Skocz do zawartości
IGNORED

Adaptacja pomieszczenia pod stereo - co na ściany?

P.L.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

mam do wyremontowania pokój o wymiarach około 16 metrów kwadratowych. W pokoju m docelowo stać mój zestaw grający, tak jak to pokazałem na grafikach. Na suficie są drewniane panele, na podłodze będzie wykładzina dywanowa. A co dać na ściany? Myślałem nad płytkami klinkierowymi bo mi się po prostu podobają. Ale z punktu widzenia akustyki będzie to chyba złe rozwiązanie. W Internecie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znalazłem panele akustyczne brickwall i stillwall, które pod względem wyglądu mógłbym zaakceptować. Nie interesowałem się jeszcze ile to kosztuje bo nie wiem czy to dobre rozwiązanie? Chciałbym mieć nie tylko dobry odsłuch w pomieszczeniu, nie przesadzić z adaptacją, a przy okazji ograniczyć wpływ głośnego słuchania na okoliczne pokoje. Wiadomo, sam w domu nie jestem. Co Panowie radzą?

post-10955-0-03574800-1304768442_thumb.jpg

post-10955-0-63680400-1304768452_thumb.jpg

post-10955-0-12980700-1304768463_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze co to an pewno nie tak goło na ścianach. Jakieś obrazy, zasłony, półki z książkami (makulatura jest świetna jeśli idzie o akustykę ;) )

Kolejna rzecz - kolumny na pewno nie na podłodze. W rogach coś powinno stać. Zasłony przy oknie - grube, na podłodze dywan. Kwiaty ok, ale wieksze. Postaraj sie tez aby wszystko to bylo mozliwie symetryczne wzgledem kolumn.

Co do klinkieru - pewien zakres czestotliwosic odbija, pewien rozprosza (jak kazdy material). IMHO w malej ilosci moga byc, ale na wszsytkei sciany to przesada - materialy do adaptacji wnetrz powinny dzialac na rozne czestotliwosci.

El sueño de la razón produce monstruos.

To ma być taras czy izolatka w więzieniu?

Z czego są zbudowane ściany?

Na jakim poziomie ma być izolacyjność akustyczna pomieszczenia od innych pokojów?

Co tam ma grać? (jaki sprzęt i jaka muzyka)

Na adaptację chcesz wydać 5-10, 10-15 czy 15-20 tyś zł?

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

L3VY nie patrz proszę na ściany czy cokolwiek innego na tym modelu 3d, to po prostu jakieś tam tekstury przykładowe. Chciałem tylko zwizualizować jak mniej więcej wszystko w pokoju będzie rozstawione. Ściany są z pustaka, a zewnętrzne tam gdzie okna cegła i pustak. Na adaptację chciałbym wydać możliwie jak najmniej ale wiadomo, że bata z... Tak więc interesują mnie dobre i zarazem akceptowalne cenowo rozwiązania. Oczywiście takie rzeczy jak zasłony na oknach i wykładzina dywanowa na podłodze będą. Kolumny są na podstawkach z kolcami. W programie były tylko takie kolumny więc wstawiłem je prowizorycznie. Sprzęt grający jak w "o mnie", muzyka każda z naciskiem na rock progresywny. Kiedyś miałem w pokoju na ścianach boazerię i całkowicie zjadła mi bas, nie chciałbym znowu uzyskać podobnego efektu. Izolacyjność akustyczna od innych pomieszczeń nie musi być bardzo wysoka. W tej chwili jest słaba, muzyka gra w całym domu, a ja lubię słuchać głośno.

Dalej nic mi nie mówi "jak najmniej".

Można zrobić:

Pomiar + pułapki basowe + około 10mkw pochłaniaczy strojonych na wyrównanie charakterystyki cz. i czasu pogłosu + dyfuzory w celu kreowania szerokiej i precyzyjnej sceny. (najdrożej i najlepiej)

lub

kupić pochłaniacze szerokopasmowe z opcją regulacji pochłaniania np. AVCON (średnio)

lub

kupić gąbki (tanio i lipnie, ale byś miał poczucie że coś zrobiłeś).

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.