Skocz do zawartości
IGNORED

Anarchia

fox733

Rekomendowane odpowiedzi

Anarchia nie oznacza braku kontroli w ogóle, oznacza jedynie brak kontroli z zewnatrz"

Ciagle slysze te same bzdury.

Anarchia to chaos, bo kiedy przestana istniec.

Wladza i panstwo wszyscy sie pozabijamy.

Oczywiscie, ze tak, dopóki w ten sposób myslisz

Jak sadzisz, czy wieksza ilosc wojska i policji.

Zapewni spokój na ulicy i Twoje bezpieczenstwo?

Zacznij wreszcie myslec i przestan sie ludzic.

Korupcja to nie wymysl, kazdego mozna kupic.

Powiedz, czy teraz ludzie nie gina zabijani.

W granicach panstwa i praworzadnosci?

Wojny w domu, w szkole, na ulicy.

Pobicia, morderstwa, kradzieze, gwalty

Konflikty spoleczne, polityczne, etniczne, religijne.

A wszystko to w granicach systemów i prawa.

Jezeli to nazywasz PORZADKIEM

To ja zdecydowanie wybieram CHAOS

Aparat panstwa, policja, sluzba bezpieczenstwa. Niepotrzebne armie, ministerstwa, urzedy

Im bardziej czlowiek stara sie zapanowac nad innymi.

Tym wiekszy powstaje zamet i balagan

Problemy bezrobocia, wandalizmu, fala przestepczosci.

Czy czujesz sie bezpiecznie wychodzac na ulice?

Masz swoje ukochane panstwo, czy zapewnilo ci bezpieczenstwo?

"Panstwo pozbawione calkowicie przemocy bedzie uporzadkowana anarchia".

Ludzie, którzy próbuja mi wmówic Ze zycie poza panstwem jest niemozliwe.

Bogaca sie moim kosztem i mówia. "popatrz, jakie to latwe"

Przyklad idzie z góry, mam w dupie góry. Wole morze, bezkresne, nieograniczone

Nie chce byc jeszcze jednym blaznem w waszym cyrku.

W wyscigu do Europy, w epoce atomu ja wybieram wiatraki.

Wszystkie systemy zostaly juz wypróbowane.

Wszystkie bardziej, lub mniej nieudane.

I wszystkie do siebie podobne:

Pieniadze i wladza, wladza i pieniadze

Nie potrzebuje biznesmena, by promowal mój punkt widzenia.

Nie potrzebuje panstwa, by wiedziec jak zyc.

Czy za to, ze utrzymujesz panstwo dostajesz cos w zamian?

Stereotypy narzucone od pokolen.

O koniecznosci podzialu ludzi drutem kolczastym.

Na kraje, panstwa, narody, klasy.

Kara smierci za odmowe napasci na innych.

Kara smierci za odmowe obrony tego, co nigdy nie bylo twoje.

Biedni, chorzy, przecietni maja prawo glosu

Ale i tak nikt ich nie bedzie chcial sluchac.

Zawsze interesy narodu byly interesami elit

I zawsze ludzie dawali sie nabierac, ze jest inaczej.

Zawsze w imie wyzszych racji dawali soba rzadzic.

Zawsze dawali sie wyzyskiwac.

Chciwosc i przemoc to wszystko co mozesz mi zaoferowac.

Wypchaj sie, nie jestem twoja wlasnoscia!

Sram na twój moralny i niemoralny autorytet.

I na twoje pieniadze, którymi napychasz swoje kieszenie.

Sciaganie podatków, sciganie przestepców.

Dobrze wiesz, ze "Nie aresztuja cie, jezeli jestes bogaty"

"Pozbyc sie klopotu i miec swiety spokój" To ich polityka, ich nedzne gierki

Nie zadajcie bym akceptowal wasze zasady.

Jedyne czym chce kierowac to wlasne zycie

Nie mam ambicji by mówic innym co jest dla nich wlasciwe.

I nie wydaje mi sie, by ktos inny wiedzial lepiej.

Co sprawi ze bede naprawde szczesliwy.

Nie potrzebuje autorytetów ani idoli

Nie potrzebuje prawa ani nakazów i zakazów.

By swym zyciem nie wyrzadzac innym krzywdy

Nie potrzebuje tych wszystkich ograniczen.

Moje argumenty sa racjonalne.

Podczas, gdy ty masz irracjonalna przemoc.

Kiedy mówie, ze pragne wolnosci. Ty od razu chcesz mnie zabic

Zrozum wreszcie, ze to nie twój zasrany interes w co wierze.

Ciagle slysze te same bzdury

Anarchia to chaos, anarchia to przemoc.

Brak jakichkolwiek wartosci duchownych.

Znów zaplona stosy nienawisci.

Czy miliony ludzi wymordowanych przez inkwizycje.

Ciagle wojny na tle religijnym.

Wpierdalanie sie w twoje intymne sprawy.

To wszystko jestes w stanie zaakceptowac?

Chcesz krzywdzic i usmiercac bezkarnie?

U.O.P. i policja przyjma cie z wielka checia.

Papiez poblogoslawi cie, gdy wyruszysz na wojne.

Mozesz juz z "czystym sumieniem" spac spokojnie.

Nie twierdze, ze wszyscy musza byc wolni.

Jezeli jestes za slaby, by zyc bez przymusu i nakazów. Jezeli chcesz byc niewolnikiem - prosze bardzo. Ale ja nie mam zamiaru za to placic.

Moge zaakceptowac dobrowolnych niewolników. którzy nie potrafia zyc bez struktur panstwa.

Nie zadam akceptacji dla mojej drogi zycia.

Chce po prostu zyc bez ingerencji z zewnatrz.

O wolnosc i szczescie trzeba ciagle walczyc. O milosc trzeba stale zabiegac.

Nie pozwól, by inni organizowali ci zycie.

Spróbuj poznawac prawde samemu

Bez gotowego zestawu pytan i odpowiedzi.

I zajmij sie organizacja wlasnego zycia

(bo inni zrobia to za ciebie)

Autor tego tekstu jest obecnie na państwowej posadce dyrektorem jakiegoś muzeum. Latka lecą a żyć trzeba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

https://www.audiostereo.pl/topic/83392-anarchia/

"Aparat panstwa, policja, sluzba bezpieczenstwa. Niepotrzebne armie, ministerstwa, urzedy

Tym wiekszy powstaje zamet i balagan"

o! to jak z naszą moderacją

sorry fox, nie banuj, tak mi się tylko ad hoc nasunęło

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

https://www.audiostereo.pl/topic/83392-anarchia/#findComment-2202421

Ale o co chodzi?

Stawiasz pytanie, czy stwierdzasz fakt?

Bo ja nie rozumiem tego wątku i intencji autora...

Pytam generalnie o to czy żyjemy w zgodzie z własnym Sumieniem o ile go nie zabiliśmy.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

https://www.audiostereo.pl/topic/83392-anarchia/#findComment-2202438

A jak ma się anarchia i anarchizm do sumienia?

Czyżby koledze nie udało się znaleźć "złotego środka">?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/83392-anarchia/#findComment-2202471

A jak ma się anarchia i anarchizm do sumienia?

Czyżby koledze nie udało się znaleźć "złotego środka">?

Ukryta Zawartość

Dobre.

Co się "koledze" nie, bądź udało ma tu niewiele do rzeczy. Przede mną długa droga i wielka przestrzeń:)

A to odpowiedź wideo:)

Ukryta Zawartość

>rafał735

a co ma do rzeczy rzadkie używanie Enteru?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/83392-anarchia/#findComment-2202487

Też nie rozumiem pytania autora wątku.Co ma anarchizm do zycia w zgodzie z własnym sumieniem?

Autor wypowiedzi wstępnej mógł kiedyś być anarchistą i póżniej zmienić poglądy to nic nowego.Podobno tylko krowy nie zmieniają poglądów.Często za młodu ma się radykalne poglądy,które z wiekiem ewoluują.Widzi się świat w kolorach czarno-białych,wszystko jest proste,oczywiste i jednoznaczne.Z wiekiem zaczyna się wątpić.

Nieprzypakowo w wielu kulturach ceni się ludzi w wieku podeszłym.Oczywiście sam wiek nie jest gwarancją mądrości.

Fajnie byłoby żyć w zgodzie z własnym sumieniem ale życie to sztuka kompromisu.

https://www.audiostereo.pl/topic/83392-anarchia/#findComment-2202542
Gość Wireless

(Konto usunięte)

Entera!

A może i Enteru...?

najbezpieczniej : przycisku "Enter" ;)

Co do watku - tez nie rozumiem, szczerze powiedziawszy, intencji autora.

Czy to ma byc watek poswiecony utracie mlodzienczych idealow ?

Hmmm - ja mysle, ze zyje w zgodzie z wlasnym sumieniem. Chociaz to czasem sporo nerwow kosztuje ;).

https://www.audiostereo.pl/topic/83392-anarchia/#findComment-2202543
Fajnie byłoby żyć w zgodzie z własnym sumieniem ale życie to sztuka kompromisu.

I tu jest sedno. Może wypadałoby zdefiniować pojęcie sumienia. Anarchia to tylko przykład, skądinąd bardzo obrazowy. W młodości nigdy nie identyfikowałem się z "brudasami", wolałem mainstream typu disco. Pytania zacząłem zadawać później. I dalej zadaję.

Co to jest sumienie?

https://www.audiostereo.pl/topic/83392-anarchia/#findComment-2202556

Anarchia nie oznacza braku kontroli w ogóle, oznacza jedynie brak kontroli z zewnatrz"

Ciagle slysze te same bzdury.

Anarchia to chaos, bo kiedy przestana istniec.

Wladza i panstwo wszyscy sie pozabijamy.

Oczywiscie, ze tak, dopóki w ten sposób myslisz

Jak sadzisz, czy wieksza ilosc wojska i policji.

Zapewni spokój na ulicy i Twoje bezpieczenstwo?

Zacznij wreszcie myslec i przestan sie ludzic.

No dobrze, ale jeżeli rozwiążesz policję/wojsko to wtedy niemal z automatu bezwzględna mafia na wszystko kłądzie swoje łapy. A w rządach mafii ''prawo'' działa w bardzo prosty i bezwzględny sposób. To jest dopiero prawdziwa tyrania i dyktatura. I spróbuj tylko im nie zapłacić. Narobiłoby się wtedy pełno tzw ''kacyków'' i napier..liby się tylko ciągle pomiędzy sobą ;). Zlikwidujesz państwo ? to mogą wtedy przyjść z zewnątrz jakieś obce zorganizowane grupy które mogą tak wymanewrować niezorganizowanych że załażą tutaj swoje inne państwo na swoich warunkach, itp itd ;) . A co może nie ...? .

https://www.audiostereo.pl/topic/83392-anarchia/#findComment-2202779
Gość rydz

(Konto usunięte)

"Aparat panstwa, policja, sluzba bezpieczenstwa. Niepotrzebne armie, ministerstwa, urzedy

Tym wiekszy powstaje zamet i balagan"

o! to jak z naszą moderacją

sorry fox, nie banuj, tak mi się tylko ad hoc nasunęło

Nic dodać nic ujać,każdy ma głowe i rozum na karku! myślimy?

https://www.audiostereo.pl/topic/83392-anarchia/#findComment-2202783

Jakiś czas temu obejrzałem film dokumentalny o Sex Pistols. Każdy powinien obejrzeć, miłośnicy "ładu i porządku" dwa razy albo dopóki nie zrozumieją. Historia o kilku facetach którzy przeciwstawili się systemowi i jak wysoka cenę za to zapłacili. Nadzwyczaj pouczające z tego względu że środki stosowane przeciw buntownikom właściwie się nie zmieniły.

Dobre też dla nawiedzonych fantastów w stylu jakuba102 i innych.

Jestem Europejczykiem.

https://www.audiostereo.pl/topic/83392-anarchia/#findComment-2202789
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Jakiś czas temu obejrzałem film dokumentalny o Sex Pistols. Każdy powinien obejrzeć, miłośnicy "ładu i porządku" dwa razy albo dopóki nie zrozumieją. Historia o kilku facetach którzy przeciwstawili się systemowi i jak wysoka cenę za to zapłacili. Nadzwyczaj pouczające z tego względu że środki stosowane przeciw buntownikom właściwie się nie zmieniły.

Dobre też dla nawiedzonych fantastów w stylu jakuba102 i innych.

Doradzam ostrożność jeśli chodzi o muzycznych idolów. Na początku lat 90 Grzesiu Markowski przyznał w publicznej TV, że cała ideologiczna otoczka utworów była potrzebna, aby zarobić szmal. Taki był tylko on, czy tylko on miał chwilę zapomnienia?

https://www.audiostereo.pl/topic/83392-anarchia/#findComment-2202894

Doradzam ostrożność jeśli chodzi o muzycznych idolów.

W przypadku Sex Pistols szmal zgarnął cwany McLaren ale jak czytam w Wikipedii był "szkocko-żydowskiego pochodzenia" :-).

Jestem Europejczykiem.

https://www.audiostereo.pl/topic/83392-anarchia/#findComment-2202941
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

W przypadku Sex Pistols szmal zgarnął cwany McLaren ale jak czytam w Wikipedii był "szkocko-żydowskiego pochodzenia" :-).

Poczułem wyraźną ulgę,że chociaż tym razem kapitał został w polskich rękach. ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/83392-anarchia/#findComment-2202953

Człowiek potrzebuje kontroli drugiego człowieka żeby mógł być bardziej ludzki?

Człowiek bez drugiego człowieka nigdy nie będzie ludzki. Sformalizowane państwo, władza i idąca za nią potrzeba kontroli jest jedynie odzwierciedleniem ludzkiej natury. Inaczej mówiąc nawet w systemie anarchistycznym musi być rządzący i rządzony. Dlatego to utopia.

-edit

Nie zauważyłem, że Grzegorz7 już o tym napisał.

No dobrze, ale jeżeli rozwiążesz policję/wojsko to wtedy niemal z automatu bezwzględna mafia na wszystko kłądzie swoje łapy. A w rządach mafii ''prawo'' działa w bardzo prosty i bezwzględny sposób. To jest dopiero prawdziwa tyrania i dyktatura. I spróbuj tylko im nie zapłacić. Narobiłoby się wtedy pełno tzw ''kacyków'' i napier..liby się tylko ciągle pomiędzy sobą ;). Zlikwidujesz państwo ? to mogą wtedy przyjść z zewnątrz jakieś obce zorganizowane grupy które mogą tak wymanewrować niezorganizowanych że załażą tutaj swoje inne państwo na swoich warunkach, itp itd ;) . A co może nie ...? .

Nie wiem jak Ty, ale ja mam wrażenie, że właśnie streściłeś działalność owego państwa.

W dniu 30.05.1814 roku urodził się Michaił Bakunin - rosyjski myśliciel, rewolucjonista, a co najważniejsze - twórca anarchizmu.

Rozumiem związek z datą, ale Bakunin jest jedynie twórcą anarchizmu kolektywistycznego. Pierwszy raz nazwy anarchizm jako formy organizacji społecznej używa Pierre Joseph Proudhon. Chociaż teoretycznego początku anarchizmu należy raczej szukać w filozofii Maksa Stirnera.

https://www.audiostereo.pl/topic/83392-anarchia/#findComment-2203116

Ideały anarchistyczne, czyli w co wierzą anarchiści

Anarchiści wierzą, że każdy ma prawo do wolności; że celem społeczeństwa jest rozszerzanie indywidualnej swobody jej członków. Wokół tych założeń obraca się cała idea anarchizmu.

Człowiek żyjący od początku samotnie (dla przykładu pustelnik), będący materialnie samowystarczalny mógłby podejmować własne decyzje nie ograniczone przez społeczne zależności, a tym samym mógłby czuć się wolnym, jednak wszelkie jego działania uzależnione byłyby od przyrody, której w pojedynkę by nie ujarzmił. Przystosowując się do życia w gromadzie, stałby się bardziej niezależny od sił natury, lecz tym samym musiałby się ogółowi społeczności i panującym we wspólnocie prawom. Społeczeństwo, mimo, iż jest w jakimś stopniu zorganizowane i przez to ograniczone różnymi zakazami, daje poszczególnym członkom tejże społeczności więcej możliwości działania, niż życie w odosobnieniu. takie właśnie społeczeństwo, pozwalające ludziom na wyrażanie swoich idei, na rozwijanie się, jest według anarchistów społeczeństwem idealnym.

Każdy związek społeczny, w którym pewna grupa dominuje nad resztą, używając do tego celu strachu i przemocy, ogranicza prawo wyboru ludzi, którzy muszą się podporządkować. Taki charakter mają wszelkie systemy państwowe. Rząd i organizacje go wspierające korzystają z przemocy, by egzekwować przypisane sobie przywileje. W opinii anarchistów, związki opierające się na instytucjonalnej przemocy, narzuconej społeczeństwu, są nie porządane. Są one jak społeczna zaraza, którą każdy powinien starać się wyeliminować.

Anarchizm stoi w opozycji do państwa, armii, niewolnictwa, więziennictwa, monopolów, kapitalizmu, biurokracji, monarchii, oligarchii, patriarchatu i każdej innej instytucji wykorzystującej w swym działaniu przemoc i nierówność. Innymi słowy, anarchizm przeciwstawia się rządowi w każdym jego wydaniu. (W praktyce, w społeczeństwie opartym o system rządowy, anarchiści mogą się zgodzić na istnienie jednego rodzaju przemocy po to, aby wyeliminować inny. Dla przykładu można wezwać legalnie działającą policję dla obrony swojej wolności przed przemocą kryminalistów, brutalnych szefów, itp. Mimo to, wszelkie formy przemocy mają ze sobą więcej wspólnego, niż dostrzegalnych między nimi różnic).

Dla celów słownikowych anarchizm można poprawnie zdefiniować jako opozycję dla wszelkich rodzajów rządu narzuconych odgórnie. Błędem byłoby jednak twierdzenie, że anarchizm jest zjawiskiem negatywnym. Opozycja dla rządu wyrasta z przeświadczenia o pozytywnym charakterze społeczeństwa, które to nie potrzebuje takiego przymusu. To nieprawda, że społeczeństwo bez państwa nie mogłoby istnieć. Wbrew pozorom, to nie państwowa przemoc, a chęć życia w grupie scala społeczeństwo.

Anarchia

Ideą anarchizmu jest stworzenie społeczeństwa, w którym to poszczególni ludzie mogliby robić wszystko, na co mają ochotę, pod warunkiem, że nie stoi to w sprzeczności z prawem wolnego wyboru innych członków społeczności. Taką właśnie sytuację oznacza greckie słowo anarchia, czyli brak odgórnych rządów.

Anarchiści nie oczekują, że wszyscy ludzie będą altruistami; będą mądrzy, dobrzy, perfekcyjni, itp. Wierzą jednak, że społeczeństwo bez władzy jest możliwe do osiągnięcia, mimo nieidealnej natury człowieka. Każde (realne!) społeczeństwo, bez odgórnie narzuconej władzy, będzie budzić żywe zainteresowanie anarchistów.

Jasnym chyba jest, że każda "zdrowa" anarchia potrzebować będzie społecznej presji, by odciągnąć ludzi od działań z wykorzystaniem przemocy; z drugiej jednak strony - zapobiec używaniu przemocy przez jednostkę znaczy tę jednostkę ograniczyć. Każde społeczeństwo narzuca ograniczenia i nie da się tego uniknąć. Anarchizm nie oznacza perfekcyjnej wolności; anarchia to brak rządu i nałożonej przez niego nierówności. Wykazanie utopijności prawdziwej wolności nie jest bynajmniej argumentem przeciwko anarchizmowi, jest jedynie potwierdzeniem tezy, iż nic nie jest idealne.

Możliwość wcielenia anarchii w życie nie jest niczym poparta, ani udokumentowana (podobnie jednak było z pierwszym systemem demokratycznym, pierwszą monarchią, republika itp.). "czy anarchia jest możliwa" jest pytaniem wyłącznie hipotetycznym i odpowiedź nie pojawi się dopóty, dopóki nie pojawi się anarchia. Pytaniem więc jest "Czy o anarchię warto walczyć?" - sądzę, że tak.

To ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie jest chyba wszystko o ruchu anarchistycznym.

Również zgadzam się z opiniami, że człowiek potrzebuje drugiego człowieka ale chyba jednak większość nie lubi permanentnej kontroli. Cenimy sobie wolność i niezależność a jednocześnie wymagamy czasem nawet nieświadomie aby inni spełniali nasze oczekiwania.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/83392-anarchia/#findComment-2203235

Anarchia może wydawać się dobrym rozwiązaniem, ale do czasu - podobnie jak komunizm, który również nie uwzględnia natury ludzkiej. Wcześniej czy później rozpocznie się walka o przywództwo, jedni będą przywództwa oczekiwali, drudzy go pragnęli.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

https://www.audiostereo.pl/topic/83392-anarchia/#findComment-2203260

Spójrzcie na to z innej strony- gdzie panuje pokój wewnątrz społeczeństwa:

- małe grupki tubylców w dżungli

- państwa kierowane przez ludzi uduchowionych np. Tybet

Szukanie złotego środka jest wygodne bo...

NIE TRZEBA ZACZĄĆ ZMIANY OD SIEBIE lepiej siedzieć i pier... o tym że ktoś jest nawiedzony czy jakkolwiek gorszy- żeby nadymać swoje puste "ego".

Siedzenie i gdybanie jest bardzo wygodne można sobie nawet wymyślić że tak musi być i USPRAWIEDLIWIĆ SWOJE NIC NIE ROBIENIE.

To nawet zabawne :)

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

https://www.audiostereo.pl/topic/83392-anarchia/#findComment-2203490
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.