Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz lampowy

wist

Rekomendowane odpowiedzi

Parę lat temu przesiadłem się na lampę. Mam AP Tempo VI która jest teraz podłączona do monobloków prima luna (rocznych). Pora na pomyślenie o pre, koniecznie lampowym. Będę musiał posłuchać, ale prosiłbym o poradę. F. Kulpa zachwalał C-J GT 2, który został zastąpiony przez GT-3 (ponoć sporo gorszy), również w wersji SE - co do tego czytałem gdzieś tam recenzję. Myślałem o CJ, ale jest też dużo innych na rynku: Mac, Manley, VTL, Audio Reaserch, Leben, Triode Corporation etc., żeby wymienić kilka. Będę wdzięczny za sugestie i opinie co warto posłuchać, co Waszym zdaniem jest lepsze/gorsze.

https://www.audiostereo.pl/topic/83512-przedwzmacniacz-lampowy/

Parę lat temu przesiadłem się na lampę. Mam AP Tempo VI która jest teraz podłączona do monobloków prima luna (rocznych). Pora na pomyślenie o pre, koniecznie lampowym. Będę musiał posłuchać, ale prosiłbym o poradę. F. Kulpa zachwalał C-J GT 2, który został zastąpiony przez GT-3 (ponoć sporo gorszy), również w wersji SE - co do tego czytałem gdzieś tam recenzję. Myślałem o CJ, ale jest też dużo innych na rynku: Mac, Manley, VTL, Audio Reaserch, Leben, Triode Corporation etc., żeby wymienić kilka. Będę wdzięczny za sugestie i opinie co warto posłuchać, co Waszym zdaniem jest lepsze/gorsze.

zalezy jaki efekt chcesz uzyskac.

Upraszczajac: Mac, Manley, Leben, TRI, stare Audio Research na lampach 6922 beda docieplac/pogrubiac dzwiek.

Audio Research z obecnej oferty, BAT -> beda baardzo przezroczyste, az mozna czasem nie poznac ze to na lampach.

Ale skoro masz prima lune, to domyslam sie, ze pewnie dodatkowego ciepelka nie potrzebujesz i tu szukalbym raczej wsrod tych przezroczystych.

Wybor zalezy tak na prawde od budzetu/i/lub gustów.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Chyba ciężko będzie pobić używanego ARC Ref-3. W 20k powinieneś się zmieścić bez problemu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja bym spróbował jeszcze Art Audio Conductor.

2 tryby pracy w pre Art Audio Conductor to: ustawienie Gain i ustawienie katodowe CV.

jest też nowa uproszczona wersja Simply bez tryby Gain i bardzo udanego wzmacniacza słuchawkowego.

pozdr.

Robert

Porównywałem kiedyś ARC ref 3 z ArtAudio Conductor i bez problemu okazało się,ze to Conductor jest tym lepszym pre.Porównanie odbywało się u mnie w moim systemie(w tamtym czasie)na monoblokach Cary Audio Design 805AE i Pass Ferst Watt,też w wersji monobloków oraz Pass XA-60.5,to rzeczywiście dobre pre i dodatkowo to ustawianie Gain jest interesujące.

Podobną (drobne zmiany) konfigurację słuchałem na przedwzmacniaczu Manley Neo-Classic 300B RC. Była to dobra synergia. Dobrze powinien zagrać także pre-amp Cary Audio SLP 98P. Oczywiście to trzeba posłuchać w Twoim systemie, w Twoim pomieszczeniu odsłuchowym.

Zapraszam na odsłuchy, istnieje także możliwość odsłuchu w Twoim pomieszczeniu i przetestowania w konkretnym systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

witam odnośnie porównania Modrzew47 przedwzmacniacza ArtAudio Conductor z ARC - to wydaje mi sie ze kluczowym elementem jest tutaj połaczenie do końcówki. ArtAudio nie ma XLRów ARC ma - i jesli podczas podłaczymy ARC po XLRa to gra o niebo lepiej niż po RCA. dlatego Wist istotne jest czy Prima Luna to Twój finalny wybór - z tego co pamietam to te monobloki nie mają XLRów. a wiec jesli ARC to nie ma potrzeby inwestowac w LS27 - spórbowałbym raczej Manleya lub ARC ale te z niższej półki. LS27 i Ref3 czy 5 będzie super wyborem jesli zdecydujesz sie na przejście na końcówkę z XLRami (prawdziwie zbalansowaną).

maxflo ARC ref 3 posiadałem około roku i porównywałem go z różnymi pre,nie twierdze,że jest do bani,wskazuje tylko jak wypadł w porównaniach.Pass posiada XLR(FerstWatt i XA-60.5) a jednak Conductor wypadał lepiej po rca niż ARC po XLR.Bardzo ważne jest dopasowanie z końcówkami...przed zakupem trzeba koniecznie sprawdzić...podłączając.Ref3 można zrobić tjuning,wymiana lampy na zasilaniu daje poprawę.

Możemy się umówić na odsluchy, znajdzie się także trochę innych ciekawych konstrukcji (lampowych i tranzystorowych), nie chce jednak zaśmiecać forum, napisz wiecej szczegółów na priv

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.