Skocz do zawartości
IGNORED

PL18WO - rezonas tunelu

olog

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Kupiłem okazyjnie od kumpla komplet podobno dobrych

głośników: vifę pl18wo i ss 9300. I zaczęły się problemy.

Otóż popełniłem skrzynkę w/g danych producenta objętość

ok 14l tunel 5.5cm dlugość 19cm

i niestety slychac bardzo wyraźne podkolorowanie.

Pomierzylem kolumienke metoda MLS i wychodzi ok 800Hz

(akurat lambda/2) wychodzi na to, że to paskudny rezonans tunelu.

Wytłumilem obudowę bardzo mocno skutek: rezonans mocno stłumiony i bas też.

Ręce już opadają, trzeba zrobić nowe skrzynki, macie może jakieś sugestie?

https://www.audiostereo.pl/topic/8365-pl18wo-rezonas-tunelu/

Tunel jest z przodu czy z tyłu? Zwykle jak jest z tyłu to mniej słychać. Obudowa wyszła mała - wydaje mi się że powinna być 15,5-16 litrów dla PL18WO Tunel z tyłu i powinien być wyprofilowany z obu stron. Raczej nie ma innego sposobu na to.

Na razie możesz zdobyć cienką piankę (jak do podkładów pod panele albo taką, którą się owija sprzet audio w opakowaniach) i wukleić nią tunel w 2/3 długości od jego wlotu, a wokół wlotu - na jego zewnętrznej krawedzi - zwinąc taki wałek z grubszej gąbki. I oczywiście zmniejszyć wypełnienie obudowy, ale zostaw jakies wytłumienie. Wtedy zmierz jeszcze raz a przede wszystkim posłuchaj czy jest duża zmiana w brzmieniu.

pozdr.

Własnie sprawdziłem w symulacji. Standardowy tunel profilowany z jednej strony ma ok. 21,12cm^2 pow. Czyli średnia średnica przekroju to trochę mniej niż 5,2cm. Przy długości tunelu od 19,6cm do 19,2cm

masz w V=14litrów Fb=44Hz, w V=15,5litra Fb=42Hz, w V=16litrów Fb=41Hz. Przy podobniej odpowiedzi impulsowej.

Niestety długość tunelu musi pozostać prawie taka sama i nic się na to nie poradzi. Trzeba szukać wyprofilowanego z obu stron. A jak takiego nie ma to kupić o 4-5mm krótszy i naciągnąć na koniec jakąś obłą tuleję z pianki albo gabki.

pozdr.

wielkie dzieki za info

moze nie bede zmieniał obudowy ;-))

tunel jest z tyłu, ale jest wyjątkowo paskudny, to w zasadzie tylko

kawałek rury, niestety nigdzie nie mogę dostać takiego wyprofilowanego

szukałem i nic.

Nie mam zbyt duzego doswiadczenia w budowie kolumn

naprawdę kształt koncowek tunelu ma tak duzy wplyw

na jego rezonans?

Czy ma wpływ na rezonans to nie wiem. Wyprofilowanie zmniejsza szumy turbulencyjne. Natomiast tunel powinien sie lekko zwężać ku wlotowi - to chyba odpowiada za minimalizowanie rezonansu własnego.

Tunele można kupić w QBA, DEXONIE, VISATONIE - chyba w Akkusie i Akustyku a może tez w Polinku. Jak tunel jest za krótki to mozna kupić dwa. Ponieważ się zwężają to można nasunąć jeden na drugi i w ten sposób bedą dłuższe. Najtaniej są chyba w Dexonie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli masz tunel o stałej średnicy to wymień go na taki który się zwęża - o średnicy wylotu ok. 5cm tunele o prostych krawedziach - z QBA - maja oznaczenie BR-50 a wyprofilowanych np. TR-50. Jednak długości to zwykle 15cm więc konecznie trzeba go bedzie przedłużyć - moze nasuwając drugi albo robiąc jakąś tubę z preszpanu. A dopiero jak to nie pomoże trzeba bedzie kombinować z jakimś wytłumieniem tynelu pianką i wyprofilowaniami.

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.