Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe pod konkretny pokój, głośniki, odległości

frytek1986

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem właśnie przed remontem generalnym w mieszkaniu, jestem na etapie planowania kina domowego, rozmieszczenia głośników itp..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pokój ma wymiary 540x345cm. Moje pytanie jest takie, czy jest w ogóle sens zastanawiać się nad 7.1 gdy kanapa dosunięta będzie do ściany? Myślałem nad małymi głośnikami (w sensie jakimiś płaskimi) na tej ścianie, od razu na głową, a wtedy boczne dałbym na jakiś wysięgnikach (też przykręcane do ściany). Jeżeli jednak tylko 5.1 da się z tego wyciągnąć to które uchwyty pod tylne głośniki polecacie? Moje typy to:

- coś w tym stylu

Ukryta Zawartość

- lub coś takiego

Ukryta Zawartość

Planuje kupić głośniki wielkości mniej więcej np. Dali Concept 6 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Nie wiem jeszcze takie, pewnie jednak coś tańszego (np. KODA), ale mniej więcej takich wielkości/mocy.

Kolejne moje pytanie o rozmieszczenie głośników i telewizora. Tv chce powiesić na ścianie (ew na wysięgniku, którym będzie można regulować kąt) mniej więcej w połowie ściany. Jak wtedy powinny byc ułożone głośniki frontowe, na wysokości uszu słuchacza (poniżej tv) czy na równej wysokości z TV? Tylne głośniki, czytałem, że lepiej trochę wyżej i szerzej niż przednie. To prawda?

Zastosowanie to będzie głównie oglądanie filmów z DVD, BD oraz raz na jakiś czas odsłuch muzyki stereo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Jestem właśnie przed remontem generalnym w mieszkaniu, jestem na etapie planowania kina domowego, rozmieszczenia głośników itp..

Ukryta Zawartość

Pokój ma wymiary 540x345cm. Moje pytanie jest takie, czy jest w ogóle sens zastanawiać się nad 7.1 gdy kanapa dosunięta będzie do ściany? Myślałem nad małymi głośnikami (w sensie jakimiś płaskimi) na tej ścianie, od razu na głową, a wtedy boczne dałbym na jakiś wysięgnikach (też przykręcane do ściany). Jeżeli jednak tylko 5.1 da się z tego wyciągnąć to które uchwyty pod tylne głośniki polecacie? Moje typy to:

- coś w tym stylu

Ukryta Zawartość

- lub coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Nie wiem jeszcze takie, pewnie jednak coś tańszego (np. KODA), ale mniej więcej takich wielkości/mocy.

Kolejne moje pytanie o rozmieszczenie głośników i telewizora. Tv chce powiesić na ścianie (ew na wysięgniku, którym będzie można regulować kąt) mniej więcej w połowie ściany. Jak wtedy powinny byc ułożone głośniki frontowe, na wysokości uszu słuchacza (poniżej tv) czy na równej wysokości z TV? Tylne głośniki, czytałem, że lepiej trochę wyżej i szerzej niż przednie. To prawda?

Zastosowanie to będzie głównie oglądanie filmów z DVD, BD oraz raz na jakiś czas odsłuch muzyki stereo.

Na dniach ci pomogę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- coś w tym stylu

Ukryta Zawartość

- lub coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. czy jest w ogóle sens zastanawiać się nad 7.1 gdy kanapa dosunięta będzie do ściany?

mysle ze nie ma sensu stosowac 7.1 wielu stwierdzilo ze 7.1 nie oplaca sie , ze lepiej brzmi w 5.1 a do 7.1 potrzeba duzego pomieszczenia bo bedzie sie dusic jak by nie bylo a te co masz do duzych nie nalezy

2 . Myślałem nad małymi głośnikami (w sensie jakimiś płaskimi) na tej ścianie, od razu na głową,

lepiej bylo by gdybys glosniki podstawkowe postawil na standach do tego przeznaczonych . bo jesli powiesisz na scnianie te glosniki to inaczej beda brzmiec niz na standach a na standach zapewne bedzie to lepiej brzmiec i ustawisz sobie to gdzie chcesz . mozesz standy dociazac itp a tak powiesisz w jednym miejscu na scianie i pozamiatane a jak by nie bylo trzeba tez troche sie pobawic przy rozmieszczeniu bo odrazu nie bedzie perfekto . na standach bylo by mysle duzo lepiej i szkoda kolumn zeby na sciane powieszac i dziory robic

proponuje cos w tym stylu

Ukryta Zawartość

takie sa dosc ciezkie i mozesz je obciazac piaskiem itp . zasypywac . ciezar standow tez zmienia harakter dzwieku

co do wysokosci kolumn . najlepiej by glosnik srednio wysoko tonowy byl na wysokosci uszy sluchajacego . a centralnego srednio tonowy na wysokkosci frontowych sredniotonowek

tylnie dobrze bylo by zeby byly na tej wysokosci co przednie . nie wyzej nie nizej . bedzie to mialo spojnosc i nie za wasko ze bedziesz miec glosniki tylnie przy uszach . zestaw powinen byc ustawiony nie przy samych stanianach czy rogacg scian . dajmy na to po 50 cm chociaz od scian bocnych tylnich bo bedzie podbicie basu . ustaw to na kwadrat . tylnie tak szeroko jak frontowe . skieruj to w strone sluchacza ale nie centralnie tylko trocszke na boki . wazna jest akustyka pokoju by nie bylo puste pomieszczenie by nie byly gole sciany dywan tez zeby byl .

zacznijmy od tego ze skoro bedziesz dopiero adoptowac pomieszczenie to fajnie bylo by zeby te pomieszczenie bylo wylacznie do tego . i najlepiej dac projektor i masz ful kino . ale kino domowe to nie bylko 5 glosnikow i subwofer plus tv jakis . kino domowe to raz kolumny naglasniajace . w tym przypadku 5 plus subwofer . sub najlepiej tej seri co reszta . musisz miec do tego dosc dobry amplituer by dobrze tym sterowal . najlepiej uzywke jakas kup zamiast wydawac za nowke .( kiedys robili lepiej ) teraz jest oszczednosc . no chyba ze rozmawiamy o amplitunerze za 4- xx tys pln

jesli ma to byc w stereo to kolejny problem w adaptacji pomieszczenia by to pogodzic . najlepiej jak bys mial koncowke mocy dobrej jakosci lub wzmacniacz stereo jako koncowke mocy na fronty wtedy jakies rece i nogi te stereo bedzie miec a tak to bedzie ..... nie stereo . amplituner nie zagra tak jak wzmacnaicz stereo .

do tego musi byc dvd , bluray . kable interkonekty hdmi . no i obraz . tv lub projektor . najlepiej projektor ;]

tak wiedz to temat morze i mozemy sobie pisac . adaptacja pomieszczenia na kino domowe to temat na duza dyskusje .

wszystko zalezy od twoich warunkow pln . bo jak ma byc skromnie to trzeba chociaz jakos to pomyslec a nie kupowac jak badz a pozniej myslec ze cos nie tak . pieniadze szybko sie wydaje ale lepiej pomyslec o wszystkim zamaist pozniej byc nie zadowolonym i nie miec pelnej satysfakcji na koniec po jakims czasie najczesciej

skladasz zestaw od podstaw czy masz juz jakis amplituner itp ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Żadne 7.1 startujemy od dipoli na tyły. Dopiero co koledze składałem kino i miał takie same pomieszczenie.

Ukryta Zawartość

Tanie i mocuje się je bezpośrednio do ściany kupiłem je za bodajże 300zł co daje dużo miejsca i oszczędność na wieszakach.

A tu nic nie rozumiem mówisz o frontach czy centralu???

"Kolejne moje pytanie o rozmieszczenie głośników i telewizora. Tv chce powiesić na ścianie (ew na wysięgniku, którym będzie można regulować kąt) mniej więcej w połowie ściany. Jak wtedy powinny byc ułożone głośniki frontowe, na wysokości uszu słuchacza (poniżej tv) czy na równej wysokości z TV? Tylne głośniki, czytałem, że lepiej trochę wyżej i szerzej niż przednie. To prawda? "

Ukryta Zawartość

Dipole? Może byś tak doczytał kiedy i dlaczego KIEDYŚ stosowali dipole i dlaczego teraz MUSIMY mieć z tyłu (boku) punktowe źródła dźwięku ?

PS: tagi dla google "DD" "DTS" "proLogic"

Ok, zdecydowanie 7.1 odpada. Teraz właśnie jestem na etapie "myślenia" o wszystkim, żeby nie wydawać kasy bez sensu jak piszesz.

1. Jeżeli chodzi o standy i wieszanie na ścianach.. jednak zmuszony będę powiesić na ścianie. Chodzi o to, że ten pokój jest jednocześnie salonem i nie chcielibyśmy go już "zagracać" kolejnymi elementami. Jeżeli chodzi o Ampli i Sub - to oczywiście będą, ale jeszcze nie wiem jakie.. chwilowo nie mam za bardzo kasy i kupie cały sprzęt prawdopodobnie dopiero w sierpniu. Na razie chodzi mi o dobre rozplanowanie tego.

2. Czy jeżeli chodzi o rozmieszczenie to mogę się mniej więcej kierować tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Mam tam mniej więcej wszystko pokazane, pozostają wysokości. Przygotowuje to pod TV ok 46cali (prawdopodobnie). Teraz chce rozplanować przednią scianę, na razie mam tak:

Ukryta Zawartość

Jeżeli chodzi o prawą stronę to 30cm zostaje na zasłony/firany "odcięte". Pozostałą część dzielę na połowę. Przy mojej wielkości pokoju (szerokość 340cm, co daje pewnie jakieś ok 3m bezpośrednio twarzy od tv) czy ustawienie kolumn 2,5m (jak na rysunku) od siebie jest ok? Będą to jakieś kolumny ok 88cm. Czy powinny stać na ziemi czy jeszcze na jakiś standach? TV mam teraz 77cm od podłogi (krawędź dolna). Zostawić czy obniżyć trochę? Jeżeli przednie głośniki będą 2,5 od siebie to jaka powinna być odległość tylnych od siebie? Myślę, że ok 3,5m i tak jak pisałeś, na tej samej wysokości?

3. Centralny głośnik. Jak czytam o ustwieniu tv to przeważnie ludzie piszą "na wysokości oczu". Centralny głośnik - to samo. Jak to pogodzić? Tv ciut wyżej, pod nim centralny?

4. Jeżeli chodzi o projektor.. myslałem o tym, jednak raczej mnie na razie na to nie stac:/ Będzie to raczej budżetowe kino.. TV ok 3tys max, głośniki całość ok 1,5tys.. + ampli + BD (lub PS3).

5. Zestaw składam od podstaw.

Sorry za jakość tych rzutów co umieszczam.. wiadomo, na szybko, a tekstury nie rzucają na kolana;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dipole? Może byś tak doczytał kiedy i dlaczego KIEDYŚ stosowali dipole i dlaczego teraz MUSIMY mieć z tyłu (boku) punktowe źródła dźwięku ?

PS: tagi dla google "DD" "DTS" "proLogic"

Problem jest taki ze ty czytasz a ja słucham. Najpierw pobaw się troszkę ze sprzętem to zobaczysz ile warte jest czytanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.