.

Mimo, że jest dośc wysoko strojony dobrze gra 40hz-38hz więc do filmów się nadaje.

Ma potężny wykop ale jednocześnie jest szybki i dobrze kontrolowany (w swojej kategorii)

Ja miałem model 7810 i nic nie dmuchało przez panel, a jesli byłyby świsty to silicon montażowy załatwia sprawę.

Wadą jest monotoniczność, ale w cenie podejrzewam jeszcze pare stówek więcej to norma a i zważywszy na Twoje przeznaczenie dla suba- filmy i sprzęt z jakim będzie grał na pewno nie byłby najsłabszym ogniwem.

Rozważ to, posłuchaj jeśli możesz na jakimś bazarku, bo warto mimo że cena niestety wzrosła ostanimi czasy.

W wyborach jakichkolwiek sugeruj się jeśli można najlepiej swym uchem, a jeśli jesteś skazany na czyjeś opinie to nie idź w stereotypy, bo wielu poleca tylko to co markowe.

Tu masz przykład według Altona ten badziew z Chin zniszczył Yamahę 515sw droższą 3razy, Znalazłem tez opinie o wyższości nad subem Jamo sub 200 co moge również sam potwierdzić, gdyż też go posiadałem i mogłem zkonfrontować z VK i jak piszę kolega Maciejoss -jamo gra dobrze jak gra cicho i w dodatku w małym pomieszczeniu później znika(swoją droga nie wiem po co ten sub sugerują do jamo 606 podłogówek, które on ledwo uzupełnia i to tylko na małych głośnościach-ale nie ważne takie prawa rynku) a z VK tego absolutnie nie ma. Katowałem go ile wlezie i mimo, że nie ma clippingu nic się nie spaliło a pewnie sygnał był przesterowany.

Tyle sprawdzonej wiedzy

Z tych które nie słuchałem, a moga byc ok proponuje jak kolega wyżej rozważyć Heco, bo miałem kolumny z serii metas i akurat basowo fajnie to grało-efektownie

Ale bardziej mocno zastanawiałbym się nad tą maszyna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdyż miałem przyjemnośc słuchać kilka wyrobów tej firmy w tym hi endowego basowca Mivoc ht12 i byłem pod wrażeniem.

Także zachęcam do pozostawienia uwagi na dłużej przy Mivocu

Sprawdz też STX firma warta róznież uwagi

Jakbyś chciał suba zrobić sam a to bardzo proste to za 600zł mogłbyś złozyć już coś na panelu Irka 150 i jakimś stx, czy Tonsilu a miałbyś suba conajmniej 2x lepszego niż nowy w tej kwocie.

Gdybys chciał jeszcze lepiej to za ok 1200zł na jakimś Visatonie, Daytonie, Peerlessie, czy Mivocu zrobiłbys suba, który do 3tys spokojnie mółby konkurować z każdym markowym sprzętem

Także może rozważ i opcję diy

Mam nadzieję że pomogłem

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jakiego suba polecicie do yamaszki rx-v 2065?

myslalem o klipschu sub-12, ale zaprzestali produkcji.

przedzial cenowy 800-1500.

zalezy mi na glebokim i soczystym basie wsparciu niskiego pasma.

masz pokój 40m2 ?

przedział 800-1500zł to troszkę duża rozbieżność

ja mam u siebie Dali AW-8 z 20-to cm głośnikiem i w połączeniu z nowym amplitunerem Onkyo TX-SR609 daje niesamowitego kopa w pokoju 30m2 + wnęka 10m2 oglądając filmy a nastawiony jest na 1/4 mocy ( w poprzednim amplitunerze był nastawiony na 2/3 mocy ) ale to jeden z najmocniejszych 20-to cm subów

przy nastawieniu na 1/2 mocy oglądając film nie idzie wysiedzieć

z JBL E-150 , Jamo sub 650 itp powinno być już OK nawet w sporych pokojach

pokój ma do 30m2.

z tego co piszesz masz glosnik 20cm. wydawac sie moze troche maly.

a co myslisz o Mirage Omni S8 - on tez jest na 20cm, a ponoc daje fajne basy. tylko ta moc znamionowa 100W... (muzyczna do 400W) malo?

nie patrz na moc bo mój wg różnych opisów ma 60/100/120W a i tak daje radę w pokoju jak już pisałem 30m2 + wnęka 10m2

nie słuchałem tego suba , ale na ceneo stoi dość drogo , mój ma podobne wymiary ale wg różnych też opisów pasmo ma 30/40hz ( opisywany ma od 27hz )

w tej cenie to na pewno kupisz większą średnicę głośnika i ja bym takiego szukał , chyba że opisywanego masz za max. 800-1000zł

ja za swojego płaciłem 720zł przy czym cena sklepowa/katalogowa to 1.299zł więc miałem go sporo taniej i porównując do subów z głośnikiem 25-cm to tej kwoty wg mnie Dali pobił konkurencję i jestem z niego bardzo zadowolony

mocy nigdy za wiele nie jest :-) , jak będzie za głośno to ściszysz ( ja aktualnie mam na ok 1/3 skali w kinie jest basu nawet za dużo , do stereo nie używam )

jak masz na tyle kasy to kup , nie jest zły a na pewno dobrze zatrzęsie pokojem

• 4 miesiące później...

Witaj Ghostlovescore! Po Twojej obszernej opinii na temat subów VK zdecydowałem się na model 7830 tejże firmy.Mam do Ciebie teraz pytanie:co zrobić,żeby sub wymiatał,bo jak na razie<to gra tak sobie?W ampli włączyłem opcje "subwoofer on",głośność na subie jest na maksa a kopa w zasadzie nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.