Skocz do zawartości
IGNORED

Telefon z przyzwoitym dźwiekiem mp3

Micke 13

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie skończyła mi się umowa z operatorem i chciałbym sobie zakupić nowy telefonik, tym razem chciałbym wziąść coś używanego ze zdjętym simlockiem by była możliwość dokupienia dowolnej karty. Wiem że jesli chodzi o jakość dźwieku lepiej byłoby wziąść osobno odtwarzacz mp3 i telefon, ale ja czasem mam tak że mp3 słucham sporadycznie, a czasem bardzo dużo (np jak idę do miasta, jadę na rowerku) po za tym nie chce mi się tachać dwóch gadżetów na raz, a telefon i tak muszę zawsze mieć przy sobie. Zresztą dlatego właśnie, choć mam też mp3jkę, zastapiłem ją muzycznym soniaczem w380i którego to chciałem teraz zastapić jakimś innym, nowym fonikiem. Nie zależy mi na żadnych drogich hi-endowych wypasach, myślę o czymś tańszym tak w okolicach 200zł. Podsumowując, dzwonię raczej mało, jak już to więcej piszę smsów (dlatego chcę zmienić abonament na kartę), ale i tak najczęściej fonik będzie służył do grania mp3 i dlatego fajnie jakby miał jak najlepszą jakość dźwięku. Słuchaweczki mam SoundMagic PL11, czasem i CAL! podłączę, jakość dźwieku z głośnika bez znaczenia, aparat mógłby być jak najlepszej jakości, bo cyfrowego z pożądnego zdażenia nie mam a czasem warto byłoby zrobić fotkę. Przekopałem już neta i wszekie fora również zagraniczne, ogólnie wyczytałem że polecane są Nokie serii XpressMusic lub Sony serii Walkmen, tylko że tyle jest modeli na rynku że ciężko się połapać co warte uwagi, a ja ogólnie na telefonach komórkowych się nie znam :]

Jak komuś się nudzi i miałby chwilkę zająć się takim banalnym problemem w ramach odpoczynku od ciężkich audiofilskich dylematów jaki interkonekt za 1k zł, to będę wdzieczny za poradę ;P

PS. Nie wiem czy to nadaje się do zakładki stereo, w razie czego niech moderator przeniesie gdzie uzna za stosowne.

I love the sound of crashing guitars

wziąść, wziąść, wziąść...najlepiej WZIĄĆ słownik i nadrobić stracony czas

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Telefon ma być przede wszystkim do dzwonienia... ;-) No, ale każdy wykorzystuje do tego, co mu potrzeba... A właśnie te nowe fony dobrze dzwonić niekoniecznie potrafią... No, ale do rzeczy... Zwróć uwagę na HTC WildFire... Pod względem aparatu na pewno będzie lepszy od E52 a jeśli chodzi o muzykę to chyba też wstydu nie będzie - ponadto na Androidzie jakiś odtwarzacz na pewno dopasujesz do siebie... Cena też nieco niższa od E52. No i można sobie pomacać... ;-) Jak ktoś lubi oczywiście...

>kopaczmopa

Faktycznie ciut za drogo, myślę że 250zł to dla mnie absolutne maksimum za jakiś wypasiony model, po prostu za więcej wolałbym już kupić coś do prawdziwego stereo ;)

>jarex

Niestety ze słownikiem krucho, po ostatnich padach dysku worda jeszcze nie zainstalowałem :] Jak zasz jakiś dobry online to podaj, piszę serio, tylko żeby miał możliwość sprawdzenia całych zdań nie tylko pojedynczych słówek.

>JacekMadera

Wiem że telefon służy głównie do dzwonienia, właściwie to może powinienem zapytać jaka najlepsza mp3jka z opcją telefonu na kartę ;) iPhone mi niektórzy radzili, ale nawet pierwsza generacja tych urządzeń jeszcze trzyma wysoką cenę. A ten HTC WildFire polecany przez ciebie też trochę drogi z tego co widzę na allegro nawet poniżej 300zł nie schodzi :/

A na jakieś starsze, wysłużone ale wyższe modele Ericssonów W, np. W910i albo Nokii np. N82 warto zwrócić uwagę czy lepiej nie pchać się w zabytki ?

Do muzyki to tylko nadają się Samsung Galaxy S i Wave s8500, o reszcie zapomnij.

Gówno prawda...

Spróbuj potestować 5800XM (nokia),naprawdę zacny player...

Przy plikach 256 kbps,jakość odtwarzania jest bezbłędna,w komplecie naprawdę przyzwoite słuchawki...

Do tego wyrwiesz ją obecnie za śmieszne pieniądze(ok.300 zeta)i bezproblemowo możesz wgrać ulepszone

firmware z C6...

Polecam ;)

Właśnie nad tymi Nokiami się zastanawiam, bo prawdę powiedziawszy ani myślę wydawać tyle kasy na takie Samsungi jak kolega "nsk" zaproponował wyżej, choć wiem, bo czytałem że grają znakomicie. W kwestii słuchania na przenośnych playerkach nie jestem tak wymagający jak podczas słuchania domowego, właściwie to nawet z tego starego Sonego W380i byłem zadowolony, ot nie kaleczył uszu a to najważniejsze, dlatego teraz zastanawiam się które playerki w telefonikach są jakościowo lepsze, czy Sonego czy Nokii (czy może to jeden grzyb ;P).

>daras66-

Dużo daje taka zmiana oprogramowania w tej Nokii ? To coś podobnego jak pliki akustyki jakie wgrywa się do Walkmenów Sonego zmieniające głośność i jakość dźwieku ?

Slownik wbudowany, dobra rzecz, ale w ten sposob nie nauczymy sie ortografii a wrecz owrotnie, trzeba czytac, duzo czytac. Wiem bo nie czytam tak duzo jak kiedys i czasami jak cos napisze to pozniej zly jestem. Ja nie uzywam bo nie mam polskiej klawiatury.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mike13 niestety żaden telefon nie dorówna Sandisk Sansa Clip+. I nie ma żadnego gadania. Do tego czyta pliki bezstratne i ma własne ustawienia equalizacji na suwakach. Na co dzień użytkuje kilka telefonów w tym bardzo dobrze grającego Samsunga F 480 z wbudowanym modułem Ice Power Bang & Olufsen.

Gówno prawda...

Spróbuj potestować 5800XM (nokia),naprawdę zacny player...

Przy plikach 256 kbps,jakość odtwarzania jest bezbłędna,w komplecie naprawdę przyzwoite słuchawki...

Do tego wyrwiesz ją obecnie za śmieszne pieniądze(ok.300 zeta)i bezproblemowo możesz wgrać ulepszone firmware z C6...

Polecam ;)

Taaaak... Bezbłędna jakość odtwarzania Nokii 256kbps bije na głowę nawet możliwość odtwarzania flac w Samsungu Galaxy....

A świstak już nawet nie ma siły takich głupot zawijać.

Kup Nokię, posłuchaj, wrzuć do kibla (nie zapomnij o spuszczeniu wody!) i kup minimum Sony Ericsson.

Albo dozbieraj do Samsunga Galaxy.

Telefon ma być przede wszystkim do dzwonienia... ;-)

Obecnie telefony nie służą tylko do dzwonienia. Jeżeli ktoś tak uważa, to znaczy, że nie korzysta z internetu, banków internetowych, nawigacji, informacji o pogodzie, nie podróżuje, nie fotografuje i później nie wysyła tego mailem...

Zauważyłeś, że mamy XXI wiek?

Nawet nie musi zbierać do Galaxy, wystarczy mu Wave s8500 jeśli nie zależu mu na Androidzie i większym ekranie. Wystarczy się upewnić, że ma się Badę 1.2 na pokładzie i FLAC-i chulają. Już nie pamiętam czy między odtwarzaczami wgranymi w te telefony nie ma żadnej różnicy, czy w Galaxy jest trochę lepszy equalizer, nie jestem pewny, wydaje mi się, że nie ma różnicy. Jeszcze są iPhone'y jak ktoś lubi zimne granie.

Nie wiem czy drodzy przedmówcy zauważyli,że autor ma na myśli

aparat za 250-300 zeta a nie z przedziału 600-2000...

i mówimy o odtwarzaniu mp3 a nie formatów bezstratnych...

;)

tyle w temacie,wybór należy do Micke...

:)

Jak już jeden kolega powyżej zauważył, fonik ma być w granicach 250zł, osobnego odtwarzacza nie chcę z tego prostego powodu że już go MAM i nie używam (wylądował u ojca w samochodzie), jest to właśnie jakaś Sansa. Brzmi oczywiście lepiej od tego Soniacza W380i którego miałem do tej pory, ale po prostu niepraktycznie jest dla mnie wożenie się z osobną mp3jką i telefonem, a telefon zawsze muszę przy sobie mieć. Jakość dźwieku tego W380i (a to przecież jakiś niski model) była dla mnie na tyle wystarczająca że nie czułem potrzeby zmian na Samsungi z flackiem, ale jak już wspomniałem, skończyła mi się umowa z operatorem, telefonik znalazł innego nabywcę i jestem zmuszony wybrać coś nowego. Nie chcę odtwarzać flacka telefonem, uważam że mp3 jest wystarczajace do sprzętu przenośnego, nie będę przecież urządzał audiofilskich odsłuchów w hałaśliwym autobusie czy jeżdżąc po leśnych wertepach na rowerze ;P Nawet jeśli doki dobrze izolują od dźwieków z zewnatrz to i tak lepiej wtedy skupić swoją uwagę na prowardzeniu rowerka niż audiofilskich niuansach ;)

>Therion

Mówisz że Ericssony serii Walkmen grają lepiej od tych nowych Nokii XpressMusic ? Bo właśnie ciężko znaleźć jakieś miarodajne opinie, wiadomo, fani Sony zachwalają swój sprzęt, fani Nokii swój ;)

Poprzednio posiadałem SE W910i, obecnie HTC Wildfire i trzeba przyznać, że przepaść na korzyść SE jest ogromna. Do HTC próbowalem nawet połączyć CAL! i szału równiez nie było. Tak więc jeśli telefon ma służyć do słuchania muzyki, albo coś z serii Walkman od SE albo z serii X Nokii. Acha... słuchałem też Wave s8500 i było baaardzo przyzwoicie.

Luxmany i winyle 

Motorola E8 gra dobrze i jest aktualnie bardzo tania, ale ciężko dorwać nówkę. Z PL11 na pewno grałaby fajnie.

Z tańszych jest jeszcze Sony Ericsson C905 oraz Nokia N91 - oba telefony grają co najmniej przyzwoicie.

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

Porównywałem Nokię 5800 XpressMusic do Walkmanów Sony Ericssona i różnica jest spora - na korzyść SE oczywiście. Generalnie niestety te Walkmany grają mi najlepiej z tego co testowałem. Niestety, bo nie ma teraz chyba żadnego fajnego modelu, a też coś niedługo będę musiał kupić. Z telefonu staram się nie słuchać, ale jak np. jadę pociągiem to jest to dla mnie zupełnie wystarczające urządzenie, nie potrzebuję osobnego playera.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Też był taki czas że byłem pod wrażeniem tego co oferuje telefon. A F 480 ma bardzo porządny dźwięk. Podejrzewam że inne Szajsungi też tak dobrze brzmią ze względu właśnie na Ice Power. Niestety żaden telefon który znam nie dorasta odpowiednio skonfigurowanej Sansie Clip + na plikach flac lub ogg.

Tak więc na chwilę obecną z Soniaczy zastanawiam się nad W715 (chyba najczęściej chwalony na forach dot. telefonów), ale myślę też czy nie lepiej trochę dołożyć do W995, bo to wreszcie jakiś Ericsson bez przejściówki z normalnym wyjściem 3,5 na słuchawki :]

• 3 tygodnie później...

Ja mam i używam z powodzeniem SonyEricsson K750 z własnym modowanym softem z serii W czyli Walkman Sonego. Polecma modowanie telefonu na sterowniki Toshara, v1.7. Dynamika, krystaliczny jakościowo odbiór, jakość moim zdaniem porównywalna jak nie identyczna do playerów Sandiska czy nawet iRivera. Modowane sterowniki tworzyli ludzie, którzy zrobili to wg. mnie bardzo dobrze. Mam również modowany soft do aparatu mając możliwość robienia fotek w manualu z dobrą jakością jak w kompaktach. Jeszcze bardzo długo nie wymienię tego sprzętu na jakieś smartfony......

A jak z głośnością Mikson ? Ja lubię przywalić dźwiękiem i wydaje mi się z w fonach są jednak słabe te wzmacniacze... Ja niestety jadę na "pchełkach" a jak podłączyłem nauszne Senki albo Porta Pro to na maxa grał baaardzo słabo ( cicho).

Tak więc na chwilę obecną z Soniaczy zastanawiam się nad W715 (chyba najczęściej chwalony na forach dot. telefonów), ale myślę też czy nie lepiej trochę dołożyć do W995, bo to wreszcie jakiś Ericsson bez przejściówki z normalnym wyjściem 3,5 na słuchawki :]

W995 wiele lepszy.

Motorola E8 gra dobrze i jest aktualnie bardzo tania, ale ciężko dorwać nówkę. Z PL11 na pewno grałaby fajnie.

Z tańszych jest jeszcze Sony Ericsson C905 oraz Nokia N91 - oba telefony grają co najmniej przyzwoicie.

Zamiast C905 lepiej W995. To samo, ale lepiej gra. Za to nie ma Xenona. Ale jak widac autorowi rozchodzi sie o jakosc muzyki, a nie zdjec w nocy.

?👈

SE W995 daje radę, i to świetnie, byleby tylko nie na beznadziejnych dokanałowych wynalazkach, nie znoszę ich... Używam z Sennheiserami MX370, bardzo fajnie grają (z lekką korekcją). Jazda na rowerze z muzą z W995 i Sennków na uszach to czysta przyjemność.

Całkiem dobrze jest również na Samsungu Galaxy S i z tymi właśnie Sennkami (dokanałowe znów poszły won). Na standardowym jądrze wkurzało mnie filtrowanie basu podczas słuchania radia (po co oni to włączyli??). Ale Speedmod załatwił sprawę i jest dobrze, także SGSa do mp3 również polecam.

niedługo tu będą tematy jaki dres mam kupić zeby komórę z mp3 do niego włozyc

ale przynajmniej tu są kurturarne wypowiedzi marketingowców (czasami nieświadomych?), nie to w watkach o kablach...

nie rozumiem tylko dlaczego ten temat nie jest na bocznicy

niedługo tu będą tematy jaki dres mam kupić zeby komórę z mp3 do niego włozyc

ale przynajmniej tu są kurturarne wypowiedzi marketingowców (czasami nieświadomych?), nie to w watkach o kablach...

nie rozumiem tylko dlaczego ten temat nie jest na bocznicy

Też jesteś z PIS? Wszędzie spisek, marketingowcy, piarowcy, szuje i postkomuniści. "A pszeciesz(!) to Polska jest najważniejsza".

Kulturalnie zwracam uwagę, że audiofile także słuchają poza domem. A że są wygodni i nie chce im się nosić kilku urządzeń, korzystają z odtwarzaczy w telefonach. A że telefony zazwyczaj są stereo, to i wątek jest w "stereo". Mnie to nie razi.

Gdyby była zakładka dla suchawkowców to bym tam może wrzucił ten temat, też może do pc-audio pasuje, choć mi się wydaje że jednak bardziej do stereo. Po za tym poruszyłem tu głównie temat jakości odtwarzania, a ten stereo słuchaczom przesiadującym w tej zakładce jest chyba najbliższy. Na bocznicy to się dyskutuje o polityce i religii nie o jakości dźwieku z jakichkolwiek urządzeń ;P Aha, i jeszcze chyba też znalazłem na stereo wątek o odtwarzaczach mp3, tak więc pomyślałem że telefon muzyczny jest takim pokrewnym ustrojstwem.

Jeszcze telefonika nie wybrałem bo priorytetem stały się nowe kolumny głosnikowe ;P Ale na pewno nie wezmę W995, za drogi, wolę tańszy telefon (nawet jakby miał gorzej grać) i lepsze kolumny ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.