Skocz do zawartości
IGNORED

Sprawność fizyczna po 50tce

Gość rydz

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze jedno. Po 50-tce sam rower potrafi polepszyć kondycję. I jest stosunkowo mało obciążający dla organizmu.

Jak chce ktos prezecwiczyć się w 20 minut to polecam takie żeliwne wynalazki.Sprawnosc całosciowa wzrasta bardzo szybko.Siła użyteczna i dynamika ida bardzo szybko.Problemem sa niestety potezne odciski na dłoniach ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

>> rydz

Ja nie lokuję swojej ambicji w ćwiczeniach wykonywanych pod własnym ciężarem. Parkour itp. zabawy to dobre dla Francuzów. Sam jestem o wiele silniejszy teraz, kiedy miałbym problemy z 5 podciągnięciami na drążku niż kiedy robiłem 25 z podkurczonymi nogami na dodatek bo drzwi były za niskie. 105 - 110kg vs 65kg.

Bardzo szybko dla laika , mozna pozrywać mięśnie:(

Nie wiem o czym tu tu piszesz.Zerwane mięsnie ?Niby jak ?Przeciez to dużo bezpieczniejsze cwiczenia niz wyciskania na klate i machanie wielkimi sztangami na siłowni.

Spróbuj i potrenuj a potem wypisuj dopiero opinie .Ja posiadam odwazniki 20 ,24 kg.Niby mały ciężar dla zapalonych ciężarowców ale odpowiedni trening powoduje pływanie na sucho. Nie zabiera duzo czasu , nie musze chodzic na siłownie i patrzec na kulturystów

Grundig High Fidelity

Gość rydz

(Konto usunięte)

po pięćdziesiątce to możecie sobie jeszcze pocwaniakować -:)))

zobaczymy za 10-15 latek

wtedy pompki będą dobrym wyzwniem, zwłaszcza nad młodym ciałem

Trafne stwierdzenie mamelku, trafne!:)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Po pięćdziesiątce proponuję poczytać np.: Michalina Wisłocka "Sztuka kochania. W dwadzieścia lat później" albo Zbigniew Lew-Starowicz "Seks dojrzały" albo dobre kino akcji np.: "Gladiator". To może być lepsze od pompek. Słszałem też w jednym radio, jak pewna Pani Doktor (wyrazy uznania), przy (oczywistym) oburzeniu pani redaktor, zaleciła: >"seta" i "śledzik" z rana< - pobudza krążenie i zapenia "omegi 3 i 6"!

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A po cholerę to komu? Wislocka-Starowicz pewnie by sie dogadali.

Wątpię! Wisłocka póżniej (w latach 90) się naróciła na seks zgodny z nauką KK i przeprowdziła samokrtykę w publicznej TV. Starowicz pozostał wierny swoim teoriom. No, ale nie odniosłeś się do rady Pani Doktor!

Parę lat temu pięćdzisiątkę przekroczyłem. Nie ma co ukrywać człowiek się starzeje. Po trzydziestce poziom testosteronu spada o 5% rocznie. Można go podnieśc ćwiczeniami fizycznymi i to tymi o sporej intensywności. Siłownia jakos mi nie leży ale kolarstwo górskie jak-najbardziej. Nie mam wprawdzie gór po reką, tylko górki w lesie ale da sie wycisnąć w sumie i 1000 m podjazdu w czasie treningu. Polecam wszystkim nawet tym cięższym, do których sie zaliczam. Jeżdżę z młodszymi kolegami i niestety widzę, że zaczynam odstawać. Powód to nadwaga i wiek. Koledzy dużo młodsi. Niestety nie mam rówieśników, bo ci wolą przemieszczeć się swoimi gablotami. Szkoda że dominuje u nas styl życia kanapowy, bo miałbym kumpli na wyjazdy co nie uciekaliby mi tak szybko. jedynym plusem treningu z lepszymi jest to, że zawsze jest motywacja do pokonywania słabości. Czego wszystkim po pięćdziesiątce życzę.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Seta i śledzik z rana? nie dla mnie dziadku, co do krążenia być może jest lepiej jak powinno być:)

Burza, każdy trening jest dobry,pompki robię gdzieś od 20 lat,kiedy chce ,jak chcę, do tego nie potrzebne mi silownie żelastwo inne wynalazki, rower jak najbardziej, waga 68-70 kg przy 172cm wzrost od wieeelu lat.

poziom testosteronu po 50 to tylko młode dziewczecia podnoszą :)

rydzu z cwiczeniami ma oczywiscie racje - trening siłowy dobija juz nadwatlone stawy i sciegna

tam gdzie chodze sie rozruszac regularnie zrywaja Achillesy na squasch-u i to nawet młodzi ktorzy dorwa sie do grania raz od swięta

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Seta i śledzik z rana? nie dla mnie dziadku, co do krążenia być może jest lepiej jak powinno być:)

Burza, każdy trening jest dobry,pompki robię gdzieś od 20 lat,kiedy chce ,jak chcę, do tego nie potrzebne mi silownie żelastwo inne wynalazki, rower jak najbardziej, waga 68-70 kg przy 172cm wzrost od wieeelu lat.

"Rydz"-u nie zwracam się do Ciebie "Rydzyk"-u lub "grzybku". Dziadek to był w "Psach" Pasikowskiego i martwił się strasznie, że całe zawodowe życie... tylko słuchał i nic innego nie potrafił. To prawie jak ja. Tylko, że ja słuchałem Radmora, Sony, Rotela, Denona, że Mildtonów, Kodów, Missionów i Monitorów Audio oraz innych nie wspomnę. Także mów do mnie jeszcze, ale to jest forum Audiostereo więc nazywaj mnie stosownie i godnie "dziadekwłodek"!;-)

Co do krązenia u mnie też!!!

dzoni, napisze tak, moje treningi wygladaja zupelknie inaczej i nie mam zamiaru ich zmieniac, i wierz mi na slowo, ze sa o wiele bardziej wycerpujace. Pompki jakie na poczatku pokazane, sa nawet prostsze niz tradycyjne pompki, pompki na kolanach to robia na treningu dziewczyny, poniewaz sa o wiele latwiejsze i mowie tutaj zupelnie serio!

MOj trening wyglada mniej wiecej tak, chociaz to tylko wycinekj bo do tego dochodza sparringi, techniki w parterze i w stojce i mieszane. No i silownia, na przemian klatka i plecy, seria na klatke i od razu seria na plecy, ii znowu serioa klatka i plecy. Podobnie inne grupy miesniowe.

Sorrki ale tp zupelnie inny stopien zaawansowania, ale tez inny rodzaj cwiczenia, w innym celu.

Ukryta Zawartość

Wieke z tych cwiczen jest w uzyciu lub podobnych w mim treningu. Czes z nich moze byc wykorzystana u osob starszych z dobrym powodzeniem, jedynie nalezaloby troche zmniejszyc intensywnosc. To sa cwiczenia ktore rozwijaja wszystkie partie ciala, dfo tego zarowno wytrzymalosc miesniowa jak i wydolnosc oddechowa, sile i szybkosc.

Ukryta Zawartość

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

a to dla leniuchów

Ukryta Zawartość

nie śmiej się tylko spróbuj poprawnie wykonać za pierwszym podejściem całość (po 5-7 razy każdy)

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Witam.

Temat "kręcił" się w okół pompek...więc na pompkach się skupiłem, nie na ćwiczeniach kondycyjnych...

To co zaprezentowałeś w tym filmiku to zupełnie inna bajka, swoją dragą tragiczniej wykonywanych pompek w życiu nie widziałem(chodzi o łysego z filmu) tam ani przez chwilę nie ma kąta prostego w łokciach, a cycki ma na takiej wysokości, że by jeszcze niezłą końcówkę mocy zmieścił:)

"Spinek" nawet nie komentuję... ale jedno trzeba przyznać niezły z niego zbój, szybki jest...

Nie chcesz próbować pompek które zaproponowałem, bo "damskie", pisałem również o poziomie drugim, "męskie", ok. rozumiem.

Masz swój trening, widzisz efekty, to najważniejsze. Dobrze, że ludzie o siebie dbają, że w ogóle coś robią.

Pozdrawiam Krzysiek.

Ps. Masz jakieś sparingi w klatkach?

Łoooo ciup !

dzoni, ja naprawde przeciwwiczylem wszystkie rodzaje pompek i wszelkie spiecia. Nie ma jednego slusznego programu treningowego i jednej slusznej techniki. Gdy bylem mlody to naczytalem sie roznych magazynow i wiesz co nikt nie byl bardziej dokladny ode mnie z moich kumpli, ale powiem Ci cos, Oni robili \, zwlaszcza na silowni lepsze postepy. Ja teraz trenuje w ten sposob, ze w okreslonych kawlaku czasu staram sie przerzucic jak najwiecej ciezaru, to dziala, a perfekcyjna technika czy super powolne dokladne cwiczenia sa dobre ale na jakis czas, pozniej musisz zmienic technike. Wnioskuje, ze tego nie wiesz skoro upierasz sie przy perfekcyjnych spinkach czy pompkach, sa takie techniki jak niepelone powtorzenia, 21 ktore sa o wiele intensywniejsze niz dokladne powtorzenia. Przecwicz to ,popros kumpla by ci siadl na plecy, gorna czesc, zrob 7 powtorzen w polowie dolnego zakresum, pozniej 7 w polowie gornego a nastepnie 7 pelnych to oczywiscie w ramach jedenej serii bez przerwy, to tylko 21 powtorzen a jezeli policzys tylko cale powtorzenia to bedzie zaledwie 14;) Teraz porownajh 14 powtorzen super dokladna technika z 21, acha 21 nie musisz stosowac super poprawnej techniki. Mozesz to stosowac prze kazdym cwiczeniu! Ale uprzedzam, to nie dziala wiecznie a dlugie stosowanie moze doprowadzic do przetrenowania, mowie o sytuacji gdy progresywnie zwiekszasz ciezar. Apropos tych jego spinek czy pompek, prosze przecwicz ten program i rob w tempoie takim jak on, sprobuj cwiczyc przez 1 godzine. Porozmawiamy jak skonczysz.

Ja wlasnie wrocilem z treningu, treningi mam 5 razy w tygodniu i nie mam ochoty na dodatkowy, sorki musze miec czas na regeneracje.

Sparingi mamy na macie. Ostatnio poznalem w sklepie;) Joachima Hansena Hellboy. Jezeli nie przeniose sie wkrotce do Polski to przeniose sie trenowac do Niego.

Walki w klatce sa niedozwolone w Norwegii, mozna tylko trenowac;)))

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

A jeszcze nie tak dawno, bo raptem 25 lat temu, sprawność fizyczną po 50-tce ćwiczyło się na działce pracowniczej. A teraz ... młode dziewczęta, ćwiczenia, pompki na kciukach. Jak to się czasy zmieniają...

Jakiś postęp następuje.

Z drugiej strony 25 lat temu to człowiek chcąc nie chcąc więcej się ruszał - brak komputerów, kilka razy mniej samochodów, raptem 2 programy TV.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Less i co najistotniejsze, brak telefonow komorkowych a i stacjonarnych niewiele, trzeba bylo ruszac tylek czesciej;) No i w kolejkach sie stalo hehe

A tak, jak ktoś dzwonił do mnie do akademika, to musiałem lecieć 4 piętra na dół na portiernię. Po rozmowie z powrotem.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Co tam,znam gościa który jest już 17 lat na wuzku i liczy sobie 60 lat,a to jego zdjecie 23 lata temu zrobiłem.

Nie wiem jaki macie problem wy przecież pełnosperawni w końcu!Potrzebujecie takiej zachęty?

Co tam,znam gościa który jest już 17 lat na wuzku i liczy sobie 60 lat,a to jego zdjecie 23 lata temu zrobiłem.

Nie wiem jaki macie problem wy przecież pełnosperawni w końcu!Potrzebujecie takiej zachęty?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co tam,znam gościa który jest już 17 lat na wuzku i liczy sobie 60 lat,a to jego zdjecie 2-3 lata temu zrobiłem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.