Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

>> Zresztą pół Polski tak robi więc o co ten raban.

Nie tylko pół Polski, ale także pół Europy. Na zagranicznym ebay-u są też "specjaliści od uszkodzeń" Już dwa razy kupowałem odtwarzacz DVD - pierwszy raz aukcja wycofana (pewnie za niska cena), drugi raz - sprzęt upadł i sie porozbijał. Niby sprzedający zaniósł do napawy, tam magik powiedział, że się nie opłaca grzebać, więc ten mu wspaniałomyślnie zostawił na części.

Byłem dość upierdliwy, napisałem: wyślij przynajmniej pilota. Odpowiedź: pilot zaginął

- A instrukcja?

- Ta spłonęła w kominku...

discomaniac71, 1 Sty 2008, 21:44

>Najciekawsze w tym wszystkim jest to ze ci ktrzy udaja takich oburzonych jak przyszloby co do czego

>zrobiliby tak samo.

jesli tak piszac masz na mysli swoich kolegow z kregu wzajemnej adoracji to OCZYWISCIE TAK :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>a wystarczyło wystawić klocek z ceną wyjściową.

Oczywiście, że można ale np. jak jest napisane na allegro "bez ceny minimalnej od złotówki" sprzedający nakręca sobie i obserwujących i licytujących. Rzadko coś sprzedaję, ale przyznam się że sam tak robię. I sprzedaję za ile wyszło, nie odwołuję.

... a co sądzicie o tym NAD c 352 (nowy) za 299 funtów, chyba cena b. przyzwoita biorąc pod uwagę ceny krajowych sprzedawców. Czy miał ktoś może styczność z tym sklepem sprzedającym na EBayu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

barni, 1 Sty 2008, 21:04

>discomaniac71

>

>opinia foxbata to nie epitety tylko stwierdzenie faktow. Po prostu robisz w konia Allegro i lamiesz

>ich regulamin. Czyli po prostu ich okradasz, jakbys tego nie nazwał.

>

>Ale coż taka nasza polska mentalność - okraść bogatego - dobrze, okraść biednego - źle. Żenada.

Moze to troche nieeleganckie takie kombinacje z wycofywaniem aukcji, ale nie lamie regulaminu allegro teoretycznie kazda rzecz ktora sie sprzedaje moze sie "zepsuc" tuz przed aukcja. Wcale nie dziwie sie disco

Robert

disco, na koniec chcialbym powiedziec, ze moim celem nie bylo cie obrazic! tylko pokazac, ze kij ma dwa konce.... a ze czesto wale prosto z mostu.... taki jestem :P

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Przecież nikt discomaniaca nie chciał obrażać. Po prostu była aukcja, przedmiot uległ "wypadkowi losowemu", pojawił się link, dyskusja ... i czas zająć się innymi tematami, bo ten pochłonął zdecydowanie zbyt wiele miejsca.

Ukryta Zawartość

Cena zaporowa...

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Ukryta Zawartość

ciekawe czy amator się znajdzie, 4 kzł:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczytajcie opis brrrr... czy ktoś to kupi ?

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Ukryta Zawartość

Jakoś nie mogę uwierzyć, że każdy z tych elementów kosztował po 1000 marek:) (za to tutaj cena wyborna - start od 1200 zł za kupę plastikowego złomu). Zalatuje to to starymi tanimi philipsami i marantzami na odległość (chyba się nie mylę:)) a w dodatku z bliżej nieokreślonych przyczyn właściciel tego plastikowego ustrojstwa dał nieduże niewyraźne zdjęcia, które nie obejmują nawet poszczególnych elementów w całości tylko fragmenty.

Nie ma to jak dzielony sprzęt, tani być nie może :)

Ukryta Zawartość

u, znów coś disco "sprzedaje";-)

Jeszcze nie poznał ceny wywoławczej;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dajmy już pokój, niech disco robi jak chce, ale np stracił moje potencjalne zaufanie. Myślę też że i wielu innych, szczególnie tych którzy licytowali i ... się nie dolicytowali:). Jego sprawa - myślę, że zamiast lepiej robi sobie gorzej, bo traci jakąś część potencjalnych klientów.

A wspominałem już o najlepszym rozwiązaniu - do czasu zakończenia "promocji" (na razie na czas nieokreślony testowanie platformy przez Allegro) można uruchomić opcję "sklep" (nie ma warunku że trzeba mieć dział. gosp.) i wystawiać chyba po 0,10 zł za przedmiot plus grosze za zdjęcia w dodatku na okres do 30 dni. Wystawi dajmy na to z opcją "kup teraz" i ceną jaka mu odpowiada i ewentualnie w opisie umieści info "cena do negocjacji i lub indywidualnego ustalenia". Mailowo będzie się dogadywał z chętnymi i po dogadaniu się z kimś usunie aukcję oszczędzając na prowizji (zawsze legalnie można zakończyć aukcję przed czasem jak nie było chętnych). Proste i bez "walenia w ptala" z kupującymi.

Ale disco dobrze wie, jak podkręcają się aukcje od 1 zł i ilu generują chętnych. Zaczyna się od złotówki, w międzyczasie gdy cena dobije do 600 zł to jest już niekiedy i 10 licytujących. Owa duża liczba licytujących i wyświetleń działa na wielu dodatkowych użytkowników, którzy dzięki temu zwracają uwagę na aukcję i postrzegają przedmiot w kategorii "pożądany", myślą "jest wielu chętnych a więc możliwe, że to nie jest jakiś szmelc tylko ciekawa propozycja którą może warto byłoby nabyć". Disco pisał, że nie jest handlarzem, ale jednak zagrywki ma handlowca (choć można to rozgrywać znacznie ciekawiej i skuteczniej:)) i w ostateczności "zawraca dupę" kupującym odwołując aukcję przed czasem, jak cena go nie zadawala. A strategi "od 1 zł" działa, wcześniej były te końcówki ze startem od 650zł, potem 630 zł, potem 499 zł, teraz znów 620 zł i ... nie było ani jednego chętnego, a ilu chętnych było na licytacji discomaniaca i cena przekroczyła już 600 zł (ile było na chwilę przed odwołaniem to nie wiem, bo powyżej 600 to było chyba ze 2 godziny przed końcem, a wiele dzieje się w ostatnich minutach a nawet sekundach licytacji, może więc było więcej)?.

W każdym razie disco wykorzystuje mechanizm "od 1 zł" świadomie wcale nie licząc się z kupującymi i z góry wie, że jeśli cena nie osiągnie zakładanej przez niego, to ... nastąpią - powiedzmy - specjalne okoliczności chwilę przed końcem. To nie w porządku i tyle, tym bardziej że są metody na zmniejszenie obciążeń finansowych wobec Allegro i niekoniecznie takie jakie stosuje disco.

clo2, 2 Sty 2008, 10:36

>W każdym razie disco wykorzystuje mechanizm "od 1 zł" świadomie

Masz rację. Disco z dorobkiem 60 transakcji nie jest takim matołem żeby nie wiedzieć że można użyć ceny wywoławczej. Po fakcie płacze jacy to zdziercy to allegro i ile to trzeba wydać za cenę minimalną. Spryciula;-)

"można uruchomić opcję "sklep" (nie ma warunku że trzeba mieć dział. gosp.)"

Jesteś tego pewien że nie ma takiego warunku?Czytałem zgoła co innego.ABW czeka na takie okazje

pobieżnie przeleciałem właśnie regulamin świadczenia tej usługi i właśnie czegoś takiego jak prowadzenie działalności jako warunku tam szukałem i nie znalazłem (choć może przeleciałem zbyt pobieżnie?, choć nie wydaje mi się)

Pkt IV 3.Użytkownik Sklepu zobowiązuje się do przestrzegania przepisów prawa regulujących prowadzenie przez niego działalności w zakresie prowadzenia Sklepu. (ewentualnie ten jedyny punkt, teraz go wygrzebałem, bo dalsze punkty rzeczywiście przewinąłem szybciej).

tylko teraz należy się zorientować jak to interpretować. Bo "sklep" to w tym przypadku nazwa usługi Allegro, a nie sklepu wogóle. Rzecz twi w tym jak rozumieć ten punkt, najlepiej byłoby zapytać obsługę użytkowników Allegro.

Jednak regulamin tej usługi Allegro został znowu napisany przez jakiegoś sprawnego intelektualnie inaczej;). "Sklep" to nazwa usługi. Uruchomienie jej skutkuje zmienionym cennikiem dla użytkownika. Jednak nigdzie nie jest napisane, że uruchomienie usługi "sklep" i jej prowadzenie wymaga prowadzenia działalności gospodarczej. A jeśli tak jest, że opcja skierowana jest do podmiotów gospodarczych, to powinno to być jasno napisane we wstępnych warunkach a napisane nie jest nie jest. Z pkt I wynika zgoła co innego.

Dodam jeszcze, że Allegro ma naprawdę wybitne jednostki w obsłudze użytkowników (wspominałem już że prezentują często poziom intelektualny "blondynek" na infoliniach telefonicznych - choć niektórzy z nich to mężczyźni niestety:)). Przez jedną nieistotną bzdurę "obraziłem" się na Allegro na pół roku, olałem i wogóle tam nie zaglądałem. Po dłuższej zupełnie idiotycznej korespondencji napisałem w końcu rzeczowo i dobitnie co o pewnych rzeczach sądzę. Gość z obsługi "zapiekł" się już wtedy kompletnie i utrudniał życie jak mógł (mimo, iż miałem rację). Na koniec udało mi się nawet zmusić go do złamania regulaminu Allegro, do przestrzegania którego tak zobowiązują użytkowników. Gość sam w końcu w swej idiotycznej zapiekłości (urażona duma robi swoje:)) złamał regulamin i gdy zostało mu to wytknięte "odwracał kota ogonem", ale kompletnie absurdalnie - ja o jednym a on o czym innym:). Chciałem w trakcie całej sytuacji zbulwersowany zadzwonić gdzieś i wyjaśnić normalnie w rozmowie durną sytuację a tu ... nie ma telefonów, kontakt tylko przez mail, który trafi zresztą do osoby z którą był problem (na maile odpowiadał po 1,5-2 tygodniach). Ale to tak na marginesie jednego z zupełnie mało istotnych punktów regulaminu, który NIEŚWIADOMIE złamałem.

Szkoda tylko, że polski eBay nie działa prężnie, bo na Allegro wypiąłbym się kompletnie po przykrych doświadczeniach.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.