Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór midwoofera do aktywnych kolumn 2 way

tomq88

Rekomendowane odpowiedzi

Wstep.

2 lata temu zmajstrowałem sobie kolumny na 16 cm polipropylenowym wooferze tonsila (gdn 16/50/6) i taniej kopułce Visatona sc10n. Zestaw grał dość licho, do czasu, aż całkiem niedawno przesiadłem się na aktywny podział. Potem wymieniłem tweeter na g20sc i teraz czuje, że midwoofer od niego odstaje. W muzyce którą słucham wyraźnie słychać, że np talerze, skrzypce, wokale są dość realistyczne, a gitara akustyczna już nie. Może to tylko moje subiektywne odczucie, ale chyba coś w tym jest. W związku z tym chciałbym wymienić midwoofer na lepszy i zrobić lepszą (pod każdym względem) obudowę.

Założenia.

Zależy mi przede wszystkim na średnich tonach i scenie. Obecnie, po wstawieniu g20sc wokale i wysokie tony są super, chciałbym, żeby reszta nie odstawała od nich poziomem. Co do odtwarzania niskich tonów - obecnie nie jest źle, wymieniając woofer nie chce tylko, żeby było gorzej. Aby uzmysłowić jakie natężenie niskich tonów jest dla mnie wystarczające powiem, ze fs obecnego głośnika to 48 hz, xlin to 2,5 mm i siedzi on w obudowie zamkniętej. Nie ogranicza mnie zwrotnica, bo w aktywnej jestem w stanie zorbić niemal wszystko. Baflle stepem także się nie przejmuje (mogę łątwo skompensować), jedyne co to nie chciałbym zejść niżej z podziałem niż obecnie – 2400 hz.

Budżet – do około 250 zł/szt (ale jak będą droższe a znacznie lepsze to i 320 zł wyłoże)

Pokój – 18m2 ze skosami.

Muzyka – Bartosz Chajdecki, Kaczmarek, Allan Taylor, Anneke van Giersbergen, Manu Katche

Ustaliłem, że będę szukał głośnika z lekka aluminiową membraną. Na takie założenie rzutuje wypowiedź którą przeczytałem na audiohobby:

Sądzę, że za sposób odtwarzania średnicy odpowiada właśnie duża stratność wewnętrzna polipropylenu. W materiale takim rezonanse np. od łamania się membrany są tracone a więc praca układu magnetycznego zużywana jest na zginanie membrany. Produkowane jest przy tym wiele harmonicznych o niskim poziomie, rozłożonych w całym paśmie . Uzyskana charakterystyka przenoszenia SPL będzie w miarę płaska. Ale w zamian otrzymujemy lekkie rozmycie średnicy, brak ostrości i ataku szczegółami... (w membranach twardych rezonanse są skupione w wąskim paśmie i po ich wycięciu otrzymujemy zazwyczaj bardziej czytelny obraz dźwiękowy, w membranach papierowych rezonanse są mniej skupione i leżą dość nisko).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem jak sprawa wygląda z papierowymi membranami. Membrana nie może być ciężka, bo jakoś nie wierzę, że przy standardowym Bl i membranie 17 g można dobrze odtwarzać średnie tony. Co do qtsu nie mam specjalnych wymagań.

Obudowa.

Eksperymentując z moimi obecnymi kolumnami uzmysłowiłem sobie jak duże znaczenie ma obudowa i rozmieszczenie głośników. Przede wszystkim nowa obudowa będzie cięzka (30kg/kolumna), sztywna, ze ścięciami po bokach, z niesymetrycznie ułożonym tweeterem i ze skajem na froncie (by tłumił odbicia od przedniej ścianki). Przednia ścianka pochylona, choć zastanawiam się, czy nie lepiej w jakiś inny sposób wycofać tweeter względem midwoofera.

Co do samego typu obudowy to mam dylemat. Jeżeli wybór padnie na jakiś 15-17 cm midwoofer to najprawdopodobniej będzie to linai transmisyjna z jednym załamaniem na na dole i wylotem na górnej ściance. Zastanawiam się tylko czy częstotliwości promieniowane z wylotu (na pomiarach widziałem, że sięgają nawet do 600 hz) nie będą zaburzać sceny. Ale jeśli chodzi o typ obudowy to rozważam także inne opcje.

Alternatywa.

Myśle także, czy nie sprzedać głośników, które mam obecnie i zrobić nieco inne 2 way – szerokopasmowiec uzupełniany od dołu dośc dużym wooferem w obudowie zamkniętej. Myślę, że z podziałem w okolicach 600 hz sobię poradzę, jeśli miałby być niższy to musiałbym wynosić kolumny na podwórko, żeby uzyskac odpowiedni gating. Jeśli kolumna miałaby być właśnie taka to jakie głośniki wybrać? Cenowo powiedzmy 800 zł za komplet.

Zastanawiałem się też nad open baffle, ale chyba to są kolumny „salonowe„ a ja mam 18 m pokój na poddaszu.

Obecne typy:

-Seas ER15RLY , sd tylko 80cm2, masa membrany 7 g, , papierowa membrana, dość dobre pasmo przenoszenia

- Dayton rs 150 - sd 84, masa 7 g, break up na 5 khz, dość tani głośnik.

- Aurum Cantus AC-165 - sd 133cm, masa 9,6, break-up na 6 khz - obecnie mój faworyt

Będę wdzięczny za wszystkie propozycje i uwagi.

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Jeśli chodzi o obudowę to faktycznie TL jest najlepszym wyborem.

Jeśli chodzi o głośnik to Twój faworyt jakoś mnie nie przekonuje, raczej jakiś seas aluminiowy.

Generalnie szukaj z miękkim zawieszeniem o dobroci 0.4.

A co myślisz nad takim układem: na samej górze 12-15 cm i będzie to niskotonowy, poniżej wysokotonowy, a jeszcze niżej 12-15 cm nisko-średniotonowy, oczywiście zwrotka 2,5 way.

Tak sobie myśle że gitara akustyczna aby zabrzmiała naturalnie potrzebuje odrobiny swobody w najnizszym paśmie czyli chyba duże pudło albo duża membrana w obudowie zamknietej czy wariovent i tutaj niskie fs głośnika. W końcu to duży instrument i to pudło ma delikatne niskie rezonanse szczególnie gdy materiał nagrywany jest w sali z pogłosem.

Generalnie szukaj z miękkim zawieszeniem o dobroci 0.4.

A co myślisz nad takim układem: na samej górze 12-15 cm i będzie to niskotonowy' date=' poniżej wysokotonowy, a jeszcze niżej 12-15 cm nisko-średniotonowy, oczywiście zwrotka 2,5 way. [/quote']

Z 2,5 Way będzie sporo basu, ale imho tylko ilościowo, jego jakości raczej to nie poprawi. Czytałem, że midwooferem można zejść nisko, nawet z niewielkim spadkiem, ale i tak nie będzie to taki sam bas jak z większego woofera - nie ten poziom znieksztalcen. Druga rzecz, ze w tym budżecie kupiłbym 4 midwoofery po 150 zł, a chyba 2 za 300 zł zagrają lepiej...

Możesz napisać więcej o swoich wątpliwościach na temat Aurum Cantus ? Przyznam, że w wyborze nie kierowałem się opiniami innych tylko parametrami, przyjmując za zasadę, ze są gusta i guściki, a parametry nie kłamią...

simon1983, sugerujesz więc, żeby przy wyborze głośnika zwracać baczniejszą uwagę na fs? A Sd? Ma duże znaczenie, czy nie jest to tak ważne, gdy głośnik dysponuje dużym wychyleniem liniowy?

Jak widać są 2 sprzeczne opinie na temat obudowy (TL vs. closed) i do każdej z tych opcji jestem skłonny się przychylić.

Tomq akurat ja powinienem sie uczyć od Ciebie,nie na odwrót ale odezwe sie bo od miesięcy dumam nad bezkompromisowym basem. Do obudowy zamniętej mile widziane niskie fs i duża łaczna powierzchnia Sd jeśli nie będzie aktywnej korekcji.

Ja bym tym sie pobawił w OZ:

Ukryta Zawartość

albo

Ukryta Zawartość

Dwa Ushery na kanał w OZ

ja osobiście kupuje to

Ukryta Zawartość

zagra w odgrodzie z Philipsem ad12100 m8 i dwiema kopułkami gdzie jedna promieniuje do tyłu w przeciwfazie. Poza tym podoświadczam tym Stx w Oz i variovent, na samym basie będzie jakis korektor aby to liniowo pociągnąć na dól,boje sie tylko degradacji dzwieku przez korektor, a powyżej 500 hz będą już horny zasilane SET beż żadnych korektorów ale to nie na temat..

Bas schodzi na drugi plan bo chcesz perfekcyjną średnice i to nie 3way ma być do tego. TL tutaj jest optymalne bo podobno jakieś wady na basie ma ale pozwoli na osiągnięcie fajnego zejścia przetwornikiem który przedewszystkim będzie dobrany pod średnie tony,czyli pasuje to pod Twoje założenia,wymogi, a gdybyś robił 3way to wybrałbym OZ.

U mnie to jeszcze dochodzi wysokaefektywność i u mnie minusem jest ogromna średnica membrany i korektor. W zamian dostaje 99db gdybym użył Monacor 18cali, bardzo niskie zejście i świetny group delay w Oz czy variovent.Jedynie tak wielki Monacor ma 99db i zarazem niskie fs.

A jeśli chodzi o Sd to czy przy mniejszym Sd i dużym wychyleniu nie będzie wiecej zniekształceń?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przednia ścianka pochylona, choć zastanawiam się, czy nie lepiej w jakiś inny sposób wycofać tweeter względem midwoofera.

Zawsze można zaeksperymentować z waveguide. Jest przykładowo taki wynalazek jak WG-300 Monacora. Byłoby cofnięcie centrum akustycznego jak i podbicie przełomu środka i góry - co pozwoli zmniejszyć moc elektryczną dostarczaną do gwizdka i jego wychylenia, a więc może nawet obniżyć podział.

Tyle że G20SC średnio wygląda do takich zabaw, Fs na poziomie 2kHz to trochę wysoko.

tangband, w4-1320 chyba byłby lepszy, problem tylko z dostępnością w Polsce.

misiomor , a co myślisz o połączeniu g20sc z Al 130 albo z Al170? G20sc odcięty 4 rzędem na 2400 hz jak na moje ucho gra ładnie, nie wiem czy Al170 dociągnie tak wysoko, bez podbarwiania break-upem.

Al30 spokojnie mógłbym ciac wyzej, tak zeby srednie tony odtwarzał jeden glosnik. Nie wiem tylko, czy poradzę sobie z wysokim cieciem, to juz będą krotkie fale - jak wiec wyglądać bedzie sprawa zgrania fazowego?

Mial ktos moze do czynienia z Aurum Cantus AC-165?

Zalezy mi na dobrej średnicy i problem w tym ze nie jestem na tyle osłuchany, by wiedzieć jakie rozwiazanie jest optymalne.

Jeżeli AL, to tylko 130, 170 nie ma faradaya w napędzie i break-up niżej na dodatek. Tym niemniej prawdę powiedziawszy wolałbym jednak niższy podział, z lepszym gwizdkiem.

Zgranie fazowe podziału przy 2.4k - im mniejszy midwoofer tym łatwiej będzie. Na pewno AL130 będzie łatwiejszy pod tym względem niż AC-165.

Policzmy:

2 x budzet na al 130 = ok 650 zł

2 x budzet ze sprzedaży g20 sc = 300 zł.

A więc czy za 950 zł zrobi się coś co zagra lekko i naturalnie na średnich tonach, nie gorzej niż al 130 + g20 sc?

Szczerze mówiąc ten tweeter mi odpowiada, fajnie brzmia na nim wokale i jest dość delikatny, ale może nie am sensu dalej w to brnąc.

A Aurum Cantus AC-130MK2 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W4-1320 jest w Polinku, moim zdaniem jak chcesz mieć szczegółowy środek kup TB W4-657, będzie tanio i dobrze, oczwiście do tego seasa H1214 lub H1213. Jest jeszcze jeden głośnik aluminiowy seasa który gra lampowo tylko nazwy zapomniałem, chyba misiomor będzie wiedział, jest jeszcze Vifa aluminiowa która ciepło gra jak podaje Mcgyver.

Ja tam nie wiem czy da się sprzedać G20SC za 150 PLN sztukę, skoro za niewiele więcej chodzą nówki 27TBFC/G czy 27TBC/G, schodzące do 1.5 - 1.7kHz podobnie jak ich szmaciani krewni. Tak czy siak podział 2.5kHz albo i wyższy raczej trudno będzie zrobić z dużym midwooferem, nawet jak SPL da się skorygować do gładkości, to pozostaną zagadnienia zawężonej kierunkowości, oddalenia centrów akustycznych itd.

ER15RLY czy AC-130 (Zaph mierzył wersję F1 jeżeli to by miało pomóc, również w weryfikacji wiarygodności wykresów producenta) nie są 8-mym cudem świata, brak im faradaya w napędzie, ale zwiększonymi HD na wyższym środku bym się tak bardzo nie przejmował, ten zakres i tak zostanie osłabiony o parę dB przez BSC.

Aha - u Zapha na blogu jest pomiar Wavecor'a WF152BD który również wygląda na sensownego kandydata do 2-way z podziałem 2.5k.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Aha - u Zapha na blogu jest pomiar Wavecor'a WF152BD który również wygląda na sensownego kandydata do 2-way z podziałem 2.5k.

Nie mogę znaleźć pomiarów WF152BD na stronie Zapha. Gdzie to jest?

Na blogu jakem napisał. Zaph przestał dopisywać nowe głośniki do starych pomiarów kiedy przeszedł na ciemną stronę mocy i zaczął produkować głośniki. Oni tam mają wyczucie pojęcia "konflikt interesów".

Alternatywa.

Myśle także, czy nie sprzedać głośników, które mam obecnie i zrobić nieco inne 2 way – szerokopasmowiec uzupełniany od dołu dośc dużym wooferem w obudowie zamkniętej. Myślę, że z podziałem w okolicach 600 hz sobię poradzę, jeśli miałby być niższy to musiałbym wynosić kolumny na podwórko, żeby uzyskac odpowiedni gating. Jeśli kolumna miałaby być właśnie taka to jakie głośniki wybrać? Cenowo powiedzmy 800 zł za komplet.

Będę wdzięczny za wszystkie propozycje i uwagi.

Najbardziej podoba mi się "Alternatywa".

Co się upierasz przy dużych podziałach?

Jakbyś zastosował szerokopasmowca od 150Hz w górę, dostajesz najlepsze odtwarzanie wokali.

Dodatkowa cecha to doskonały bas, mało tego poniżej 150Hz "niekierunkowy", umożliwiający umieszczenie woofera z boku...

W razie wyboru trzech dróg drugi podział powyżej 4000Hz. Chodzi o uniknięcie dzielenia zwrotnicami w zakresie wokali.

Jakby dać D`Appolito lub lepiej głośnik koaksjalny (chyba za drogie?) to przy takim podziale na dole zespoły są spójne przestrzennie.

To dzielenie pasma na: do 150Hz i ewentualnie powyżej 4kHz zostało przeeksperymentowane przeze mnie. Mimo, że teraz mam jakieś uznawane za wzorcowe kolumny marki Infinity, to wciąż pamiętam ostatni DIY. Zbieram się w sobie aby zbudować ponownie poprawioną konstrukcję. Wadą poprzednich był niestety woofer na boku. Nie sprawdził się w moim pomieszczeniu (mimo niekierunkowości, dmuchał albo w ścianę albo w szafkę)... W dużym salonie pokazał możliwości...

Nie bój się niskich podziałów w układzie aktywnym.

Oczywiście wybór głośników dla takiej koncepcji może być kłopotliwy.

Acha:

Woofer to przynajmniej 10 cali. Nie wiem co tu taka moda na Forum o wmawianie sobie neutralności tonalnej z głośniczków 15cm na basie i obudów z dziurą.

Ale to moje zdanie. Proszę o nie polemizowanie. Nie o to chodzi w wątku.

Myslalem o wysokich podzialach, zeby wykorzystac g20sc ktory juz mam i mi odpowiada. Zrobienie kolumn z niskim podzialem to robeinie kolumn od nowa. Jest to wieksze ryzyko ze mi sie nie spodoba (g20sc jest mi znany i tylko poprawiłbym dol pasma), ale wiadomo - skoro szerokopasmowiec i duzy woofer bedzie o wiele lepszym roziwazaniem to nie bede glupi i wlasnie tak zrobie. Zaleta tego rozwiazania byloby to, ze przy ewentualnej przeprowadzce nie musialbym zmienic zestawu na "cos z wiekszym basem".

Woofera z boku mimo wszsytko nie dam, nawe nie ma takiej opcji. Duzy woofer mialby jeszcze dla mnie taka zalete, ze moglbym go wpakowac do obudowy zamknietej - sztywnej i ciezkiej.

Na razie rozwazam rozne opcje, dalem sobie duzo czasu do namyslu i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Powiem Ci nawet ze po glowie chodzi mi Open Baffle - nie jestem tradycjonalistą i nie upieram sie przy tym, zeby kolumny byly komercyjnym 2 way w waskiej obudowie.

Ale to moje zdanie. Proszę o nie polemizowanie. Nie o to chodzi w wątku.

Właśnie o to chodzi - o luźną dyskusje, w której rozważymy wiele opcji.

misiomor - ciezko byloby zrobic podzial w zakresie 300-400 hz?

Ten Wavecor'a WF152BD jest całkiem niezły jak dla mnie , tylko pewnie musiałbym go sprowadzać z zagranicy...

W AkustyK'u są po 320 PLN za sztukę - wszystkie 4 warianty: 4/8ohm, Nomex/Celuloza.

Podział 300 - 400Hz - nie jestem entuzjastą, bo woofer wymagający przecież dużej budy, pracowałby w zakresie problematycznym dla drgań ścianek. Przy układzie aktywnym wolałbym prawdę powiedziawszy zejść z dolnym podziałem niżej.

W razie wyboru trzech dróg drugi podział powyżej 4000Hz. Chodzi o uniknięcie dzielenia zwrotnicami w zakresie wokali.

To nie jest do końca tak, macki kręcenia fazy przez podział sięgają daleko w górę i w dół od samego podziału - przykładowo 2nd LR ma 1/4 przekrętu fazy oktawę niżej (i wyżej) od samego podziału (względem bliższej asymptoty), kiedy przy samej częstotliwości podziału jest 1/2. Podobnie zresztą 4th LR.

Plus jeszcze fakt, że 4kHz podział to duże problemy z fazą przy zmianach wysokości odsłuchu. Trzeba by użyć jakichś naprawdę małych głośników - 3" szerokopasmowca i neodymowego gwizdka.

Hmmm... Mozna powiedziec, ze sprawa się nieco wyklarowała. Teraz zastanawiam się nad Visatonem al130 (320 zł w greltonie) i Wavecorem WF152BD (w tej samej cenie w akustyku). Visaton ma faradaya w napedzie, zbiera dobre opinie, podobno nawet basem potrafi zagrac. Wavecora tez mi juz ktos polecał, choć ma bardzo brzydka górkę na okolicach 1khz (harmoniczne w tym miejscu takze sie wybijaja), ciezsza membrane od visatona, ale silniejszy naped. Takze bardziej sklanialbym sie ku Visatonowi. Podział zrobilbym na około 2,3 khz, rozwazajac vaweguida dla g20sc. Z wysokiego podzialu po słowach misiomora już się wyleczyłem. Widze tez ze na midwoofery ponizej 300 zl nie ma co patrzec.

Druga opcja (bardzo niski podzial z full range) bylaby dla mnie trudniejsza. Nie orinetuje się w szerokopasmowkach i strasznie boje sie ich kierunkowosci (nie zawsze słucham sam). Jesli juz to brałbym coś małego , np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , połączyłbym przy jakiś 500 hz (walczac z rezonansem obudowy woofera matami bitumicznymi), ale coś za tani ten głośnik mi się wydaje ;)

Jak wyglada sprawa zgrania fazowego przy tak niskich (100-500 hz) podzialach? Jest latwiej niz przy popularnym 2,5 khz, czy trudniej? Jak wtedy ma się sprawa wyrównania i oddalenia centr akustycznych głośników? Duzy woofer mialby srednice 3 razy wieksza niz full range i jest dość "gleboki".

P.S. Podoba mi sie jeszcze Zaph ZA14W08, ale nie do kupienia jest.

P.S.2 Kolumny 3 drozne odpadaja - widzicie jak ciezko mi wybrac cos do 2 way.

Ukryta Zawartość

Wavecor ma w porównaniu z AL130 ileś niewątpliwych zalet - większe Sd przy podobnej średnicy kosza, trochę wyższą efektywność, większą średnicę cewki, no i znacznie mniejsze problemy z break-up na górze.

Waveguide dla G20SC - trudno będzie znaleźć coś o średnicy nie przekraczającej tych 15cm, zwłaszcza że i tak rezonans gwizdka przy 1.9kHz raczej nie pozwoli na podział poniżej 2.5k - a WG przecież oddali od siebie centra akustyczne.

Cienko wygląda ten visatonowski wynalazek - albo 22cm szerokość, albo 11cm odległość centrum tweetera od górnej krawędzi kosza midwoofera.

Ja bym może spróbował pozyskać tweeter Nuance TW5-120LR testowany drzewiej przez Zaph'a (zdjęcia na partsexpress) i jakoś przystosować jego WG do innego, lepszego gwizdka, może nawet G20SC. Tani jest, zamówiłbym od razu 4 czy 6 żeby był materiał na ew. pomyłki.

Nuance faktycznie jest tani - ale wg Ciebie jest sens bawić się w sprowadzanie go zza granicy? Gra warta świeczki, czy lepiej ta kase dolozyc do midwoofera? BTW, teraz dopiero widzę, jaka u nas bieda pod wzgledem dostepności głośników - ledwie kilka wiekszych marek.

Przyjrzałem się jeszcze fountekom, ten jest całkiem ciekawy -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jakby ktoś miał z nim do czynienia, to prosze o podzielenie sie spostrzeżeniami.

Caly czas zastanawia mnie dlaczego polaczenie duzego woofera i szerokopasmowki to tak malo popularne rozwiazanie? Ze wzgledu na wysoki koszt zwrotnic pasywnych dajacych niski podzial? Problemy ze zgraneim fazy? Wielkość kolumn?

Co do Wavecora - jeśli się na niego zdecyduje to lepiej wziac wersję z papierowa membrana?

Ukryta Zawartość

Głównie moda. Obecnie "kolumny" mają być wąskie ;).

Jeśli umieszczanie na bokach to raczej dwustronnie a to podraża (i nie wszędzie się sprawdzą).

Umieszczony od czoła woofer np 12 cali to już wyzwanie. Jednak jak już się ma to budzi to szacun :).

Przy aktywnym podziale nie ma problemu.

Szerokopasmowy (MID) jak już ma przenieść od tych 150Hz z jaką taka mocą to musi mieć z 16-18cm ;). A wyznawcą hi-end`u wydaje się, że z takimi MID to i na basie pociągnie. Robią dziurę, coś tam stroją i osiągają audiofilską nirwanę... ;D I nie ma 30cm membrany ;(.

Taka audiofilska kwadratura koła...

Rozumiem Misiomora co do jego wątpliwości z podziałami przy 4kHz a nawet wyżej (dobre MID przeniosą do np 6-10kHz). Tyle tylko, że nikt nie ustawia głowy z dokładnością do milimetra (znam takiego Kolegą i jego system, gdzie trzeba wyszukać "sceny" kręcąc głową; ale jak się to osiągnie to rzeczywiście lokalizacja źródeł to bajka!). Te całe wydziwianie z fazami to jakieś takie przekombinowane.

Tym bardziej muszę spróbować z koaksjalnymi;) (alternatywa to wspomniane d`Appolito).

Zawsze też można posiłkować się jakimś procesorem akustycznym i nim wyrównać fazowo przetworniki w miejscu zdefiniowanym mikrofonem pomiarowym; bezcenne :).

Ukryta Zawartość

Zrob kopie wybranej paczki na tanszych glosnikach i na dlugo bedziesz mial spokoj z wymiana na cos lepszego. Aktywny podzial jeszcze bardzie pomoze pozbyc sie tych antyrezonansow linii transmisyjnej, ktore spedzaja sen z powiek konstruktorow.

Duze woofery lubie, ale dobra 10 calowke w solidniej TL ciezko czymkolwiek przebic. O basrefleksie spokojnie mozna zapomniec. Jedynie aktywnie korygowana obudowa zamknieta lub stratna moze startowac ale suma sumarum to i tak nie ta liga basu.

Wszystkie wymiary paczek sa na stronie.

Ukryta Zawartość

No dobra "poddaje się".

Aczkolwiek następujący eksperyment:

Crossover 3 drogowy stereo (jakikolwiek, najtańsze analogowe można kupić za 800zł), za nim wzmacniacze i zespoły głośnikowe (wyprowadzone kable z głośników i odłączona zwrotnica).

Słuchamy muzy i wokali i regulujemy sobie podział. Oczywiście w zakresie możliwości przetworników ;)

Z takiego eksperymentu wiele osób u mnie (ja mogłem być zasugerowany) jasno stwierdzało, że im dalej odsuniemy podziały od (200-300)Hz - (4-6)kHz tym lepiej.

Wiemy, że w zakresie podziału zwrotnice (niezależnie jakie są; choć z aktywnymi łatwiej) mają mocno nieliniowe zmiany fazy, trudno kontrolowalne.

A w przestrzeni zawsze jakoś sobie tę głowę jednak ułożymy ;).

Zbyt dużo rzeczy zmienia się na raz w takim eksperymencie żeby móc wyciągać jednoznaczne wnioski. Być może w konkretnym systemie, z konkretnymi rzędami filtrów akurat podział 4k dał najlepszą charakterystykę, albo przeciwnie - może akurat zrobił się dołek, który pasował do charakterystyk zniekształceń przetworników? Albo gwizdek zwyczajnie nie radził sobie z pasmem poniżej 4k? Jest jeszcze wiele innych możliwych wyjaśnień.

Wyświetl postUżytkownik Grzegorz7 dnia 24.05.2011 - 23:52 napisał

Te całe wydziwianie z fazami to jakieś takie przekombinowane.

To w takim razie co jest złego w "dzieleniu zwrotnicami w zakresie wokali. "?

To ma w końcu znacznie , czy nie? :D czy moze jak jest dobre zgranie fazowe, to nie ma znaczenia gdzie jest podział? Jeśli nie ma znaczenia czy podział jest w zakresie w któerym ucho jest najczulsze (600-3000 hz) to nie pomysł alternatywny (szerokopasmowka+ woofer) odrzucam. Jezeli jest znaczenie, to odrzucam koncepcje midwoofera i tweetera.

meloV8,3 drogi odpadaja.... Wiem, ze jestes obeznany w tego typu konstrukcjach, co wiec zaproponowałbyś (do 800 zł) na zestaw woofer (8-10 cali) ++ szerokopasmowiec?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.