Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość dzwieku płyt cd a blu-ray lub DVD?

daro896

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jakiś czas temu pożyczyłem od kolegi płytę cd z testami audio. Płyta zawiera dźwięki z nad jeziora,pociągu,samolotu itp. Jakość oszałamiająca zacząłem poszukiwać tak samo nagranych filmów na blu-ray lub dvd. Zastanawiam sie dlaczego żaden film nie jest tak doskonale nagrany?? Czy może to być wina

1. Koszta nagrania tak dobrej jakościowo płyty?

2. Brak dbałości o film?

3. Lepsza jakość dźwięku płyt cd ?

4. Warunki nagrania plan filmowy, a studio ???

Może ktoś ma jakaś wiedzę na ten temat i zaspokoi moje nie zakłopotanie. Pozdrawiam

Zastanawiam sie dlaczego żaden film nie jest tak doskonale nagrany??

Bo nikt tego nie potrzebuje. Ścieżka dźwiękowa pełni rolę służebną w stosunku do obrazu.

Druga sprawa to kompresja ... W przypadku BR a tym bardziej DVD nie jest bezstratna.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Bo nikt tego nie potrzebuje. Ścieżka dźwiękowa pełni rolę służebną w stosunku do obrazu.

Druga sprawa to kompresja ... W przypadku BR a tym bardziej DVD nie jest bezstratna.

Nie w pełni można się z tym zgodzić. Na DVD faktycznie, w grę może wchodzić tylko stratny Dolby Digital, albo również stratny (wprawdzie nieco mniej, ale jednak) DTS. Na BR może być (i zazwyczaj jest) bezstratny DTS-HD MA, lub (również bezstratny) Dolby True HD. Czyli jakość dźwięku powinna być identyczna jak na CD. Zważywszy na fakt że na CD zapis jest 16 bit / 44.1 kHz, a na BD może być 24 bit / 192 kHz - dźwięk z BD powinien być nawet lepszy.

Nie w pełni można się z tym zgodzić. Na DVD faktycznie, w grę może wchodzić tylko stratny Dolby Digital, albo również stratny (wprawdzie nieco mniej, ale jednak) DTS. Na BR może być (i zazwyczaj jest) bezstratny DTS-HD MA, lub (również bezstratny) Dolby True HD. Czyli jakość dźwięku powinna być identyczna jak na CD. Zważywszy na fakt że na CD zapis jest 16 bit / 44.1 kHz, a na BD może być 24 bit / 192 kHz - dźwięk z BD powinien być nawet lepszy.

Fakt ... nowe formaty są bezstratne.

Jeśli chodzi o kino to ja jeszcze jestem na etapie DVD ;-) Choć player BR posiadam ... ale odpowiedniego ampli już nie :-(

Na szczęście mój faworyt do zakupu - Pioneer LX-83 - staniał ostatnio znacząco ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jeśli Twoj BD ma wielokanałowe wyjście analog a amplituner takież wejście - to nic straconego. Podłącz w taki sposób, jako rozwiązanie zastępcze, tymczasowe, do chwili zakupu LX-83, co życzę aby się dokonało jaknajprędzej :)

Choć nie brak również takich, którzy powiadają, że w ten sposób należy zawsze podłączać. Ja mam u siebie na dwa sposoby: via HDMI i via mch analog. Kilka razy bawiłem się próbując wychwycić różnicę w jakości dźwięku. Bezskutecznie. Wyjaśnień może być kilka:

* nie mam "złotego ucha";

* różnice są, ale do wychwycenia tylko na sprzęcie Top-Hi-End;

* różnic nie ma, gdyż elementy toru audio w moim sprzęcie (BD i amplitunerze) są tej samej, wysokiej klasy.

Jeśli Twoj BD ma wielokanałowe wyjście analog a amplituner takież wejście - to nic straconego. Podłącz w taki sposób, jako rozwiązanie zastępcze, tymczasowe, do chwili zakupu LX-83, co życzę aby się dokonało jaknajprędzej :)

Choć nie brak również takich, którzy powiadają, że w ten sposób należy zawsze podłączać. Ja mam u siebie na dwa sposoby: via HDMI i via mch analog. Kilka razy bawiłem się próbując wychwycić różnicę w jakości dźwięku. Bezskutecznie. Wyjaśnień może być kilka:

* nie mam "złotego ucha";

* różnice są, ale do wychwycenia tylko na sprzęcie Top-Hi-End;

* różnic nie ma, gdyż elementy toru audio w moim sprzęcie (BD i amplitunerze) są tej samej, wysokiej klasy.

Miałem dwa blu ray panasa 30 i samsunga 1400 różnice znaczne miedzy analogiem a hdmi na alalogu bass był zdecydowanie lepiej kontrolowany,kolumny były lekko tak jak by przykryte kocem co nawet było przyjemne gdyż ciężko było mówić o przesterowaniach. Sam mam dylemat czy by nie zainwestować w lepsze blu ray gdyż analog bardziej przypada mi do gustu:) jaki masz blu ray??

Miałem dwa blu ray panasa 30 i samsunga 1400 różnice znaczne miedzy analogiem a hdmi na alalogu bass był zdecydowanie lepiej kontrolowany,kolumny były lekko tak jak by przykryte kocem co nawet było przyjemne gdyż ciężko było mówić o przesterowaniach. Sam mam dylemat czy by nie zainwestować w lepsze blu ray gdyż analog bardziej przypada mi do gustu:) jaki masz blu ray??

Przeważnie amplituner ma lepsze dekodery oraz D/A, wtedy po HDMI brzmi lepiej. Ale czasem zdarza się sytuacja odwrotna i w takim przypadku mch analog da lepszy dźwięk. U mnie i tu i tu jest ta sama klasa.

Mam Cambridge Audio z serii Azur: Blu-Ray 650BD i amplituner 650R.

gorsza jakość DD niż DTS>>DD-HD czy CD wg mnie wynika bardziej z obróbki niż z tego że jest nagrane kodekiem stratnym

Mówiąc o obróbce masz na myśli realizację nagrania? Jeżeli nagrań dokonano z należytą starannością - wówczas fakt kodeku stratnego ma swój (negatywny) wpływ na dźwięk w porównaniu z tym samym, ale potraktowanym kodekiem bezstratnym.

tak, wg mnie przy realizacji ścieżek DD, DTS, DD-HD używana jest inna korekcja dla każdej ze ścieżek dźwiękowych, niektóre częstotliwości są bardziej podbijane co powoduje że dźwięk jest bardziej spektakularny. (na forum był nawet jakiś czas temu temat w którym użytkownik skarżył się że dźwięk jest przesterowany w ścieżce HD)

Kodek stratny ma z pewnością negatywny wpływ, ale nie tak bardzo jak by się wydawało.

Proste porównanie

Dlaczego nie ma tak dużych różnic przy domowym przerabianiu CD na mp3...a nawet jest problem z odróżnieniem co aktualnie gra jeżeli włączymy obydwa źródła jednocześnie.

Przy DD, DTS, DD-HD różnice są zbyt duże aby to się wywodziło tylko z jakości kodeka, którym jest kompresowane

123... test

@ Slayer

Masz rację. To bardzo ważny aspekt sprawy: brak profesjonalizmu czy nawet zwykle niechlujstwo realizatorów nagrań. Te sprawy są niezależne od kodeków.

Nie demonizuję kodeków stratnych. Sam słucham z przyjemnością muzyki 5.1 z satelitów. A przecież to z definicji jest Dolby Digital, bo nic innego być nie może.

Witam

Do amplitunera Denon AVR2805 chcę dokupić jakiś bluray z dobrymi wyjściami analogowymi np.Philips 7500.

Jakie kabelki RCA najlepiej kupić do 50zł ZA sztukę.

To nie jest dobre wyjście analogowe

To nie jest dobre wyjście analogowe

Ale...,i nie jest złe. Mam Philipsa 7500 MkII podłączonego analogowo do starszego ampli Onkyo i nie mam żadnych zastrzeżeń.Dźwięk z wyjścia stereo jest lepszy(przestrzeń,stereofonia) niż z typowego CD Sony CDP-195. Oczywiście,że można lepiej...,ale i drożej:-)

Ale...,i nie jest złe. Mam Philipsa 7500 MkII podłączonego analogowo do starszego ampli Onkyo i nie mam żadnych zastrzeżeń.Dźwięk z wyjścia stereo jest lepszy(przestrzeń,stereofonia) niż z typowego CD Sony CDP-195. Oczywiście,że można lepiej...,ale i drożej:-)

pokaż mi gorsze wyjścia analogowe w blu-ray??? To jest norma żadne dobre podstawa!!!

pokaż mi gorsze wyjścia analogowe w blu-ray??? To jest norma żadne dobre podstawa!!!

Może mi ktoś wytłumaczy, co napisał kolega "daro896",bo ja nic nie rozumiem. Bo,jeżeli twierdzi,że gorszych wyjść analogowych niż w Philipsie nie ma,to albo nie słyszał tego blu ray'a ,albo nie ma pojęcia o tym co pisze.

Może mi ktoś wytłumaczy, co napisał kolega "daro896",bo ja nic nie rozumiem. Bo,jeżeli twierdzi,że gorszych wyjść analogowych niż w Philipsie nie ma,to albo nie słyszał tego blu ray'a ,albo nie ma pojęcia o tym co pisze.

nie rozumiesz ze to podstawowe wyście analogowe. Co drugi Player ma takie to jest tani blu ray sa jeszcze tańsze ale tam nie ma analogu 5.1. Wiec skoro to jeden z najtańszych blu ray z analogiem 5.1 to jak można powiedzieć ze jest dobry skoro to podstawowa półka??

Tu Philips BDP-7500Mk2 jest chwalony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie rozumiesz ze to podstawowe wyście analogowe. Co drugi Player ma takie to jest tani blu ray sa jeszcze tańsze ale tam nie ma analogu 5.1. Wiec skoro to jeden z najtańszych blu ray z analogiem 5.1 to jak można powiedzieć ze jest dobry skoro to podstawowa półka??

W ofercie Philipsa,jest to akurat drugi odtwarzacz od góry,także wcale nie musi być najgorszy.

Czy kolega "daro896" oglądał film "Rejs"? Tam,też pracownik socjalny nie słyszał piosenki,a miał na jej temat najwięcej do powiedzenia:-) No comments.

W ofercie Philipsa,jest to akurat drugi odtwarzacz od góry,także wcale nie musi być najgorszy.

Czy kolega "daro896" oglądał film "Rejs"? Tam,też pracownik socjalny nie słyszał piosenki,a miał na jej temat najwięcej do powiedzenia:-) No comments.

Skoro nie mam racji podaj kilka gorszych modeli z analogiem wielokanałowym?? jak się siedzi w kd sporo czasu wie się ze niektórych rzeczy nie trzeba słuchać np. 20 modeli sprzętu z tej samej półki cenowej wiadomo ze graja podobnie. Rożnicę znajdujemy nie wielkie. Skoro słyszałem w akcji dwa blu-ray z tej półki cenowej to mi wystarczy żeby widzieć jak gra reszta.

Skoro słyszałem w akcji dwa blu-ray z tej półki cenowej to mi wystarczy żeby widzieć jak gra reszta.

Proponuję nie uogólniajmy, gdyż można się srodze pomylić.

Oppo do drogich nie należą, a mają rewelacyjny tor audio. Wielokanałowe wyjście analog również.

Proponuję nie uogólniajmy, gdyż można się srodze pomylić.

Oppo do drogich nie należą, a mają rewelacyjny tor audio. Wielokanałowe wyjście analog również.

faktycznie drogi nie był na polskim rynku prawie 3tys kosztował jak dobrze pamiętam. Zawsze zdążają sie wyjątki ale wystarczy spojrzeć na wnętrze(foto) oppo czy philipsa i po sprawie. Wiemy ze oppo ma sekcje analogowa bardzo dobra mimo niskiej ceny. A w philipsie nie ma nic:( Wiec mam prawo uogólnić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.