Skocz do zawartości
IGNORED

Terratec Aureon Space i Senn HD570

oko digital in stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze jest to moj pierwszy post na tym forum (mam nadzieje ze nie ostatni ;)) wiec Witam wszystkich forumowiczow i forumowiczki (chyba istnieje taki wyraz:)).Dobra ale do rzeczy mam kilka pytań odnośnie sprzetu,posiadam karte Terratec Space zmodowaną na Prodigy 7.1 i słuchwaki HD570 jak wiadomo karta ta obsługuje 24bit/192kHz wiec czy jest sens podnoszenia "sztucznie" jakosci dzwieku np z 44.1kHz na np.92kHz lub 192kHz i rozdzielczosci na 24bit.Muzyki slucham w wiekszosci z komputera uzywajac Foobara i Asio,robilem juz rozne testy odsluchujac roznych zrodel (oczywiscie w postaci wav) 24bit/92kHz i roznicy praktycznie nie slychac a jak slychac to jest ona minimalna.Chociaz testy RMAA wykazuja dosc spora roznice miedzy 16/44 a 24/92 w poziomie szumow,THD, itd.Chcialbym poznac wasze zdanie na ten temat.Dobra nie bede wiecej juz przynudzal :))

PS.Co myslicie o słuchawkach HD570 (dostalem je w prezencie) bo na moje ucho graja jakos tak delikatnie,dosyc szczegolowo.

https://www.audiostereo.pl/topic/8211-terratec-aureon-space-i-senn-hd570/

No wiesz? Narażasz życie takim tematem;)

Na kiepskich kartach jest róznica przy ekstrapolacji do wyższego standardu - jednak tu wspomaganie sprzetowe i tak obsługuje tylko do najwyższego formatu karty - a na układzie CMI jest to 16bit/48kHz Poprawa jest po zastosowaniu maksymalnego nadpróbkowania i ustawieniu wyższej czestotliwosci próbkowania. Zmiane słychać w sybilantach - ale tylko na gorzej nagranych płytach (np. CDR albo takich reklamówkach z gazet). Na CDA praktycznie nie ma różnicy. Mozliwe że na lepszej karcie usłyszysz więcej - ale raczej standardu CDA nie przeskoczysz tym, że zapiszesz go w DVD ;)

pozdr.

Ja mam Terratec DMX6fire 24/96 i nie slysze żadnej różnicy, a naprawdę bardzo chciałem ;-) Podobnie przy użyciu pluginów typu ASIO.

To już jest chyba za dobra karta :)

A Słuchawki hd570 - podobno jest możliwy ich tuning do modelu hd600! To było opisane gdzieś :D na tej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chodziło o przerabianie maskownic.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale jeszcze przyszło mi do głowy, że zapis z precyzją np. 32bit lub 64bit float - będzie miał znaczenie przy obróbce dźwięku. Gdzies czytałem że na tym polega remastering starszych nagrań z CDA. Najpierw zapis na HDD i obróbka z wyższą precyzją a potem konwersja do formatu o mniejszej gęstości.

pozdr.

mciej:czytalem opis na tej stronie,ta modyfikacja dotyczy hd500,moze na hd570 tez by dalo rade ale narazie szkoda mi rozwalac te sluchawki ma je od niedawna.Ale dzieki za linka,ciekawa strona niektore pomysly calkiem niezle.

Jesli chodzi o sluchanie muzy z foobara narazie mam ustawione na '24bit fixed point padded to 32 bit' i 44.1kHz i jakos gra.Ale zbieram na stacjonarny zestaw audio.Jednak sluchanie muzy z komputera to nie to samo co tradycyjny zestaw grajacy.

Pozdrawiam

Terrateca nie wiem czy kupisz teraz w Polsce,podobno nie ma juz oficjalnego dystrybutora.Jesli chodzi o karty profesjonalne to duzy wybor jest na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lista dealerów Terrateca znajduje się tutaj -

Ukryta Zawartość

Z tego co widzę to jest tam nadal AudioFactory z Warszawy - ale nie wiem czy to aktualne. Mozliwe że ta karta jest jeszcze w www.komputronik.pl

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.