Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzenie, awaria wzmacniacza - proszę o szybką podpowiedź

audiola

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem wzmacniacz, przyjechał kurierem. Z zewnątrz wszystko ok. Po włączeniu zapala się dioda power, ale nie gra, nie grzeje się.

W środku zauważyłem pęknięty lewy górny róg płytki tak jak na fotkach. I teraz pytanie-czy to wina przerwanych ścieżek na tej płytce, czy może być jeszcze coś dodatkowo ?

Już zeskrobałem lakier i teraz się zastanawiam czy połączenie tych ścieżek załatwi sprawę ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16419-0-49729000-1305201296_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem wzmacniacz, przyjechał kurierem. Z zewnątrz wszystko ok. Po włączeniu zapala się dioda power, ale nie gra, nie grzeje się.

W środku zauważyłem pęknięty lewy górny róg płytki tak jak na fotkach. I teraz pytanie-czy to wina przerwanych ścieżek na tej płytce, czy może być jeszcze coś dodatkowo ?

Już zeskrobałem lakier i teraz się zastanawiam czy połączenie tych ścieżek załatwi sprawę ?

Napisz do wróżki albo jasnowidza. Może odpowiedzą.

Ze zdjęcia to jedynie widać nadłamany fragment PCB i ślady po naprawach.

Taki "bubel" najlepiej zwrócić sprzedawcy.

Nie ma co panikować na zapas, niech zgadnę pewnie kupiłeś wzmacniacz ze słynnego portalu aukcyjnego?.

Co do za firma, model wzmacniacza.

Z tego co widzę pewnie pcb jest połamane w miejscu gdzie znajduję się potencjometr, wklej jeszcze inne zdjęcia środka nie tylko ten kawałek to coś się pomyśli.

Swoją drogą jak wzmacniacz miał być sprawny to tak powinno być, próbuj zwrócić kupiony wzmacniacz sprzedającemu, albo żądaj od niego pokrycia kosztów naprawy.

Allegro, osoba prywatna.

Technics su-v8

Nie wiem, czy bawić się w połączenie tych ścieżek i wzmak zacznie grać, czy te ścieżki nie mają nic wspólnego z tym, że on nie gra ani na słuchawkach, ani na kolumnach.

Ukryta Zawartość

post-16419-0-66038800-1305204474_thumb.jpg

post-16419-0-54138200-1305204482_thumb.jpg

post-16419-0-08694900-1305204490_thumb.jpg

post-16419-0-45905100-1305204507_thumb.jpg

post-16419-0-86740800-1305204514_thumb.jpg

post-16419-0-87058900-1305204523_thumb.jpg

post-16419-0-00523900-1305204533_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisz do wróżki albo jasnowidza. Może odpowiedzą.

Ze zdjęcia to jedynie widać nadłamany fragment PCB i ślady po naprawach.

Taki "bubel" najlepiej zwrócić sprzedawcy.

no jak, przeciez tu sa magicy, co po zdjeciach mowia czy dana rzecz gra czy nie :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Zwrócić do sprzedającego.

Rzeczywiście potrzeba tu wróżki żeby powiedzieć czemu nie gra.

Jeśli przyszedł i nie działał to moim zdaniem nie powinieneś grzebać tylko od razu załatwiać sprawę zwrotu do sprzedającego i następnie odbioru pieniędzy - niestety ta kolejność.

Sam fakt iż rozkręcałeś i coś tak kombinowałeś ustawia Cię na straconej pozycji - oby sprzedający tego nie czytał ;P

Żądać kosztów naprawy, jak ktoś tu poradził - niezbyt mądrze, nie masz podstaw. Bo najpierw kontaktujesz się ze sprzedającym, jeśli się nie dogadacie zwrot sprzętu a następnie zwrot pieniędzy. Albo dopiero podkreślam dopiero po uzgodnieniach jakiś upust, czy inna opcja.

Niestety Allegro jest jedynym portalem na świecie ( jeśli się mylę proszę mnie poprawić) gdzie można mieć 500 kont - na całym cywilizowanym świecie 1 osoba 1 konto - co się przekłada na mniej kantów. Ale Bosze broń nie sugeruję tutaj żadnego oszustwa, wiem iż poczta czy kurier potrafią zniszczyć wszystko. I sprzęt mógł wyjechać sprawny - ale za to odpowiada sprzedający....

P.S. O oszustów jest masa po stronie sprzedających jak i kupujących.

Sam fakt iż rozkręcałeś i coś tak kombinowałeś ustawia Cię na straconej pozycji - oby sprzedający tego nie czytał ;P

P.S. O oszustów jest masa po stronie sprzedających jak i kupujących.

Jeśli cokolwiek grzebał, to zatajenie tego w razie zwrotu przed sprzedawcą jest oszustwem. Sprzedawca w obecnej sytuacji ma prawo odmówić przyjęcia.

Możliwe że sprzęt kupił jako uszkodzony, skoro się wziął za grzebanie.

Jezeli paczka byla OK, to musial byc taki juz przy pakowaniu, moze nawet gral, a wstrzasy transportu spowodowaly zanik dzwieku. Jezeli kupiles go jako sprawny to skontaktuj sie ze sprzedajacym i napisz ze nie gra i co on na to. Moze zgodzi sie na upust, aby oszczedzic sobie klopotow i dostania "negatywa" bo w sumie tylko tak mozesz go ukarac. Jak go tanio kupiles to moze i oplaca sie go naprawic,

Oznajmiam wszem i wobec że sam to zlutowałem i gra :))

Wzmacniacz się załącza - cyknięcie charakterystyczne (tego nie było) i wszystko gra :)

No to git :)

Zanim zacznie grać, trzeba go wyszczotkować, pełno kurzu i wstrząsy powodują pojawienie się zimnych lutów, lub wręcz ich pęknięcia. Styki do czyszczenia, pewnie nie grał z parę ładnych lat. Tylko w Polsce... Swoją drogą, widziałeś zdjęcia przed zakupem? Ja bym takiego syfu nie kupił..., a mam same stare klocuszki.... Powodzenia w czyszczeniu, dokumentnie musisz go rozebrać, całkowicie i wszystko poczyścić - jak można doprowadzić sprzęt do takiego stanu....

Tak ma wyglądać jak na zdjęciu:

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>Shrek777

Ale mój był czysty! :) Poza tym uszkodzenie było z mojej winy, grunt, że się nie poddałem, ehh... to były czasy :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Może nie tak od razu go całego rozebrać - magnetofon to rozumiem :-)), czasem lepiej nie ruszać - Koledze proponuję pędzelek spryskany jakimś preparacikiem i choć kurz zebrać nieco :-)Przelutowałbym także luty w miejscach na płytce gdzie przegrzane.

Swoja drogą miał Kolega duże szczęście - przez taką przerwę w obwodzie we wzmacniaczu mogło nieźle pójść po elementach..A tu gra :-)

A więc tak jak podejrzewałem że może to być wina tylko tej płytki :,) gdyż była ułamana w miejscu gdzie jest potencjometr który pewnie jest od prądu spoczynkowego, a bez tej regulacji stopień końcowy nie ma prawa działać, do tego ten wzmacniacz posiada odpowiednie zabezpieczenia które wykryły że jest coś nie tak w stopniu końcowym i nie pozwolił na załączenie przekaźnika dlatego nie było charakterystycznego pyknięcia.

Druga sprawa nie miałeś również dźwięku na słuchawkach gdyż dźwięk leci ze stopnia końcowego który ci nie działał, gdybyś miał Diore to tam byś miał dźwięk na słuchawkach nawet jak jest uszkodzony stopień końcowy a to dla tego że tam dźwięk na słuchawki leci z przedwzmacniacza :).

Przedmuchać sprężonym powietrzem, usunąć jak najwięcej kurzu - popsikać tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i gotowe :)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.