Skocz do zawartości
IGNORED

Bassrefleks - czym można zatkać

Nurek

Rekomendowane odpowiedzi

Przeniosłem swój sprzęt do innego pomieszczenia, kolumny stoją bliżej ściany ( a mają dwa otwory bassrefleksu z tyłu)- niestety nie ma możliwości ich odsunięcia. Niektóre niskie częstotliwości są teraz bardzo podbite. Zanim zacznę eksperymentować z ustrojami akustycznymi chciałbym zatkać otwory bassrefleksu. Wiem, że niektóre firmy dają specjalne zatyczki z gąbki. Czy może macie doświadczenia jaki materiał takiej zatyczki jest najbardziej skuteczny? Gąbka, filc czy może coś jeszcze innego?

głowa do góry! - powiedział kat do skazańca! :))

byle czym miękkim ale to już nie to granie :) szczerość jest okrutna .... spaprasz cały efekt, u mnie był ten sam problem, z zatkanymi otworami grało dziwnie na dłuższą metę, ale na chwilę może być

Ew. Skarpetka wypełniona poprzecinanymi w połowie albo 1/3 słomkami. W Tannoyach Devon działało :)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Nie możesz jakoś wyciąć z gąbki ? Skoro firma dodaje gąbki do zestawów, to znaczy,że chyba wie co robi.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Kup izolację z pianki o odpowiedniej średnicy i zamiast całkowicie zamykać otwór zmień jego średnicę i długość. Można w ten sposób kolumnę poskromić i jednocześnie nie likwidować całkowicie działania otworu. Swoją drogą to świetny materiał na rury bassreflex. Chyba w Spendorze bassreflex widziałem wykonany z pianki. Pianka jest tania - możesz poeksperymentować z jej długością czy średnicą.

Kup izolację z pianki o odpowiedniej średnicy i zamiast całkowicie zamykać otwór zmień jego średnicę i długość. Można w ten sposób kolumnę poskromić i jednocześnie nie likwidować całkowicie działania otworu. Swoją drogą to świetny materiał na rury bassreflex. Chyba w Spendorze bassreflex widziałem wykonany z pianki. Pianka jest tania - możesz poeksperymentować z jej długością czy średnicą.

to juz jest lepsze rozwiązanie choc ja kombinował, kombinowałem i kombinowałem i mimo ze bas zmalał zawsze cos było nie tak. moim zdaniem kolumna i wielkość otworu jest strojona w oryginale a kazda zmiana wnosi niekorzystne efekty.

Nie możesz jakoś wyciąć z gąbki ? Skoro firma dodaje gąbki do zestawów, to znaczy,że chyba wie co robi.

Wyobraziłem sobie jak ktoś kupuje nowe głośniki a tam w komplecie para audiofilskich skarpet ;]]]]] a tak na poważnie to jeśli zmiana lokum nie jest tymczasowa to polecam rozważyć zmianę głośników, ponieważ prawda jest okrutna - zatykanie bas reflex'ów wykastruje brzmienie. Można spróbować jeszcze sprawić jakieś podstawki granitowe podklejane filcem i na czas odsłuchów "wyjeżdżać" głośnikami do przodu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

niestety UK.

najpierw potestuj domowymi sposobami, żeby niepotrzebnie nie wywalić kasy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brzmienie niekoniczenie będzie wykastrowane. Wiele dzisiejszych głośników ma przewalony bas. Lekkie przestrojenie w dół zmniejsza ilość basu i poprawia jego punktowość. Natomiast całkowite zatkanie przeważnie faktycznie kastruje.

Brzmienie niekoniczenie będzie wykastrowane. Wiele dzisiejszych głośników ma przewalony bas. Lekkie przestrojenie w dół zmniejsza ilość basu i poprawia jego punktowość. Natomiast całkowite zatkanie przeważnie faktycznie kastruje.

u mnie jak przytykałem bas sie zmniejszał ale tez brakowało "powietrza" w dźwieku

u mnie jak przytykałem bas sie zmniejszał ale tez brakowało "powietrza" w dźwieku

To zależy od obudowy. Wielu producentów dodaje zatyczki w komplecie (B&W, Elac, Dynaudio, T+A). Ja mam Tempo 25 i niestety, zbyt dużo basu (mimo że stoją ponad metr od tylnej ściany i 75 cm od bocznych w 26 m2). Nie podoba mi się też subwooferowe podbarwienie z tego BR. Ponadto zbyt dociąża cały dźwięk, co nie pasuje do ogółu charakteru kolumn. Dlatego zatkałem i jestem zadowolony. Najtaniej wykonać to z kawałka pianki falistej (takiej jak z np. w opakowaniach podzespołów komputerowych lub wytłumiającej). Miałem sporo kawałków po eksperymentach z tłumieniem różnych kolumn. Zwinąłem więc 2 paski i wsadziłem. Nic Cię to prawie nie kosztuje, wygląda Ok i możesz posłuchać, czy Ci pasuje.

Możesz spróbować zestroić bas w dół przez wydłużenie bassrefleksu (np. tekturową rurką) lub znaczne sktócenie (ale na wszelki wypadek nie na oryginalnym). Możesz też wyjąć całkowicie (wtedy bedzie to otwór stratny). Pobaw się trochę :)

Ukryta Zawartość

post-12013-0-70028300-1306156221_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuję najpierw co nieco się dowiedziec o tym co samo pomieszczenie potrafi robic z basem,

plus ustawienie w nim zespołów głośnikowych, plus miejsce w którym siedzimy słuchając,

plus dwa i pół tysiąca innych historii, których suma nierzadko powoduje podbicia niskich tonów rzędu kilkudziesięciu decybeli w punkcie odsłuchu.

Po to właśnie niektórzy producenci kolumn dodają "zatyczki" do kartonów, a producenci wzmacniaczy nawet w topowych modelach montują gałki regulacji tonów,

a nie dlatego że basu jest w kolumnach za dużo czy we wzmacniaczu za mało i trzeba je od razu wymieniac.

Ale audiofile wolą w nieskończonośc rozprawiac o złotych bezpiecznikach i kablach, bo jak powszechnie wiadomo to ma największy wpływ na wszystko...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Proponuję najpierw co nieco się dowiedziec o tym co samo pomieszczenie potrafi robic z basem,

plus ustawienie w nim zespołów głośnikowych, plus miejsce w którym siedzimy słuchając,

plus dwa i pół tysiąca innych historii, których suma nierzadko powoduje podbicia niskich tonów rzędu kilkudziesięciu decybeli w punkcie odsłuchu.

Kilkadziesiąt decybeli? Przesada. Nie zmienia to faktu, że gdy mamy do czynienia z ograniczeniami typu stałe miejsce ustawienia lub pretensje Żony, to właśnie zatyczka może pomóc w dostrojeniu kolumn do pokoju.

No właśnie kolego woodolec pomieszczenie płata takie figle że może być bez problemu +25 dB w danym miejscu :) a w innym -25 dB. Tak tak bardzo zabawnie to wygląda na tle słuchania interkonektow, sieciowek :D.

Pozdrawiam Arczi

Najlepsze są grube wełniane skarpety, później naturalna gąbka do kąpieli, na końcu - gąbka z tworzywa sztucznego.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Dzięki za pomysły! poeksperymentuję z wyjęciem tunelu bassrefleksu i ze zrobieniem nowego dłuższego lub krótszego z rurki pcv dam znać jakie są efekty. I chciałbym zaznaczyć, że nie zamierzam stosować korekcji poprzez kable, bezpieczniki, ect. Zmieniłem mieszkanie i warunki akustyczne się zmieniły. Więc potrzebna będzie docelowo adaptacja akustyczna pomieszczenia :)

Dzięki za pomysły! poeksperymentuję z wyjęciem tunelu bassrefleksu i ze zrobieniem nowego dłuższego lub krótszego z rurki pcv dam znać jakie są efekty. I chciałbym zaznaczyć, że nie zamierzam stosować korekcji poprzez kable, bezpieczniki, ect. Zmieniłem mieszkanie i warunki akustyczne się zmieniły. Więc potrzebna będzie docelowo adaptacja akustyczna pomieszczenia :)

Zanim wyrwiesz te rury pomyśl nad tym co ja pisałem. Co prawda zmieni się też średnica, ale przynajmniej poeksperymentujesz bez wyrywania fabrycznych rur.

Zanim wyrwiesz te rury pomyśl nad tym co ja pisałem. Co prawda zmieni się też średnica, ale przynajmniej poeksperymentujesz bez wyrywania fabrycznych rur.

Raziel,

Oczywiście, że poeksperymentuje tak, jak mi poradziłeś - pomysł ze zmianą długości lub średnicy tuneli uważam za bardzo dobry. Tuneli bassrefleksu nie muszę wyrywać - są one umieszczone "na wcisk" i mozna je bezpiecznie usunąć bez szkody dla komumn.

Raziel,

Oczywiście, że poeksperymentuje tak, jak mi poradziłeś - pomysł ze zmianą długości lub średnicy tuneli uważam za bardzo dobry. Tuneli bassrefleksu nie muszę wyrywać - są one umieszczone "na wcisk" i mozna je bezpiecznie usunąć bez szkody dla komumn.

Jeśli żona pozwoli :) to radzę poeksperymentować najpierw z elementami wytłumiającymi na ściany za głośnikami i centralnie. Efekt może być lepszy.

Tłumienie pomieszczenia w przypadku nadmiaru w nim basu jest równie dobrym pomysłem jak zatykanie tuneli tylko w jednej kolumnie.

Ja bym jeszcze zaproponował wystawienie jednej z kolumn na balkon, odłączenie kabla w drugiej i słuchanie przez okno w pokoju obok...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Fajnie jest mieć kolumny zamknięte :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Pewnie, że fajnie.

Może pierwsze wrażenia po zatkaniu dziur nie będą zbyt zachęcające, ale na dłuższą metę mogą się okazac błogosławieństwem,

dlatego nie ma co się sugerowac dziesięciominutowym czy nawet godzinnym odsłuchem próbnym, tylko dac kolumnom pograc przynajmniej kilka dni

z różnym materiałem muzycznym, na różnych poziomach głośności, o różnych porach dnia czy nocy, a nie jest wykluczone,

że jak po tygodniu wyjmiesz zatyczki, to jeszcze szybciej wepchniesz je z powrotem.

Ale tak mnie teraz coś naszło. Mój niskotonowiec ma 25cm średnicy. Konstrukcja kolumn zamknięta. Kolumny z otworem basowym mają przeważnie przetworniki średnio 15cm (oczywiście mówię średnio), czy to nie za mało jak na odpowiednią podstawę basową?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ale tak mnie teraz coś naszło. Mój niskotonowiec ma 25cm średnicy. Konstrukcja kolumn zamknięta. Kolumny z otworem basowym mają przeważnie przetworniki średnio 15cm (oczywiście mówię średnio), czy to nie za mało jak na odpowiednią podstawę basową?

??? Nigdy nie miałem takiego głośnika. Albo osiemnastki w 2-drożnych, albo 21 w 3-drożnych. Skąd ta średnia?

No oczywiście są kolumny i kolumny, tak samo są głośniki i głośniki. Są też pomieszczenia i pomieszczenia, oraz gusta i guściki.

Nie ma tutaj reguły i praktycznie każdy przypadek będzie inny, ale skoro już mamy konkretną kolumnę w konkretnym pomieszczeniu

i basu jest zdecydowanie za dużo, a warunki lokalowe są jakie są i pewne kwestie (związane z ustawieniem czy siedzeniem) nie do przeskoczenia,

to zatkanie tuneli może (chociaż nie musi) okazac się strzałem w dziesiątkę, przynajmniej tymczasowo, a że prowizorki są zazwyczaj najtrwalsze...

to już całkiem inna para kaloszy.

Zawsze mnie zastanawiało, jak ludzie ekscytują się dziurą.

Potem zatykają dziury i nie zauważają jakie misterne obliczenia wzięły w łeb; przecież robienie "zamkniętej" kolumny z BR to najczęściej zupełne zrujnowanie środowiska pracy głośnika...

I jak to ma brzmieć?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.