Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmak do Dynaudio 72 ?

JERRY

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiego wzmacniacza szukać do Dynaudio 72? Kwota max. 3 tys. zł. Powinien mieć sporą wydolność prądową i dobrą kontrole basu oraz mocno podaną średnicę . Czy Rotel 972 byłby dobrym rozwiązaniem? A co sądzicie na temat Vincenta 129?

https://www.audiostereo.pl/topic/8225-jaki-wzmak-do-dynaudio-72/

Słuchałem Dynaudio 72 ze wszystkimi wymienionymi wyżej wzmacniaczami i uważam, że Rotel 972 jest w tym przypadku strzałem w dziesiątkę. Z wysterowaniem kolumn na pewno nie będzie miał kłopotów, a swoim charakterem brzmienia idealnie pasuje do Dynaudio. Z NADem dźwięk był zbyt rozlazły i stłumiony (słuchałem akurat z 350), a z Vincentem 129 po prostu nijaki, bez charakteru.

Zdecydowanie ECI-2 (zdarza się używany do 3kzł więcej byłoby za drogo)- znam to połączenie i parę innych - to jest zdecydowanie najlepsze. Może MF A3, ale tego nie znam. PMD kiedyś testował Contoury 1.8 i A1 i nie był zachwycony. Jednak 72 to trochę inne granie od 1.8 - prywatnie nawet wolę brzmienie 72.

Miałem przez weekend Dynaudio 72 u siebie, grały w 31m kw. z MF A3 i Cd Arcam Alpha 8SE. (kabelki Tary Labs , głośnikowa NEXA i interkonekt Prism 2200i).

Grało przyjemnie ale chyba lepiej było z NAD`em. Dynki potrzebują wzmaka z wykopem (wg mnie).

Zagrało to lepiej niż z Dyną 1,8mkII, ale dla tego że 1,8 potrzebują więcej prądu. Z A3 w 1,8 wyraźnie kulała dynamika, tej wady nie było już w 72. Chociaż było wyraźnie słychać różnicę w klasie, 1,8 to ewidentnie wyższy poziom, ale tu trzeba pieca. A3 nie będzie idealnym partnerem dla 72, gra to razem przyjemnie, ale to nie to co tygryski lubią najbardziej.

Nie słuchałem rotela, więc być może jest jak mówi gutten. Słuchałem raz 72 z NAD 350 , niestety w sklepie, nie odniosłem takiego wrażenia jakie opisał gutten. Jako źródło grał wówczas Meridian 506,18. Może warto posłuchać z nowym NAD`em 372, tyle, że to będzie więcej niż 3000, zdaje się 4100 czy jakoś tak.

• Redaktorzy

Audiolab IMHO byłby ok, jakby jeszcze do niego podpiąć końcówkę to już w ogóle byłoby miodnie. słuchałem takiego kombo na Coupletach, Abraxach, GLD, RLS i jeszcze kilku innych skrzynkach i nie miałem zastrzeżeń. Z reguły wszystko było odrutowane Nykielem.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Tak naprawdę, wybór elektroniki do Dynaudio jest dość prosty: piec ma być wydajny prądowo, szybki, przejrzysty z wyraźną górą - wtedy dopiero można osiągnąć najlepsze efekty (dlatego MF moim zdaniem odpada). Inna sprawa, o wiele bardziej bolesna dla portfela użytkownika: seria Audience nie boi się urządzeń z wyższej i najwyższej półki, i tak naprawdę dopiero wtedy pokazuje na co ją stać. Moje osobiste budżetowe typy do DYnaudio to Rotel, Cyrus, Vincent (tylko niektóre). ECI nie słuchałem, ale z tego co mówią koledzy może być dobrze. Polecałbym jeszcze przestestować 72-ki z hybrydą Jolidy 1701A (kosztuje właśnie 3kzł) - jak na zaledwie 50-watowy piec ma olbrzymią wydajnośc prądową, wybitną neutralność, przejrzystość i wysokie tony doskonałej jakości. W prasie fachowej w ogóle się nie mówi o tym wzmacniaczu, chyba też mało kto go słuchał, a wielka szkoda. W swojej klasie cenowej to rewelacja.

PMD - to słuchanie z 506.18 i NADem nie traktuj jako bardzo miarodajne bynajmniej nie ze względu na NADa - mieliśmy ten egzemplarz Meridiana w domu (właściciel Dynek 72,ECI2 i obecnie 506.20, a wtedy Marantz63KI) i coś chyba z nim nie tak było - Marantz grał lepiej.

Mam przerobiony nieźle temat doboru wzmacniacza do Dynaudio 82 (model oczko wyżej, ale podobna kontrukcja i brzmienie).

Za rozsądne pieniądze (do 3 tys.) dobrze zagra z Nadem 370 i 372 oraz Rotelem. Generalnie wzmacniacz musi być mocny i wydajny - to co napisali koledzy powyżej.

Słaba lampa i niemrawy tranzystor odpadają - kolumny będą tylko delikatnie pykać, ale nie grać. Jak lampa, to mocna, a najlepiej dzielona. W żadnym wypadku słaba trioda, tylko mocny push-pull.

Wszelkie "delikatne" wzmacniacze tranzystorowe całkowicie odpadają (MF, Baltlab, Creek itd.).

Zegarmistrz,

tego Meridiana słyszałem raz, z całym zestawem, więcej do niego nie wracałem, więc nie jestem w stanie powiedzieć czy cośz nim było nie tak.

Dynek 72 słuchałem jeszcze z cd MArantza 17 mkII (o ile nie pomyliłem oznaczenia), no i oczywiście us iebie na swoim systemie.

Po tym ostatnim odsłuchu zastanawiam się czy mi wogóle pasują jedwabiste wysokie tony Dyny. Chyba jednak wolę "czystsze" bardziej dźwięczne wysokie (tzn bez tego firmowego brzmienia Dyny).

Z CD 17 to też róznie może być vide moja opinia. Natomiast znając inne modele Musicala starsze ale też wysokie a zdrugiej strony wysokie tony z Dynaudio to nie wiem czy szybciej nie osiągniesz tej super czystości góry z innym wzmacniaczem. Mi z regóły delikatne przybrudzenia nie przeszkadzają o ile całość jest ok.

Dzięki za podpowiedzi. Zastanawia mię to co napisał Gutten o lampie Jolidy. Zwykle lampowce uchodzą za niezbyt wydolne prądowo { szczególnie te tańsze }, zaś te Dynaudio mają tylko 86 db skuteczności. Poza tym większość wzmaków lampowych wygładza górę a z tymi kolumnami wtedy góra będzie za delikatna, a tego bym nie chciał. Chciałbym trochę więcej ostrości{ oczywiście bez przesady} wysokich i średnich tonów oraz trochę twardszy bas. Więc tu chyba wzmaki Electrocompanieta tak do końca się nie sprawdzą. Więc może jednak Rotel 972, chociaż sam nie wiem. Aha co sądzicie na temat wzmacniaczy chińskich Opera czy też O

Myślę że Musical Fidelity odpada ze względu na na to że to urządzenie gra delikatnie i melodyjnie przez co zamuli dźwięk Dynaudio. Myślałem przez chwilę o Vincencie 129 ale słyszałem że gra specyficznie a do tego szumi- temat ten był już opisywany na forum. Jeśli chodzi o Nada to słuchałem 372 w bezpośrednim porównaniu z 370 i dla mnie 370 grała lepiej. Proszę jeszcze o opinie na temat Rotela 972. Pozdrawiam.

->Jasio

powiedz mi czy to prawda iż PM 17 lub 14 lubią grać głośno - tzn. powyżej 9-10 na regulatorze a jak jest poniżej to jest tak sobie - głownie mi chodzi o to czy powiedzmy na 9 można liczyć na dobry bas i dynamikę - głośniej zazwyczaj nie słucham

i jeszcze jedno - te marancze są raczej jasne w brzmieniu?

Jerry,

Jolida 1701A to wzmacnacz hybrydowy: pre na lampach, końcówka na tranzystorach. Gra niezwykle przejrzyście i z mocnym wykopem, jak dobry tranzystor (duża wydajność). Wysokie tony są mocno zaznaczone i bardzo dźwięczne, dlatego myślę, że dobrze by się zgrały z miękkimi Dynaudio.

Dzięki Gutten. Widać nieuważnie przeczytałem Twój poprzedni wpis. Teraz pytanie jak z jakością sprzętu Jolidy bo doszły mnie słuchy że bywa różnie. Ostatno jak byłem w Audio Forte to do moich Dynek mili sprzedawcy {naprawdę mili"} polecali mi Baltlaba a na pytanie o Jolidę to stwierdzili że żadna się nie nada. Aha czy warto system okablować srebrzonymi kablami dla poprawienia szybkości i detaliczności?

JERRY -> panowie w Audio Forte sa b.mili i profesjonalni. Tym razem jednak ja sie z nimi nie zgodze, Baltlab z Audience 72 to bedzie pierdzenie - jesli chcesz sprawdzic, wez cos w stylu 'We want miles' i posluchaj jak zabrzmi perkusja M.Cinelu albo M.Miller. Nie polecam. Zaryzykowalbym nawet twierdzenie, ze lampowa Jolida 801 albo 1001 poradzilyby sobie lepiej - chociaz tez wolalbym ich nie podlaczac do Dynaudio. Od Baltlaba na pewno lepiej poradzilby sobie Amplifikator.

Guttenowa hybryda moze byc nienajgorszym pomyslem, aczkolwiek nie slyszalem. A myslales moze o Thule 150 ?? Ja bym sprobowal Coplanda CSA 28 (cos za czesto go polecam) - wszyscy uwazaja, ze jest sterylny, ale do Dynek to moze nie byc najgorsze rozwiazanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.