Skocz do zawartości
IGNORED

za duzo basu....

kedno

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam taki oto problem: wniewielkim pomieszczeniu ok 20 m2 ustawilem kolumny podlogowe z ortworem bas-reflex z tylukolumny... ze wzgledu na rozmiary pokoju kolumymuszastaclisko sciany (ok 25 cm), co sie dzieje wtedy z basem tokazdychyba wie.... mozna to jakos zlagodzic, umieszczajac p cos za kolumna lub przytykajac otwory (dostarczone przez producentagabki nie daja najlepszego efektu) ???

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/

Jakie to kolumny?

25 cm od sciany to b. zly pomysl. W ogole, jesli koniecznie chciales podlogowce to nalezalo rozejrzec sie za konstrukcja zamknieta lub kolumnami z wylkotem BR z przodu.

Gabki dostarczone przez producenta to strata czasu - bardziej odstroja BR niz stlumia nadmiar basu (gabki lubilo dostarczac Dynaudio...ciekawe czy wlasnie Dynki zakupiles).

Widze 2 rozwiazania:

1. Zmiana kolumn (jak rozumiem odpada)

2. Ustroje akustyczne.

Ad.2 - potrzebujesz wiedziec jakiego zakresu czestotliwosci dotyczy podbicie - na oko mozesz uzyc equalizera do oceny. Ja sadze, ze przy tych rozmiarach pomieszczenia bedzie to 50-250 Hz, ale glowy nie dam (poza tym nie wiem jaki ksztalt ma pokoj). Jesli juz wiesz, to mozesz dobrac pare rezonatorow, ktore warto ustawic za kolumna (kolumne trzeba bedzie i tak odsunac jeszcze z 20-30 cm od sciany). Znajac fmin i fmax dobierasz rezonator, ktorego wspolczynnik pochlaniania jest najwyzszy w wymaganym przez Ciebie zakresie. Potem musisz sprawdzic jaka jest zalecana kubatura pomieszczenia dla tego rezonatora. Jesli Twoje pomieszczenie spelnia ten warunek - mozesz sprobowac ustawic rezonatory za kolumnami.

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-121560

Z akustyką pomieszczenia zawsze warto poeksperymentować, ale doraźnie możesz spróbować powalczyć z wytłumieniem wewnątrz obudów. Przy odrobinie szczęścia uzyskasz znaczną poprawę poprzez obniżenie sprawności układu obudowy br, ale jak przegniesz, to dźwiek bedzie martwy - również na średnicy.

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-121717

dzieki za info..

sa to kolumny KEF Cresta 30... a kupilem je dlatego ze nie planuje nawet w nieco dalszej przyszlosci zmieniac sprzetu a za juz niecaly rok przeniose sie ze sprzetem do wiekszego pomieszczenia...

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-121773

Moze po prostu znajdz jakies kable (int albo glosnikowe) ktore utna bas?

Swoja droga opinia o tym, ze ktos ma za duzo basu jest na tym forum niemalze osobliwoscia.... z tego co zauwazylem, to wszyscy narzekaja na braki w basie. Popytaj tych, ktorym bas niedomaga:-)))

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-121778

iwo-> ja sadze, ze problemem jest bumienie basu (przy ustawieniu kolumn w rogach podbicia beda na pewno). Nawet jesli bas jest czysty ale zbyt potezny to wielu osobom rowniez bedzie przeszkadzac - na dluzsza mete dominacja basu nad reszta brzmienia jest b.meczaca.

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-121828

trzy pomysly nie kosztujace ani grosza to (jesli juz nie mozesz cofnac ich od sciany)

1. zmienic miejsce sluchacza (ten nadmiar basu jest zwiazany jest najprawdopodobniej z rozkladem maximum cisnienia akustycznego w pomieszczeniu zaleznego od jego rozmiarow - mozesz to zaobserwowac/symulowac na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. ustawic glosniki dalej od rogow (czyli blizej siebie co rownoczesnie wymaga zmniejszenia odstepu sluchacza)

3. ustawic glosniki na innej scianie (np. na dluzszej jesli teraz stoja przy krotszej)

Optymalne miejsce mozesz znalezc za pomoca symulacji

Ukryta Zawartość

BTW. Problem ten nie ma nic wspolnego z tylnym bass-reflexem. To ciagle wspominanie tego BR z tylu to specyfika tego forum i nie znajdziesz tego na zadnym innym forum.

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-121841

Odkręć głośnik basowy i wypełnij jego komorę wełną owczą, watą lub czymś podobnym. W ten sposób może ci się udać nie tylko zmniejszyć ilość basu, lecz również poprawić jego jakość - będzie bardziej precyzyjny i mniej buczący. Jeżeli takie eksperymenty ci się spodobają, możesz próbować różnych rodzajów i ilości wytłumienia.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-121851

Jak zauważyłem, tego typu porady pojawiają się dość. Po prostu kable wszelkiego rodzaju są panaceum na dowolne brzmienie. Po co inwestować w elektronikę, kolumny, pokój odsłuchowy, wiedzę na temat akustyki i rozchodzenie się fal akustycznych. Wystarczy dobrać ( najlepiej drogie ) kable.

Proszę wybaczyć mi tę zgryźliwość, ale temat wpływu kabli na brzmienie nieco mnie porusza.

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-121857

>xajas

"BTW. Problem ten nie ma nic wspolnego z tylnym bass-reflexem. To ciagle wspominanie tego BR z tylu to specyfika tego forum i nie znajdziesz tego na zadnym innym forum." - A konkretnie na którym innym? Jak dotychczas jesteś jedyną znaną mi osobą, która twierdzi, że to nie ma znaczenia.

Zgodzę się z tym, że usytuowanie bass reflexu ma małe znaczenie, gdy głośniki stoją daleko od tylnej ściany. Ale w realiach naszych mieszkań często ta odległość wynosi kilkadziesiąt centymetrów – wtedy wylot bass refleksu z tyłu głośnika znajduje się około dwukrotnie bliżej ściany niż umieszczony z przodu. Uważasz, że to nie ma wpływu na charakterystykę przenoszenia niskich częstotliwości?

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-121860

Hi Zbig,

> Zgodzę się z tym, że usytuowanie bass reflexu ma małe znaczenie, gdy głośniki stoją daleko od tylnej ściany.

Ile cm jest daleko a ile jest malo, majac wplyw na dzialanie otworu BR?

>Uważasz, że to nie ma wpływu na charakterystykę przenoszenia niskich częstotliwości?

Dokladnie tak uwazam. W przeciwnym wypadku wszyscy projektanci kolumn glosnikowych juz od dawna stosowali by BR tylko z przodu (czy myslisz ze nie zdaja sobie z tego sprawy, ze wiekszosc glosnikow jest stawiana stosunkowo blisko sciany?)

Jeszcze raz podkresle fakt, ze mimo partycypowania od wielu, wielu lat na roznych forach audio amerykanckich, angielskich, niemieckich i polskich nigdzie poza wlasnie tym forum (no i moze pl.rec.audio) nie spotkalem sie z tym ciaglym czepianiem do BR zabudowanego z tylu. Dlatego tez w dalszym ciagu twierdze, ze jest to legenda, ktora powstala i uparcie jest powtarzana wlasnie na tym forum.

xajas

www.jaschiks.com

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-121877

Xajas -> otoz nie - zarowno tylnie jak i przednie usytuowanie BR ma swoje zalety i wady. Szczerze mowiac nie interesuje mnie co mowia na innych forum. Kawalek zycia spedzilem na zajmowaniu sie dynamika plynow i wiem ze ustawienie 'reflecting boundary' czyli sciany od ktorej fala cisnieniowa moze sie odbic ma ogromne znaczenie.

Co wiecej - zmiana miejsca kolumn w pokoju ma oczywiscie znaczenie, ale zmiana miejsca, w ktorym stoi sluchacz nie bedzie miala duzego wplywu na wyeliminowanie bumienia kolumn.

Analizy na stronach, do ktorych nas odsylasz sa ok. Tylko, ze dzialaja w oparciu o zamkniete formuly. Ustawienie mebli, zmiana geometrii pokoju wprowadzi zmiany, ktore beda wyczuwalne tylko dla niektorych zakresow (dyfrakcja czy interferencja). Zeby policzyc to dokladniej dla danej geometrii trzeba by duzo lepszego oprogramowania do symulacji efektow wibroakustycznych, przede wszystkim nie korzystajacego z zamknietych formul.

Nawet spektrum (rozklad czestosci wlasnych) nie daje Ci wszystkich informacji - najlepiej byloby zrobic analize harmoniczna z uwzgeleniedniem charakteru wymuszenia. Ale po co sie tak bawic?

W tym przypadku odsuniecie kolumn od scian powinno starczyc - Cresty nie sa specjalnie za duze do 25m2 - powinno byc dobrze.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-121898

andios-> nie wyczules subtelnego zartu w mojej wypowiedzi?;-)

Natomiast tak powaznie, to po pierwsze, kable maja wplyw na dzwiek. Poniewaz przekaz zmiennego sygnalu w danym materiale zalezy od czestotliwosci sygnalu, rozpraszania na niedoskonalosciach takich jak wytrącenia itd, od geometrii kabla, to wniosek jest taki, ze kabel musi wplywac na dzwiek. To nie jest zadne machanie lapkami, tylko zwykla fizyka. Oczywiscie, moge sie zgodzic, ze nie nalezy przypisywac kablom boskiej mocy, natomiast prawda jest, ze jakis wplyw na dzwiek miec musza.

Mam nadzieje, ze wyjasnilem ten dreczacy Cie problem.

Qb_1-> zgadzam sie w pelni, ja w ogole jestem zwolennikiem mniejszego basu, bo jak mi za bardzo i za dlugo buczy, to mnie po prostu boli glowa.

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-121901

qb_1,

jak dla mnie w tych wypowiedziach jest za duzo rzucania ogolnych, naukowych hasel a za malo zwiazku z tematem. Juz wiele razy wspominalem, ze osobiscie wole konkretne linki dokumentujace zwiazek z tematem niz "luzne" kopiowanie hasel z poradnika inzyniera. To nie na moj chlopski rozum (mimo ze mechanika planow tez nalezala do progarmu moich studiow)

xajas

www.jaschiks.com

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-121920

Xajas -> dysze lavala widziales? Na pewno tak. To wiesz pewnie co sie zmieni jesli bedziesz zmienial odleglosc wylotu dyszy od sciany... Z BR bedzie podobna sytuacja. Odsuwajac kolumne zmienisz zakres czestotliwosci ktore beda podbijane.

BR z przodu tez ma swoje zalety i wady.

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-121927

>xajas

Daleko/blisko - miałem na myśli różnicę odległości wylotu BR od tylnej ściany w zależności od ustawienia kolumny. Jeżeli ma ona 30 cm głębokości i stoi 150 cm od tylnej ściany, to różnica wyniesie 20%. Jeżeli 60 cm, to 100%. Aby przekonać się o wpływie odległości głośników od ściany na ilość basu wystarczy je poprzesuwać, nie trzeba studiować fizyki.

Usytuowanie BR z tyłu ma kilka zalet:

- najważniejsza, jak mi się zdaje, to separacja od słuchacza ewentualnych szumów przepływu powietrza przez otwór i w ogóle wszelkich rezonansów/hałasów wydobywających się z otworu

- większa swoboda wyboru miejsca dla otworu w obudowie

- kwestia estetyczna, nie każdemu podoba się wielka dziura z przodu ;-)

Z kolei umieszczenie BR z przodu wydaje się lepsze z punktu widzenia koncepcji punktowego źródła dźwięku. Nie wiem które rozwiązanie jest lepsze z punktu widzenia zgodności fazy emitowanego sygnału.

Reasumując, chodzi o to, jak w danym ustawieniu i pomieszczeniu zachowają głośniki – oczywiście może się zdarzyć, że jeden model z tylnym BR będzie miał za mało basu a inny z przednim BR za dużo, w końcu umiejscowienie portu to tylko jeden z wielu czynników.

P.S. Ty się zawsze domagasz od innych konkretów, a sam też ich za wiele nie podajesz ;-). To tak na marginesie

P.P.S. Każde forum musi mieć własną legendę :-).

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-121941

Zbig -> Zgadzam sie zaleta wylotu BR z tylu jest zmniejszenie wplywu samego wylotu na prace glosnika niskotonowego. Umieszczenie z przodu z kolei powoduje, ze ustawienie chyba jest mniej krytyczne ale slyszysz szumy i latwiej o interferencje (chociaz jak na moj gust - ale tu moge sie bardzo mylic bo opieram sie tylko na intuicji - podobny efekt bedzie przy zastosowaniu sasiadujacych ze soba wooferow).

Nie ma rozwiazania idealnego. W ogole - BR nie jest najlepszym rozwiazaniem. Co prawda sam uzywam kolumn z BR ale uwazam, ze dobrze zaprojektowana linia transmisyjna jest lepszym (ale i niestety drozszym) rozwiazaniem.

Xajas -> Jak to czesto bywa, roznimy sie w zdaniach - znow chyba tylko real live eksperyment moze stwierdzic, czy ktorys z nas mial racje.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-121949

Otwór b-r nie jest jedynym "generatorem" basu. Oprócz tego mamy głośnik niskotonowy, jeżeli wstawimy kolumnę do rogu to i tak mamy te teoretyczne 9dB więcej na basie, otwór nie da kolejnego zwiększenia ciśnienia czy jest z przodu czy z tyłu.

B-r zamontowany z tyłu ma jednak inną, bardzo ważną zaletę: rezonanse tunelu są dużo mnie słyszalne, szumy powietrza również, a to problem każdego b-r.

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-121963

jesli juz pseudonaukowo dysputowac to na calego :-))

pozwole sobie tez na pewne dywagacje i odwazna teorie dlaczego BR z tylu powinien dawac mniej basu i niz BR z przodu.

Celem stosowania BR jest wykorzystanie energii wypromieniowanej przez membrane "do tylu wglab obudowy" w dolnym zakresie czestotliwosci (czyli tam gdzie harakterystyka zaczyna opadac) - czyli probuje sie obnizyc dolna czestotliwosc graniczna poprze sumowanie fali wypromieniowanej do tylu i do przodu. Aby nastepowalo to tylko w okreslonym wyznaczoynym (waskim) pasmie port BR jest odpowiednio dobrany (czyli relacja jego pojemnosci do pojemnosci obudowy) i to na prostej zasadzie rezonatora Helmholtza (czyli uklad sprezyna/masa). Efektem jest przepuszczanie przez port tylko jednej okreslonej czestotliwosc rezonansowej (oczywiscie +/- kilka herzow). To jak narazie fakty a nie moje dywagacje.

Czyli (teraz moje wnioski/dywagacje)

1. jest bzdura uwazac ze tylny BR przy niekorzystnym ustawieniu jest powodem buczenia bo odnioslo by sie to tylko do tej jednej okreslonej czestotliwosci wypromieniowanej prze ten Port BR

2. To wspomniane "bumienie", "buczenie" czy jak to nazwacie jest specyficzne (jego czestotliwosc) dla pomieszczenia (rezonanse pomieszczenia zalezne od wymiarow pomieszczenia) nie majace nic wspolnego z czestotliwoscia strojenia BR. Ich nasilenie zalezy od polozenia glosnikow (nie BR) w pomieszczeniu

3. Nawet gdyby wierzyc w wasze teorie odnosnie tylnego BR i niekorzystnego wplywu refleksji sygnalu wydobywajacego sie z BR od tylnej sciany mozna by powiedziec (z przekory gdyz wczesniej sam twierdzilem ze w to nie wierze)

a) im blizej tylnej sciany, tym bardziej przytkany port i tym mniej basu (po to wlasnie ELAC, Dynaudio i inni zalanczaja "korki" zatykajace BR by obnizyc ilosc basu)

b) w przypdku BR z tylu (w porownaniu z BR z przodu) sygnal promieniowany do tylu odbija sie od tylnej sciany i naklada sie na sygnal wypromieniowany przez membrany do przodu z pewnym opoznieniem (czyli przesunieciem fazowym) dzieki temu jest o oslabiony w porownaniu z sytuacja BR z przodu, gdzie zarowno sygnal z membrany jak i z BR maja wspolny plaszczyzne wyjsciowa czyli zgodna faze czyli wyzszy poziom sumarycznego sygnalu czyli wiecej basu w przypadku BR z przodu

Jak widzicie przy odrobinie fantazji mozna pseudonaukowo dowiesc wszystkiego. Czy to sie zgadza i kto w to wierzy to inna sprawa.

Powrocmy do rzeczywistosci..

>Odsuwajac kolumne zmienisz zakres czestotliwosci ktore beda podbijane.

Im mniejsz odleglosc tym wieksze czy tym mniejsze czestotliwosci beda podbijane?

Jaki zakres bedzie podbijany przy 30cm a jaki przy np 100cm?

>Daleko/blisko - miałem na myśli różnicę odległości wylotu BR od tylnej ściany w zależności od ustawienia kolumny. Jeżeli ma ona 30 cm głębokości i stoi 150 cm od tylnej ściany, to różnica wyniesie 20%. Jeżeli 60 cm, to 100%.

Nie widze zwiazku/wplywu tych procentow na zachowanie

>Aby przekonać się o wpływie odległości głośników od ściany na ilość basu wystarczy je poprzesuwać, nie trzeba studiować fizyki.

To prawda tylko co to ma wspolnego z BR z tylu albo z przodu? Efekt ten wystepuje niezaleznie z ktorej strony jest BR (albo czy wogole jest)!!!

>- najważniejsza, jak mi się zdaje, to separacja od słuchacza ewentualnych szumów przepływu powietrza przez otwór

zgoda

> i w ogóle wszelkich rezonansów wydobywających się z otworu

jedyny rezonans to zamiezony/wyliczony dla okreslonego BR (Helmholtz)

>Z kolei umieszczenie BR z przodu wydaje się lepsze z punktu widzenia koncepcji punktowego źródła dźwięku

w zkresie dzialania BR trudno mowic o wplywie polozenia BR na tworznie punktowego źródła dźwięku

>P.S. Ty się zawsze domagasz od innych konkretów, a sam też ich za wiele nie podajesz

Nie znam nikogo na tym forum kto zadaje sobie tyle wysilku cytowania odpowiednich zrodel z dziedziny akustyki itd jak ja...

>No i jak widać z Twojego "o mnie", w obydwu zestawach stereo używasz głosników z bass reflexem z przodu.

to prawda, ale nie mialo to najmniejszego wplywu na proces podejmowania decyzji o zakupie

>Zgadzam sie zaleta wylotu BR z tylu jest zmniejszenie wplywu samego wylotu na prace glosnika niskotonowego

Jak by to mialo wplywac na prace glosnika niskotonowego (w porownaniu zumieszczeniem z przodu)?

>rezonanse tunelu są dużo mnie słyszalne,

po to jest tunel by tworzyc rezonanse

>szumy powietrza również, a to problem każdego b-r.

a to sie zgadza!!! przynajmniej raz sie zgadzam :-)))

xajas

www.jaschik.com

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-122053

Bronie xajasa!

Bass refleks jest nie zrodlem dzwieku ale rodzajem rezystora akustycznego i jego dzialanie to glownie rozladowywanie cisnienia wewnetrznego komory z glosnikiem nisko tonowym lub srednio-niskotonowym. Liczy sie rozmiar kanalu i jego dlugosc. To co na zewnatrz jest z punktu widzenia cisnien kwestia wielkosci pokoju a nie tego, jak blisko sciany jest kolumna.

By oswoic sie z ta mysla dodam, ze jest wiele kolumn typu 'down-fire', ktore maja bass-reflex dmuchajacy do dolu. Dystanas miedzy otworem tego bass-reflexu jest 'regulowany' wysokoscia nozek/kolcow i wynosi zwykle okolo 5 cm. Taki bass-refleks skierowany w dol maja takze niektore hi-endowe kolumny (!).

pzdrw

soso

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-122829

Nic podobnego. Nie wgłębiając się w teorię przypadek praktyczny. Moje Dali mają BR z tyłu. Jako solidne podłogowe kolumny na brak dołu nigdy nie cierpiały. Po niedawnym przemeblowaniu znalazły się znacznie bliżej ściany niż dawniej :( i ilość basu zwiększyła się drastycznie. Do tego stopnia, że przy głośniejszym słuchaniu trzeba nieco przykręcać niskie tony barwą wzmacniacza. Spokojnie - wiem że to skandaliczne rozwiązanie i też stosuję je bardzo niechętnie ale inaczej się po prostu nie da. Chociaż spróbuję też nieco poeksperymentować z zakimiś zatyczkami. Fabrycznych nie ma więc może ktoś rzuci radą z czego takowe robił. Gąbka, pianka, styropian, wata, inne pomysły?

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-122834

Niepoządane rezonanse moga się brać z rezonansu własnego tunelu albo - jak przypuszczam - moga to byc rezonanse obudowy na tyle niskie że wchodzą w zakres działania tunelu i na tyle silne że nawet w wyższych pasmach nie sa dostatecznie blokowane masą akustyczną tunelu. Tunel z tyłu czyni je mniej słyszalnymi bo zwykle obudowa nawet wąska będzie odgrodą dla częstotliwości powyżej 800hz.

pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-122836

totem2 - takie samo zjawisko wystąpi jeżeli przysuniesz do ściany obudowy z BR z przodu jak i obudowy zamknięte. Spowodowane jest odbiciem fal dłuższych niż wymiary odgrody kolumny od powierzchni ściany za nią. Więc zaistnienie tego zjawiska niewiele dowodzi w kwesti "lepszości" umieszczenia tunelu BR.

pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-122840
  • Redaktorzy

Nareszcie ktoś to powiedział. Liczy się nie tylko odległość tylnej ścianki kolumny od ściany. Ważna jest też odległość przedniej. Ergo - problem wspomniany w tym wątku może mieć coś wspólnego z b.r., ale wcale nie musi. A tak nawiasem mówiąc - co leży na podłodze przed kolumnami?

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-122856

Najpierw pozwole sobie na mala uwage na temat "kultury" dyskutowania i zachowywania watku tematu (nie traktujcie tego jako osobistej krytyki). Posluze sie przykladem

> Jako solidne podłogowe kolumny na brak dołu nigdy nie cierpiały. Po niedawnym przemeblowaniu znalazły się znacznie bliżej ściany niż dawniej :( i ilość basu zwiększyła się drastycznie)"

primo: to ze zmiana odleglosci glosnika od sciany tylnej ma wplyw na reprodukcje basu juz sto razy powtarzalismy i sie wszyscy z tym zgodzili (powtarzanie zbedne)

sekundo: spornym tematem byl BR z tylu i jego wplyw na reprodukcje basu. Niestety wlasnie te konkretne pytania odnosnie tego zjawiska zostaja (niemalze zupelnie) bez odpowiedzi. Rzucane sa hasla, teorie, a jak zaczniesz dociekliwie pytac co to oznacza... cisza. W zamian za to pojawiaja sie nastepne wykretne hasla itd. Dla mnie jest to jakos niezadawalajace. Nie macie podobnego odczucia?

>Chociaż spróbuję też nieco poeksperymentować z zakimiś zatyczkami. Fabrycznych nie ma więc może ktoś rzuci radą z czego takowe robił. Gąbka, pianka, styropian, wata, inne pomysły?

Gabka do zmywania naczyn

>Niepoządane rezonanse moga się brać z rezonansu własnego tunelu albo

Co to jest "rezonans własny tunelu" - czy to niejest wlasnie rezonans zestawu komora/port pozadany i obliczony dla okreslonego glosnika?

xajas

www.jaschiks.com

https://www.audiostereo.pl/topic/8308-za-duzo-basu/#findComment-122875
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.