Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha S550 oficjalnie...

jck

Rekomendowane odpowiedzi

Overview of the technical data and equipment characteristics:

Film Mode

Video DAC: 108MHz/12Bit

CD Upsampling

DivX

Kodak Picture CD

Dolby Digital

DTS Digital Surround

192 kHz/24-Bit-D/A-Convertor

Progressive Scan

SCART Terminal: with RGB

Output: 1xStereo, 1xSCART, 1xS-Video, 1x Composite, 1xComponent, 1xopt. Digital, 1xcoax. Digital

CD-R Playback

CD-RW Playback

DVD+R/RW compatible

DVD-R/RW compatible

JPEG Playback Capability

MP3 Playback Capability

VCD compatible

SVCD compatible

CD-Text

On-Screen Display

Frequency Response: 2Hz -44kHz

Signal-to-Noise Ratio: 105dB

Harmonic Distortion + Noise: 0,003%

Dynamic Range: 100dB

Power Consumption: 14W

Standby Power Consumption: less than 1W

Remote Control Unit

Available Color: black, titan, silver

Accessories:

Dimensions (W x H x D): 435x51x310mm

Weight: 2,6kg

Sales start: June 2004

[obrazekLUKASZ-120281_1.jpg] [obrazekLUKASZ-120281_2.jpg] [obrazekLUKASZ-120281_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2432-100005168 1170256376_thumb.jpg

post-2432-100005169 1170256375_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/8255-yamaha-s550-oficjalnie/

Troche minimalistyczny na tym panelu, wyswietlacz zreszta tez odchudzony. Ciekawe na czym jeszcze w srodku przyoszczedzili. Ktos wie czy Divx-y z napisami czyta ?

Zna w ogole ktos jakis normalny odtwarzacz DivX stacjonarny czytajacy napisy, przy ktorym nie trzeba sie tak nawojowac jak np z Kiss-em. Chyba, ze cos sie w tej materii zmienilo.

Nie wymagajcie zbyt wiele od tak taniego sprzętu. Samsung w podobnym tanim odtwarzaczu zrezygnował nawet z wyswietlacza, zostawiając tylko napisy na ekranie. Yamaha składa niezłe DVD czytające DVDAudio na bebechach Panasonika, ale to trochę drożej niestety.

Pozdrawiam

Przede wszystkim zwrocmy uwage, ze po Philipsie to druga markowa firma z branzy wchodzaca w DivX. Czuje bliski przelom i wysyp modeli. Popyt rodzi podaz.

To ze skladaja produkty obce pod swoim logo nie jest grzechem. Oby tylko teraz oryginal byl udany!

praktycznie to samo co 540, jedynie podkrecone taktowanie procka (dla divx) no i divx ale czy potrzebne uwazam ze nie divx to format stworzony tylko i wylacznie o komputerach i nie potrzebnie wchodzi w rynek ale niestety bebechy sa philipsa i jesli on dal to juz tak musi zostac, co do wygladu to osobiscie wole bardziej wieksze i kanciaste klocki w stylu retro dlatego 540 bardziej mi sie podoba.:))

jck no raczej z parametrów technicznych wynika że jest 550 lepsze nie tylko w divx ale tagże ma lepsze przetwornki obrazu jak i dzwięku,wiec obraz powiniem byc lepszej jakosci od 540 tak samo i dzwiek,a co do bebechów to skąt jck wiesz że ma philipsa jak dopiero co na stronce sie dvd pojawiło,już zaglądałeś do środka:D POZDRO

przetworniki obrazu chodzi ci o Video DAC to jedynie zostalo taktowanie zegara zwiekszone, co do przetwornikow dzwieku to napisz cos wiecej bo mi sie wydaje ze sa te same:) jak i rowniez o parametrach bo dla mnie sa identyczne, napewno bebechy sa philipsa bo tylko philips z markowych firm daje divx.

dvd s 550 -192 kHz/24-Bit-D/A-Convertor -dvd s 540-96 khz/24,czyżby to samo:) a co do przetwornika wideo to własnie o taktowanie chodzi,bo jak wieksze to obraz z rekuły jest lepszy:) raczej o firme scalaka mi nie chodziło bo nie wiem co w nim siedzi jak na razie:) POZDRO

Witam.

Moim zdaniem należy zwrócić uwagę na DVD S 1500 bo to już o wiele poważniejsza slim-maszynka a niżeli S550. Sądząc po cenach będzie poniżej 2tys, ale za to jest SACD (nie wiem tylko czy MC) oraz DVD AUDIO, pocłacane wtyki, mozliwość wymiany kabla zasilającego i wysokie parametry obrazu i dźwięku. I nawet jeśli pochodzą od Philipsa to cieszmy się bo wygląda to na 963 SA w wersji slim z napisem Y + DVD AUDIO oraz jpg i inne takie:). Trzeba tylko zaczekać do czerwca i pojawią się pierwsze testy. Aluminiowy panel w slimie ładniejszy z pewnością od plastików z 540-tek.

Pozdr,

[obrazekLUKASZ-120888_1.jpg] [obrazekLUKASZ-120888_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1365-100005137 1170256427_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DVI można sobie darować, natomiast jeśli cena będzie porównywalna z Pioneerem, biorąc pod uwagę że wygląd ma extra, no i jeśli bebechy będą Pioneera to można pomyśleć. Natomiast chyba 540-kę można sobie darować, sporo złego padło na forum na temat tego modelu. No i najważniejsze- w końcu DVDAudio SACD- to coś konkretnego a nie jakieś Divx-y.

Widać że kolega hayest nie posiada cyfrowego wyświetlacza (plasmy bądź projektora) gdyż inaczej nie mówiłby, iż DVI jest nieistotne. Jedynie poprzez DVI bądź HDMi możemy przesłać sygnał cyfrowy z płyty bez jej degradacji do "wyświetlacza". I trudno to sobie "darować" no chyba "że wygląd ma extra"

PS ciekawe ile posiadacz płyt "DVDAudio SACD".

Rzeczywiście tu Y. pożałował nam dobrodziejstwa cyfrowego obrazu, a przecież ten odtwarzacz jest na 2004/05 a to już do czegoś zobowiązuje. Ja osobiście również nie mam wejścia DVI (chociaż w lodówce od tyłu coś takiego widziałem:) ale uważam że powinni już w standarcie "je" instalować. Miejmy chociaż nadzieję że RGB działało będzie całkowicie bez zarzutu. Swoją drogą odtwarzacz ten nie różni się już tak bardzo o bardzo drogiego modelu 2300 i domyślać się warto że tamten znacznie potanieje. Swoją drogą to jakoś nie dostrzegłem jeszcze obiecanej w mediach obnizki cen na sprzęt rtv, a szkoda! Unia unią, a w Polsce jak kto chce:) Pozdr i zyczę wszystkim przyszłym posiadaczom S1500 aby był to bardzo dobry sprzęt, współpracujący może z nową linią ampów od Y, które nota-bene miały się w maju pokazać a tu cisza...

Borowy- płyt DVDAudio i SACD mam faktycznie tylko kilkanascie, ale MAM ! Natomiast DVI to sporo pieniędzy, więc jesli kogoś stać na taki monitor to i tak kupi lepszy odtwarzacz. Zresztą ludzie których nie interesuje dźwięk mają do wyboru Samsunga z DVI. To właśnie dla videofilów odtwarzacz, ja wolę dobry dźwięk, a solidne RGB zapewnia i tak super obraz.

I znowu się nie zgodzę. Tylko polityka antypiracka tzn. zakaz wyprowadzania cyfrowego obrazu z urządzeń AV tłumaczy brak takiego wyjścia. Nie jest prawdą, iż tylko drogie urządzenia takowe mają i mieć powinny. Jest to najtańsza rzecz na świecie wyprowadzić sygnał cyfrowy bez żadnych konwerterów i przetworników CA oraz strasznie drogich układów progresive scan. To tak jak z wyprowadzeniem cyfrowego sygnału audio z DVD. Jeżeli masz porządny amplituner to nie interesuje cię dźwięk dekodowany przez DVD tylko puszczasz go dobrym kablem cyfrowym do amplitunera i na miejscu jest konwertowany na analog aby w takiej formie dojśc do głośników (To dotyczy "w przyszłości" również DVD Audio i SACD). W kinie cyfrowym mogła by zaś zaistnieć sprawa idealna tj. sygnał cyfrowy z płyty mógłby się znaleźć na ekranie projektora lub plazmy cyfrowo bez żadnej konwersji, gdyż taka jest niepotrzebna. Na ekranie to również cyfrowy piksel. Co do samsunga oglądałem - obraz jest rewelacyjny ale za to wygląd samsunga to beznadzieja gorzej niż sprzęt z targowiska.

Większość z tego o czym piszasz to sprawy oczywiste. Trochę mnie zaskoczyłeś tym zabezpieczaniem obrazu cyfrowego przed kopiowaniem, gdyż każde dziecko na świecie od kilku lat kopiuje płyty DVD bez najmniejszego problemu w jakości 1:1 więc w czym problem ? Natomiast co do wyjść cyfrowych to kilka osób na tym forum wypowiadało się podobnie (również jestem za tym) natomiast zwolennicy starych płyt CD bawią się ciągle w przetwarzanie sygnału w tą i z powrotem po kilka razy, chociaż zwykle są niby za krótką drogą sygnału. Chyba po prostu takie czasy- rozdroża, konieczne wybory, opowiadanie się za pewnymi opcjami itd.

Pozdrawiam

Czy to nie jest przypadkiem nasza yamaha ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sorry nie ten link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>kozlo.4

widze ze masz problem z porownywaniem albo zle kojarzysz, zacznijmy od tego ze philips ma duzo gorsze osiagi poza tym uklady audio sa philipsa a yamaha daje swoje, co do obrazu to roznica jest znaczaca 54Mhz/12bit na rzecz philipsa 108Mhz/12bit na rzecz Yamaszki!!!

Nie mowie ze to jest identyczne DVD tylko ze sa dosyc podobne!

Mozliwe ze jest to okrojona 550 wiadomo przeciez ze Y korzysta z uslug innych firm.

Pozwolisz ze przytocze twoje odpowiedzi:

``jedynie podkrecone taktowanie procka (dla divx) no i divx ale czy potrzebne uwazam ze nie divx to format stworzony tylko i wylacznie o komputerach i nie potrzebnie wchodzi w rynek ale niestety bebechy sa philipsa i jesli on dal to juz tak musi zostac``

``przetworniki obrazu chodzi ci o Video DAC to jedynie zostalo taktowanie zegara zwiekszone, co do przetwornikow dzwieku to napisz cos wiecej bo mi sie wydaje ze sa te same:) jak i rowniez o parametrach bo dla mnie sa identyczne, napewno bebechy sa philipsa bo tylko philips z markowych firm daje divx.``

``a co do video dac czyli mozna by inaczej powiedziec procka to zostalo zwiekszone taktowanie ze wzgledu na divx i polemizowalbym tutaj czy obraz bedzie lepszy przeciez to ciagle 12 bit, moze sie myle?;)``

A teraz nagla zmiana zdania:

``...zacznijmy od tego ze philips ma duzo gorsze osiagi poza tym uklady audio sa philipsa a yamaha daje swoje, co do obrazu to roznica jest znaczaca 54Mhz/12bit na rzecz philipsa 108Mhz/12bit na rzecz Yamaszki!!!``

Wiec problemow szukaj u siebie a nie u mnie:)

Pozdrawiam

>kozlo

"Mozliwe ze jest to okrojona 550 wiadomo przeciez ze Y korzysta z uslug innych firm" - nie odkryles ameryki ale nie zapominaj ze jest to powszechy proceder wielu firm na rynku!

ok w porzadku ale bez przesady to ze jest to philips przepakowany nie znaczy wcale ze musi to byc 727, druga sprawa mowiac o bebechac mialem na mysli naped philipsa bo uklady audio yamaha niestety daje juz swoje:)) za co dla niej duzy +

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.