Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC? Specyficzne wymagania

mathu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam czegoś, co zastąpi wysłużonego Audinsta MX1, który jest słabym ogniwem mojego zestawu. Zależy mi na neutralnym przetworniku z dobrą sceną, ale bez dziurki słuchawkowej (jest to dla mnie niepotrzebny kompromis, bo mam już porządny wzmacniacz). Mój główny problem to znalezienie pudełka z odpowiednimi wejściami i wyjściami, szukam czegoś takiego:

- wejście USB (koniecznie), najlepiej z obsługą gęstego strumienia (ale nie jest to super ważne) i trybem asynchronicznym

- DWA wyjścia stereo - dlaczego dwa? Chciałbym podłączyć oprócz wzmacniacza jakąś parę aktywnych monitorów. Ewentualnie poradźcie jak to lepiej rozwiązać (jakiś zewnętrzny przełącznik sygnału? na pewno jednocześnie nie będę słuchał z obu wyjść, ale przepinanie odpada).

- wejście optyczne do podpięcia jakiegoś taniego CD albo squeezeboksa

Cena - powiedzmy, że do ok. 700 zł (celuję bardziej w ładnie opakowane DIY).

Pasowałby mi Nostromo, ale nie wiem co zrobić z tymi monitorami - wzmak słuchawkowy ma wyjście liniowe, ale nie ma sensu grzać go za każdym razem, kiedy chciałbym posłuchać czegoś z głośników.

https://www.audiostereo.pl/topic/82354-jaki-dac-specyficzne-wymagania/

Kup jakąś chińszczyznę. Moim zdaniem dodatkowa dziurka w DAC'u nie powinna go dyskryminować. Mówię to po już dłuższym obcowaniu z Matrix Mini-i - 900 zł z Chin.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Kup jakąś chińszczyznę. Moim zdaniem dodatkowa dziurka w DAC'u nie powinna go dyskryminować. Mówię to po już dłuższym obcowaniu z Matrix Mini-i - 900 zł z Chin.

No niby nie powinna dyskryminować, ale za sekcję wzmacniacza słuchawkowego trzeba odpowiednio dopłacić, a to oznacza, żę przy tej samej cenie DAC bez wyjścia słuchawkowego będzie lepszy.

Niestety dalej nie wiem co zrobić z jednoczesnym podłączeniem monitorów i zewnętrznego wzmacniacza. Wsadzać tam jeszcze jeden przedwzmacniacz? Czy to ma sens?

W takim razie rezygnuję z drugiego wyjścia (najwyżej dokupię jakiegoś Xonara pod same monitorki) i pozostajemy przy takich wymaganiach:

- USB IN z gęstymi formatami

- optical IN

- bez dziurki słuchawkowej

Zastanawiam się jeszcze nad HRT Music Streamer II, podobno bardzo przyzwoity, ale niestety bez wejścia optycznego.

A może do squeezeboksa da się podpiąć DAC USB?

Jesteś pewien, że musi być USB? Bo taki np. DAC Magic używany powinien być do kupienia za 700 zł. Nie wiem, jak się ma do Audinsta którego nie znam, ale DAC Magic można uznać za sprawdzony jako źródło do słuchawek, gra przestrzennie, no i mógłbyś podłączyć monitory pod XLR a wzmacniacz słuchawkowy pod RCA. Jeżeli to ma być DAC z dobrym USB, to chyba mocno zawęża wybór i w tej cenie to raczej wyłącznie rękodzieło z Chin, chyba że ktoś w Polsce bawi się w DIY.

Musi być USB, bo aktualnie nie mam innego źródła poza laptopem.

Chyba już się zdecydowałem na V-DAC-a, nie obsłuży gęstych plików, ale też traktuję je wyłacznie jako ciekawostkę (słucham prawie wyłącznie FLAC-ów z własnych płyt).

• Moderatorzy

A nie lepiej byłoby skoncentrować się na jakości DACa, a ewentualny brak wejscia USB rozwiązać dokupując dźwiękówke do komputera z wyjściem SPDIF? Karta by tylko wysyłała sygnał do DACa więc jej jakość nie powinna mieć znaczenia jeżeli by ci się udało ustawić ją na bitperfect (teorytycznie... ale nie można oczekiwać wszystkiego skoro źródłem ma być PC), więc można by kupić coś juz za kilkadziesiąt złotych (usb) lub wręcz kilkanaście złotych (PCI)? Jeżeli jednak jesteś całkowicie przekonany do DACa z USB może warto pomyśleć o V-DACu, stoi na allegro z 700 zł używany, a zawsze można go ulepszyć bez ingerencji wewnątrz urządzenia dokupując jakiś dobry zasilacz.

-----------------

• Moderatorzy

Dlatego osobiście uważam że lepszym rozwiązaniem będzie jednak kupić kartę z SPDIF i nie przejmować się USB w DACu - wejście USB w DACu to nie tylko wtyczka ale notabene też karta dźwiękowa. Zresztą sam przerabiałem ten sam problem, najpierw byłem zdecydowany na DACa i najważniejszym kryterium było dla mnie żeby miał USB właśnie i mimo, iż czytając te forum wielu ludzi odradzało takie rozwiązanie to jednak kupiłem V DACa, okazało się ze gra to nie za ciekawie więc dokupiłem zewnętrzną kartę na USB z SPDIF z oddzielnym zasilaczem, co dało bardzo duża poprawę dźwięku, jednak nadal pozostały takie problemy jak: hałas laptopa - mimo iż wyłączyłem wiatraczki to praca dysku przy cichym słuchaniu męczyła, zarówno stacjonarne PC jak i laptopy są zasilane zasilaczami impulsowymi - więc w głośnikach gdy nie leciała żadna muzyka słychać było CYK CYK CYK... efekt znikał po odłączeniu wtyczki zasilania od laptopa ale wtedy byłem skazany na baterię która nie trzyma za długo (przynajmniej w moim leciwym kompie). Podczas słuchania jeżeli przycisnąłem i trzymałem wciśnięty cały czas przycisk myszki słychać było ciche piiii... Po prostu komputer to źródło olbrzymich zakłóceń którymi się nikt nie przejmował przy projektowaniu z prostego powodu - komp to nie urządzenie Hi-Fi... Po podłączeniu DACa natomiast do starego odtwarzacza CD Denona, usłyszałem naprawdę dużą poprawę dźwięku i taką konfigurację już zostawiłem mimo iż to dużo mniej wygodne niż Winamp to przynajmniej mocno mnie zmobilizowało do powiększenia kolekcji oryginalnych płyt :). Wiem, że zamiast odpowiedzieć na pytanie staram się namówić Ciebię na coś innego ale po prostu staram się przestrzec Cię przed błędami które sam popełniłem.

PS A żeby choć trochę być w temacie to po prostu nie przejmuj się USB w DACu bo ten brak można tanio zastąpić kartą dźwiękową z SPDIF i może (choć nie musi) dodatkowo przynieść to poprawę dźwięku (tak jak wcześniej pisałem było w moim przypadku gdy karta miała oddzielne zasilanie).

-----------------

Możesz też pokusić się o M2tech Hiface i do tego fajnego DAC bez USB.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W MX1 nie mam żadnych problemów z zakłóceniami z komputera, więc USB nie jest takie straszne. Nie szukam jakiegoś high endu, po prostu chcę zrobić upgrade z Audinsta, który nie jest cudem techniki jeśli chodzi o wyjście liniowe (np. sygnał przechodzi przez potencjometr zmiany głośnośći).

Co macie na myśli pisząc, że V-Dac kiepsko się sprawdza ze słuchawkami?

• Moderatorzy

V DAC nie ma słabego wyjścia słuchawkowego, tylko nie ma go wogóle :D To chodziło raczej o to, że sprawdza się słabiej gdy jest podpięty pod USB niż gdy jest podpięty przez COAX (co sam zauważyłem u siebie również). Jeżeli konieczne jest wyjście słuchawkowe to jako mix DAC i wzm. Słuchawkowego często polecany jest Nuforce uDac, ale na temat jego wartości dźwiękowych się nie wypowiem bo nigdy go nie słyszałem, nie spodziewam się jednak by wygrał w konfrontacji z VDACiem (ale to tylko moje przepuszczenia). Jeżeli chodzi o dwa wyjścia stereo (chodzi ci o dwa komplety wyjść RCA?) to chyba żaden DAC w tej cenie nie ma czegoś takiego, może lepiej skonstruować sobie jakiś rozdzielacz z przełącznikiem?... Pamiętaj poza tym, że budżet który posiadasz jest nie dużo większy niż kwota jaką trzeba dać za Audinsta MX1 którego masz, ciężko będzie Ci znaleźć coś wyraźnie lepszego chyba... Jak sam zauważyłeś Twoje wymagania są specyficzne, a takie najlepiej chyba zaspokoić produktem "szytym na miarę" czyli DIY :D Wtedy będziesz mógł określić liczbę wyjść itd. a chcąc zamienić urządzenie na inne w tym samym prawie budżecie, DIY może być jedynym rozsądnym wyjściem, które da odczuwalną poprawę dźwięku.

-----------------

plastik1989 to szczerze współczuje Ci posiadanego komputera, ale nie generalizuj ;) Co do zasilaczy impulsowych, to większość popularnych DACów z okolic cenowych 1-1,5 tysiąca zł jest nimi zasilana (Audinst chyba również) i są one znacznie gorszej jakości niż porządny zasilacz komputerowy.

Co macie na myśli pisząc, że V-Dac kiepsko się sprawdza ze słuchawkami?

Ja mam na myśli to, że przestrzeń jest bardzo ograniczona - to, co sprawdza się z kolumnami, to niekoniecznie pasuje do słuchawek. Zresztą nie pisałem, że kiepsko, tylko pytanie było o przestrzennie grający DAC, dlatego uprzedziłem, że V-DAC nie jest przestrzennie grającym DACem w zestawieniu z moimi słuchawkami (a więc innymi pewnie też).

• Moderatorzy

Rzeczywiście wina w moim przypadku mogła w dużym stopniu leżeć w samym komputerze a ja po prostu sobie to wytłumaczyłem zasilaczem impulsowym od noteboka. Większość tanich DACów ma zasilacze impulsowe to też fakt (ja od razu dokupiłem do VDACa oddzielny zasilacz i nawet nie podłączyłem oryginalnej impulsówki).

-----------------

To może przy okazji zapytam gdyż sam nie wiem w którym kierunku uderzyć? Zastanawiam się nad zakupem nuforce udac v2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale mało jest komentarzy jak się sprawdza jako dac do systemu a nie jako wzmacniacz do słuchawek lub ewentualnie taki wynalazek

Ukryta Zawartość

Za tym chinolem przemawia do mnie ilość wejść (minus to brak słuchawek) w porównaniu do udac v2 ale może jednak dzwięk z udac-a bedzie dużo lepszy niż z tego chinczyka? Może ktoś miał styczność z tymi modelami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.