Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do pokoju 20m2

fitrus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem na etapie kupowania kina domowego do pokoju 20m2. Kolumny to Monitor Audio Radius HD, a amplituner Yamaha RX-V767 lub 1067. Moje pytanie dotyczy suba - jaki kupić, przy sluchaniu muzyki 50% i ogladaniu filmów 50%. Fronty beda raczej małe dlatego sub musi je dosc intensywnie wspomagac.

Czy w takim pokoju 8" całkowicie wystarczy, czy do kina powinno być 10"? Obudowa zamknieta czy br? Na oku mam Rel'a T5, Velodyne CHT-8Q albo MA Radius R360

https://www.audiostereo.pl/topic/82902-subwoofer-do-pokoju-20m2/

8" starczy w kinie domowym w 20m2 , u mnie bardzo dobrze spisuje się Dali AW-8 w pokoju 30m2 , w stereo nie używam , mam dobre kolumny :-) , ale różnicę w zakupie takiego Velodyne przeznaczył bym więcej na lepsze/większe fronty a mniej na suba

co jak co obydwu nie słuchałem ale Velodyne mi bardziej przypadł bo :

-większa masa

-większa moc

-niższe pasmo przenoszenia

-wg mnie ładniejszy

może jednak zmień fronty na mocniejsze/większe/lub duże monitory a suba używaj tylko do kina i tutaj wystarczy sporo tańszy

Niestety pokoj nie jest tylko do kina, wiec głośniki muszą być małe i białe :) stąd wybór MA Radius. Cena za suba... ma byc adekwatna do calosci (ok 2000zl) - mysle, ze tu najwęższym gardłem będzie amplituner Yamahy - ale z niego nie chce rezygnować ze względu na dwa wyjścia HDMI i możliwość przepuszczania sygnalu bez włączania urządzenia.

Tylko czy 8" to naprawde max do pokoju 20m2??? Czy wiecej w kinie to bedzie przesada ???

Niestety pokoj nie jest tylko do kina, wiec głośniki muszą być małe i białe :) stąd wybór MA Radius. Cena za suba... ma byc adekwatna do calosci (ok 2000zl) - mysle, ze tu najwęższym gardłem będzie amplituner Yamahy - ale z niego nie chce rezygnować ze względu na dwa wyjścia HDMI i możliwość przepuszczania sygnalu bez włączania urządzenia.

Tylko czy 8" to naprawde max do pokoju 20m2??? Czy wiecej w kinie to bedzie przesada ???

Witam ja mam 10 calowy sub i nie widze zadnej przesady a mysle ze moglbybyc i wiekszy i tez mam 22 m malo tego moi znajomi maja wieksze suby tez w tych okolicach metrazowych i jak jetsem u nich to tez jakiejs przesady nie slysze :-) Pozdrawiam

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Witam ja mam 10 calowy sub i nie widze zadnej przesady a mysle ze moglbybyc i wiekszy i tez mam 22 m malo tego moi znajomi maja wieksze suby tez w tych okolicach metrazowych i jak jetsem u nich to tez jakiejs przesady nie slysze :-) Pozdrawiam

Lolek

same cale niewiele dadzą jak będą marnej jakości

jakiego masz suba i twoi znajomi ?

Dali AW-8 spokojnie daje radę w kinie ,ale do muzuki po pierwsze nie używam , po drugie może jest i za mały

Ja uzywam rel t5 w 18 m i jest spory zapas mocy. Jezeli chcesz miec jeszcze wiekszy zapas mocy bierz rel r205 uzywke i bedziesz bardzooo zadowolony;-)

Wg mnie Rel robi lepsze suby niz velodyne. Mowie o klasie budzetowej 2-3 tys zl.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Ja uzywam rel t5 w 18 m i jest spory zapas mocy. Jezeli chcesz miec jeszcze wiekszy zapas mocy bierz rel r205 uzywke i bedziesz bardzooo zadowolony;-)

Wg mnie Rel robi lepsze suby niz velodyne. Mowie o klasie budzetowej 2-3 tys zl.

wpisałem w google tego Rel t5 i wychodzi na to że miałeś ich kilka i sprzedawałeś na forum za ok 1.500zł

pewnie i jest to dobry sprzęt , nie wiem , nie słuchałem , ale podobnie jak i w amplitunerach ja mam inny przedział co do "budżetowej" klasy 2-3tyś. i dla mnie budżetowa to 1kzł

sam też mam małego ( 8" ) suba , ale w sporo większej obudowie lecz z BR ( Dali AW-8 w sklepie za 1.299zł , ja kupiłem 720 - też nowy z rozkompletowanego zestawu i wg mnie to bardzo dobra cena była jak )

może i jakość ma mega wysoką , ale jest dość drogi jak na 20-to cm sub

Gra naprawde bdb. Sam sobie jeden zostawilem. Do tego jest bardzo maly. Do stereo idealny zwlaszcza ze jest closed . Napisalem budzetowe poniewaz sa velodyne z serii DD za kilkanascie tys zl wiec te dwa tysiaki przy tych mocarzach to malutko;-)

W takim razie szukaj uzywki rel r205. Widzialem po ok 1200-1400zl a jakoscia bija wszystkie w tej cenie. T5 tez juz potanial i idzie za ok 1600zl nowke wyrwac. Poszukaj;-)

Jeszcze jedna rzecz im wiekszy sub nie znaczy ze bedzie gral lepiej... Budzet masz ok 2 tys wiec mozesz kupic dobry sub za te pieniazki i nie sugeruj sie wielkoscia przy zakupie...:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

ja już mam suba , może kiedyś jak będę zmieniał coś w sprzęcie lub budował drugie kino zakupię nowego też mocniejszego ( ale na swojego nie narzekam )

co do wielkości to z zamkniętą obudową łatwiej zrobić mniejszego

ja już mam suba , może kiedyś jak będę zmieniał coś w sprzęcie lub budował drugie kino zakupię nowego też mocniejszego ( ale na swojego nie narzekam )

co do wielkości to z zamkniętą obudową łatwiej zrobić mniejszego

Spoko:) Moze zakladajacy ten temat skorzysta:) fitrus

• 2 tygodnie później...

Nie wiem jak gra T5 ale mówiłeś, że kolumny masz "małe, białe", a Rel też może być biały - będzie optycznie pasował

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Tutaj masz mały sub powystawowy z pełną gwarancją, może trochę powyżej budżetu, ale może warto, na pewno dobry sub do uzupełnienia systemu z satelitami i na pewno na 20m więcej nie trzeba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tutaj link do recenzji z AUDIO

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przed zakupem zapraszamy do testu subwoofera marki Roth Audio KH2: Tutaj.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• 2 tygodnie później...

Witam zgadzam sie z kolega Stecko Rel to klasa sama w sobie osobiście używam starszej konstrukcji Rel StentorII potężny sub.Nie mówiąc już o modelu Studio To Hi end.Niskie częstotliwości wychodzące z głośnika potrafią skutecznie łaskotać podbrzusza słuchaczy.Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.