Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie z akumulatora CD i nie tylko Jak zrobić?

NickSon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie chciałbym przetestować sprawdzić w jakim stopniu wpłynie na dźwięk odcięcie się od gniazdka i wpięcie w zasilanie akumulatora 12V

Mój Cd to Pioneer pd-s702 (odwrócona płyta) wiem że nie jest to audiofilski sprzęt staruszek wart niewiele ale biorąc pod uwagę że modyfikacja powinna się zamknąć w 100zł to może warto?

Nie jestem elektronikiem i niezbyt orientuje się jakie napięcia dostarcza do płyty głównej zasilacz tego CD. Stąd moje pytanie czy ktoś z was wie jakie będą potrzebne napięcia? Od zasilacza wychodzi taśma 12 żyłowa. W razie czego mogę ją pomierzyć (lub zrobić zdjęcie wnętrza). Z uwagi na to że będę chciał przetestować tego Pionka jako transport i jako całość czy ta konstrukcja ma możliwość odcięcia samej sekcji DAC? Czy sekcja DAC ma swoje oddzielne zasilanie i wystarczy jej nie podać napięcia?

Pytania dotyczące złożenia zasilacza akumulatorowego:

Rozumiem że do poprawnej pracy całości potrzebuje odpowiednio pojemny akumulator/y układy stabilizujące no i oczywiście ładowanie?

Jak powinien wyglądać schemat układu stabilizacji napięcia do zastosowań audio?

Ładowanie było by takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do kupienia za 20zł

Sygnalizator spadku napięcia na akumulatorze poniżej wyznaczonej wartości zrobiłbym taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ewentualnie można by CHYBA? wpiąć w ten układ przekaźnik który by uruchamiał ładowanie Czy mógłby ktoś rozrysować schemat w którym dodatkowo po przekroczeniu ustalonego napięcia ładowarka jest rozłączana? Czy takie rozłączenie ładowarki w pełni izoluje od zakłóceń sieciowych? Czy może lepiej taniej ale mniej wygodnie zastosować zwykły wyłącznik?

Pomyślałem że można by jeszcze wpiąć w całość mały woltomierz do montażu w obudowę który by pokazywał napięcie akumulatora ewentualnie innych napięć na wyjściu.

Z góry dziękuje za odpowiedzi i ewentualne sugestie.

P S Zasilacz w przyszłości posłużyłby nie tylko do zasilania CD ale także przyszłego DACa Rozważam zakup rDAC a do niego zasilanie 6V z akumulatora to chyba najlepsza opcja i co najważniejsze tańsza od dedykowanych zasilaczy 230V opartych na toroidach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odtwarzacze CD nie są zwykle zasilane z jednego napięcia. Są tam + i - 12V, + i - 5V, czasem + i - 15V i zwykle też zasilanie wyświetlacza np. 30V. Raczej nie będzie to jeden akumulator, a mniejsza lub większa skrzyneczka akumulatorów np. 6V i 12V.

Odtwarzacze CD nie są zwykle zasilane z jednego napięcia. Są tam + i - 12V, + i - 5V, czasem + i - 15V i zwykle też zasilanie wyświetlacza np. 30V. Raczej nie będzie to jeden akumulator, a mniejsza lub większa skrzyneczka akumulatorów np. 6V i 12V.

Można użyć kilu osobnych stabilizatorów na różne napięcia z jednego akumulatora wyjściowego (polecam przy potrzebnych +/- 15 V 2x3szt 6V (żelowe)lub 2x2szt 8,2v litowe do kamer ) i z takiego zestawu 6 lub 4 aku można już wyprowadzić przez staby wszystkie potrzebne napięcia. Gdy nie potrzeba +/- 15 v , a starczy +/-12v powinny wystarczyć 2 żele 12v , ale ciągle 4 litowe.

Pozdrawiam

Podstawowa zasada (nie wyczytałem jej z dotychczasowych komentarzy) to izolacja galwaniczna akumulatora od układu ładującego połączonego przecież jakoś z siecią.

Akumulator po naładowaniu zostaje odłączony od układu ładującego przekaźnikiem (oba bieguny). W przypadku większej ilości akumulatorów, każdy z nich powinien być odłączany.

Zaletą zasilania akumulatorowego jest po pierwsze: izolacja od sieci zasilającej (przenikanie zakłóceń przez pojemności pasożytnicze transformatora zasilającego,...) oraz uproszczenie zagadnień sprzężeń poprzez wspólne przewody zasilające (zastosowanie odrębnych akumulatorów na poszczególne stopnie;).

Dobre rezultaty takie zasilanie daje w pre gramofonowych, pre magnetofonowych, DAC`ach...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.