Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO TX-NR 609 - dobry wybór?

keachtronic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Chciałbym zakupić amplituner (po miesiącu kolumny) - ale nie wiem jak się za to zabrać - już mówię w czym rzecz:

na starcie może powiem jeszcze że pokój ma następujące wymiary: 3,10 x 5,80 i telewizor jest ustawiony "wszerz" pokoju (czyli na długiej ścianie)

do jakich celów ampli? muzyka, film, ps3, komputer - z naciskiem na muzyka (około 50%).

A zatem:

- chciałbym pozbyć się przeżytych już głośniczków logitecha i podpiąć komputer bezpośrednio do amplitunera - pytanie jak miałoby się to odbyć? czy karta dźwiękowa ma wpływ na jakość dźwięku? słyszałem że jeżeli dźwięk poleci kablem optycznym do amplitunera to jest ok?

- chciałbym podpiąć ps3 do amplitunera

- standardowo TV

Chciałbym wydać maksymalnie 2000 tys na amplituner i mniej więcej tyle na kolumny - przy czym najpierw chciałbym kupić tylko 2 kolumny, w następnym miesiącu sub itp.

MOJE PYTANIA SĄ NASTĘPUJĄCE:

Czy podpinanie wszystkich powyższych urządzeń ma sens i czy jakość dźwięku będzie zadowalająca?

Czy ONKYO TX-NR 609 to dobry wybór w tym przypadku?

Jak najlepiej podłączyć te wszystkie urządzenia? dodam że odległość pomiędzy ampli a telewizorem to niecały metr, natomiast od CPU trzeba liczyć w granicach 4m (żeby kabel mógł iść przy ścianie).

Jakie kolumny wybrać do tego ampli?

Z góry dziękuję za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/82410-onkyo-tx-nr-609-dobry-wyb%C3%B3r/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mam od kilku dni i bardzo polecam , ale za 2.000 nie wiem czy zakupisz , musisz troszkę dołożyć

w kinie bajka , w stereo po lekkiej kalibracji ( bas i wysokie na "0" nadal pozostają ) jestem bardzo zadowolony jak na amplituner kina domowego

Ukryta Zawartość

Wybór bardzo dobry. Aczkolwiek tak jak napisał Maciejosss, trzeba będzie trochę dołożyć. Jak jesteś zainteresowany zakupem tego amplitunera to odezwij się na priv, być może uda mi się załatwić ten amplituner trochę taniej.

wszystko da radę kupić taniej

i kolejna podpowiedź :

kup ten amplituner komuś na firmę , ten odda Ci cały VAT ( jak się dobrze dogadasz ) , to tak jak i u mnie cena osiągnie wartość TX-SR608 z pełnym Vatem ( no może prawie )

trzeba w życiu kombinować , bo ja płacąc za swój sprzęt po odliczeniu Vat-u ( 1.750zł ) jestem mega zadowolony , a w sklepie stoi za 2.499zł

dziękuję Karol, w momencie zakupu zapewne się odezwę :)

Maciejosss czytałem Twój temat dotyczący tego ampli i wiem że jesteś zadowolony :)

Co z pozostałymi pytaniami? jak wygląda sprawa podłączenia amplitunera do komputera (pytam o kartę dźwiękową, sposób podłączenia itp)?

Dwie kolumny to dobry pomysł czy lepiej od razu zestaw?

Ukryta Zawartość

Poniżej 2000pln. Za tą kasę możesz go spokojnie brać.

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Ukryta Zawartość

Poniżej 2000pln. Za tą kasę możesz go spokojnie brać.

Tylko że bez Polskiej gwarancji i pochodzeniem z niewiadomego źródła ;)

Ukryta Zawartość

Czy wy jesteście ślepi czy co?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ameryki nie odkryłeś, bo jest to dokładnie ta sama cena (mwimy o najniższej) co podałem z allegro i warunki gwarancyjne pewnie też te same (towar pewnie też sprowadzany z Niemiec). Więc nikt tu ślepy nie jest.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

dziękuję Karol, w momencie zakupu zapewne się odezwę :)

Maciejosss czytałem Twój temat dotyczący tego ampli i wiem że jesteś zadowolony :)

Co z pozostałymi pytaniami? jak wygląda sprawa podłączenia amplitunera do komputera (pytam o kartę dźwiękową, sposób podłączenia itp)?

Dwie kolumny to dobry pomysł czy lepiej od razu zestaw?

tak jestem bardzo zadowolony , bardzo podobają mi się wysokie tony przekazywane na wszystkie kolumny , a nie jak to było dotychczas tylko na przednie ( a kable mam całkiem zwykłe 2x2,5 OFC )

korci mnie oby spróbować podłączyć kolumny jako bi-amping , różnie to bywa wtedy z dźwiękiem ponoć

ja kompa nie mam podłączonego do amplitunera , niedługo podłączę go do neta aby mieć w nim radio internetowe

2 kolumny to zły pomysł jak się kupuje amplituner 5.1/7.2 ( Onkyo 609 -to 7.2 ) , i powiedziałbym że 5 to też mało bo subwoofer musi być koniecznie do kina

spokojnie i bez prowokacji proszę :)

liczę, że ktoś odpowie na moje pytanie dotyczące podłączenia amplitunera z komputerem, póki co dzięki za sugestie i pomoc

dziś podłączyłem amplituner do internetu

ilość dostępnych stacji radiowych jest przeogromna ( aczkolwiek RMF nie znalazłem póki co )

jakość bardzo dobra ( zero szumów -typowo cyfrowy sygnał ) , aczkolwiek są stacje które nadają w internecie jakby z kartona leciało :-)

połączenia nie są zrywane , a łącze mam tylko 2Mb

polskich stacji mam 198 ( jak na razie ) , niemieckich jest ponad 1.200 dla porównania :-)

do kompa jeszcze nie podłączałem

jak uruchomię funkcję DLNA dam znać ponownie

Widze ze temat zszedl na cene a nie odpowiedz na Twoje pytania. Jasne podlaczanie wszelkich urzadzen pod jaki kolwiek amplituner ma SENS bo wlasnie do tego to sluzy. Jesli masz tuner TV wychodzisz z niego HDMI badz optykiem do ampli z komputera jesli masz HDMi to tez jesli masz natomiast optyk to wyjdz optykiem. Jesli masz starszego typu komputer wyjdz takze obrazem, w tej klasie cenowej tylko on ma zlacze PC swietna sprawa. Jakie sa roznice?

1. Moc

2. ilosc kanałowm jak pisales

3. Procesor wizyjny konwersujacy obraz do HDMI

3b. Skalowanie obraz

4. Wieksza ilosc dekoderow (Pro Logic IIZ)

5. Druga strefa

6. Wzmacniacz w technologi WRAT

7. THX

8. Wiecej wejsc wyjsc ( wiecej HDMI, wyjscia na 2 suby)

9. Podswietlanie galki (moze jak w przypadku Harmana to bedzie wyznacznikiem zakupu :P)

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Komputer jest (w moim odczuciu) ok:

- płyta główna ->

Ukryta Zawartość

- grafa -> radeon 4870 HD (zarówno z wyjściem hdmi jak i dvi)

Jedynym mankamentem jest hałas komputera podczas oglądania filmów, dlatego zastanawiam się nad wymianą karty graficznej (z chłodzeniem pasywnym) i zasilacza. Na ten moment i tak mam podłączony komputer do TV (prawie 7 m niskiej jakości kablem HDMI :P), co prawda zazwyczaj oglądam filmy bezpośrednio podłączając dysk zewnętrzny, ale niektóre filmy z uwagi na format odpalam z kompa.

Nikt mi jeszcze nie udzielił odpowiedzi na pytanie dotyczące wpływu karty dźwiękowej na jakość dźwięku z amplitunera?

Póki co dzięki jeszcze raz za pomoc :)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.