Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Premium

albin37

Rekomendowane odpowiedzi

O ile pamiętam monitorki miały kopułkę prosto z serii Cz@t, znacznie gorszą od tej oryginalnej z Frontów Premium, która najwyższych lotów tez nie jest, więc napewno i tak warto ją wymienić ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/82005-tonsil-premium/#findComment-2178623

Fotka zwrotnicy Premium front.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/82005-tonsil-premium/#findComment-2178728

Wymiana elemntow przyniesie poprawe rzedu kilku procent, wymiana tweetera - kilkudziesieciu %.

Wymieniajac tweeter i tak bedziesz musial zmienic elemnty w zwrotnicy.

El sueño de la razón produce monstruos.

https://www.audiostereo.pl/topic/82005-tonsil-premium/#findComment-2178759

O ile to te tonsile:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - z Morelem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - z Seasem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/82005-tonsil-premium/#findComment-2179073

Jesli rozmieszczenie głośników jest takie samo (lub maksymalnie zblizone) to zwrotnica bedzie pasowac. Jesli nie - trzeba robic projekt nowej. W tym wypadku napisz, czy alej chcesz kontunowac pomysl wymiany tweetera, jaki masz na to budzet i czy nie lepiej wg. Ciebie sprzedać kolumny i kupic inne (ale jakie..?).

https://www.audiostereo.pl/topic/82005-tonsil-premium/#findComment-2179224

Raczej jestem zdecydowany na wymianę,za kolumny dużo nie dostanę tak że chyba lepszą opcją będzie wymiana tym bardziej że niskotonowe są bardzo dobre, rozmieszczenie głośników jest inne.

Jeżeli ktoś by mi pomógł i wykonałbym to w własnym zakresie to raczej to by się opłacało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/82005-tonsil-premium/#findComment-2179259

Raczej jestem zdecydowany na wymianę,za kolumny dużo nie dostanę tak że chyba lepszą opcją będzie wymiana tym bardziej że niskotonowe są bardzo dobre, rozmieszczenie głośników jest inne.

Jeżeli ktoś by mi pomógł i wykonałbym to w własnym zakresie to raczej to by się opłacało.

Cześć, Mc G. Przerabiałem to już na poziomie Altusów 75. Wynika z moich (skromnych )doświadczeń, że: 1. kondensatory wymienić na każdy, byle nie elektrolit, może być nawet MKSE, byle o tej samej pojemności. 2. Wymień , co równie ważne przewody najlepiej na solid core o przekroju nie większym niż 0,4 mm ze zwykłej miedzi, gdyby nie było, to w ostateczności może być srebrzanka, ale nadaje się do tego nawet skrętka telefoniczna prowadzona pojedynczo. Wymiana głośnika to jest wyższa szkoła jazdy(zwrotnica). Najlepiej też przy okazji poeksperymentować z przewodami głośnikowymi (polecam solid np Reson). Zależy to jednak zarówno od reszty tj.wzmak, CD, ich połączenie itd itp, ale najważniejszy jest i tak rodzaj muzyki. Mam pewność, że ten tweeter jeszcze potrafi zaskoczyć in plus po spełnieniu ww. propozycji. Całość powinna się "otworzyć". Życzę sukcesów, które są o krok, wystarczy się trochę "pofatygować".Audioburak.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

https://www.audiostereo.pl/topic/82005-tonsil-premium/#findComment-2179635

Tylko na co wymienić ten malutki kondensator foto wyżej czy go zostawić bo elektrolity to wiem ale z tym małym to za bardzo nie wiem co zrobić i dlaczego przewody wymienić na takie cienkie i ze zwykłej miedzi?

A z drugiej strony wymiana tweetera jak napisał tomq88 przyniesie poprawę rzędu kilkudziesięciu procent.

https://www.audiostereo.pl/topic/82005-tonsil-premium/#findComment-2179691
Tylko na co wymienić ten malutki kondensator foto wyżej czy go zostawić bo elektrolity to wiem ale z tym małym to za bardzo nie wiem co zrobić i dlaczego przewody wymienić na takie cienkie i ze zwykłej miedzi?

A z drugiej strony wymiana tweetera jak napisał tomq88 przyniesie poprawę rzędu kilkudziesięciu procent.

Ja to widzę tak:

Głośniki odtwarzają to co reszta toru (sprzet towarzyszacy) im poda. Jeżeli głośnik jest słaby, to choćby reszta toru podała sygnał 100% zgodny z rzeczywistym dźwiekiem, to głosnik i tak tego dobrze nie odtworzy.

Teraz przypatrz się takim kablom - co tu producent może skopać? Np zamiast miedzi czystości 99,8% da mieć czystości 99,7%. A co można skopać przy budopwie głośnika? Np głośnik może "produkowac" za dużo zniekształceń harmonicznych, może miec za wysoko czesototliwość rezonansową, może miec jakies piki na charakterytyce, może mieć skopaną charakterystykę fazową, może byc wykonany ze słabej jakości materiałów, etc, etc. Do czego więc lepiej dołożyć pieniądze?

Przypuśćmy, ze zmodernizujesz zwrotnice, usłyszysz poprawę, ale za jakiś czas pomyslisz, ze to jednak nie to, dzwiek jest nadal denerwujacy. I wtedy czesci do zwrotnicy trzeba kupic jeszcze raz.

Okablowanie zmienić można, nie trzeba go zmieniać ze zmnianą tweetera. Nie daj się jednak poniesc fantazji i nie wydawaj na kabel wiecej niz trzeba.

Jesli chodzi o zrobienie nowej zwrotnicy, to trzeba bedzie poswiecic do tego troche czasu i checi i kasy.

Drogi do tego są różne - budowa jiga i opanowanie speakerworkshop

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub wyliczenie zwrotnicy, zrobienie pomiaru kolumn i modyfikowanie elementow do skutku.

Pierwszy sposob pozwala teoreycznie policzyc na komputerze odpowiednia zwrotnice, jednak w praktyce i tak trzeba ja pozniej pomierzyc i odsluchac i modyfikowac wartosci elmentow.

Drugi sposob polega na mierzeniu zmian jakie wprowadza wymiana elementow -

Ukryta Zawartość

Osobiscie proponowalbym zastosowac drugi sposob - zlozyc z tanich czesci zwrotnicę np. taka jak z tych ktore podalem w likach wyzej (zalezy jaki glosnik wybierzesz, a moze calkiem inny?), zmierzyc charakteruystyke i charakterytyke fazowa, wstawic na forum, zasiegnac opini roznych osob (na forum jest kilku fachowcow, ktorzy sie na tym b. dobrze znaja), wprowadzic sugerowane poprawki, pomierzyc, wstawic do oceny screeny, jesli zasugerowane zostana zmiany - wprowadzic i zmierzyc jeszcze raz. Jesli zwrotnica bedzie ok (odpwoiednie wyrowanie charakterytsyki i zgranie fazowe) to zlozyc obie an dobrych elmentach.

Zawsze mozesz tez wyslac claa kolumn i glosniki do kogos kto zajmuje sie projektowaniem zwrotnic - to tez kosztuje.

.

tak cyz inaczej bedziesz musial przeczytac -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/82005-tonsil-premium/#findComment-2179736

Czołem. Otóż ten mały może zostać. bo to jest ceramik lub coś w podobie. Najważniejszy jest ten w szereg z głośnikiem wysokotonowym. Dlaczego ze zwykłej miedzi ? Pytanie tyleż proste, co trudne. 90 % przewodów głośnikowych to miedź. Jeśli nie stać nas na Valhalle (miedź z nałożoną przez wprasowanie warstwą srebra z izolatorem powietrznym, razem taśma o grubości ok 2mm złożona z kilku drucików), to polecam tę metodę, która mnie zaskoczyła przez logikę cepa. Przewód nie może mieć większego przekroju, bo wychodzi naskórkowość, a próbowałem od 2,5 mm2 w dół i stanęło na "druciku" o średnicy 0,4 mm(tj. 0,12 mm2). Nie rób nic, czego nie można odwrócić. Najpierw jedna kolumna i porównanie, najlepiej, jeśli wzmacniacz ma pary A i B kolumn, to łatwo porównać(jedna jako A, druga jako B, ważne żeby były w tym samym kanale, ale można też test mono P i L). Jest to bardziej zauważalne oczywiście przy przezroczystych kablach do kolumny(może być taki sam przewód, 0,12mm2 !). Sam też miałem do tego początkowo duży dystans, bo nie wierzyłem, że przewody też grają. Dlatego więcej przekonywać nie będę, to trzeba przeżyć samemu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

https://www.audiostereo.pl/topic/82005-tonsil-premium/#findComment-2180107

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.