Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki - pasmo przenoszenia

bigos

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze byłem pewien, że pasmo przenoszenia słuchawek jest niezwykle liniowe.

Przykładowo pasmo przenoszenia słuchawek Sennheiser HD800 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ledwo co mieści się w przedziale +- 5 dB.

Posiadam znacznie tańsze słuchawki tzn. Philips SPH2700 mimo tego właśnie bas i środek pasma jest w porządku, góra już nie jest tak dobra. W porównaniu do głośników spójność, muzykalność jest o niebo lepsza. Wszystkie dźwięki pojawiają się w odpowiednim momencie. To samo nagranie odtworzone przez głośniki ma już jakby 'nalot' który powoduje że poszczególne dźwięki są porozsuwane w czasie, nie ma takiej spójności czasowej. Pewnie jest to związane ze zwrotnicą i z pomieszczeniem odsłuchowym.

Czy ktoś z was robił pomiary słuchawek?, czy wyniki są podobne do tych ze strony www.headphone.com ? Czy macie może hipotezę dlaczego odsłuch przez słuchawki jest tak dobry mimo kiepskiej ch-ki przenoszenia?

post-19101-0-54055900-1306689683_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/83409-s%C5%82uchawki-pasmo-przenoszenia/

Przetwornik bliżej ucha, wiec mniejsze moce, łatwiej uzyskać dobrą jakość sygnału przy niewielkim wzmocnieniu.

Taka charakterystyka niewiele Ci powie, kaskadowa więcej, a tak naprawdę tylko ucho i wiele kombinacji muzyki źródła, wzmacniacza i słuchawek odsłuchanych.

Tutaj b. ważna jest synergia.

Bo niby dlaczego Denony D2000 w mojej opinii grają znacznie lepiej z maleńkim, tanim uDAc2 niż ze znacznie lepszym i mocniejszym Icon HDP?

Dlaczego chwalone AKG Q701 zdjąłem z uszu po przesłuchaniu pierwszego utworu, a znacznie tańsze Denony przykleiły mi się do głowy i w ogóle nie chciałem ich zdejmować?

dlaczego z niektórymi odtwarzaczami lepiej grają Triple.Fi, a z innymi zdecydowanie lepiej wypadają IE8?

Tak prosty wykres, jak ten powyżej nie niesie ze sobą pełnej informacji o sygnale, jaki trafia do ucha słuchacza. Ważny jest kształt kanału, wiek, preferencje muzyczne, umiejscowienie słuchawek na głowie, nawet rodzaj padów! Tylko odsłuch prawdę Ci powie.

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

• 1 miesiąc później...

bigos: Nie wiem co to masz za glosniki, ale jestes pewien ze masz je poprawnie ustawione wzgledem swojego miejsca odsluchowego?

Pomiary na www.headphone.com to swietna sprawa. Szkoda ze maja tak malo modeli AKG. Ciekawe tylko na ile maczali w nich palce dani producenci. Ciekawe tez, czy owe pomiary potrafilyby wykazac inne przypadki jakie moga towarzyszyc sluchawkom. Niektore szybciej zaczynaja znieksztalcac na pewnych poziomach glosnosci, drugie radza sobie z tym znacznie lepiej. Niektore wogole nie radza sobie z utworami ktore maja podbity bass - jak to sprawdzisz na takim wykresie? Kolejna przypadlosc, moje K530 robia spory pudlowaty poglos na wyzszym bassie - jak mialbym sie o tym dowiedziec korzystajac z takiego wykresu?

ov_Darkness: Nie wierzysz w kable, ale juz w DACki i wzmacniacze tak?

Sprawa ksztaltu kanalu sluchowego to ciekawa sprawa. Nie czytalem jeszcze nic na temat roznic w slyszeniu przez osoby ktore nie posiadaja wad sluchu. Ciekawe na ile te roznice sa znaczace. Jedno moge natomiast potwierdzic. Porzadnie przeplukanie ucha ma ogromne znaczenie na odbior wysokich tonow, oczywiscie do czasu. Ludziom sie wydaje ze slysza dobrze, bo mozg sie przyzwyczaja i byc moze w jakis sposob to koryguje. Glebszych okolic wnetrza uszu patyczkiem nie zalatwisz, wrecz mozna sprawe pogorszyc (napchac syfu), tym bardziej jesli ktos ma wezsze kanaly sluchowe.

Tutaj jest wyjasnione, dlaczego sluchawki nie maja w pelni liniowej charakterystyki:

Ukryta Zawartość

Warto najpierw cale poczytac, nim sie zaczniemy przerazac, a chodzi glownie o pewna korekcje ze wzgledu na niewielka odleglosc od ucha i dzwiek celowany bezposrednio.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.